Krzysztofa, który zdradził mi swój przepis na idealny biszkopt. TORT CZEKOLADOWY Składniki: (forma 25 cm) biszkopt (wg.przepisu Krzysztofa w mniejszych proporcjach) 5 jaj 125 g cukru kryształu 67 g czekolady gorzkiej 25 g masła 67 g mąki pszennej 25 g mąki ziemniaczanej 12,5 g kakao 1,25 g sody (1/4 łyżeczki) poncz do nasączenia: 1/2 szkl wody(...)łyżka cukru 1 fasolka tonka 1/3 szkl wódki żołądkowej figowej lub śliwowicy mus czekoladowy: 250 g czekolady gorzkiej 100 g masła 5 jaj 50 g cukru pudru szczypta soli polewa: 150 g śmietany 30% 150 g czekolady gorzkiej 1 łyżeczka glukozy w płynie tiul do dekoracji (wg. Krzysztofa w mniejszych proporcjach): 30 g masła 60 g cukru pudru
Bon appetit mon amiejest wyczuwalny, więc nawet jeśli nie jesteście przekonani do wypieków z jej dodatkiem, nie obawiajcie się - dominującym i jedynym smakiem, który pozostaje w ustach podczas jedzenia tego ciasta, jest czekolada :) Moje ciasto upiekłam w małej tortownicy o średnicy 16cm i na taką foremkę podaję proporcje składników, na większą należy je zwiększyć. Czekoladowe ciasto dyniowe Składniki: CIASTO 130g mąki pszennej 100g(...)cukru 160g purée z dyni (skorzystaj z przepisu na purée z dyni ) 75g masła 65g gorzkiej czekolady 60ml mleka (lub nieco mniej lub więcej, w zależności od gęstości purée) 2 jajka 2 łyżki domowego cukru waniliowego 2 łyżki kakao 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej POLEWA CZEKOLADOWA 40ml śmietanki 30% 30g gorzkiej czekolady 30g mlecznej czekolady Wykonanie
Smakołyki BerenikiNajlepsze MOCNO czekoladowe BROWNIES – Przepyszne, mega czekoladowe brownies. W środku wilgotne, z kawałkami mlecznej czekolady. Bardzo aromatyczne, wspaniale podczas pieczenia pachnie w całym domu. Jest to teraz jedno z moich ulubionych czekoladowych ciast, uwielbiam :). Proszę pamiętać, żeby ciasta za długo nie mieszać i zbyt długo go nie piec. Polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Najlepsze MOCNO czekoladowe BROWNIES Składniki: 150g masła 70g jasnego brązowego cukru 70g ciemnego trzcinowego cukru Dark Muscovado (jak nie mamy możemy zastąpić jasnym) 250g posiekanej gorzkiej czekolady 1 łyżeczka pasty waniliowej lub cukier z prawdziwą wanilią 3 jajka 60g mąki pszennej (użyłam tortowej) 3 płaskie łyżki kakao bez cukru szczypta soli 100g grubo posiekanej mlecznej czekolady Dodatkowo
Mała Cukierenkapieczenia (ja pominiecie, to nic się nie stanie) Nadzienie i polewa na 12 sztuk: 100 g masła orzechowego- u mnie było to z orzeszków ziemnych z kawałami 100 g czekolady na 30 sztuk: 250 masła orzechowego i 2-3 tabliczki czekolady, ale odnośnie czekolady to się nie martwcie, mam patent na to, aby jej nie marnować Przygotowanie: Zblenduj płatki owsiane(...)wystudzeniu ciasteczka jeszcze ciut twardnieją. Na blaszce po pieczeniu ciastek z papierem umieść kratkę (koszt niewielki, a przyda się nie raz). Każde ciastko posmaruj łyżką masła orzechowego. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i każde ciacho uczciwie oblej czekoladą, uwaga, nic już nie dotykaj łyżką, bo masło orzechowe wymiesza się z czekoladą, a tego nie chcesz, bo pragniesz, aby ciało było
greenscarfMangolada to kremowy sernik na zimo, na czekoladowym biszkopcie z musem o smaku mago i białej czekolady z chrupiącymi kawałkami mango. Całość zwieńczona deserową czekoladą. Niebo w gębie. MANGOLADA (sernik na zimno) Składniki: spód: (forma 17cm) 2 jajka 1/2 szkl mąki 1/2 szkl cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżka kakao 2 łyżki oleju śmietana z żelatyną (potrzebna(...)części. Każdą z nich dodamy do mas czekoladowych masa mango: (forma 17cm) 1 mango 1 galaretka cytrynowa 2 łyżki cukru masa czekoladowa jasna: (forma 17cm) 120 g czekolady z okruszkami mango np. Wedla lub zwykłej białej 200 g serka białego (użyłam takiego jak na sernik z wiaderka) 100 ml śmietany 30% (+ połowa ubitej śmietany z żelatyną ) masa czekoladowa ciemna: (wypełnieni
