czekolada - 27946 przepisów (strona:730/1864)

Torcik z masą kawowo-śmietanową 233

180st.  Ostudzić i przekroić na 3 blaty. Krem:  300ml śmietany 18%,  czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej,  łyżka wrzątku,  4 łyżki cukru pudru,  50g mlecznej czekolady,  50g gorzkiej czekolady,  3 bezy,  czekoladowe serduszka.    Kawę rozpuścić we wrzątku, lekko przestudzić i wraz z cukrem pudrem dodać do śmietany. Dokładnie wymieszać.  Masą(...)przełożyć blaty ciasta. Wierzch i boki ciasta udekorować resztą kremu.  Posypać startą na dużych oczkach czekoladą oraz pokruszoną bezą. Udekorować serduszkami.  Wstawić na kilka godzin do lodówki.                                     Smacznego

Z miłości do słodkości
Piernik staropolski długo dojrzewający 215

trzy równe części. Każdą rozwałkować i układać w keksówce. Każde ciasto piec około 15-20minut w temp. 180st. Ostudzić.  Dodatkowo:  300g powideł śliwkowych,  100g mlecznej czekolady,  50g gorzkiej czekolady,  1/4 szklanki śmietanki 30%,  łyżka masła. Ciasta przełożyć grubą warstwą powideł. Czekolady połamać na kawałki i wraz z masłem oraz śmietaną stopić na parze

Z miłości do słodkości
Sernik z żurawiną i musem malinowym 239

Wczoraj był seromakowiec a dzisiaj po prostu sernik. Jednak wcale nie taki zwykły;) Masa serowa dzięki dodatkowi mascarpone jest wilgotna i zarazem delikatna. Ponadto udoskonaliłam go białą czekoladą oraz żurawiną dla przełamania smaków. Na wierzchu zrobiłam esy-floresy z musu z malin, co nadało ciastu ciekawy smak i sprawiło, że nie trzeba go ozdabiać;) Jednak dla jeszcze lepszego efektu polałam(...)delikatnie docisnąć. Schłodzić. Masa serowa:  500g białego sera,  500g serka mascarpone,  4 jajka,  żółtko, szklanka cukru, budyń waniliowy, 1/2 szklanki suszonej żurawiny,  100g białej czekolady,  4 łyżki śmietanki 30%,  50g malin,  kilka łyżek likieru jajecznego.  Biały ser zmielić, dodać serek mascarpone, jajka oraz żółtko, zmiksować. Następnie dodać cukier, sproszkowany budyń oraz

Z miłości do słodkości
Ciasto z musem malinowym i ajerkoniakiem 263

Dlatego przygotowałam cienkie kruche ciasto z bezą . Zużyłam też mały zapas malin z zamrażalnika i zrobiłam maślano - ajerkoniakowy dla dorosłych. Masy przełożyłam herbatnikami a całość kończy śmietanka i starta czekolada. I tak jak przypuszczałam, nim się obejrzałam pół blaszki ciasta zniknęło:)  Ciasto:  3 jajka,  1 i 1/2 szklanki mąki tortowej, łyżka mąki ziemniaczanej,  łyżeczka proszku(...)puch, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Na koniec, stale miksując, powoli wlewać ajerkoniak. Dodatkowo:  250g herbatników,  250ml śmietanki 30%,  galaretka malinowa, 50 g startej mlecznej czekolady. Na wystudzone ciasto wyłożyć tężejący mus malinowy, przykryć warstwą herbatników. Rozsmarować krem ajerkoniakowy, wyłożyć kolejną warstwę biszkoptów. Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku, przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno, Ubijając, powoli wlewać tężejącą

Z miłości do słodkości
Sernik z musem truskawkowym a'la Panna Cotta 275

masę. Na cieście rozsmarować mus z truskawek. Następnie wylać masę serową. Piec około 60 minut w temp. 175st. Ostudzić. Wierzch:  1/2 szklanki musu z truskawek,  20g gorzkiej czekolady,  20g białej czekolady,  cukier puder.  Wierzch ciasta posmarować musem z truskawek, oprószyć odrobiną cukru pudru. Czekolady zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posypać wierzch sernika. Przechowywać

