pszennej 140 g cukru 1 i 1/2 łyżki kakao 3/4 płaskiej, łyżeczki sody 2 jajka kl L 1/3 szkl oleju 3/4 szkl mleka 5 łyżek dżemu Polewa: 70 g czekolady 140 ml śmietanki 30 % wiórki kokosowe 1. Suche składniki mieszamy osobno i mokre osobno. 2. Następnie suche do mokrych i mieszamy bądź miksujemy i do blaszki. Pieczemy 180 stop przez(...)około 45-50 minut. 3. Śmietankę zagotowujemy, zdejmujemy z palnika i dodajemy połamaną czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia. Następnie studzimy i tak przygotowaną polewą, polewamy ciasto, na koniec możemy posypać wiórkami kokosowymi :) Źródło inspiracji Tutaj
Gotowanie...to proste !przepis udoskonalić, żeby był zarówno smakowo i w przygotowaniu lepszy. Nie zrażam się i będę testować do skutku. Trufle czekoladowe przepis na około sztuk – 200 g czekolady gorzkiej (korzystałam z 70% kakao) – 100 ml śmietanki 30% – 30 g masła – 1 łyżka wódki lub likieru (można pominąć) Dodatkowo: – u mnie cukier puder i wiórki kokosowe(...)obtoczenia – kilka orzechów: u mnie ziemne i migdały Śmietankę należy zagotować i od razu zdjąć z gazu. Wrzucić do niej połamaną czekoladę i pokrojone na małe kawałki masło. Czekamy krótką chwilę, a następnie mieszamy tak długo, aż składniki się połączą. Gdy masa zacznie gęstnieć dolewamy alkoholu i znów mieszamy. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin żeby masa stężała
Relaxtimebakaliami ;) Składniki na 2 osoby: 600 ml mleka 120 g ryżu Arborio lub mlecznego 20 g cukru zwykłego lub brązowego po łyżce posiekanych orzechów, rodzynek/żurawiny 8 kostek czekolady deserowej/gorzkiej (mogą być to słodycze ze świąt, wtedy dajemy o połowę miej cukru) 1. Mleko zagotowujemy z cukrem. 2. Następnie wsypujemy ryż, mieszamy i zmniejszamy gaz na jak najmniejszy. 3. Gotujemy(...)momentu aż ryż będzie miękki (czas gotowania zależy od rodzaju ryżu) 4. Pod sam koniec gotowania dodajemy czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia. Następnie wykładamy do miseczek i posypujemy po wierzchu orzechami, rodzynkami i żurawiną. Smacznego
Gotowanie...to proste !średnie jajka 200g mąki pszennej 200g cukru 1⅓ łyżeczki sody oczyszczonej ¾ łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Dodatkowo: około 250g powideł śliwkowych orzechy do posypania wierzchu piernika Polewa: 100g czekolady deserowej 50g masła W rondlu rozpuszczamy masło i czekoladę, mieszamy do uzyskania gładkiej masy, przestudzoną polewą polewamy piernik Wykonanie: do rondla wkładamy masło, miód, kakao oraz przyprawę do pierników, mieszamy
Słodkie zapomnienietemp. pokojowej) 650 g sera białego 200 g cukru pudru 75 g masła 3 jajka + 1 białko szczypta soli 3 łyżki mąki ziemniaczanej łyżeczka ekstraktu waniliowego Polewa: 100 g czekolady 100 g śmietanki 30% Ciasto: Składniki posiekać i zagnieść elastyczne ciasto. Foremkę (24x36cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylepić spód ciastem. Nakłuć widelcem i podpiec ok 10 minut w 175 stopniach(...)delikatnie wymieszać z masą serową. Wyłożyć na masę makową, wyrównać. Ciasto piec w 175 stopniach przez około 70 minut. Ostudzić i polać polewą. Polewa: śmietankę mocno podgrzać, dodać połamaną czekoladę i wymieszać do połączenia
Smakołyki Asibułeczki, wyróżniają się jednak tym, że na czubku mają kawałek ciasta, który służy tylko po to, żeby oderwać go od ciepłej bułeczki i włożyć do środka trochę masła, albo czekolady albo tartego sera – możliwości jest naprawdę dużo! Genialne, prawda? Oryginalne francuskie bułeczki brioche piecze się w specjalnych metalowych foremkach wyglądających jak formy na mini babki, równie dobrze spisze się(...)jednak najzwyklejsza blaszka na muffiny. Jeśli szukacie inspiracji na inne pyszne śniadaniowe wypieki zapraszam Was serdecznie do zobaczenia wpisów z przepisami na chałkę , rogale z orzechami i czekolad ą lub drożdżówki z serem . Składniki: 220 g mąki 100 g masła 2 łyżki cukru 3 łyżki letniej wody 2 jajka 15 g drożdży szczypta soli + 1 żółtko Jak zrobić bułeczki brioche
Ciastkozercymasła (200 g) miękkiego ▸4 jajka+4 łyżki cukru (ja dałam brązowy)/słodzika ▸2 łyżki skrobi ziemniaczanej ▸skórka z połowy cytryny ▸80 g rodzynek ▸pół tabliczki gorzkiej czekolady ▸płatki migdałowe do posypania Przygotowanie: 1. Rodzynki moczymy we wrzątku 10 minut, następnie odlewamy wodę i obtaczamy delikatnie w skrobi ziemniaczanej. 2. Masło ucieramy z cukrem/słodzikiem na puszystą masę(...)masy, delikatnie mieszając. 3. Przelewamy do formy (27 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 60 minut w 170 stopniach. Po wył. nie otwieramy od razu piekarnika! 4. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy ostygnięty sernik, posypując na koniec płatkami migdałowymi. Przepis możecie pobrać w formacie PDF i go wydrukować. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Zdrowie i pysznie na talerzułyżeczki przyprawy do pierników szczypta soli garść posiekanych orzechów włoskich 1 szklanka puree z dyni (200g) ½ szklanki mleka ½ szklanki oleju kokosowego ( 80ml) 1średnie jajko Polewa: 70g gorzkiej czekolady 1-2 łyżki oleju kokosowego szczypta cynamonu Czekoladę rozpuszczamy np. w kuchence mikrofalowej, dodajemy 1 łyżkę oleju oraz dla smaku cynamon, mieszamy , przestudzoną polewą polewamy piernik Wykonanie: do jednej miski dodajemy
Słodkie zapomnienieprzyprawy korzennej 170 g cukru 1 jajko 1 szklanka mleka 1/2 szklanki cukru 4 łyżki kaszy manny 100 g zmielonych migdałów 1 łyżeczka aromatu migdałowego 2 tabliczki gorzkiej czekolady wykonanie: Zagotowałam mleko z cukrem i aromatem migdałowym. Do wrzącego mleka wsypałam kaszę mannę i gotowałam kilka minut co chwilę mieszając, żeby nie zrobiły się grudki. Zestawiłam z ognia(...)brzegi. Pierniczki układałam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam do lekkiego zrumienienia (10 - 15 minut) w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu dekorowałam, rozpuszczoną w kąpieli wodnej, czekoladą
babka w formiemleka (3 szklanki o pojemności 250 ml) 2 żółtka 2 budynie śmietankowe (u mnie Emix ) 200g masła 300g chałwy (u mnie przeważnie waniliowa) Polewa: 150g czekolady (u mnie gorzka) 3 łyżki masła/mleka/słodkiej śmietanki Dodatkowo: około 350g herbatników kakaowych Opcjonalnie: sezam do posypania (u mnie biały i czarny) Przygotować krem(...)masy budyniowo-chałwowej, herbatniki, resztę masy i na końcu ponownie ciastka. Całość wstawić do lodówki na czas przygotowania polewy czekoladowej. W małym garnuszku umieścić masło/mleko/śmietankę oraz posiekaną czekoladę. Wszystko razem powoli roztopić i wymieszać do powstania gładkiej polewy czekoladowej. Lekko przestudzoną polewę rozsmarować na wierzchu ciasta i opcjonalnie posypać sezamem. Ciasto schłodzić w lodówce. (Najlepiej smakuje następnego dnia
Di gotujewychodzi 10 mini bezików. Jest biało i magicznie pomimo braku śniegu! SKŁADNIKI: 3 białka 150 g cukru pudru opakowanie cukru z wanilią szczypta soli SKŁADNIKI NA POLEWĘ: 50 g czekolady gorzkiej 60 ml śmietanki 30% PRZYGOTOWANIE: Wyjmuję białka z lodówki. Wkładam je do szklanej czystej i suchej miski. Ubijam je ze szczyptą soli stopniowo zwiększając obroty miksera na sztywną(...)jaśniejsza. Piekę na środkowej półce piekarnika, bez termoobiegu grzaniem góra plus dół. Wyłączam piekarnik. Bezy studzę w piekarniku. Polewa: śmietankę podgrzewam, ale nie gotuję. Zdejmuję z ognia, wrzucam kawałeczki czekolady, mieszam do rozpuszczenia, lekko studzę. Gotowe beziki wyjmuję z piekarnika i polewam dowolnie polewą. Można także obsypać beziki kolorowymi posypkami. Gotowe – smacznego
Zasmakuj Kuchnikremową owsiankę waniliową ze słodkim i soczystym owocem mango. Tym razem główną rolę odgrywają ziarenka wanilii, które to nadają niebywałego smaku i aromatu. Można podać z odrobiną gorzkiej czekolady, która w gorącej owsiance przepysznie się rozpuszcza i smacznie urozmaica smak. Składniki: 50 g płatków owsianych 1/2 laski wanilii 1 łyżka ksylitolu 1 łyżeczka masła orzechowego (u mnie(...)nerkowców) 125 ml mleka 125 ml wody 1/2 małego mango kostka gorzkiej czekolady 1 łyżeczka wiórków kokosowych Przygotowanie: Do rondelka wsyp płatki, dodaj ziarenka z laski wanilii i pusty już strączek (który podczas gotowania doda jeszcze intensywniejszego smaku waniliowego), ksylitol, masło orzechowe oraz wlej mleko i wodę. Od momentu zagotowania gotuj na małym ogniu, dalej
Zdrowie na języku :Pszklanki powideł śliwkowych 200 g suszonych śliwek 1 laska cynamonu 1 łyżeczka goździków mielonych POLEWA: 1/2 szklanki cukru pudru 1/3 szklanki wody 2 łyżki kakao 50 g masła 1 czekolada gorzka Miód, cukier i masło umieścić w garnku. Podgrzewać na małym ogniu, aż się rozpuszczą i odstawić do przestudzenia. Sodę rozprowadzić w zimnym mleku i wlać do masy, dodając również(...)części i każdą z nich oblałam polewą czekoladową. Polewa. Cukier puder i kakao przesiać przez sitko. Wsypać do garnka, wlać wodę i mieszając zagotować. Dodać masło z czekoladą i na małym ogniu mieszać, aż się rozpuszczą. Przestudzoną polewą polać piernik. Smacznego
https:KKuchniaMniamidealny pomysł na święta Bożego Narodzenia. Ciasto cynamonowe nie jest lekkie ani puszyste. Jeśli nie lubicie ciężkich ciast polecam wykorzystać ciasto z Tortu piernikowego. Krem do tynkowania z białą czekoladą jest bardzo słodki. Jeśli ktoś uważa, że kremy maślane do tynkowania są za słodkie, to niech spróbuje tego! Inne kremy, które nadają się do tynkowania tortu znajdziecie Tutaj. Pamiętać trzeba(...)jednak, że na kremie śmietankowym kolorowe cukierki się rozpuszczą. Dlatego polecam przykleić je na roztopionej czekoladzie. Zapraszam każdego fana szarlotki na ten wyjątkowo świąteczny tort! P.S. Pracę nad tortem najlepiej rozłożyć sobie na kilka dni. Dzień 1: Robimy mus jabłkowy i pieczemy 3 blaty ciasta. Dzień 2: Prażymy jabłka, robimy krem cynamonowy i składamy tort. Dzień 3: Tynkujemy tort kremem
Słodki Pomysł