Składniki na tortownicę śr. 26 cm 200g czekolady, po 100g gorzkiej i mlecznej 100 g masła 120 g cukru 4 łyżki mąki 5 jajek 2 szkl. wypestkowanych wiśni 300 ml kremówki 1/2 szkl cukru W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, razem z masłem. Ubić jajka z cukrem, na jasną, puszystą masę. Dodać mąkę i czekoladę oraz wiśnie - delikatnie połączyć. Przelać
kolorowotorcikowoLublinie. Składniki: CIASTO: 125 g masła/margaryny 250 g mąki 70 g cukru odrobina wody NADZIENIE: 300 g śmietany 18 % 3 jajka 0,5 szkl. cukru 1/2 tabliczki czekolady deserowej 300-350 g śliwek Wykonanie: Z masła. mąki, cukru - zagnieść szybko ciasto. By ułatwić zlepienie składników, możecie dodać odrobinę zimnej wody. Ciasto zlepić w kulę, zawinąć folią spożywczą, włożyć(...)lodówki. Śliwki umyć, wypestkować, zasypać 3 łyżkami cukru. Czekoladę zetrzeć na tartce o dużych oczkach. Śmietanę, jajka, cukier i czekoladę wymieszać. Ciasto rozwałkować, podsypując mąką. Przenieść ciasto, za pomocą wałka na formę do tarty ( posmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą ). Docisnąć brzegi, odciąć nadmiar ciasta. Na cieście ułożyć owoce. Zalać masą śmietanową. Piec w 170 stopniach C, około 60 minut
kolorowotorcikowomasła 150 g migdałów w słupkach 150 g herbatników kakaowych Masa: 250 ml mleka 400 ml kremówki 4 łyżki cukru 3 płaskie łyżki żelatyny 50 g mlecznej czekolady 3 łyżki mleka w proszku Wykonanie: Masło rozpuścić, dodać pokruszone herbatniki i słupki migdałów. Masę rozłożyć w tortownicy ( śr. 20 cm ), ugnieść. Zapiec przez 10 minut w 180 stopniach C. Ostudzić(...)Żelatynę zalać wodą ( około 1/3 szkl. )- odstawić. Mleko zagotować z cukrem. W gorącym mleku rozpuścić czekoladę i mleko w proszku. Odstawić do wystygnięcia. Kremówkę ubić na sztywną pianę. Żelatynę podgrzewać na małym ogniu - uważając, żeby się nie zagotowała. Mieszać - do rozpuszczenia. Płynną żelatynę przelać do mleka - wymieszać. Dodać ubitą kremówkę - połączyć. Masę przelać na migdałowy spód. Schłodzić w lodówce
kolorowotorcikowoBudyń odstawiamy do ostudzenia Margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę. Do utartej margaryny dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Gotową masą przekładamy placki. Do dekoracji: 200 g czekolady gorzkiej kilka listków bazylii zielonej dowolne owoce cukier puder Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Bazylię drobno posiekać. Bazylię połączyć z czekoladą. Polać ciasto. Pozostawić do zastygnięci. Na cieście ułożyć owoce
kolorowotorcikowoSkładniki: 3 łyżki płatków owsianych 3/4 szkl. wody 1,5 szkl napoju waniliowego Alpro 3-4 kostki gorzkiej czekolady 1,5 banana Wykonanie: Płatki zalej wodą - gotuj 4-5 minut. Do gorących płatków dodaj czekoladę - niech się rozpuści. Lekko przestudź owsiankę. Do blendera przełóż owsiankę z czekoladą, dodaj pokrojone w cząstki banany oraz napój Alpro. Zmiksuj ! Smoothie owsianka gotowa
kolorowotorcikowoPorcja dla 2 osób Składniki : 200 g serka mascarpone 2 duże dojrzałe banany 1,5 łyżeczki cukru pudru 5 łyżek granoli 100 g gorzkiej czekolady przyprawa do kawy i deserów KAMIS Wykonanie: Czekoladę połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej czekolady dodać granolę - wymieszać. Odstawić do wystygnięcia. Serek mascarpone utrzeć z cukrem pudrem. Banany obrać, rozgnieść - dodać do serka