Bon appetit mon amieMega pyszne, dla miłośników czekolady. Mocno czekoladowe , biała czekolada przełamuje troszeczkę smak , dodając słodkości muffinkom. Aby mieć czekoladę białą płynną , to polecam zagrzać muffinki w mikrofalówce, pod warunkiem , że nie mają polewy. Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 25 - 30 minut źródło : "Moje smaki życia " Składniki: 250 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)łyżeczka sody 2 łyżki kakao 300 ml kefiru 1 jajko 150 g czekolady deserowej 100 g masła 100 g białej czekolady Sposób przygotowania: Składniki suche takie jak : mąka, cukier, proszek do pieczenia, soda i kakao. Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej.( ostudzić ) Składniki mokre : kefir , jajko,rozpuszczona czekoladę z masłem. Składniki suche i mokre wymieszać ze sobą
Różne smaki w kuchniBardzo prosty torcik dwie czekolady . Środkowa część przełożona jest musem z gorzkiej czekolady ,a wierzch musem z białej czekolady .Dekoracja ze świeżych owoców tylko zachęciła do jedzenia.Polecam. Składniki : tortownica 20 cm 4 jajka 4 łyżki cukru, płaskie 4 łyżki mąki pszennej 3 łyżki ciemnego kakao 2 łyżki wody 2 łyżki oleju Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę(...)łyżką ,aby piana nie opadła.Przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 175 stopniach przez około 20 minut.Ostudzić .Przeciąć wzdłuż na pół. Mus z gorzkiej czekolady : 100 ml śmietany kremówki 50 g gorzkiej czekolady Śmietanę podgrzewamy, lekko,roztapiamy w niej gorzką czekoladę połamaną na kawałki .Odstawiamy do ostygnięcia ,potem do lodówki do schłodzenia na około
Ladylaura.czekoladową a w słoiku stały jeszcze Uszewskie wiśnie z nalewki więc nie było co dłużej myśleć. Przepis na 30 malutkich czekoladek. 300 g dobrej jakości gorzkiej czekolady (lub waszej ulubionej) Wiśnie z nalewki, lub inne owoce - niekoniecznie alkoholowe. Utemperować czekoladę, ( Tu znajdziesz przepis na temperowanie czekolady), lub czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej tzn: Umieść metalową(...)dostała się do masy czekoladowej). Woda w garnku nie może dotykać miski. Najpierw zagotuj wodę, zmniejsz moc palnika na najmniejszą wartość. Postaw miskę z drobno posiekaną czekoladą na garnku i delikatnie mieszaj, aż czekolada rozpuści się . Silikonową foremkę wysmaruj dokładnie czekoladą (użyj do tego celu pędzelka) - każdą ściankę i każdy zakamarek. Następnie wstaw
Piekarz-Kucharz-GarkotłukCzekolada z różami to niby wciąż tylko czekolada... Dobra, gorzka, ale czekolada - żaden tam przepis... A jednak taki prosty trick zamienia ją w coś nieco bardziej wysublimowanego i może nawet romantycznego? Zamiast kwiatów i czekoladek czekolada z kwiatkami w środku? Rozwiązanie kompaktowe! Ale co tam marne żarty - taka czekolada rzeczywiście jest idealna na prezent: ładna , pachnąca i z wkładem własnej(...)pracy. Zapakowana w mały kartonik lub celofanową folię będzie prezentować się elegancko. Kluczem do sukcesu jest użycie składników najlepszej jakości: dobrej czekolady, aromatycznych płatków róży i konfitury o mocnym smaku i zapachu
zadanie-gotowaniemożna go zrobić również w formie muffin. Przepis zaczerpnięty z blogu Moje Wypieki . Składniki: 150 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 125 g masła 50 gorzkiej czekolady 50 mlecznej czekolady 300 g konfitury wiśniowej (ja dałam swojej roboty czekośliwkę) 150 g cukru (tu w zależności od słodkości konfitury szczypta soli 2 duże jajka Mąkę i proszek przesiać(...)rondelku roztopić masło, zdjąć z palnika i dodać posiekaną czekoladę. Mieszać aż się ładnie rozpuści, dodać konfiturę , cukier, sól oraz roztrzepane jajka. Wszystko mieszamy rózg do połączenia składników. Na koniec stopniowo dodajemy mąkę i łączymy z masą czekoladową. Foremkę 10×25 wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 50-60 minut (do suchego
