dobre ciasto - 6951 przepisów (strona:228/464)

Słone placuszki 174

wierzchu ciasto również posypać delikatnie mąką i rozwałkować na bardzo cienki placek (placuszki podczas smażenia "spuchną") Szklanką wykrawać placki Wlać olej na patelnię i smażyć placuszki w głębokim tłuszczu, na małym ogniu. Po przekręceniu placków na druga stronę - posolić. Po usmażeniu przełożyć placki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i odsączyć z tłuszczu Placuszki są dobre zarówno na ciepło

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Kółko czy krzyżyk? Czyli co ma pączek do ziemniaka? 183

gładkie, elastyczne ciasto. Podzielić je na równe części (ja przygotowałam dość małe oponki, ale wielkość zależy od Was) i formować z nich oponki. Smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju przez ok. 2 minuty aż nabiorą ładnego złotego koloru. Na ręczniku papierowym odsączyć z nadmiaru tłuszczu i jeszcze ciepłe smarować syropem klonowym. Najlepiej smakują w dobrym towarzystwie, nad planszą

KUCHARNIA
Babka marmurkowa na oleju rzepakowym :) 126

kakao. Ciemne ciasto wlać na jasne. Piec 45 min. w temperaturze 170*. PS.: Ażeby było jeszcze bardziej NIE dietetycznie babkę można polać polewą czekoladową :) Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego nie może go zabraknąć w mojej kuchni. Spożywanie już 2 łyżek dziennie wpływa pozytywnie na stan naszego zdrowia. A co takiego dobrego mają w sobie kwasy

Zdrowie na języku :P
Bagietka ekspresowa 229

wystarczająco dobra (żeby wrzucić tutaj) cokolwiek zostało do zdjęć…;)! Następnym razem – o ile uda mi się znaleźć w sklepie polskim odpowiednią mąkę – na pewno przygotuję zdrowszą wersję tych bagietek! Wersji pszennej jednak też warto spróbować… dla późniejszego porównania Bagietka ekspresowaSkładniki:450 g przesianej mąki pszennej (+ dodatkowe około 200 g do późniejszej pracy z ciastem

UgotujmyTo.pl
Ciastka Francuskie 301

następnie posypujemy cukrem (ciasto nie ma w sobie cukru więc nie jest słodkie, ja lubię gdy coś jest słodkie dlatego nie żałowałem i sypałem sporą ilości).4.Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok.12-15 minut. Ciastka powinny dobrze urosnąć i być zarumienione. Wykładamy i jemy ;)Dzisiejsza muzyczka ode mnie ;)Gdy jej słucham przeżywam 7 minut dobrej "fazy" i wiele

Gotuj Z Muzyką
Czekoladowe muffinki z nadzieniem truflowym 220

jest dobry. Uziemiona w domu postanowiłam umilić trochę ten czas domownikom i upiekłam to co znalazłam z domowych zapasów.  Udało mi się z szafki wygrzebać masę karmelową i smaku trufli. Nie pamiętam gdzie ją kupiłam, chyba w biedronce ale nie  jestem pewna. To akurat nie jest najważniejsze, najważniejszy jest smak, w połączeniu w czekoladowym ciastem  jest rewelacyjna

ciastkarnia na kruchym spodzie
Moja slabosc do czekolady 208

jajka 150g gorzkiej czekolady dobrej jakosci 50g orzechow wloskich 2 lyzeczki proszku do pieczenia szczypta soli wykonanie:Czekolade rozpuszczamy w kapieli wodnej.Ucieramy maslo z cukrem do chwili uzyskania pulchnej, jasnej masy. Dodajemy po jednym jajku i nadal ucieramy, a nastepnie make z proszkiem do pieczenia i szczypta soli. Na koncu dodajemy posiekane grubo orzechy.Odlewamy czesc ciasta do miseczki z roztopiona

Przysmaki Karolki
Bakaliowe nadzienie do rogali i bułeczek 198

Bardzo lubię pyszne nadzienia do bułeczek i rogalików. Nawet nie samo ciasto a właśnie to co w sobie kryje. Po to się wgryzam w puchną bułeczkę aby w odkryć to co ma w sobie najlepszego. Masa, którą Wam dziś proponuję jest mojego autorstwa. Składa się z dodatków, które lubię najbardziej - orzechów arachidowych, rodzynek i czekolady. Robiona na bazie mleka. Wystarcza(...)granulowane) - 1 tabliczka gorzkiej czekolady - sok z połowy cytryny - 5 dag masła Rodzynki namoczyć w mieszance  rumu i herbaty Orzechy rozdrobnić ( u mnie sprawdził się rozdrabniacz do warzyw, dobry też będzie malakser lub młynek do kawy.Część można zmielić w maszynce do mielenia mięsa, a część posiekać aby były wyczuwalne w masie. Ewentualnie drobno należy je potłuc

kawawszklance
Mój pierwszy chleb 210

właśnie, nie mogłam się doczekać efektu, bo ostatnio, już jakiś czas temu odbył się mój chlebowy debiut. Do tej pory piekłam tylko bułeczki. Słodkie i wytrawne i z naprawdę dobrymi rezultatami, jednak chleba trochę się obawiałam. W sumie sama nie jestem w stanie stwierdzić dlaczego. W końcu, z powodu braku pieczywa na weekend, postanowiłam zmierzyć się z tym wyzwaniem(...)miarę jednorodna i na pewno będzie się kleić. To ciasto takie właśnie ma być. (Ja początkowo miałam pewne obawy, bo to coś, co uzyskałam w misce nie przypominało wcale gładkiego, elastycznego, drożdżowego ciasta, a raczej szarą maź. Postanowiłam jednak zobaczyć, co z tego wyjdzie i wyszło super!) Gotowe ciasto na chleb przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na całą

Ratunku obiad
RYŻ NA MLEKU Z KARMELIZOWANYMI ŚLIWKAMI. 194

  Zimne poranki, kiedy budzisz się, a w mieszkaniu chłód - aż nie chce się wyjść spod kołdry. Jednak w końcu trzeba się zmusić, iść na pobliski

W kuchni Karmel-itki
Bułki. Na obiad 166

optymistycznymi prognozami pogody, mam nadzieję na cudowne dwa dni. Może nawet nie tak zupełnie leniwe...? Oczywiście, wolny weekend wiąże się z gotowaniem. Duuuużą ilością gotowania. W planie jest ciasto i ciasteczka, może nawet więcej niż jeden rodzaj, ale główną atrakcją będzie sobotni obiad (na niedzielę jesteśmy zaproszeni; już się doczekać nie mogę). Staramy się z C. takie dni celebrować; wspólne(...)cudownie chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku; świetnie absorbują soki z mięsa i warzyw, tworząc z nimi zgraną i naprawdę pyszną całość. Warto poświęcić trochę czasu, znaleźć dobry przepis na sos i sięgnąć po ulubione dodatki, żeby później delektować się... Zupełnie niezwykłym burgerem. Bułki hamburgerowe z sezamem Składniki: (na 8 bułek) 500 g mąki pszennej 300 ml letniego mleka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Genialna tarta z brukselką (i syropem klonowym...) 186

wyrabiamy, dodając stopniowo bardzo zimną wodę. Kiedy z ciasta uda się uformować coś w rodzaju kuli, przygotowujemy formę do tarty- nacieramy ją masłem i osypujemy bułką tartą. Formę wyklejamy ciastem, zostawiając dość wysoki brzeg i chowamy do lodówki (co najmniej 30 min- lub na krócej do zamrażarki). Czas na nadzienie. Wybieramy ulubioną, dość głęboką patelnię- spędzimy z nią dość dużo(...)szklimy na małym ogniu, ale nie przysmażamy. Naszym celem jest wydobycie z niej maksimum słodyczy. Po dłuższej chwili, kiedy szalotka jest miękka i szklista, przenosimy ją na talerz. To dobry moment na nastawienie piekarnika na 180*C. Na naszą patelnie wrzucamy 50g masła i czekamy aż się rozpuści. Następnie wsypujemy mąkę i mieszając miotełką, trzymamy na ogniu do otrzymania złocistej

les mirabelles
Teatr pod gołym niebem. I letnie drożdżówki z morelami 163

urlopie ciągle jeszcze tylko marzę, ale w ostatnich latach C. zaraził mnie swoją rodzinną tradycją, która od początku skradła moje serce. Teatr pod gołym niebem, musical i dobre towarzystwo - czy można chcieć więcej...? Teatr uwielbiam; w Polsce często chodziłam, tutaj - bałam się, że i tak nic nie zrozumiem. C. stwierdził, że ten spodoba mi się z pewnością - i miał(...)nieco. Tym razem drożdżówki z morelami i cynamonowym twarożkiem, z dużą ilością kruszonki. Proste w wykonaniu; nie napiszę, że szybkie, bo drożdżowe to po prostu nie ten typ . Jednak ciasto zagniotłam wieczorem, wyrastało sobie sobie spokojnie całą noc w chłodnych czeluściach lodówki, a następnego dnia upiekłam puszyste bułeczki. To zdecydowanie pozwala na spokojne zaplanowanie wszystkiego i sprawia, że drożdżówki przestają

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ślimak z białej pieczonej kiełbasy 172

Biała kiełbasa nierozłącznie kojarzy się z Wielkanocą. Oczywiście najlepsza jest taka zrobiona własnoręcznie od początku do końca, ale bez przesady. Kupiona w sklepie dobrej jakości surowa kiełbasa również jest smaczna. W moim rodzinnym domu biała kiełbasa nie była popularna, wszyscy woleli wędzoną swojską, pachnącą dymem i czosnkiem. Ja od paru lat kupuję(...)przyrządzam ją na różne sposoby. Najprostsza i najszybsza, a równocześnie bardzo dekoracyjna i smaczna jest moja dzisiejsza propozycja białej kiełbasy pieczonej z ciastem francuskim w kształcie ślimaka. Smakuje na ciepło i na zimno! Można ją przygotować w Wielką Sobotę wieczorem i upiec rano przed śniadaniem wielkanocnym. Składniki: • surowa, cienka

To co kocham
Sernik cytrynowy z puree malinowym (pieczony) 157

Przepis autorski (mój). Sernik smakuje rewelacyjnie i przyznam, że moja mama sama zjadła aż 3/4 ciasta. Przez kilka dni nosiłam jej do szpitala po kilka kawałków i miło było, jak z niewielu rzeczy prosiła właśnie o ten sernik. Przyznam, że z chęcią sama nim bym się objadła, ale niestety za szybko zniknął i nie miałam już czym.  Delikatna nuta(...)oraz przepysznym puree malinowym. Koniecznie sami spróbujcie! Polecam! (Tortownica o średnicy 22 cm) Spód: 200g kruchych ciasteczek/herbatników 50g masła/margaryny Masa: 500g  kilkakrotnie mielonego twarogu (może być dobrej jakości z wiaderka) 150g śmietanki 30-36% 3 jajka 190g cukru (można odrobinę mniej) 10g cukru waniliowego 1 opakowanie budyniu waniliowego (40g) 2 łyżki soku z cytryny 1-2 łyżki

Di gotuje