tych którzy jednak organizują kolacje ze dwoje i nie mają pomysłu an deser polecam czekoladowe cudo. Bardzo smacznie, nie za słodkie ciasto brownie z masą z białej czekolady polaną czekoladą deserową, W końcu w taki dzień trzeba się dosłodzić. Wszystkim zakochanym życzę miłości na co dzień, a wszystkim singlom znalezienia swojej połówki. Pozdrawiam:) Składniki: brownie: tabliczka gorzkiej czekolady(...)masła 3 jajka 250 g cukru pudru szczypta soli masa: tabliczka białej czekolady 2 łyżeczki żelatyny serek philadelphia 1,5 szklanki śmietany kremówki 30% poleca: półtabliczki czekolady deserowej 50 g masła Wykonanie: Ciasto: Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej razem z masłem i cukrem aż powstanie jednolita masa. Białka ubijamy mikserem, gdy są sztywne dodajemy żółtka a na koniec
ciastkarnia na kruchym spodziestylu brownie. Krem na bazie serków kremowych z masłem orzechowym i chrupiącymi orzeszkami idealnie się z nim łączy. Nie jest mdły, czego się obawiałam czytając przepis. Orzeszki i czekolada na wierzchu to również must have tego ciasta. Ciasto ładnie się kroi, przechowuje i jest dość stabilne. Nie pozostaje Wam nic innego jak ruszyć po składniki i przygotować na nadchodzący weekend(...)Bardzo polecam. Składniki: 225 g czekolady ciemnej gorzkiej (wystarczy 50% kakao) 200 g masła 150 g mąki pszennej 450 g brązowego cukru (trzcinowego) 100 g zmielonych migdałów szczypta soli 100 g kakao 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego 6 jaj 200 g Crème frâiche (lub gęstego jogurtu greckiego) 150 g czekolady rozpuszczamy z masłem na małej mocy
Made By Mom And Soncztery, nie były też tak pofalowane, ale i tak w pełni oddały charakter tej pysznej rolady o wyglądzie królewskich koronek. Zapraszam na delikatne śmietankowo-cytrynowe lody, przełożone warstwami gorzkiej czekolady. Viennetta Składniki na keksówkę 30x11 cm: 150 g gorzkiej czekolady 650 ml śmietany kremówki (500 na deser i 150 ml na dekoracje) 4 białka 150 g di cukru pudru(...)osobno; moje ściany wystawały trochę ponad keksówkę, ponieważ później zawinęłam vienette jak paczuszkę. Oczywiscie najbardziej użyteczna okazuje się tutaj być keksówka silikonowa. Rozpoczynamy od rozpuszczenia w kąpieli wodnej czekolady. JesZcze gorącą czekoladę należy bardzo cieńko rozprowadzić na papierze do pieczenia. Ja narysowałam na papierze 4 prostokąty o wymiarach mojej keksówki. U mnie wyszły dwa arkusze czekolady, które następnie przecięłam
Mia Cucina SofietaPyszne, kremowe ciasto z białą czekoladą i likierem – Zapraszam na nowe, wspaniałe ciasto w Małej Cukierence. Jest bardzo smaczne, wilgotne, kremowe, na kakaowym, puszystym biszkopcie. Wygląda apetycznie posypane pokruszonymi bezami i uprażonymi płatkami migdałowymi. W przygotowaniu jest proste i szybkie, polecam! (zmodyfikowany przepis ze strony zjemto.blog ). Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał(...)Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pyszne, kremowe ciasto z białą czekoladą i likierem Składniki: Biszkopt: 4 duże jajka – osobno żółtka i białka 150g cukru 80g mąki pszennej (użyłam tortowej) 35g kakao bez cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 90ml oleju Do nasączenia: 80ml wody 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka cukru pudru Krem: 500g serka
Mała Cukierenkapieczenia 2 dkg ciemnego kakao 4 duże jajka szczypta soli 1/2 łyżeczka sody Krem z Nutellą: 100 ml śmietanki kremówki 10 dkg masła 20 dkg Nutelli 10 dkg mlecznej czekolady 15 dkg serka mascarpone Dodatkowo: 200ml ciemnego rumu 20 dkg suszonych śliwek Polewa: 20 dkg mlecznej czekolady Jak zrobić ciasto Pijana śliwka. Ciasto czekoladowe przygotowanie. Do miski włożyć jajka, szczyptę(...)powstały 3 w miarę równe blaty. Przygotowanie kremu czekoladowego z Nutellą. Do garnka wlać śmietankę kremówkę, zagotować i zdjąć garnek z ognia. Dodać połamaną na kawałki czekoladę oraz miękkie masło, po czym mieszać do momentu, w którym czekolada i masło całkowicie się rozpuszczą. Następnie, do płynnego kremu czekoladowego wmieszać Nutellę, dokładnie połączyć ją z krem, po czym odstawić krem