Mam apetyt na ...przestrzenie pomiędzy półkami z artykułami spożywczymi doskonale znają to pytanie. Największą częstotliwość jego zadawania można zaobserwować przy stoisku ze słodyczami, gdzie niepodważalną królową dziecięcych (i nie tylko) podniebień jest... CZEKOLADA !! Gorzka, biała, deserowa, mleczna, z dodatkami, karmelowa, orzechowa, itd., itd. Tysiące firm produkujących słodkie tabliczki, setki reklam w telewizji. Czekoladowy biznes kwitnie bez względu na porę roku, pogodę, święta(...)obecnym, świątecznym czasie Mikołaj często przynosi grzecznym dzieciom w prezentach czekoladowe słodkości, co jest jeszcze większym motorem napędowym znanych producentów, takich jak "Milka", "Wedel", "Wawel", "Goplana", i innych. Czekolada przez cały rok świetnie smakuje, ponieważ można ją spożywać w różnych formach, zarówno na zimno, jak i na ciepło. Szczególnie w zimie dobrze przyswajalna jest forma na ciepło. I tutaj
Moja Mama Gotujesoli 3 łyżki spirytusu Krem adwokatowy: 3/4 szklanki mleka, ok 200ml 3/4 szklanki adwokatu 3 łyżeczki cukru 1 budyń waniliowy bez cukru Dodatkowo: 1 tabliczka białej czekolady 100ml mleka 3 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych 4 kostki smalcu ½ szklanki oleju 1 surowy ziemniak Sposób przygotowania: 1. Przygotowujemy zaczyn: ciepłe mleko (ale nie gorące!) łączymy z drożdżami, mąką krupczatką(...)Krem: Mleko podgrzewamy z cukrem. Adwokat łączymy z budyniem w proszku i wlewamy na gotujące mleko. Mieszamy i studzimy pokrywając wierzch folią spożywczą tuż przy kremie (co zapobiegnie wysychaniu). Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz z 100ml mleka. 2/3 gotowej, płynnej czekolady dodajemy do kremu i miksujemy przez chwilę na wolnych obrotach. Przekładamy do worka cukierniczego i od góry nadziewamy
Kuchnia w czekoladzieDeser dla wielbicieli czekolady. Ma milion kalorii ale jest mega apetyczny!!!. Składniki:dla 4 osób 400 ml śmietany kremówki 100 g białej czekolady 100 g mlecznej czekolady 100 g gorzkiej czekolady Śmietanę dzielimy na trzy równe części .Pierwszą część wlewamy do garnka i podgrzewamy tak ,aby rozpuściła się w niej gorzka czekolada połamana na mniejsze kawałki – nie zagotowujemy!. Masę(...)czekoladową przelewamy do miseczki i schładzamy w lodówce .Tak postępujemy z mleczną czekoladą i na końcu z białą – wszystkie roztapiamy w śmietanie. Kiedy pierwsza masa z gorzkiej czekolady jest już schłodzona ubijamy ją mikserem do osiągnięcia lekko gęstej, kremowej masy I przelewamy do 4 pucharków.Wstawiamy do lodówki do stężenia. Następnie ubijamy masę z mleczną czekoladą i wylewamy
Ladylaura.mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej masa z wafelkami: 4 wafelki Lusette (200 g) 1/2 szkl mleka 100 g mleka w proszku 300 g serka homogenizowanego waniliowego 50 g czekolady gorzkiej 3 łyżki śmietany 30% polewa czekoladowa: 150 g czekolady gorzkiej 1/2 szkl śmietany 30% proszek czekoladowy: 4 kostki czekolady 1 łyżka kakao Przygotowanie: biszkopt: Białka ubijamy na sztywno(...)formy i pieczemy przez ok. 25 minut w 170 stopniach (do suchego potyczka). masa wafelkowa: Wafelki drobno siekamy i zalewamy mlekiem, odstawiamy na ilka minut aby wafelki wchłonęły mleko. Czekoladę rozpuszczamy w lekko podgrzanej śmietanie i odstawiamy do wystygnięcia. Serki miksujemy z ostudzoną czekoladą oraz przesianym przez sitko mlekiem w proszku (dzięki temu nie powstaną grudki). Na końcu dodajemy namoczone
Bon appetit mon amieUwielbiam słodycze, ale staram się jeść ich nie za dużo, bo są bardzo kaloryczne, ale od czasu do czasu możemy sobie na nie pozwolić. Czekoladę deserową i wiórki białe czekoladowe, otrzymałam od http://www.cukieteria.pl(...)Czekoladki z likierem Składniki na czekoladki z likierem 70 g białej czekolady, u mnie wiórki białe czekoladowe 40 g ciemnej czekolady 70 % 1 kieliszek likieru jajecznego Przygotowanie : Do miski wsypać białą czekoladę, u mnie wiórki białe czekoladowe, dodać likier. Miskę postawić na rondelku z gotującą się wodą i w kąpieli wodnej , mieszając doprowadzić do rozpuszczenia się czekolady i połączenia
Kuchnia Danusi