masła w temperaturze pokojowej 0,5 szkl. cukru 1 jajko 3/4 szkl. mąki 1/2 łyżeczki sody 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżki kakao 90 g gorzkiej czekolady 90 g mlecznej czekolady PRZYGOTOWANIE Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać jajko, a następnie wszystkie suche składniki i wszystko wymieszać mikserem tak, by składniki się połączyły. Na koniec dodać(...)drobno posiekaną czekoladę. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładać uformowane z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego. Ciastka układać w dużych odległościach od siebie, ponieważ znacznie rozpływają się na boki – zostawić przerwy pomiędzy ciastkami ok. 5 cm. Piekarnik rozgrzać do 180º, piec 10 minut. Ciastka po wyjęciu z piekarnika będą bardzo miękkie, więc przed zdjęciem ich z blachy odczekać
zabawa smakiemustach... Ach, przygotowanie ciasta w towarzystwie ukochanej pociechy, to po prostu sama przyjemność i ogromna radość. Zapraszam Was do skosztowania bardzo śmietankowego i puszystego ciasta z owocami i kawałeczkami czekolady w środku *. To ciasto nadaje się idealnie na przyjęcie, jak i zajadanie się nim z ukochaną córeczką :) *Przepis powstał dawno temu w wyniku (szczerze pisząc) pomyłki kulinarnej. Miało być inne(...)szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 1/2 szklanki mieszanki owocowej (mrożona)+ mąka do obsypania, ale w sezonie świeże owoce około 2 szklanki 6 kostek białej czekolady cukier puder do posypania ciasta Przygotowanie: Margarynę ucieramy mikserem z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie wbijamy jajka, ciągle miksując. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Dodajemy po trochu mąki
Słodkie okruszkitemperaturze 170-180 st. C. Osobno przez ok. 5-10 min. pieczemy „rączki” do koszyczków, które przed pieczeniem smarujemy białkiem. Ciasta odstawiamy do ostygnięcia. dodatkowo: 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady kwiatuszki z lukru kolorowe cukierki w kształcie jajeczek Formujemy koszyczki łącząc babeczki z uchwytami, miejsca łączenia smarujemy czekoladą, przytrzymujemy chwilę, aby czekolada zastygła. Miejsca łączenia babeczki i uchwytu zdobimy kwiatuszkami wykonanymi
Domowy Smak Jedzenianastępnego dnia zajadać. Ta rolada przypomina mi w smaku baton bounty. Przepis znalazłam w serwisie smaker.pl. Składniki: ciemna część: 300 g zmielonych herbatnikow 125 g cukru pudru 100 g czekolady 150 ml mleka jasny krem: 125 g margaryny 125g cukru pudru 100 g wiórków kokosowych Przygotowujemy ciemną masę. Czekoladę roztapiamy w mleku na małym ogniu i odstawiamy do przestudzenia(...)miski dodajemy herbatniki, cukier puder, roztopioną czekoladę i wyrabiamy "ciasto". Przygotowujemy jasny krem: miękką margarynę ubijamy mikserem z cukrem pudrem, dodajemy wiórki i mieszamy. Ciemną masę rozwałkowujemy przez folię spożywczą na kształt prostokąta. Kładziemy jasny krem zostawiając centymetr od brzegów i zwijamy roladę. W przepisie z tej ilości składników można zrobić dwie rolady mniejsze, wtedy łatwiej zwijać. Wstawiamy roladę
NA MOIM TALERZUwiększej postaci. Ja jestem miłośniczka tych batonów więc to ciacho jeszcze nie raz u mnie na stole zagości. A wy lubicie orzeszki ziemne? Składniki Ciasto brownie: 200 g gorzkiej czekolady, posiekanej 135 g masła 3/4 szklanki jasnego brązowego cukru 3 duże jajka, w temperaturze pokojowej 80 g mąki pszennej 1 op cukru waniliowego Krem fistaszkowy: 250 g serka mascarpone(...)masła orzechowego Dodatkowo: 100 g solonych orzeszków ziemnych 1 puszka kajmaku 100 ml śmietanki 30 % Sposób przygotowania Ciasto Brownie W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy pokruszone tabliczki czekolady, na niewielkim ogniu rozpuszczamy w maśle co jakiś czas mieszając. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. W osobnym naczyniu roztrzepujemy całe jajka z brązowym cukrem i cukrem waniliowym, wlewamy czekoladę i miksujemy bardzo krótko. Dodać