MeCooksRurki z kremem adwokatowym i czekoladą – szybki deser Idealne na przyjęcia, spotkania z przyjaciółmi lub po prostu gdy mamy ochotę na coś słodkiego. Proste w przygotowaniu i naprawdę pyszne. Ilość rurek możecie dostosować do swoich potrzeb. Waflowe rurki można nadziać dowolnym kremem lub bitą śmietaną. U mnie dziś ekspresowa wersja z kremem adwokatowym i czekoladą. Spróbujcie. Jestem ciut(...)niecierpliwa… co widać na zdjęciu. Za szybko chciałam spróbować tych pysznych rurek (czekolada jeszcze nie zastygła) Dziś rurki w wersji ekspresowej – z gotowym nadzieniem cukierniczym o smaku adwoatowym Lauretta Składniki: Na rurki: 2 białka jaj klasy L 1/2 szklanki drobnego cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 70 g masła 1/4 szklanki śmietany kremówki 30% 1-2 łyżeczki cukru waniliowego
Słodkie okruszkispopularyzował słodzenie kawy miodem i podawanie kawy z dodatkiem mleka. Kawa po wiedeńsku - sposób podania Kawę po wiedeńsku przygotowuje się na bazie mocnego, często podwójnego espresso z dodatkiem czekolady, bitej śmietany i posypki z kakao, cynamonu, zmielonej kawy lub czekoladowych drobinek. Może być też dodatkowo ozdobiona syropem czekoladowym. W Polsce przepis na kawę po wiedeńsku nieco różni się od oryginalnej(...)takich ciast jak nasz ulubiony sernik wiedeński Kawa po wiedeńsku - składniki na jedną porcję 200 ml mocnego espresso z ekspresu ciśnieniowego lub kawiarki 1-2 łyżki roztopionej czekolady lub 2 łyżeczki czekolady w proszku lub 3-5 kostek czekolady 50 ml mleka pełnotłustego lub śmietany kremówki bita śmietana posypka kakaowa lub cynamonowa lub odrobina zmielonej kawy opcjonalnie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataskładniki: paluszki czekolada biała czekolada mleczne lub deserowa cukrowe gwiazdki cukrowa posypka wykonanie: Paluszki tniemy na ok. 5 cm kawałki oraz ok. 5,5 cm. Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Na jednego bałwanka potrzebujemy 5 paluszków 5 cm i jeden 5,5 cm. Każdy z paluszek 5 cm namaczamy w białej czekoladzie i układamy na papierze go pieczenia jeden koło(...)drugiego tak aby się stykały. Wkładamy do lodówki i pozostawiamy do zastygnięcia. Następnie połączone paluszki zanurzamy (ok.1/3 część) w czekoladzie ciemnej. Paluszki o długości 5,5 cm zanurzamy w czekoladzie ciemnej i układamy na połączeniu czekolady białej i ciemnej. Tak powstał kapelusz. Przyklejamy gwiazdki. Czekoladą ciemną robimy oczy i usta. Nosek zrobiłam z cukrowej gwiazdki obcinając dwa naprzeciwległe ramiona. Możemy
Domowy Smak Jedzeniadziecka uwielbiam czekoladę i jest to miłość niezwykle wierna. Na przestrzeni lat zmieniałam swoje gusta odnośnie słodyczy, raz szala miłości przechylała się ku wuzetkom, raz ku szarlotkom, sernikom, czekoladzie truskawkowej Wedla, a raz ku maślanym tortom, miodownikom czy ciastom na zimno. Nigdy jednak nie wzgardziłam czekoladą. Doceniam jej smak w wielu swoich wypiekach: czekoladowych spodach moich serników, w gęstych(...)mazistych brownie, muffinach czy po prostu w mocno czekoladowym cieście. Do tego, które prezentuję Wam dzisiaj, dodałam swoich powideł śliwkowych, które także zostały wzbogacone czekoladą. Całość wyszła wybornie! W sam raz na taki listopadowo – grudniowy czas! A więc? Czas na ciasto czekoladowe! A jak przygotować takie ciasto czekoladowe? Składniki 150-200 g gorzkiej, dobrej czekolady 200 g masła
Raj dla PodniebieniaPrzepyszne ganache, które jest chyba najłatwiejszą masą na świecie! Śmietanę na bitą śmietanę z łatwością możecie przebić, ale kremówki na ganache nie da się zepsuć :) Wystarczy użyć dobrej jakości czekolady i to właściwie tyle! :) Ja użyłam czekolad od Mercatare , która jest dystrybutorem i importerem produktów ekologicznych i naturalnych, w tym hiszpańskich czekolad Torras, słodzonych stewią. Potrzebujemy: 275 g mąki(...)jabłko 300 ml oleju roślinnego 5 jajek 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 100 g ciemnego kakao 300 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego szczypta soli Ganache: 125 g czekolady gorzkiej ze stewią z orzechami laskowymi Torras 100 g czekolady mlecznej ze stewią Torras 100 g czekolady gorzkiej ze stewią Torras 300 ml śmietanki 30% Ponadto: 150 g konfitury
