czekolada - 27946 przepisów (strona:739/1864)

Szafirowa torebka i malinowy rabarbar. 134

białym kremem czekoladowo-pistacjowym . Nie myliłam się. Tak przygotowany rabarbar smakuje cudownie. Maliny dodają rabarbarowi uroku nie tylko jeśli chodzi o smak, ale także o piękny rubinowy kolor. Biała czekolada delikatnie dosładza całość, a pistacje w tym kwartecie wydają się po prostu niezastąpione! Nie mogłabym wymarzyć sobie smaczniejszego deseru na zakończenie kolejnej wspaniałej soboty!  RABARBAR MALINOWY Z BIAŁYM KREMEM(...)ładniki na 4 porcje/ 500 g rabarbaru 200 ml malinowego puree /zastąpiłam domową galaretką z malin, jeszcze z zimowych zapasów/ 400 ml bitej śmietany 150 g białej czekolady 100 ml pistacjowego pure / zastąpiłam drobno zmiksowanymi orzeszkami pistacjowymi/ garść malin do ozdobienia - użyłam mrożonych z zeszłego lata Rabarbar umyć i pokroić na równe kawałki ( u mnie

KUCHARNIA
TU I TAM nr 22. Piękno i jedzenie, czyli domowa manufaktura jadalnych kosmetyków 153

substancje śluzowe, które tworząc cienki film na skórze, chronią ją przed podrażnieniami. Ze względu na właściwości przeciwzapalne wyciąg z owsa jest cenionym składnikiem kosmetyków do cery wrażliwej i alergicznej. CZEKOLADA - kosmetyki z ziaren kakaowca szybko i skutecznie rozjaśniają i dodają blasku zmęczonej skórze; błyskawiczne nawilżają, wygładzają oraz chronią przed starzeniem się. W połączeniu z mlekiem łatwiej się wchłaniają i regenerują(...)skórę. Dzięki łatwo przyswajalnym mikroelementom kosmetyki z czekoladą nie tylko poprawiają stan naszej skóry, ale także poprawiają funkcjonowanie komórek nerwowych, a selen i cynk sprzyjają powstawaniu endorfin - związków zwalczających stres i nerwicę. MLEKO - Zawiera białka, witaminy A, B i E, tłuszcze oraz cenne pierwiastki np. wapń. Mleko regeneruje naskórek, neutralizuje wolne rodniki, a w efekcie hamuje proces starzenia się skóry

KUCHARNIA
Cake pops na osłodę i konkurs o smaku lata 125

jabłkiem) wersja dla dzieci - 2 łyżki Nutelli (jeśli używamy mascarpone) wersja dla dorosłych - 1 łyżka kakao, 2 łyżki rumu, Amaretto lub innego likieru (jeśli używamy mascarpone) 100 g białej czekolady 2 łyżki śmietany kremówki 30% barwniki spożywcze kolorowe posypki Biszkopty zmielić bardzo drobno i połączyć z serkiem oraz nutellą lub kakako  i likierem. Powinna powstać gładka masa, którą należy(...)wstawić do lodówki na min. 1 godzinę. Po tym czasie z masy formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i ponownie wstawić je do lodówki - na schłodzonych polewa z czekolady będzie szybciej zastygać. Czekoladę połamać na kawałki i przełożyć do miseczki lub rondelka. Dodać śmietanę kremówkę i stopić całość w kąpieli wodnej. Wymieszać i zdjąć z ognia. Gdy polewa lekko przestygnie wmieszać

KUCHARNIA
Miłosne wspomnienia i szczypta kobiecości 176

Pomada, której konfitury i chutneye towarzyszą nam przy wszystkich warsztatach. Tym razem królowała doskonała Śliwska Suska i Ostry Zielony Pomidor . Niebywałą atrakcją i wyróżnieniem był dla nas udział Manufaktury Czekolady , która obdarowała nas wielkimi blokami doskonałych czekolad, o których produkcji i pochodzeniu ciekawie opowiadała przedstawicielka firmy, pani Ilona. Została z nami do końca warsztatów z radością i niekrytym zaangażowaniem gotując(...)chcę zdradzać zbyt wielu szczegółów, ale wiem, że jedną z rzeczy, jakie zostaną zrobione pod okiem Klaudyny będą własnoręcznie przygotowane ... pomadki do ust! Ponoć jednym ze składników ma być czekolada! Co za szczęście, że tam będę i mam nadzieję dostanę taką szminkę w prezencie!  Podobnie jak w przypadku Jadalnych Prezentów (klik) i tym razem wszystkie przygotowane przez nas smakołyki

