czekolada - 27946 przepisów (strona:725/1864)

Mini Torciki Brownie z Kremem Żurawinowym 171

lekki śmietankowy miks z mascarpone i konfiturą z żurawiny. Wyszło pysznie. Możecie śmiało przystąpić do działania. Składniki na spód Brownie: 150 g masła 100 g mąki 100 g gorzkiej czekolady 70% 350 g cukinii 300 g brązowego cukru 6 łyżek kakao 4 jajka 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii Masło roztapiamy i odstawiamy(...)ostygnięcia. Czekoladę kroimy na grube kawałki. Cukinię myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jajka ubijamy z cukrem. Wlewamy ostygnięte masło i ubijamy krótką chwilę. Dodajemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, ekstrakt z wanilii i ubijamy do połączenia się składników. Dodajemy czekoladę i cukinię. Mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto dzielimy na dwie części. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem

Made By Mom And Son
Ciasto Orzechowe z Karmelem i Bezami 532

puszysty krem. Ciągle ucierając dodajemy delikatnie śmietanę i sok z cytryny. Dodatkowo: 1 puszka karmelu (lub mleka skondensowanego słodzonego, gotowanego około 1,5h) 200 g bez 200 g gorzkiej czekolady Wykonanie: Pierwszy blat smarujemy połową kremu. Na krem układamy bezy. Bezy przykrywamy karmelem. Na karmel kładziemy pozostały krem i przykrywamy drugim blatem. Czekoladę rozpuszczamy na małej mocy palinka, dodając odrobinę(...)mleka, żeby nie była za gęsta. Czekoladą polewamy ciasto. Wkładamy do schłodzenia do lodówki i tam też przechowujemy. The post Ciasto Orzechowe z Karmelem i Bezami appeared first on Made

Made By Mom And Son
Mocno czekoladowe muffiny z masłem orzechowym! 172

Muffiny mniej więcej trzymają się przepisu Nigelli: Składniki suche : 1,5 szklanki mąki 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku 0,5 łyżeczki sody 3/4 szklanki cukru pudru 1 tabliczka czekolady mlecznej Milka (lub groszki/łezki czekoladowe do pieczenia) Składniki mokre: 1 szklanka mleka 1 jajko 1/3 szklanki oleju 1 łyżeczka esencji waniliowej Nadzienie : 12 łyżeczek masła orzechowego Przepis : Składniki suche(...)oprócz czekolady) przesiewamy w osobnej miseczce, czekoladę kroimy na drobne kawałeczki i wszystko mieszamy. Składniki mokre łączymy w drugiej miseczce, a następnie dodajemy do składników suchych i dokładnie mieszamy całość łyżką. Do formy silikonowej bądź do papilotek nakładamy jedną łyżkę ciasta, jedną łyżeczkę masła orzechowego i przykrywamy kolejną łyżką ciasta. Wierzch możemy posypać kolorową posypką. Muffiny pieczemy przez 20 minut

Emcia Pichci
Blondies 223

Wszędzie tylko brownie i brownie! A mi się zachciało blondie! :) Składniki: 200g białej czekolady 200g masła 200g mąki 1/2 szklanki cukru 100g wiórków kokosowych 3 jajka (L) Przepis: Czekoladę rozdrabniamy na kosteczki. Do garnuszka wkładamy masło, roztapiamy, następnie dodajemy czekoladę i cukier - często mieszamy aż do uzyskania gładkiej masy. Odstawiamy na 10 minut do ostygnięcia. Dodajemy do masy po jednym

Emcia Pichci
Brownie 169

Składniki: 180 g czekolady deserowej 2 jajka 225 g masła 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka cukru 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia  8 łyżek dżemu truskawkowego 2 łyżki wiórek kokosowych Przepis: Czekoladę łamiemy na kostki i wrzucamy do garnuszka razem z pokrojonym masłem. Roztapiamy wszystko na gładką masę (nie zagotowujemy). Odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie całe jajka ucieramy(...)puszystą masę z cukrem. Następnie dodajemy do tej masy rozpuszczoną czekoladę z masłem i dokładnie mieszamy. Do tej masy dosypujemy proszek do pieczenia razem z mąką i znowu dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki (np. tak jak w moim przypadku do foremki silikonowej uprzednio wysmarowanej lekko olejem w kształcie serduszka, ale będzie dobra standardowa forma wyłożona papierem do pieczenia

