Cudowny smakołyk za którym przepadają moje dzieci to przepyszne ciasto rafaello na biszkopcie z białą czekoladą posypane wiórkami kokosowymi czyli niezwykły deser dla każdego łasucha, który zachwyci niejedno podniebienie. składniki na tortownicę 20 cm masa 2 tabliczki(...)białej czekolady ( po 150g ) 1/2 litra śmietany 30% 2 opakowania śmietany śnieżki 250 g wiórków kokosowych biszkopt 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia przepis Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec ubijania wsypujemy cukier, żółtka a następnie mąkę
Smakowite Danianadszedł czas na pyszne ciasto czekoladowe lub ewentualnie murzynka ;] Składniki na mała formę keksową: - 1 szklanka mąki - 1/3 kostki margaryny - 1/2 szklanki mleka - 3 łyżeczki kakao - 3 kostki czekolady mlecznej - 1/2 szklanki cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej - 2 jajka - szczypta soli Wykonanie: Roztapiamy margarynę z czekoladą, kakao i łyżką cukru, odstawiamy do wystudzenia(...)żółtka od białek i ubijamy je z solą i połową cukru na sztywną masę. Do miski przesiewamy mąkę, cukier, proszek, sodę, mleko i żółtka miksujemy i dodajemy stopniowo naszą czekoladę na końcu białka, przelewamy do formy i pieczemy 45min w temp 200stopni. Smacznego
Tanio szybko zdrowobiałego cukru 4 łyżki brązowego cukru 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1/2 szklanki mąki 4 łyżki gorzkiego kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli 50 g mlecznej czekolady, drobno posiekanej CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Masło i cukier umieszczamy w misie blendera. Miksujemy na puszystą masę. Dodajemy jajko i ekstrakt waniliowy i ponownie krótko miksujemy(...)drugiej misce łączymy mąkę, kakao, sól i sodę. Przekładamy do cukrowej masy i dokładnie mieszamy. Wsypujemy większość posiekanej czekolady (ok. 2 łyżek zostawiamy do posypania wierzchu). I ponownie mieszamy. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Masę dzielimy na dwie równe części i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Z masy formujemy dwa giga-ciastka (o średnicy około
My Culinary ArtZamarzyło mi się pomarańczowo czekoladowe połączenie... Upiekłam więc wczoraj poniższe muffinki. Prawdę mówiąc nie została mi do kawy na dziś nawet jedna... Pomarańczowe babeczki (muffinki) z czekolada (szkl. to u mnie 200 ml) 2 szkl. mąki pszennej 3/4 szkl. cukru szczypta soli 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia po pół szkl. soku pomarańczowego i śmietany kremówki(...)rozpuszczonego masła roślinnego 1 jajko, rozbełtane garść czekoladowych groszków lub posiekanej czekolady deserowej łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej do polania: 50 ml soku pomarańczowego wymieszanego z 3 łyżeczkami cukru pudru W misce łączymy suche składniki a w dużym kubku mokre. Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy energicznie widelcem. Dorzucamy czekoladę i skórkę, mieszamy i nakładamy do foremki wyłożonej papilotkami
Dzieje kuchennej WiewióryCudowny. Idealny. Jestem bardzo podatna na uroki czekolady, a ten deser to spełnienie moich oczekiwań z nią związanych: ciasto rozpływa się w ustach, jest pyszne, miękkie i wilgotne, głęboko czekoladowe i, co najważniejsze, poprawia humor. Podwójnie czekoladowy, ponieważ, oprócz ciasta, które samo w sobie zawiera sporo czekoladowych składników, tort przekładany jest ciemnym daktylowym kremem z dodatkiem kakao. Składniki: Ciasto(...)szkl. pełnoziarnistej mąki pszennej 1 płaska łyżeczka sody 2 łyżki kakao 1 szkl. migdałów 1 tabliczka (100 g) dobrej jakości gorzkiej czekolady (min. 70 %) 150 g daktyli 1 szkl.+ ¾ szkl. ryżowego mleka (lub innego) 2 dojrzałe banany 1 łyżka ekstraktu z wanilii Krem: 180 g daktyli ¾ szkl. roślinnego mleka 4 duże łyżki kakao 2 dojrzałe banany do przełożenia Tortownicę