Z miłości do słodkości
Ciasto Prince Polo z kremem i brzoskwiniami 267

przepis na ciasto Prince Polo. Niedawno przypadkowo go znalazłam i wiedziałam, że muszę w końcu je upiec. Ciemny biszkopt, nasączony sokiem z brzoskwiń, przełożony masą z waflami "Prince Polo", czekoladą i brzoskwiniami. Wierzch pokryty również brzoskwiniami i galaretką. Mimo, że ciasto nie należy do tych niskokalorycznych, to konsystencją jest bardzo lekkie i delikatne. Na pewno jeszcze nie raz je upiekę(...)minut w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na pół. Krem: 500ml śmietanki 30%,  2 łyżki cukru pudru,  3 duże wafle "Prince Polo",  100g gorzkiej czekolady, 2 czubate łyżeczki żelatyny,  puszka brzoskwiń,  galaretka o smaku brzoskwiniowym. Żelatynę rozpuścić we wrzątku, przestudzić.  Śmietankę ubić na sztywno wraz z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać przestudzoną

Z miłości do słodkości
Światowy Dzień Pieczenia - Babeczki Red velvet 229

którego postanowiłam dołączyć! Co prawda troszkę przerobiłam oryginalny przepis na te babeczki, ale zdecydowanie wyszło im to na dobre:)) Ja swoje babeczki udekorowałam chmurką bitej śmietany i odrobiną czekolady.  Składniki: 2 jajka,  180g margaryny,  laska wanilii,  łyżeczka soli,  szklanka cukru,  400g mąki pszennej,  200 ml jogurtu naturalnego,  3 czubate łyżki kremu czekoladowego(...)minut w temp. 180st. Ostudzić. Dekoracja:  200 ml śmietanki 30%,  3 łyżki serka mascarpone,  2 łyżki cukru pudru,  cukier błyszczący do posypania,  20g startej czekolady.   Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Na koniec dodać mascarpone, chwilę ucierać.  Masę przełożyć do szprycy i udekorować babeczki.  Posypać startą czekoladą oraz

Z miłości do słodkości
Wielkanocne gniazdka 266

Swięta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami :) Coś szybkiego I coś słodkiego dla naszych milusińskich I nie tylko :) Zaczynamy :) Składniki na ok 24 gniazdka: 300 gr czekolady mlecznej- do wypieków ok 200 gr chrupek ryżowych 2-3 łyżki wiórek kokosowych parę kropel barwnika zielonego spożywczego mini jajaeczka Wykonanie: Rozpuszczamy czekoladę, dodajemy chrupki ryżowe - mieszamy. W formie mufinowej na rozłożone(...)papierki układamy "gniazdka". Musimy robić to w miarę szybko bo czekolada tężeje. Do wiórek kokosowych dodajemy barwnik. Mieszamy I "rozsypujemy" trawę po gniazdkach :) Na trawę układamy gotowe jajeczka:) Wesołych Świąt

Smaki Edyty
Raffaello z truskawkami- raffaello with strawberries 361

wyciągnieia suchego patyczka. Po upieczeniu I wystygnięciu kroimy na trzy placki. Możemy lekko nasączyć,  Składniki na krem: 500 ml kremówki 1 biała czekolada 150 gr wiórek kokosowych 500 gr mascarpone ok 30 gr migdałow do uprażenia ok 300 gr truskawek  Rozpuszczamy na małym gazie czekoladę z niewielką ilością śmietany. Ubijamy kremówkę. Dodajemy ropuszczoną I schłodzoną czekoladę. Ubijamy

Smaki Edyty
Banoffee pie 181

Super słodki deser. Bez pieczenia. Połączenie karmelu i bananów na spodzie krucho - maślanym. Na wierzchu bita śmietana wraz z mleczną czekoladą. Pyszności ! Polecam łasuchom !      Składniki : * opakowanie dowolnych herbatników * kostka masła * puszka kajmaku * banany * pół litra kremówki * fix do śmietany bądź rozpuszczona żelatyna * mleczna czekolada      Przygotowanie : Herbatniki pokruszyć i połączyć z płynnym masłem. Wyłożyć spód(...)podgrzaniu masa krówkową lepiej się rozsmaruje na herbatnikach. Na masę układamy plasterki banana. Ubijamy kremówkę z fixem bądź rozpuszczoną żelatyną. Wykładamy śmietanę na banany i wszystko posypujemy startą czekoladą. Odstawiam na noc do lodówki