Emcia Pichci
Domowe mleko czekoladowe z bran flakes'ami 169

Składniki: 1 szklanka mleka 2 kostki czekolady deserowej 3 łyżki płatków bran flakes Przepis: Do garnuszka wlewamy 1/3 szklanki mleka i dodajemy poszatkowane kostki czekolady. Na małym ogniu rozpuszczamy czekoladę w mleku. Po jej całkowitym rozpuszczeniu dodajemy pozostałe mleko i gotujemy jeszcze ok. 3 minuty. Mleko podajemy z płatkami. Ps. to mleko skradło moje serca, jest przepyszne! Bran Flakes czyli

Emcia Pichci
Arbuzowe galaretki 182

Składniki: 1 galaretka arbuzowa WINIARY 3 limonki 1 kostka czekolady (gorzkiej) Przepis: Limonki obmywamy i parzymy przez chwilę we wrzątku, następnie przekrawamy na pół i dokładnie wydrążamy środek. Następnie przygotowujemy galaretkę zgodnie z opisem na opakowaniu. Po wystudzeniu przelewamy galaretkę do wydrążonych połówek limonek. Tak przygotowane limonki umieszczamy w lodówce do całkowitego zastygnięcia galaretki. Po tym czasie przekrawamy limonki(...)ćwiartki, rozpuszczamy (najlepiej w kąpieli wodnej) kostkę czekolady i za pomocą wykałaczki nanosimy na galaretkę kropelki rozpuszczonej czekolady (na kształt pestek). Galaretki podajemy w dniu, w którym zostały przygotowane, lekko schłodzone.  Smacznego

Emcia Pichci
Ciastka czekoladowe z bakaliami i płatkami owsianymi 233

wyszły przepyszne, mięciutkie, aromatyczne i ekspresowe w wykonaniu. Przepis można dowolnie modyfikować, dodając ulubione dodatki (orzechy, żurawinę,   migdały, skórkę pomarańczową, suszone wiśnie itd.). Myślę że nawet z samą czekoladą były by obłędne. Ciasteczka polecam na święta, można je przygotować wcześniej i przechowywać w pojemniku. Zdecydowanie jeszcze nie raz je zrobię, tym bardziej, że moja mama dodała je do twojego(...)więcej jeśli ktoś lubi słodsze wypieki) pół łyżeczki cynamonu 200 g masła 2 jajka 1 łyżeczka aromatu waniliowego ½ opakowania cukru waniliowego 1,5 szklanki płatków owsianych 3/4 szklanki posiekanej czekolady (ja użyłam mlecznej z kawałkami batoników Daim) pół szklanki żurawiny (jeśli jest większa można posiekać) 1/3 szklanki skórki pomarańczowe (kandyzowanej) Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!! W misce

Mania Gotowania
Cytrynowe cupcakes z kremem jogurtowym 216

marmolada lub konfitura pomarańczowa Krem: ·        700 g jogurtu greckiego ·        100 g białej czekolady ·        ½ łyżki żelatyny rozpuszczonej w ¼ szklance wrzącej wody ·        2 łyżeczki jasnego miodu Przygotowanie: Cukier utrzeć z masłem aż powstanie głodka masa. Dodać jajka, aromat(...)piec przez około 20-25 min. w temperaturze 180 stopni. Przygotować krem. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Odstawić do przestygnięcia, najlepiej w chłodne miejsce. Żelatyna powinna się lekko ściąć. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Jogurt wymieszać z czekoladą i miodem. Dodać żelatyna. Dobrze wszystko wymieszać. Odstawić krem na 30 minut do lodówki. Przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować   wystudzone

Mania Gotowania
Stefanka 198

szklanki wody ·        1 czubata łyżka kakao ·        3 żółtka ·        100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej ·        100g miękkiego masła Dodatkowo: ·        1/2 słoiczka powideł śliwkowych ·        100g rodzynek(...)wyłożyć pianę z białek. Piec na złoty kolor 35 minut w 180 stopniach. W tym czasie zrobić masę. Cukier zalać wodą i kakao. Całość zagotować i odstawić do wystygnięcia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Również odstawić aby lekko ostygła. Żółtka utrzeć. Przestudzoną masę kakaową dodawać małymi partiami do żółtek. Cały czas miksując. Masło zmiksować na gładką masę. Dodawać stopniowo kakaową

Mania Gotowania
Makaroniki z kremem Raffaello 225

szczypta soli Krem rafaello :   ·        200 g mascarpone ·        80 g białej czekolady ·        1 łyżka likieru kokosowego ·        ½ łyżeczki aromatu kokosowego w proszku (opcjonalnie) ·        4 łyżki wiórków kokosowych   Przygotowanie: Migdały zmielić(...)masa wyschnie i powstanie skorupka wyczuwalna po dotknięciu palcem. Piekarnik nagrzać do temperatury 140 stopni i piec ciastka około 14 minut. Po tym czasie wyjąć i wystudzić. Przygotować krem. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić aby przestygła. Mascarpone przełożyć do miski, cały czas miksują dodawać po łyżce czekolady. Następnie dodać wiórki kokosowe, likier i aromat. Wymieszać dokładnie. Schłodzić w lodówce

Mania Gotowania
Tort Praga 223

słodzonego 200 g masła 2 łyżki kakao przesianego 1 opakowanie cukru waniliowego 1 kieliszek wódki (do nasączenia) Glazura: 50 g konfitury brzoskwiniowej lub morelowej Polewa czekoladowa: 60 g gorzkiej czekolady 60 g masła   Przygotowanie: Tortownicę o średnicy 23 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Uwaga!! Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i kakao przesiewamy przez(...)Odstawiamy aby masa wystygła. Masło ucieramy mikserem z cukrem wanilinowym. Dodajemy po łyżce masy mleczno-jajecznej, cały czas miksując. Na końcu dodajemy kakao i miksujemy wszystko dokładnie. Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mieszamy dokładnie aby czekolada połączyła się z masłem. Blaty ciasta nasączamy delikatnie alkoholem. Przekładamy je masą czekoladową. Odstawiamy na kilka minut aby lekko zgęstniała. Wierzch

Mania Gotowania
Keks mocno czekoladowy ze śliwką i bakaliami 189

czubate łyżki kakao 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 125 g masła 1/2 szklanki cukru dark muscovado 1/2 szklanki cukru 3 jajka 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 100 g czekolady gorzkiej 50 g suszonej śliwki 40 g orzechów włoskich 50 g mieszanki bakalii do keksu 20 g żurawiny suszonej pół łyżki mąki do obtoczenia bakalii 4-5 śliwek polewa czekoladowa Przygotowanie(...)mące. Masło umieszczamy w misie miksera i ucieramy razem z cukrem i ekstraktem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu do gładkości. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i lekko przestudzoną dodajemy do masy. Miksujemy. Do masy dodajemy suche składniki i mieszamy wszystko łyżką lub szpatułką do połączenia się składników. Dodajemy bakalie i mieszamy delikatnie

Mania Gotowania
Ciasteczka intensywnie czekoladowe 191

Idealne ciasteczka, kiedy mamy ochotę na coś baardzooo intensywnie czekoladowego. Są pyszne, mięciutkie, długo zachowujące świeżość. W smaku przypominają nieco brownies, polecam wszystkim miłośnikom czekolady!! Ciasteczka intensywnie czekoladowe Składniki: 200 g gorzkiej czekolady 50 g masła 150 g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 jajka 150 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Przygotowanie Masło oraz czekoladę

Mania Gotowania
Owsiane ciasteczka orzechowe 208

orzechów (migdałów, włoskich lub laskowych) garść rodzynek (opcjonalnie) 4 łyżki miodu lub innego słodzika kilka kropel aromatu migdałowego 4 łyżki odtłuszczonego masła orzechowego (można użyć również standardowego) 30 g czekolady 1/5 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody 1 jajko Przygotowanie: Płatki owsiane mielimy na mączkę. Nie muszą być idealnie zmielone, jednak większość powinna być rozdrobniona. Wszystkie suche(...)składniki mieszamy w misce. Orzechy siekamy na mniejsze kawałki, możemy je również zmielić ale tak aby pozostały większe cząstki. Czekoladę również kroimy na małą kosteczkę. Orzechy oraz czekoladę dodajemy do suchych składników. Do miski dodajemy miód, jajko, olej, aromat i masło orzechowe.  Zagniatamy dokładnie masę. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Z masy formujemy

Mania Gotowania

Proponowane wyszukiwania