łyżeczka sody oczyszczanej 1 łyżka korzennej przyprawy do piernika 1 szkl cukru 0,5 szkl miodu 2/3 szklanki ciemnego piwa- typu porter 2 tabliczki czekolady- gorzka i karmellowa od Wedla:) Przygotowanie: Margarynę ucieramy z jajkami i odrobiną cukru. Piwo podgrzewamy z przyprawą do piernika, cukrem i miodem na małym ogniu. Studzimy. Obie masy łączymy, najlepiej kulą/ pałką(...)pomarańczową:) Z tej ilości ciasta wychodzą dwie foremki keksowe piernika:) Pieczemy około 30 minut w temp. 180"C, a po ostudzeniu kroimy na pół i smarujemy powidłami śliwkowymi. Czekoladę gorzką oraz karmelową łamiemy i roztapiamy w kąpieli wodnej, każdą osobno, dodajemy po łyżce masła i odrobinie mleka. Polewamy pierniki zalotną falą czekoladowo- karmellovą i dekorujemy orzechami:) P.S Piernik pieczemy
Luźna KuchniaSkładniki: 2 tabliczki gorzkiej czekolady z zawartością min 85% kakao 4 jajka 0,5 kostki masła 4 łyżki mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 budyń czekoladowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 kubka cukru muscovado 1 kubek białego cukru 2 kubeczki śmietany 30%(400ml) szczypta soli 1 op orzeszków pecan Przygotowanie: masło rozpuszczamy, dodajemy połamaną czekoladę, mieszamy
Luźna KuchniaNaszła mnie nagła chęć na coś słodkiego. Postanowiłam więc przygotować słodkie śniadanie - placuszki bananowe z migdałami i czekoladą. Wyszły puszyste i mięciutkie. Doskonale smakują posypane cukrem pudrem lub podane z ulubionym dżemem. Potrzebne nam: -1,25 szklanki mąki - niecałe 1/2 szklanki mleka - pół łyżeczki proszku do pieczenia - pół łyżeczki cukru waniliowego - 3 łyżeczki brązowego cukru - 1 duży banan - 4 kostki(...)czekolady - łyżka płatków migdałowych - jedno jajko - olej do smażenia - cukier puder lub dżem Przygotowanie: Mąkę, mleko, jajko, cukier i proszek do pieczenia zmiksować na gładką masę. Banana rozgnieść widelcem i dodać do masy. Czekoladę pokroić na małe kawałki i razem z płatkami migdałowymi wmieszać do masy. Masę nakładać porcjami na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju i smażyć placuszki
W poszukiwaniu inspiracjimieszamy. Odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy kilka minut do białości i puszystej masy, dodajemy doń budyń i miksujemy. Dodajemy odsączone śliwki. Mieszamy delikatnie. Polewa: -masło łyżka -250 gram gorzkiej czekolady -1 żółtko -skórka pomarańczowa -cukier waniliowy Żółtko ucieramy na puszysto z cukrem waniliowym, czekoladę rozpuszczamy w rondlu z masłem, gdy czekolada stanie się płynna dodajemy żółtko szybko mieszając. Odstawiamy
BaRepasmalinami w bardziej klasycznej formie już wcześniej pojawiło się na blogu, można zobaczyć je tutaj , po wypróbowaniu mogę zapewnić, że borówki też pasują świetnie :) Składniki: 100 g gorzkiej czekolady 100 g masła 3 jajka 150 g cukru 50 g mąki 2 łyżki kakao orzechy włoskie borówki + krem czekoladowy (u mnie Lindt) Do miski przekładamy połamaną na kawałki czekoladę, masło(...)temperaturze 150 stopni około 40 -50 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyciągamy z formy. Kiedy nieco przestygnie dekorujemy kremem czekoladowym (można użyć też zwykłej rozpuszczonej czekolady) i borówkami. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercywraz z całym oryginalnym opisem wykonania, ale chciałam zaznaczyć, że każdy indywidualnie powinien do tego opisu podejść... Ja używałam miski plastikowej i plastikowej łyżki do mieszania. Nie dałam też czekolady bo nie miałam i chyba nawet źle się to nie skończyło, bo z samym jabłkiem chlebek jest dosyć słodki. Reszta poniżej:) Chlebek mi pękł, ale dzięki temu ma urok(...)mleka 1/2 kg mąki 250 ml oleju 3 całe jajka 1/2 paczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1 cukier waniliowy 2 starte na tarce jabłka 1 starta czekolada CYTAT : " *Aby chleb szczęścia się udał należy przestrzegać zasad: nie lubi metalu, należy mieszać plastikową lub drewnianą łyżką (miska plastikowa, szklana). Przechowywać w temperaturze pokojowej, przykryć lnianą ściereczką. Poniedziałek - chleb* wlać