KUCHARNIA
Inspiracje - Akademia Smaku Siemens. Wygraj zaproszenie na czekoladowe warsztaty. 204

wygrać zaproszenie przeczytanie poniżej (pod fotorelacją). 4 kwietnia o godz. 12.00 w Centrum Domowych Inspiracji w Warszawie, Akademia Smaku Siemens organizuje kolejne spotkanie, które cudownie kuszącym tematem będzie ... CZEKOLADA! Warsztaty pod nazwą "Desery czekolada: Potęga słodyczy" poprowadzi  Krzysztof Kopciński , szef cukierni w restauracji Sowa & Przyjaciele. Krzysztof pracował  m.in. w warszawskiej restauracji „Tamka 43” oraz Klubie Polskiej(...)okiem Wojciecha Amaro.  Patronat nad wydarzeniem objęła firma Lindt.   Warsztaty potrwają około 4 godzin. Koszt dojazdu do Warszawy należy pokryć we własnym zakresie. Jeśli kochacie słodycze i czekoladę tak samo, jak ja, jest szansa na wygranie zaproszenia dla jednej osoby na warsztaty Akademii Smaku.   Co trzeba zrobić?  Napisać w komentarzu: Dlaczego to właśnie Ty chciałabyś/chcia

KUCHARNIA
Kulinarna majówka. Wspomnień czar. 141

mogli przekonać się o doskonałej jakości mąki z Reszla, najstarszego młyna w Polsce, bowiem właśnie Młynomag   dostarczył różne rodzaje mąki potrzebne do wszystkich wypieków.  Pięknie zapakowane zestawy czekolad z działającej od 1881 roku sycylijskiej manufaktury czekolady trafiły w ręce uczestników warsztatów dzięki uprzejmości La Piccola Sicilia , która dostarczyła także doskonałej jakości oliwy i rozpieściła podniebienia niecodziennymi smakami czekolad

KUCHARNIA
Prezenty i wspomnienia - relacja ze świątecznych warsztatów kulinarnych... 209

wiodące prym w temacie słodkości i bakalii: firma Diamant - czołowa marka cukrów; firma Piątnica - importer i producent kasz, bakalii, przypraw i produktów sypkich;  Beskidzkie Łakocie - producent paluszków w czekoladzie  i firma Krokus specjalizująca się we wszelkiego rodzaju przetworach. Tradycyjnie już, jak na wszystkich moich warsztatach, o dostawę najlepszej jakości mąki zadbał Młyn Młynomag .  Zaopatrzeni w doskonałe produkty(...)wiem w stacjonarnych sklepach nie łatwo znaleźć produkty Piątnicy , ale można bez problemu kupować online, za pośrednictwem ich strony internetowej - klik.  "Pierwsze lody" przełamaliśmy Beskidzkimi paluszkami w czekoladzie, które przed końcem roku wprowadziła na rynek marka Kochamy Łakocie! (klik) To taki oczywisty pomysł, by paluszki oblać czekoladą, ale widać potrzeba było czasu, by w końcu ktoś urzeczywistnił dziecięce marzenie

KUCHARNIA
Palmiry z białą czekoladą 125

Zapraszam na pyszne domowe Palmiry z białą czekoladą i cukrem trzcinowym :)  Składniki : 2 opakowania ciasta francuskiego  2 tabliczki białej czekolady cukier trzcinowy 1 jajko Wykonanie : Ciasto rozwijamy , smarujemy roztrzepanym jajkiem , ścieramy równomiernie na całym cieście tabliczkę czekolady. Zwijamy do środka z obu stron. Smarujemy jajkiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Kroimy centymetrowe ślimaczki i lekko rozpłaszczamy. Przekładamy na blaszkę

Sama słodycz i szczypta chili
GRUZIŃSKIE CIASTO HERBACIANE Z KORZENNYM CZAJEM I BAKALIAMI. 156

szklanki trzcinowego cukru - bakalie: 3 figi , 1 duże pomelo , rodzynki królewskie, rodzynki korynckie, papaja, mango , aronia, czarna porzeczka suszona , 3 śliwki suszone , 3 mandarynki suszone , jagody inkaskie, - 3 kostki czekolady mlecznej, - orzechy, garść - 3 łyżki oleju kokosowego, - otarta skórka pomarańczy, - czaj korzenny - 2 łyżki czaju na 100 ml wody. - 4 łyżeczki powidła śliwkowego, (u nas domowe) - odrobina sody, - mąka owsiana(...)bezglutenowa, szklanka - cynamon, kardamon, imbir, korzeń lukrecji, - po pół łyżeczki //Pokombinowałyśmy zmieniając proporcje, dodając czekoladę, zwiększając ilość bakalii, zamieniając zwykły olej/masło na olej kokosowy, dodając skórkę pomarańczy i... oczywiście zamieniając zwykłą herbatę na czaj korzenny z Ziarenkowa. No i oczywiście MĄKA (!) w naszym wykonaniu ciasto jest owsiane - bezglutenowe. //Jeśli podwoimy ilość składników, powinno nam wyjść wysokie ciacho

Wypisz Wymaluj
Bounty,czekoladowe kulki 133

Dagmary .================== Skladniki na okolo 25 kulek: * 200 g wiórków kokosowych * 100 ml smietany kremówki * 70 g cukru pudru * 70 g masla * opcjonalnie: kilka kropli aromatu rumowego * 200 g mlecznej czekolady (mi wystarczylo okolo 130 g) ===================WYKONANIE.....W naczyniu wymieszac wiórki z cukrem pudrem. W malym garnuszku podgrzac kremówke i maslo, az maslo sie rozpusci. Rozpuszczona miksture wlac na wiórki, dodac(...)sciskajac wiórki w dloni). Ukladac je na papierze do pieczenia, przykryc folia aluminiowa, schlodzic przez minimum godzine. Rozpuscic mleczna czekolade (w kapieli wodnej lub mikrofali). Kazda kulke zanurzyc w czekoladzie (mozna sobie pomóc wykalaczka), wylozyc na papier, by czekolada stwardniala (trwa to dosc dlugo, mozna wlozyc do lodówki, bedzie szybciej; ja po prostu odstawilam na noc w chlodniejsze miejsce

w mojej kuchni
BURAK w glównej roli 121

soli opcjonalnie ok. 50 g chipsów czekoladowych starta skórka z 1 pomarańczy dodatkowo trochę tłuszczu do wysmarowania formy trochę mąki do oprószenia formy folia aluminiowa polewa czekoladowa 200 g czekolady (50% kakao) ok. 100 g śmietany kremówki (30%) 1 łyżeczka neutralnego oleju (np. rzepakowego) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie) sposób wykonania przepis od Basi formę do ciasta (keksówkę(...)przypalenia. gotowe ciasto wyjąć z piekarnika, studzić na kratce. po ok. 30 minutach wyjąć ostrożnie z formy i odstawić do całkowitego ostudzenia. kiedy ciasto jest zimne, przygotować polewę czekoladową: czekoladę posiekać, umieścić w misce. śmietanę doprowadzić prawie do wrzenia (ma być bardzo gorąca, nie może się jednak gotować) i zalać nią czekoladę. dodać olej i ekstrakt z wanilii. odczekać

w mojej kuchni
Ciasteczka maślane z pistacjami. 153

Składniki: 200 g masła 3 łyżki cukru waniliowego 1 jajko 1 żółtko 4 łyżki mleka 400 g mąki 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 50 g mlecznej czekolady 50 g posiekanych pistacji Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać całe jajko i żółtko i ponownie chwilę ucierać. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia(...)Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta lepić kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na blaszce i lekko spłaszczamy. Piec w 180 stopniach C około 15 minut. Studzić na kratce. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dekorować ciastka smarując pasek czekoladą i posypać posiekanymi pistacjami

O kuchni z uczuciem
Ciasto z kajmakiem 127

mleka lub gotowa masa kajmakowa 400 ml śmietany 30% 2 łyżeczki żelatyny 10 łyżek cukru pudru 2 budynie waniliowe lub śmietankowe 1/2 litra mleka 1 kostka masła  ¼ kostki czekolady mlecznej czekolady Masa budyniowa: Odlewamy pół szklanki mleka, pozostałą część gotujemy. W odlanym mleku rozprowadzamy budynie. Wlewamy na gotujące się mleko. Gotujemy około 1 minuty. Odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy(...)wystygnięcia. Śmietanę ubijamy z 5 łyżkami cukru pudru, dodajemy ostudzoną żelatynę. Ubijamy na sztywną masę. Tak przygotowaną masę wykładamy na ostatnią warstwę herbatników.  Na wierzch ścieramy schłodzoną czekoladę.  Smacznego

Humanistka w kuchni
Tartalettki z jagodami i kremem waniliowym 158

Otrzymujemy 6 przepięknych tarteletek. Nadzienie: 1,5- 2 szklanek jagód 1 serek mascarpone 250 g 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki śmietany 10% 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady Żelatynę rozpuszczamy w dwóch łyżkach zimnej wody, czekamy aż napęcznieje. Składniki wkładamy do miski i miksujemy na gładką masę. Na koniec dodajemy żelatynę. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce(...)Środek tartaletek smarujemy warstwą czekolady, na nią wykładamy krem. Na wierzch układamy około 4 łyżek jagód. Wkładamy na pół godziny do lodówki. Smacznego

Humanistka w kuchni
Ciasto cynamonowe 147

może pominąć tego przepisu. Oryginalny przepis pochodzi z  książki „Kuchnia polska”, ale został przeze mnie znacznie zmodyfikowany. 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej pół tabliczki gorzkiej czekolady ¾ szklanki cukru pudru 2 jajka pół słoika dżemu truskawkowego szklanka mleka ¾ kostki margaryny 2 łyżeczki cynamonu 3 łyżki kakao 2 łyżeczki sody oczyszczonej Masło ucieramy  malakserem z dżemem. Do połączonych składników(...)bułką tartą. Ciasto wlewamy do formy 25 na 36 centymetrów. Pieczemy w nagrzanym piekarniku  w temperaturze 150 C około 50 minut. Wystudzone ciasto polewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą. Dekorujemy wiórkami czekolady albo cukrem cynamonowym

Humanistka w kuchni