Magiczne Życie Marty
Bajaderka 189

pewno i Wam po świętach zostały ciasta. Te bez kremów i galaretek możemy z pewnością wykorzystać w tych pysznych bajaderkach. Obtoczone w mlecznej czekoladzie i wiórkach kokosowych dorównują tym ze sklepowej półki! Powiem więcej - są o niebo lepsze! Składniki : * pokruszony biszkopt lub inne ciasto np murzynek * łyżka kakao * dowolne bakalie i orzechy posiekane drobno * 2 łyżki dżemu truskawkowego * polewa czekoladowa(...)bądź rozpuszczona mleczna czekolada * wiórki kokosowe Przygotowanie : Wszystkie składniki wyrobić tak by powstała kula. Podzielić ją na mniejsze kuleczki. Obtoczyć w czekoladzie i obsypać wiórkami kokosowymi. Odłożyć by cała masa stwardniała. Moje aż się rozpływały w ustach. insertCookd("36cf2a0721222a1ccf47fc4f77cc6f5e

Magiczne Życie Marty
Racuchy z kiwi i żurawiną 223

Racuchy z jabłkami zna chyba każdy. U mnie dzisiaj z innym dodatkiem. Troszkę kwaśne, ale dodatek cukru pudru i startej czekolady dodaje słodyczy. Jeśli macie ochotę na takie połączenie to polecam. Składniki : * szklanka mąki * pół szklanki kefiru bądź maślanki * plaster drożdży  * 1/4 szklanki ciepłej wody * 3 łyżki cukru * jajko * szczypta soli * kiwi * garść żurawiny  * starta czekolada mleczna, cukier(...)się bąbelki powietrza. Dodać pokrojone kiwi oraz żurawinę. Smażyć na dość dobrze rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Odłożyć na ręcznik by odcisnąć nadmiar tłuszczu. Ciepłe posypać czekoladą i pudrem

Magiczne Życie Marty
Red Velvet Cupcake na Światowy Dzień Pieczenia 172

proszkiem do pieczenia i kakao oraz jogurtem i mlekiem. Połączyć z odrobiną czerwonego barwnika. Piec 20 minut w 180 stopniach.  Polewa czekoladowa : * 100 ml śmietanki kremówki * tabliczka mlecznej czekolady  * winogrona do ozdoby Przygotowanie : Czekoladę drobno posiekać, śmietankę zagotować. Dobrze wymieszać z czekoladą, przestudzić i lekko ubić. Wylać na przestudzone babeczki. Odłożyć na kratkę do pieczenia. Ozdobić połówkami czerwonego

Magiczne Życie Marty
Domowe pralinki nadziewane 181

naszej mamy na pewno warto! Może i Wam podsunę pomysł, by w tym roku zamiast tej kupnej bombonierki, podarować pyszne nadziewane pralinki. Składniki : * 2 tabliczki dobrej jakościowo gorzkiej czekolady * dowolne, ulubione nadzienie - u mnie orzechy laskowe, migdały oraz mus mango Przygotowanie : Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Pędzelkiem dokładnie wypełnić foremkę silikonową przeznaczoną do czekoladek. Wstawić do lodówki na pół godziny(...)Czynność powtórzyć raz jeszcze, by ścianki czekoladek były grubsze, odstawić do przestygnięcia. Napełnić dowolnym nadzieniem do 3/4 wysokości czekoladek, resztę uzupełnić czekoladą. Odstawić do całkowitego zastygnięcia

Magiczne Życie Marty
Ciasto cappuccino bez pieczenia 116849

łyżki cukru krem cappuccino 1 opakowanie Śnieżki 200ml mleka 8 czubatych łyżek cappuccino w proszku 250g serka mascarpone 5 łyżeczek żelatyny 2/3 szklanki ciepłej wody 16 herbatników 4 kostki czekolady deserowej do dekoracji Wykonanie: - tortownicę wyłożyć na dnie i po bokach papierem do pieczenia (najlepiej blachę posmarować tłuszczem, wtedy papier lepiej się trzyma) - herbatniki łamać na mniejsze kawałki i układać(...)rozpuszczoną żelatynę połączyć z masą, delikatnie i dokładnie mieszając - masę wylać na gotową masę budyniową - tak przygotowane ciasto schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc, przed podaniem wierzch posypać startą czekoladą Ciasto cappuccino jest połączeniem dwóch smaków: dolna masa budyniowa jest słodka, górna warstwa cappuccino - lekko kawowa, a ogólną słodycz ciasta równoważy starta czekolada deserowa. Herbatniki pod wpływem gorącej masy budyniowej

Smakołyki Bereniki

Proponowane wyszukiwania