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comPrzepis na migdały dostałam od koleżanki. Moja córka je uwielbia. Proporcje są przeliczone na 25 sztuk. Czekoladę mleczną można zastąpić gorzką, ale ja zdecydowanie wolę tę pierwszą:) Składniki: 340g czekolady mlecznej 520g migdałów w kształcie słupków cukier do posypania migdałów syrop 30% (50g cukru + 50ml wody) papilotki Migdały zwilżyć syropem i zamieszać, tak aby wszystkie były mokre, ale nie leżały(...)temperaturze 160'C, aż będą chrupiące. Ja piekłam 15 minut, ale czas zależy od piekarnika. Mój coś szwankuje i z jednej strony trochę bardziej przypieka... Pokrojoną na kawałki czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać migdały i wymieszać Masę nałożyć łyżeczką do papierowych foremek i odstawić do zastygnięcia. Ja nakładałam łyżką do lodów i włożyłam do lodówki Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comBardzo szybkie do zrobienia. A czas pieczenia to tylko 10, góra 15 minut. Środek można wypełnić dżemem, czekoladą, marmoladą orzechami czy budyniem. Składniki : 3/4 szklanki kaszy manny 1 szklanka mąki pszennej 1/3 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 70 gramów masła 2 jajka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Na nadzienie: 1 opakowanie budyniu, czekolada, marmolada, dżem(...)masa będzie się kleiła do rak, to podczas formowania ciasteczek moczymy dłonie w wodzie Formujemy kuleczki, a w środku robimy dziurkę Układamy na papierze do pieczenia, w dziurkę wkładamy czekoladę, marmoladę lub tak, jak ja - budyń. Musicie jednak pamiętać, że nie zużyjecie całego budyniu. Możecie więc na przykład zwiększyć proporcje składników Pieczemy ok. 10-15 minut Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comruch poszedł automat do chleba..wystarczy wrzucić składniki , ustawić odpowiedni program i gotowe...nic więcej nie trzeba robić ..Przepis na na ciasto drożdżowe podpatrzyłam tutaj .. ja dodatkowo dodałam pokruszoną czekoladę i pokrojone śliwki, daktyle i rodzynki..Ustawiłam program wedle autorki przepisu na jasną skórkę, ale mi się nie upiekła tak jak trzeba..więc dodatkowo jeszcze dopiekłam kilka minut(...)aromat 10 dkg cukru [ u mnie 7 dkg i 2 łyżki miodu mniszkowego ] szczypta soli 50 dkg mąki 2 łyżeczki suszonych drożdży lub 20 g świeżych kilka kostek czekolady garść rodzynek, daktyli , śliwki suszonej Wszystkie składniki wsypać do formy wg podanej wyżej kolejności, na mące rozsypać drożdże lub rozkruszyć świeże (nie mogą mieć kontaktu z cukrem ani solą). Ustawić
Moje domowe kucharzeniemąki pszennej TYP550 -100 gram miękkiego masła -50 gram cukru pudru -jedno żółtko Na masę: -200ml śmietanki 30% -dwie duże łyżki śmietany 36% -duża łyżka kakao -150 gram czekolady gorzkiej -50 gram czekolady mlecznej -cukier waniliowy -skórka pomarańczy -jajko -dwa banany -garść orzechów włoskich Z mąki, cukru i masła zagniatamy ciasto, dodajemy żółtko i formujemy kulę. Zawijamy(...)formę i nakłuwamy je widelcem, boki dolepiamy do formy. Wkładamy do piekarnika na 12 minut w temperaturze 180 stopni góra - dół. Śmietankę i śmietanę podgrzewamy, dodajemy do niej kostki czekolad i kakao. Mieszamy i doprowadzamy do delikatnego wrzenia. Zdejmujemy z ognia i dodajemy skórkę pomarańczową. Jajko z cukrem waniliowym ubijamy na puszystą pianę i cały czas mieszając dodajemy