Roślinna - blog wegańskiróżne smaki to wcale się nie gryzą ze sobą ! Żródło : KLIK Składniki : (blaszka 39,5 x 23,5 ) CIASTO : 1 szkl, mleka 1 tabliczka gorzkiej czekolady 2 jajka 1 szkl cukru 1/2 szkl. oleju 1 szkl. kwaśnej śmietany kilka kropel aromatu waniliowego 2 szkl. maki pszennej 1/2 szkl szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)małego cukru wanilinowego 1 szkl. cukru 250g masła MUS: 2 galaretki truskawskowe 0,5l mrożonych malin szklanka wody CIASTO :Mleko podgrzać, by było gorące i rozpuścić w nim czekoladę - odstawić do ostygnięcia. Jaja utrzeć na jasny krem, dodawać stopniowo cukier, nie przestając ucierać. Dodać olej, śmietanę i aromat, zmiksować, Przestudzone mleko z czekoladą połączyć z masą i również zmiksować. Przesianą
Garnkowe fanaberieszklanki mąki pszennej 3 łyżki kakao 1/4 szklanki mocnej kawy rozpuszczalnej, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g rozpuszczonego masła Dodatkowo 100 g gorzkiej czekolady 3 łyżki śmietanki 30% Sposób przygotowania Masło rozpuścić w rondelku i odstawić by lekko przestygło. Jajka ubić mikserem do momentu, aż powstanie jasna i puszysta masa (ok. 5 minut). Wsypać cukier i jeszcze(...)obsypać mąką formę na babkę (piekłam w formie o średnicy 24 cm). Przelać ciasto i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni ok. 45 minut (lub do suchego patyczka). Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i przełożyć do rondelka. Dodać 3 łyżki śmietanki 30% i cały czas mieszając podgrzewać na małym ogniu, aż czekolada się rozpuści. Wystudzoną babkę delikatnie wyłożyć
pink envelopeLubicie brownie? A białą czekoladę? Jeśli tak, to powinniście również polubić to ciasto ;) Składniki: 2 tabliczki białej czekolady 1 kostka masła 3 jajka 3/4 szklanki cukru 4 łyżki cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 garści jagód, duży banan W garnku topimy masło, obie czekolady i cukier oraz cukier waniliowy cały czas mieszając aż do rozpuszczenia się
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!jajka 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 200g miodu 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki kakao Polewa: 1 tabliczka gorzkiej czekolady 100 ml śmietany kremówki Żółtka oddzielamy od białek. Mieszamy wszystkie sypkie produkty: mąkę z sodą, cynamonem, kakao i przyprawą do piernika. Maso ucieramy z cukrem na puszystą, białą masę. Cały(...)minut, do suchego patyczka, w temperaturze 160 stopni. Wyjmujemy, studzimy. Po ostudzeniu przekrawamy wzdłuż i smarujemy powidłami. Ja użyłam moich powideł śliwkowych z cynamonem . Śmietanę podgrzewamy dorzucając do niej czekoladę ciągle mieszając. Jak czekolada się rozpuści a składniki połączą wyłączamy i zostawiamy na chwilę do przestygnięcia. Tak przygotowaną polewą oblewamy piernik. Gdy polewa zastygnie - kroimy i... jemy! Choć przyznam szczerze
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!szklanki cukru 125 g masła 4 jaja 4 płaskie łyżki mąki pszennej 5 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej 600 ml śmietanki kremówki 36 % 1 łyżka cukru pudru 100 g gorzkiej czekolady Przygotowanie: Ze względu na to, że ciasteczka muszą zmięknąć – ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej, np. wieczorem. Dużą blachę (o wymiarach około 30 cm x 40 cm) wyłożyć papierem(...)wymagane przy tym cieście :) Na drugi dzień ciasto odwinąć z folii i ubić śmietanę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Ubitą śmietanę wyłożyć na herbatniki. Ciasto udekorować startą gorzką czekoladą. Można od razu kroić i serwować :) Ciasto przechowujemy w lodówce. Nam najlepiej smakuje takie prosto z lodówki (czyli nie ogrzane do temperatury pokojowej). Smacznego! Moje uwagi: W sprzedaży można
Moja Delicjaznam prostszego przepisu na ciasto. Dla mnie idealne smaki, banany i maliny. Do tego polewa z białej czekolady- rozkosz dla podniebienia. 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g cukru 0,5 łyżeczki cynamonu 3 jajka 260 g jogurtu naturalnego 75 ml oleju Aromat waniliowy 1 banan 100 g malin 1 tabliczka białej czekolady 2 łyżki(...)kroimy w kosteczkę. Pokrojonego banana i maliny dodajemy do masy i mieszamy. Przygotowanym ciastem napełniamy foremkę o wymiarach 12x23 cm . Pieczemy w temperaturze 180*C przez 25 minut. Białą czekoladę rozpuszczamy z mlekiem w kąpieli wodnej. Polewamy ciasto i dekorujemy malinami
VioletoweKucharzeniełyżki oleju Jeśli nie posiadamy obranych migdałów, należy je zalać wodą i zostawić na całą noc. Wówczas proces obierania przebiega sprawniej. Na pucharek: 2 szklanki mleka 1 tabliczka mlecznej czekolady 3/4 szklanki naturalnego serka homogenizowanego (u mnie 0%) Przygotowanie: Bita śmietana: Migdały przekładamy do misy blendera, dodajemy olej, wodę i blendujemy na gładko. Jeśli posiadamy mniejszą ilość migdałów, można połączyć(...)tradycyjną bitą śmietaną. Ja dziś tak zrobiłam - w stosunku 1:1. Czekoladowo-serowy pucharek: Do garnka do mleka (lub innego z grubym dnem) wlewamy mleko i drobno połamaną czekoladę. Rozgrzewamy, aż zacznie się gotować. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez około 3-4 minuty cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Gdy nasza czekolada przestygnie delikatnie łyżka
Słodkie okruszkiUwielbiam czekoladę i marcepan. Wszelkiego rodzaju desery, ciasta i inne słodkości z tymi składnikami są ucztą dla mojego podniebienia. Dziś zapraszam Was na wypróbowanie szybkiego w wykonaniu napoju czekoladowo-marcepanowego. U mnie ten napój ma wielu fanów, znika równie szybko jak się go robi. Jest idealny na poprawę nastroju :) Idealny na ciepło, jak i na zimno. Znika bardzo szybko... Spróbujcie(...)Składniki: 2 łyżki dobrego kakao 80 g marcepanu 8-10 kostek gorzkiej czekolady 600 ml mleka 1 łyżka cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego Przygotowanie: Mleko gotujemy w garnku z grubym dnem. Do gotującego się mleka dodajemy cukier, wsypujemy startą na tarce (lub drobniutko pokrojoną) czekoladę oraz kakao. Mieszamy, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą z mlekiem. Następnie dodajemy marcepan
Słodkie okruszkiTruskawki i czekolada to połączenie idealne :) Ciasto łatwe i szybkie w przygotowaniu. Biszkoptowa rolada jest w smaku delikatna, a masa kremowa. Szybko znika ze stołu. Kształt nie wyszedł idealny, ale jak na pierwszą w życiu roladę biszkoptową nie jest źle ;) Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy(...)font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} 450 g truskawek (dałam mrożone) 150 ml serka mascarpone 2 łyżki żelatyny 1/4 szklanki cukru pudru mleczna czekolada Przygotowanie: Białka ubijamy ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodajemy powoli cukier. Gdy piana jest już sztywna dokładamy po jednym żółtku dalej ubijając do połączenia składników. Następnie dodajemy
Symfonia smakowaOczywiście zmieniłam przepis nieznacznie- polewa i orzeszki na górze :) Ciasto jest wyśmienite! Polecam na świąteczny stół, czy niedzielne spotkanie przy kawusi :) Ciasto: 180g margaryny 220g cukru 3 jajka 100g czekolady ( najlepiej deserowej) 1 duży cukier waniliowy 200ml letniego mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200g zmielonych orzechów laskowych 275g mąki Wierzch można pokryć, do wyboru: - gotową polewą czekoladową i prażonymi(...)orzechami laskowymi* - cukrem pudrem, - lukrem, Na początek smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą tortownice średnicy 24cm z oczkiem. Następnie mielimy orzechy laskowe na miałką mączkę. Czekoladę trzemy na drobnej tarce. Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę, do której dodajemy kolejno po jednym jajku ciągle ucierając mikserem. Następnie dodajemy na przemian letnie mleko i startą czekoladę
Smakowy Raj