kolorowotorcikowoprzyjaciółkę, mamę lub zrobić słodki prezent ukochanemu/ukochanej - wszak Walentynki tuż, tuż ! Składniki na około 15 sztuk: 20 suszonych daktyli bez pestki 15 suszonych moreli, np Bakalland 100 g gorzkiej czekolady 2 łyżki kakao do obtaczania: kakao, cukier puder Wykonanie: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband(...)zwyczajnie nie mieć siły bakali zmielić, no i co ... w najgorszym przypadku, mikser zakończy żywot ! W garnku/ rondelku zagotowujemy szklankę wody, na garnku umieszczamy miskę. Do miski wrzucamy połamaną czekoladę. Czekamy aż się rozpuści - nie mieszamy w między czasie ! Do zmiksowanych owoców dodajemy 2 łyżki kakao oraz roztopioną czekoladę - wyrabiamy masę. Masę odstawiamy do ostygnięcia. Z masy formujemy trufelki. Gotowe
kolorowotorcikowowybaczyć jakość zdjęć, zmuszona byłam robić teraz, nocą ... Nie lubię tak ! Proponowany przeze mnie torcik to miętowo-czekoladowe połączenie. Ciekawi ? Składniki: SPÓD: 250 g kruchych ciastek 100 g czekolady gorzkiej 70% 1 łyżka masła 200 ml jogurtu naturalnego 250 g serka ricotta 10 czekoladek-pastylek miętowych Goplana 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka siekanej świeżej mięty 2 łyżki żelatyny(...)zimnej wody ponadto: galaretka truskawkowa truskawki, czekoladowe literki Wykonanie: Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej, dodając łyżkę masła. Ciastka pokruszyć. Do okruchów ciastek dodać rozpuszczoną czekoladę - dokładnie wymieszać. Powstałą masą wyłożyć, dokładnie dociskając do brzegów formę serduszko ( u mnie jest to wkładka do tortownicy średnicy 26 cm). Tak przygotowany spód, wstawić do lodówki. Żelatynę zalać zimną wodą - odstawić. Miętowe
kolorowotorcikowopszennej 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru 220 ml oleju rzepakowego 60 ml maślanki 2 jajka Krem: 160 g białej czekolady 200 ml śmietanki kremówki 30% 100 g mielonych orzechów laskowych Wykonanie: Tortownicę średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Obraną marchew zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. W miseczce połączyć(...)łyżki. Ciasto marchewkowe przełożyć do tortownicy, piec w 170 stopniach C około 50 minut. Upieczone ciasto ostudzić, przekroić na 3 blaty. Przygotować krem orzechowy. W kąpieli wodnej rozpuścić połamaną czekoladę. Śmietankę ubić na sztywno. Do rozpuszczonej, lekko wystudzonej czekolady, dodawać po łyżce ubitej śmietanki - delikatnie mieszać. Na koniec do kremu wsypać mielone orzechy - wymieszać. Blaty ciasta marchewkowego smarować kremem. Torcik
kolorowotorcikowo200g mąki - 100g cukru - 2 czubate łyżki kakao - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki sody - szczypta soli - 2 jajka - 150 ml mleka - 3 łyżki rozpuszczonego masła - 80g gorzkiej czekolady Wykonanie: 1. Piekarnik nagrzewamy do ok. 180 st. C. Do formy na muffinki wkładamy papilotki. 2. Wszystkie sypkie składniki ciasteczek mieszamy razem. 3. W oddzielnym naczyniu roztrzepujemy jajka, mieszamy(...)mlekiem i masłem. 4. Czekoladę siekamy na drobne kawałki. 5. Sypkie składniki łączymy z płynnymi i mieszamy łyżka na jednolitą masę. 6. Dodajemy czekoladę i krótko mieszamy łyżką. 7. Nakładamy ciasto do foremek, do ok. 3/4 wysokości. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 25 minut. 8. Wyjmujemy z piekarnika i delikatnie wystawiamy z foremek do ostygnięcia. insertCookd("54912d1377fe7de93f890c9662874f02