MamaOskarkaskładniki na jedno ciasto czekoladowe: (pieczemy trzy ciasta) 30 g mąki 30 g cukru 30 g czekolady gorzkiej 40 g margaryny 2 jajka (białka oddzielone od żółtek) 30 g żurawiny 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Żurawinę sparzamy gorącą wodą. Odsączamy i kroimy na mniejsze kawałki. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (np. do miseczki żaroodpornej wkładamy połamaną czekoladę i umieszczamy(...)mniejszym rondelku z gotującą się małą ilością wody). Margarynę miksujemy z cukrem. Dodajemy stopniowo żółtka. Następnie dodajemy czekoladę, mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy tylko do połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy je do ciasta wraz z żurawiną. Delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 22 cm średnicy). Pieczemy przez ok. 15 min., do tzw. suchego
Domowy Smak Jedzeniapieczenia i bez dużego wysiłku można zrobić pyszne ciasto mus czekoladowy z malinami. Idealne ciasto dla wielbicieli czekolady i kremowych deserów. Prosty deser, który łatwo się przygotowuje i świetnie smakuje. Przepis na ciasto mus czekoladowy z malinami jest bardzo prosty, niewiele składników, a samo przygotowanie jest raczej łatwe. Do musu najlepiej użyć czekolad z zawartością co najmniej 60 - 70% kakao(...)gotowania. Sam mus zachowałby swoją formę po schłodzeniu i bez dodatku żelatyny, ale w taki upał nie ryzykowałam i usztywniłam go niewielką ilością żelatyny. Mam nadzieję, że lubicie czekoladę tak, jak ja 💗 Czas przygotowania: 30 minut bez chłodzenia Ilość porcji: 14 Składniki na mus czekoladowy: (forma rozpinana o średnicy 26 cm) Mus z czekolady: 200 g czekolady deserowej (u mnie
Kuchcik gotujesłodkie, a podane zimne, prosto z lodówki doskonale sprawdzi się jako deser na upały. Kokosowa masa serowa wykonana została z twarogu sernikowego z dodatkiem mleczka kokosowego, białej czekolady oraz wiórek i wafelków kokosowych. Czekoladowa masa serowa to połączenie twarogu sernikowego z śmietanką oraz gorzką czekoladą, bez dodatku żelatyny. Całość zwieńczona plasterkami truskawek. Po prostu rewelacja!!! Składniki: Spód(...)łyżki oleju kokosowego Radix-Bis Masa kokosowa: 500 g twarogu mielonego (może być z wiaderka) 400 ml mleczka kokosowego Radix-Bis 1/2 szklanki cukru pudru 100 g białej czekolady 1 szklanka wiórek kokosowych Radix-Bis 2 łyżki żelatyny 2 wafelki koksowe Masa czekoladowa: 500 g twarogu mielonego (może być z wiaderka) 200 ml śmietany 30% 300 g gorzkiej czekolady
Kuchnia MagdaLenyotarta z cytryny - 1/4 łyżeczki sok z cytryny - 1 łyżeczka śmietana - 1 łyżeczka, opcjonalnie, gdyby ciasto było zbyt suche kakao - 1-2 łyżeczki Krem śmietanowo-czekoladowy śmietana 30% - 250ml czekolada mleczna - 100g czekolada gorzka - ok. 75g wanilia - ziarenka z jednej laski, opcjonalnie Dodatkowo: czereśnie - ok. 300g świeżych, wydrążonych Wykonanie: Babeczki zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Mąkę z masłem siekamy, dodajemy(...)nakłuwamy widelcem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez około 10 minut (do zarumienienia). Śmietankę umieszczamy w niewielkim garnuszku i dodajemy do niej podzieloną na mniejsze kostki czekoladę. Śmietankę podgrzewamy na niewielkim płomieniu do czasu aż czekolada całkowicie się rozpuści i utworzy jednolitą masę. Gotową pierwsze odstawiamy do czasu osiągnięcia temperatury pokojowej, a następnie mocno chłodzimy (przez kilka
Pogotujmy.plPrzygotowując bezy z kremami śmietanowymi należy je spożyć zaraz po przygotowaniu, ponieważ beza się rozpuści, natomiast krem na bazie masła i czekolady sprawi, że taki tort możemy przechowywać nawet 2-3 dni. U mnie zjadany jest natychmiast, ale gdyby ktoś miał zamiar zostawić na później, to bez obaw, można bez uszczerbku na jego jakości. beza 1 szklanka(...)białek 2 szklanki drobnego cukru 1 łyżka mączki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny szczypta soli krem 2 kostki masła 2 tabliczki gorzkiej czekolady 150 ml mleka 2 kostki białej czekolady 250 g truskawek Schłodzone białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, następnie ciągle ubijając dodawać po jednej łyżce cukru. Na samym końcu dodać mączkę ziemniaczaną
Jadło i czytadło