BaRepascałkowicie oblane olejem).Smażymy, aż uzyskamy złoty kolor. Następnie układamy je na papierowym ręczniku, żeby pozbyć się nadmiaru oleju. Podajemy posypane cukrem pomieszanym z cynamomen lub w towarzystwie rozpuszczonej czekolady. Sos czekoladowy: 1 tabliczka gorzkiej czekolady 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii sok z jednej klementynki Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, następnie dodajemy sok z klementynki oraz ekstrakt z wanilii. Mieszamy
noteskulinarnyfigaDzisiaj mam dla was przepis na tartę rabarbarowo jabłkową z bardzo czekoladową pianką. Ciasto jest delikatne, nie za słodkie, lekko kwaskowate z nutką gorzkiej czekolady. Mam też inne pomysły na desery z wykorzystaniem rabarbaru, ale o tym innym razem. składniki na ciasto: 250 g mąki 65 g drobnego cukru szczypta soli 2/3 kostki masła 1 jajko 2 łyżki śmietany kremówki(...)masła 2 łyżeczki cynamonu 6 łyżek brązowego cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w niewielkiej ilości wody Pianka: 5 białek szczypta soli 4-5 łyżek cukru pudru ¾ tabliczki gorzkiej czekolady Rabarbar obieramy i kroimy na cząstki, jabłka w ten sam sposób. W garnku rozpuszczamy łyżkę masła, wrzucamy rabarbar i jabłka, dodajemy brązowy cukier , posypujemy cynamonem i gotujemy aż zmięknie. Część
noteskulinarnyfigachyba najprostszy i najszybszy deser, który możemy przygotować w każdej chwili z łatwo dostępnych składników. Potrzebujemy: banany, czekoladę nussbeisser, świeży sok wyciśnięty z pomarańczy oraz borówki do dekoracji. Nacinamy skórkę banana i w środek wbijamy kawałeczki czekolady. Zapiekamy na grillu w folii aluminiowej lub w piekarniku z funkcją grill do momentu, aż skórka będzie ciemno brązowa, a czekolada się roztopi
noteskulinarnyfigałyżek cukru pudru 2 łyżki kakao PRZYGOTOWANIE: Do garnka wkładamy masło, dodajemy cukier, mleko oraz kakao - doprowadzamy do wrzenia, mieszamy stale przez około 7 minut. Z uzyskanej czekolady odlewamy około pół szklanki. Do pozostałej przestudzonej czekolady dodajemy przesianą mąkę oraz żółtka, dokładnie mieszamy. W między czasie ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli, dodajemy je do naszego ciasta(...)sztywno, dodajemy cukier puder oraz kakao, następnie dodajemy schłodzoną, rozrobioną w szklance wody żelatynę. Upieczone ciasto dzielimy na 3 krążki, przekładając uzyskaną masą. Górę ciasta polewamy pozostałą czekoladą. Odstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Smacznego
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSernik kawowy ze złotą karmelową nitką SKŁADNIKI : Na spód: 100 g herbatników 100 g płatków owsianych 1 łyżka bułki tartej 2 łyżki cukru 120 g masła 50 g gorzkiej czekolady Na środek: 550 g serka o smaku waniliowym z dodatkiem laski wanilii 1/2 szklanki cukru 1/4 szklanki cukru trzcinowego 4 jajka 1 czubata łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej(...)deserów 2 łyżki cukru pudru 150 g serka mascarpone Na dekorację: 1 łyżka orzechów laskowych 1 łyżka migdałów 4 łyżki cukru Przygotowanie: Masło roztapiamy, osobno roztapiamy w kąpieli wodnej czekoladę. Herbatniki kruszymy, dodajemy do nich płatki owsiane, bułkę tartą , dwie łyżki cukru i mieszamy. Do tego wlewamy roztopione masło i czekoladę i łączymy składniki. Tortownicę
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki