czekolada - 27946 przepisów (strona:727/1864)

Budyń truskawkowy z kardamonem 282

cukru 1 łyżka cukru z wanilią lub wanilinowego 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu (można pominąć lub zastąpić cynamonem) do przybrania: truskawki do przybrania: kostka gorzkiej czekolady listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1 szklanka zmiksowanych truskawek 1,5 szklanki mleka 1 żółtko 1 łyżka cukru 1 łyżka cukru z wanilią lub wanilinowego 2 płaskie(...)łyżki mąki ziemniaczanej 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu (można pominąć lub zastąpić cynamonem) do przybrania: truskawki do przybrania: kostka gorzkiej czekolady'; document.write(" "); W rondelku zagotowujemy jedną szklankę mleka wraz ze szklanką zmiksowanych truskawek i cukrem (jeśli chcemy, aby budyń był aksamitny można przetrzeć zmiksowane truskawki przez sito – ja tego nie robię). Do pozostałego mleka dodajemy mąkę ziemniaczaną, żółtko oraz kardamon

Poezja smaku
Tort na moje urodzinki :) 280

myślę, że nie więcej niż 4 łyżki) 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w jak najmniejszej ilości wody (bez niej krem będzie zbyt rzadki) Do polewy: 100 g mlecznej (lub gorzkiej) czekolady 100 ml śmietanki kremówki Blaty bezowe można upiec razem (jeśli ma się odpowiednio duży piekarnik i trzy blachy do pieczenia), można też upiec je oddzielnie. Należy wtedy wszystkie składniki podzielić(...)wstawić masę do lodówki i dopiero wtedy składać tort. Na sam koniec przygotowujemy polewę. Żaroodporną miskę umieszczamy na garnku z gotującą się wodą, a w niej połamaną na kawałki czekoladę i kremówkę. Rozpuszczamy, a gdy uzyskamy już gładką, jednolitą konsystencję, zestawiamy z ognia. Gotową polewę odstawiamy, a gdy ostygnie, jest już gotowa do użytku. Na paterze czy talerzu układamy pierwszą

Ratunku obiad
Magiczne ciasto na niepogodę 240

szklanki cukru pudru (może być zwykły, ale wtedy miksowanie potrwa trochę dłużej) 1/4 łyżeczki białego octu winnego Do polewy (mojego pomysłu): 4 czubate łyżki masy krówkowej 100 g mlecznej czekolady 100 ml śmietanki kremówki Masło roztapiamy i zostawiamy do przestygnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem na puch. Cały czas miksując, dodajemy masło, a następnie mąkę i kakao. Mleko dodajemy stopniowo, miksując(...)Polewę przygotowujemy dopiero, gdy ciasto jest już ostudzone. W garnku zagotowujemy wodę, umieszczamy nad nią miseczkę i w kąpieli wodnej rozpuszczamy masą krówkową, z połamaną na małe kawałki czekoladą i śmietanką. Mieszamy aż masa stanie się w miarę jednolita, odstawiamy do częściowego ostygnięcia. Wciąż lekko ciepłą polewą ozdabiamy ciasto. Wstawiamy na ok. 2 godz. do lodówki. Tak przygotowana polewa nigdy

Ratunku obiad
Owsianka pomarańczowo-czekoladowa 216

Prawdziwy full wypas śniadaniowy ;) Połączenie czekolady i pomarańczy lubi chyba każdy fan słodkości a zacząć dzień od takiej owsianki to prawdziwa przyjemność. Na 1 porcję: 150 ml mleka 2% 200 ml wody 4 płaskie łyżki płatków owsianych ( nie błyskawicznych) łyżka suszonych jagód goji 0/5 łyżeczki cynamonu mała pomarańcza kostka gorzkiej czekolady kilka plasterków banana 2 truskawki Wodę z mlekiem zagotowujemy(...)Wsypujemy płatki i na wolnym ogniu gotujemy ok. 15 minut cały czas mieszając. Na około 2 minuty przed końcem gotowania dodajemy jagody goi, startą czekoladę, pokrojona na małe kawałki pomarańczę oraz cynamon. Gęstą owsiankę zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy na 5 minut. Podajemy ze świeżymi owocami. Smacznego :) function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined

Mienta blog
Sernik jagodowy 197

Mirabelki ;  odrobinkę go zmodyfikowałam - ale tylko odrobinkę i... wyszło: niebo w gębie.  Przepis: na spód potrzebne będą: 200g herbatników petit beurre; 100g roztopionego masła; 6 kostek białej czekolady; Herbatniki rozdrabniamy blenderem; czekoladę "kruszymy" lub trzemy na tarce i dodajemy do herbatników. Podobnie robimy z roztopionym masłem - dokładnie mieszamy. Do tortownicy wyłożonej papierem lub folią wykładamy powstałą masę(...)składniki mieszamy dokładnie i polewamy nimi upieczony sernik. Wstawiamy ponownie do piekarnika na 10 min. Studzimy i pozostawiamy w lodówce na 12 godzin. Ja posypałam całość wiórkami z białej czekolady. Smacznego

Miksturownik
Ptasie mleczko z brzoskwiniami - deser mojego dzieciństwa :) 252

BOMBA!!!  Składniki: Trzy galaretki najlepiej o kontrastujących kolorach; (ponieważ chciałam wykorzystać brzoskwinie wybrałam galaretkę brzoskwiniową, poziomkową i agrestową.); puszka mleczka skondensowanego, niesłodzonego za to schłodzonego; opcjonalnie: brzoskwinie; tabliczka czekolady mlecznej; łyżka miodu; ok. 3 łyżek mleka. Galaretki rozpuszczamy w 400 ml wrzącej wody i pozostawiamy, aż zaczną tężeć. Brzoskwinie kroimy w drobną kostkę. Gdy galaretki są już "półpłynne" zabieramy(...)pełnego połączenia składników. Przekładamy do pucharków i znów zaczynamy od początku :) Pierwszą warstwę zrobiłam z galaretki brzoskwiniowej i dodałam do niej pokrojone brzoskwinie. Na koniec w kąpieli wodnej rozpuściłam czekoladę z miodem i mlekiem i polałam nimi stężałą piankę. Z tych składników wyszło mi 9 pucharków po 300 ml. Przy czym czekolady wystarczyło na 4 sztuki

Miksturownik
Wspomnienie wakacji.... 199

naprawdę można wypocząć i zapomnieć o codzienności. A że my niespokojne duchy jesteśmy to ten wypoczynek połączyliśmy ze zwiedzaniem, a jest co zwiedzać :) Wspaniałe miasto, mili ludzie i najwspanialsza czekolada do picia jaką miałam okazję wypić... A trochę ich już w życiu spróbowałam...  W Cafe Faktoria - Manufaktura czekolady podano nam napój bogów... gęstą, aksamitną czekoladę. Pyszności... Na samą myśl

Miksturownik
Genialny batonik:) 256

warto zgrzeszyć, ja na pewno będę grzeszyć nieraz;) Przepis od Dorotus76. Składniki: 90 g roztopionego masła 100 g ciastek digestive, pokruszonych dość drobno ok. 200-250 g gorzkiej czekolady, posiekanej – można dać inną 70 g wiórek kokosowych  ok. 150 g posiekanych orzechów – u mnie laskowych i włoskich puszka mleka skondensowanego słodzonego (około 400g)  Użyłam 2 blaszek keksówek(...)boków batoników i była trudna do zerwania, więc następnym razem chyba wysmaruje również boki masłem), wlałam roztopione masło. Potem wsypywałam równomiernie warstwami: pokruszone ciastka, posiekaną (niezbyt drobno) czekoladę, wiórki kokosowe, a na końcu orzechy. Całość zalałam mlekiem z puszki i włożyłam na ok. 30 minut do nagrzanego do 170* piekarnika.  Przykryłam folią dopiero pod koniec pieczenia, stąd batonik wyszedł

Zdrowa Kuchnia Sowy
Czekoladowy sernik marmurkowy 183

zmniejszyłam ilość składników i zrobiłam w tortownicy o śr. 21 cm. Spód: * 150 g herbatników digestive * 70 g roztopionego masła * 30 g zmielonych orzechów Masa serowa: * 120 g gorzkiej czekolady * 500 g sera śmietankowego - u mnie serek wiaderkowy * 150 g fruktozy * 3 jajka * 150-200 g kwaśnej śmietany * łyżeczka olejku waniliowego Herbatniki zmieliłam, wymieszałam z masłem i orzechami. Wcisnęłam(...)spód tortownicy wyłożony alu folią i włożyłam do lodówki. Czekoladę rozpuściłam na parze i pozostawiłam do ostygnięcia. Wymieszałam ser z fruktozą, dodając po kolei jajka, śmietanę i olejek. Podzieliłam masę na 2 części, do jednej (większej) dodałam rozpuszczoną czekoladę i dobrze wymieszałam. Białą masę wlałam na spód, na to łyżką masę czekoladową, po czym trzonkiem  zamieszałam tak, aby powstał

Zdrowa Kuchnia Sowy
Deser z mascarpone 494

prosił się już o wykorzystanie;) Najpierw powstała wersja z bitą śmietaną, a dzisiaj wersja z jogurtem. Obie wyśmienite:) Składniki na 4 porcje: * 250 g serka mascarpone * 100 g gorzkiej czekolady * 200 ml śmietanki 30% lub duży jogurt grecki * 1/2 op. truskawek mrożonych * łyżka fruktozy^ * 1 banan * starta czekolada lub posypka czekoladowa * zmielone orzechy do posypania ^ dopisane później: teraz dodałabym ksylitolu(...)fruktozy już nie używam Czekoladę połamałam, dodałam niewielką ilość śmietanki (w wersji jogurtowej mleka), rozpuściłam w kąpieli wodnej, zostawiłam do przestygnięcia, po czym wymieszałam dokładnie z serkiem mascarpone. W wersji ze śmietaną resztę śmietany ubiłam na sztywno. Truskawki i banana zmiksowałam (do truskawek dodałam łyżkę fruktozy). Nakładałam po kolei: mus bananowy, serek czekoladowy, bita śmietana (jogurt), mus truskawkowy, na koniec

Zdrowa Kuchnia Sowy
Czekoladowa chmura Nigelli 13192

Czaiłam się na nią już bardzo długo i w końcu znalazłam  okazję, żeby tę, jak się okazało, pyszność zrobić:) Zrobiłam na Święta. Przepis stąd. Ciasto: * 250 g gorzkiej czekolady * 125 g masła * 6 jajek * 175 g cukru - dałam 150 g fruktozy * starta skórka z pomarańczy ( niekoniecznie) - nie dałam * 2 łyżki likieru Cointreau ( niekoniecznie ) - dałam łyżkę Amaretto Wierzch(...)dodatkowo 6 łyżek cukru pudru, serek mascarpone 250 g i 1 żółtko - dałam serek i łyżkę fruktozy Piekarnik nastawiłam na 180*C, wyłożyłam papierem tortownicę o śr. 22 cm. Czekoladę rozpuściłam z masłem w kąpieli wodnej, pozostawiłam do ostudzenia. 2 całe jajka i 4 żółtka ubiłam z 50 g fruktozy na puszystą masę. Do masy dodawałam powoli rozpuszczoną czekoladę, cały

Zdrowa Kuchnia Sowy
Panna cotta z sosem truskawkowym 196

mleko pełne 3.2% * 50 g fruktozy * 2 łyżeczki żelatyny - do rozpuszczenia w zimnej wodzie * kilka łyżek zimnej wody Sos: * 1/3 paczki truskawek mrożonych * fruktoza - dałam łyżeczkę * 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady Żelatynę rozpuściłam w wodzie, odstawiłam. Po ok. 15 minutach wymieszałam z mlekiem skondensowanym. W sumie to chyba nie musiałam w ogóle używać wody, tylko rozpuścić żelatynę w mleku. Śmietankę doprowadziłam(...)więc tak zrobiłam;) Rozlałam do 4 filiżanek, przestudziłam i włożyłam do lodówki. Na następny dzień (deser robiłam wieczorem) zrobiłam sos truskawkowy miksując rozmrożone truskawki z fruktozą  i rozpuściłam czekoladę w kąpieli wodnej. Polałam sosem i czekoladą i... czekałam na oklaski:D I prawie tak się stało, bo deser wzbudził wielki entuzjazm! Już myślę o wersji czekoladowej z kakao, malinowej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Ciasteczka bakaliowo-czekoladowe 215

migdałów - również 50 g 100 g rodzynek - dałam mieszankę rodzynek*, żurawiny suszonej i moreli po 50 g skórki pomarańczowej i cytrynowej - dałam na oko 200 g gorzkiej czekolady - dałam 100 g 1 łyżeczka cynamonu - 1/2 łyżeczki 1 łyżeczka mielonych goździków - dałam kilka, ale mi się nie zmieliły 1 łyżeczka gałki muszkatołowej - dałam odrobinę 1,5 łyżeczki czarnego pieprzu - nie dałam(...)dietą strukturalną Orzechy i migdały wrzuciłam do blendera i posiekałam, skórkę pomarańczową i morele pokroiłam na kawałeczki. Wymieszałam w misce wszystkie składniki łącznie z przyprawami i dołożyłam stopioną czekoladę i miód. Tak jak napisała Feeriasmaków nie sposób było połączyć tej masy z mąką, bo za dużo tutaj suchych składników, mimo stopienia czekolady razem z miodem. Dolałam więc mleka i wtedy

Zdrowa Kuchnia Sowy
Jabłecznik bezglutenowy z polewą czekoladową - w dwóch odsłonach 223

też mi się bardzo podobało:) Przepis lekko dopasowałam do swoich potrzeb, czyli zmieniłam przede wszystkim mąkę pszenną na mix mąk bezglutenowych i zastąpiłam kupną polewę prawdziwą, czyli z czekolady i mleka. Składniki: * I wariant : 1 i 1/3 szklanki mąki: dałam najwięcej mąki jaglanej, mniej ryżowej i najmniej     zmielonego siemienia lnianego    II wariant(...)wcześniej:)   * 3 jajka * 1/3 szklanki ksylitolu * 4 spore jabłka * łyżka kakao * płaska łyżeczka sody, szczypta soli * cynamon, imbir, łyżeczka soku z cytryny Na polewę: * 80 g gorzkiej dobrej czekolady * mleko kokosowe Nastawiłam piekarnik na 170* C. Żółtka oddzieliłam od białek i utarłam z ksylitolem na gładką masę (sł).  Powoli dodałam do niej mąkę ryżową (o), sodę

Zdrowa Kuchnia Sowy
Brak tytułu 200

polewie. Już chwilę po otwarciu przesyłki, dwa opakowania zniknęły w mig. Dziewczynkom bardzo zasmakowały, a również zasmakowałam. Oto zjedzone już wafle: - wafle ryżowe w polewie truskawkowej - wafle ryżowe w czekoladzie mlecznej o smaku pomarańczy. Dla mnie super, smak rewelacyjny, świetne jako przekąska, np. do kawy. Dobre dla dzieci. I 2 kolejne smaki: - wafle ryżowe w czekoladzie mlecznej - wafle ryżowe(...)czekoladzie mlecznej o smaku cappuccino. Polecam Wszystkim te wafle. Kaloryczność 1 wafla to około 74 kcal, pisze około, bo wartość się waha w zależności od rodzaju, ale nie przekracza 78 kcal. Zawierają błonnik, który ma świetny wpływ na nasz układ pokarmowy. Lekka przekąska, dla każdego

kolorowotorcikowo

Proponowane wyszukiwania