W kuchennej krainieSkładniki: (na tortownicę 18-22 cm) 180-200 g herbatników w czekoladzie- mogą być digestive. 2 łyżki miękkiego masła 600-700 g sera twarogowego- mielonego przynajmniej 2 razy (bądź gotowego z wiaderka) 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 tabliczka czekolady deserowej, stopiona w kąpieli wodnej z odrobiną mleka i ostudzona. (jeśli chcesz by sernik był bardziej czekoladowy dodaj(...)masło. Wymieszać, po czym ułożyć na spodzie tortownicy. Delikatnie przygnieść dłonią na całej powierzchni. 2. Przygotować masę serową: wymieszać wszystkie składniki Najpierw ser, cukier i wanilię. Następnie dodajemy przestudzoną czekoladę. Na końcu dodać jajka, Po jednym nadal miksując. Aż do uzyskania gładkiej jednolitej masy. 3. Wyłóż masę serową na spód. Piec: 55-65 min w temperaturze 160-170 stopni. Ciasto
KreatywnePinypomarańczy: na malutkich oczkach 1-5 łyżeczki advocata kilka kropli świeżego soku z pomarańczy 1 łyżeczka cukru pudru Polewa czekoladowa: 80 ml wody 80 g cukru 200 g deserowej czekolady 1 łyżeczka whisky Przygotowanie: Ciasto parzone: 1. Do garnuszka z wodą dodajemy masło. 2.Podgrzewając doprowadzamy do wrzenia, wtedy dodajemy mąkę. 3. Zmniejszamy ogień i mieszamy do uzyskania jednolitej masy(...)stopni Krem pomarańczowy: Wszystkie składniki zmieszać. Gotowym kremem nadziewać ostudzone ptysie szprycą z końcówką do nadziewania. Polewa czekoladowa: Wodę zagotować razem z cukrem. Gdy syrop odrobinę zgęstnieje dodajemy czekoladę. Mieszamy aż polewa odrobinę zgęstnieje, dolewamy 1 łyżeczkę whisky. Polewamy Profiteroles ciepłą czekoladą. Podajemy od razu po polaniu gorącą polewą, bądź studzimy w lodówce i podajemy na zimno. Smacznego
KreatywnePinywszystkich tych, którzy uwielbiają szarlotkę! Kakaowe ciasto z jabłkami w cynamonie, z białą czekoladą i bezą. Dla mnie rewelacyjna i na pewno nie raz ją powtórzę. W takiej postaci może zagościć na wielkanocnym stole. Tortownica 24 cm 3 szklanki mąki 3 łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 250 g margaryny lub masła 2 łyżki śmietany(...)jabłek 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki masła 2 łyżki cukru 100 g białej czekolady 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2,5 szklanki mleka 2 budynie waniliowe (po 40 g) 3 łyżki cukru 3 białka 3 łyżki cukru Szczypta soli Na stolnicę przesiać mąkę, kakao, proszek do pieczenia. Dodać cukier, pokrojoną margarynę i śmietanę. Całość dość szybko zagnieść na jednolite ciasto. Masę
VioletoweKucharzenieowsianych 80 g cukru 2 łyżeczki cukru z wanilią 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 jajka 50 g maślanki Krem: 100 g gorzkiej czekolady 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Masło rozpuścić i ostudzić. Wymieszać je z jajkami roztrzepanymi oraz maślankę. Marchew obrać, zetrzeć na drobnej tarce(...)dokładnie wymieszać łyżką. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, rozdzielić ciasto po równo. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec 25-30 minut na złotobrązowy kolor. Wyjąć i ostudzić. Czekoladę połamać, umieścić w garnuszku, wlać śmietankę i rozpuścić. Ostudzić. Serek utrzeć z rozpuszczoną czekoladą, dodając pod koniec cukier puder. Przełożyć do szprycy i udekorować muffinki tworząc gniazda. Na środku
Czerwień i błękitzaspokoją apetyt na słodkości największym łasuchom . A polewa czekoladowa nada im wyrafinowanego smaku. składniki na 3 porcje 3 gruszki 2 łyżki cukru skórka z cytryny pół tabliczki czekolady 2 łyżki mleka przepis Gruszki obieramy nie obcinając ogonka i wydrążamy od strony szypułki. Zagotowujemy gruszki w syropie ,aż zmiękną .Wyjmujemy z syropu , studzimy i ustawiamy(...)talerzyku . Czekoladę wkładamy do kubka, zalewamy mlekiem .Wstawiamy kubek w większe naczynie z wodą, stawiamy na ogniu . Gdy czekolada się rozpuści , oblewamy nią gruszki i schładzamy
Smakowite DaniaPyszna kawa z gorzką czekoladą i bitą śmietaną podana rano, obudzi każdego śpiocha . Jest troszkę pracochłonna w przygotowaniu , jednak jej smak jest wart takich poświęceń. składniki na 2 filiżanki 1/2 litra mocnej gorącej kawy rozpuszczalnej 50 g gorzkiej czekolady 150 ml śmietanki 30% 2 łyżeczki cukru pudru odrobina cynamonu szczypta gałki muszkatołowej przepis Śmietanę schłodzoną w lodówce ubijamy(...)mikserem , dodajemy cukier puder . Czekoladę rozpuszczamy na parze i mieszamy z gorąca kawą . Mieszankę rozlewamy do 2 filiżanek , nakładamy bitą śmietanę i posypujemy cynamonem i gałką muszkatołową
Smakowite DaniaWesoły podwieczorek dla malucha czyli deser z rozpuszczonej czekolady pomieszanej z herbatnikami z dodatkiem pysznego serka mascarpone z truskawką i kiwi . Słodko, smacznie i prosto, polecam wszystkim. składniki na 2 porcje serek mascarpone 250 g 2 łyżeczki cukru pudru 5 ciastek herbatników 5 kostek gorzkiej czekolady 1 małe kiwi 2 truskawki przepis Serek mascarpone miksujemy razem z cukrem pudrem(...)gęstą masę . Czekoladę rozpuszczamy w gorącej kąpieli wodnej a następnie gorącą łączymy z rozkruszonymi herbatnikami ,taką masę wkładamy na dno pucharka a na wierzch nakładamy krem z serka mascarpone. Deser dekorujemy plasterkami kiwi i truskawką
Smakowite DaniaBardzo atrakcyjny deser dla naszych milusińskich czyli banany w czekoladzie z kokosem , może być doskonałym podwieczorkiem bo smakuje naprawdę wybornie .Na pewno zaspokoi apetyt na słodycze dużym i małym łasuchom . składniki na 4 porcje 2 banany 100 g gorzkiej czekolady 1 łyżka cukru 70 g margaryny 100 g wiórek kokosowych przepis Banany obieramy, przekrawamy wzdłuż a następnie w poprzek(...)mniejsze części. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej . Dodajemy margarynę i cukier .Całość mieszamy do momentu aż wszystkie składniki dokładnie się rozpuszczą. Banany nabijamy na patyczki do szaszłyków , maczamy w sosie czekoladowym i obtaczamy w wiórkach kokosowych . Deser wstawiamy do lodówki na 2 godziny
Smakowite Daniakrótką chwilę a efekty smakowe bardzo pozytywnie zaskakują. składniki na prostokątnego wafla 4 prostokątne wafle ( całe ) 2 pokruszone wafle 1/2 l śmietanki 36% 200g wiórków kokosowych 2 tabliczki białej czekolady 2 opakowania śmietanki śnieżki przepis Śmietankę 36 % podgrzewamy na małym ogniu, dodajemy do niej połamaną na kostki białą czekoladę, cały czas mieszamy aż czekolada się rozpuści. Rozpuszczoną masę zdejmujemy
Smakowite Daniaszklanki cukru szklanka mąki pszennej 5 łyżek mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia krem 500 ml śmietany 36% 2 tabliczki białej czekolady ( po 100g) 200g wiórków kokosowych dodatkowo 250 ml śmietany 36% 3 łyżki cukru pudru 100g płatków migdałowych 1 opakowanie śmietan fixu(...)tłuszczem i wysypanej bułką tartą , pieczemy 30 minut w temp. 180 st. Po wystudzeniu biszkopt przekrawamy tak żeby powstały 3 krążki. krem Białą czekoladę łamiemy na kawałki a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, w czasie ubijania dodajemy po łyżeczce letniej czekolady. Pod koniec ubijania dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie
Smakowite Dania