Pasja Smaku200g mąki - 100g cukru - 2 czubate łyżki kakao - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki sody - szczypta soli - 2 jajka - 150 ml mleka - 3 łyżki rozpuszczonego masła - 80g gorzkiej czekolady - 24 maliny Wykonanie: 1. Piekarnik nagrzewamy do ok. 180 st. C. Do formy na muffinki wkładamy papilotki. 2. Wszystkie sypkie składniki ciasteczek mieszamy razem. 3. W oddzielnym naczyniu roztrzepujemy jajka(...)mieszamy z mlekiem i masłem. 4. Czekoladę siekamy na drobne kawałki. 5. Sypkie składniki łączymy z płynnymi i mieszamy łyżka na jednolitą masę. 6. Dodajemy czekoladę i krótko mieszamy łyżką. 7. Do każdej foremki nakładamy łyżkę masy, na niej kładziemy po 2 maliny i zakrywamy drugą łyżką masy owoce. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 25 minut. 8. Wyjmujemy
Pasja Smakucukru pudru 1 cukier wanilinowy 5 dag wiórków kokosowych 5 jajek 17,5 dag mąki pszennej 7,5 dag mąki ziemniaczanej 1 proszek do pieczenia 15 dag białej czekolady 5 dag gorzkiej czekolady Wykonanie: 1. Ciasto: Jajka ubić w misie robota z olejem, ajerkoniakiem, cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i wiórkami kokosowymi na puszystą masę. 2. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać(...)piec przez 45-50 minut. 5. Upieczoną babkę studzić przez 10 min. w formie, a następnie wyjąć i odstawić do całkowitego wystudzenia. 6. Polewa: czekoladę gorzką i białą połamać na kawałeczki. Osobno stopić w gorącej kąpieli wodnej. Wystudzoną babkę polać w fantazyjny sposób najpierw białą, a następnie ciemną polewą. Odstawić, by polewy stężały
Pasja Smakuteż robię różne słodkości domowymi sposobami. Na blogu znajdziecie przepisy na pączki angielskie , faworki i małe donaty . Tym razem donaty w wersji odchudzonej, bo z piekarnika. Przepis z bloga Czekoladą utkane . Składniki: 500 g mąki 25 g świeżych drożdży 50 g roztopionego masła 2 jajka 3/4 szklanki ciepłego mleka 1/2 szklanki cukru Dodatkowo: gotowa polewa rozpuszczona czekolada lukier kolorowe posypki(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i jeszcze na 30 minut odstawić do wyrośnięcia. Donaty piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C przez 10 minut. Ozdabiać lukrem lub czekoladą i różnymi posypkami według uznania
Pasja Smakulodówki i szafki ze słodyczami i mam! Zapraszam na prosty do przygotowania deser, który mimo tylko kilku składników prezentuje się całkiem ładnie. Składniki /4 porcje/: 150 g gorzkiej czekolady 375 ml śmietanki 30% 1 szklanka jagód (mogą być mrożone) 2 małe opakowania herbatników kilka listków mięty Wykonanie: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do ostudzenia. W tym czasie ubić(...)sztywno śmietankę. Na koniec dodać ostudzoną czekoladę i wymieszać ją ze śmietanką. Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Herbatniki rozkruszyć w misie blendera. Listki mięty opłukać i posiekać. W pucharkach układać warstwami: rozkruszone herbatniki, mus, jagody i miętę, aż do wyczerpania składników. Ozdobić miętą i wstawić do lodówki na kilka godzin, chociaż bardziej niecierpliwi mogą jeść od razu
Pasja Smakuwykonanie przepisu jest bardzo szybkie i banalnie proste. Składniki: -3/4-1 szklanka wiórków kokosowych -1/3 szklanki ksylitolu lub cukry trzcinowego -1/2 szklanki mleka -1/2 tabliczki mlecznej czekolady(ja dałam gorzką z ksylitolem + łyżeczkę kremówki) Mleko, ksylitol i wiórki kokosowe gotować w rondelku na małym ogniu ok. 15 minut. Ostudzić. Formować owalne kształty z kokosowej masy. Oblać rozpuszczoną(...)czekoladą i zostawić do skrzepnięcia czekolady. Smacznego
Smaczne Zdrowe