Jakiś czas temu na blogu pojawił się przepis, jak samemu zrobić czekoladę plastyczną – czyli taką cukierniczą wersję plasteliny. Wydawało by się może, że czekolada plastyczna, żeby “działać” musi mieć mnóstwo chemicznych dodatków. A tymczasem, to po prostu czekolada i miód zmieszane na ciepło i zostawione do ostygnięcia. Uwielbiam ten pomysł! Dziś pokażę Wam jak prosto i korzystając(...)serdecznie do zajrzenia do wpisów z przepisami na babeczki z przeróżnymi dekoracjami, takimi jak mumie , nietoperze , pająki , duszki czy potworki . A także strasznie smaczne przekąski na słono ;) Składniki na czekoladę plastyczną Składniki na domową masę cukrową Czekoladowe pająki – jak to zrobić? Czekoladę plastyczną wyciągamy wcześniej z lodówki, żeby trochę zmiękła, jest to szczególnie ważne jeśli robiliśmy ją z gorzkiej
Ciastkozercyformę o śr 18cm Biszkopt orzechowy: 5 jajek ½ szklanki drobnego cukru 150g orzechów włoskich 4 łyżki kaszy manny 1½ łyżki mąki ziemniaczanej Krem piernikowy: 250ml śmietanki 36% 1 tabliczka czekolady mlecznej 1 tabliczka czekolady deserowej 150g pierników bez nadzienia 1 kieliszek likieru piernikowego Ewentualnie kilka łyżek gorącej wody Dodatkowo: 1 słoiczek dżemu pomarańczowego Pierniczki z nadzieniem pomarańczowym do dekoracji Pierniczki(...)minut, po czym obkrawamy ranty i delikatnie wyciągamy i usuwamy papier. Studzimy na kratce, a całkowicie wystudzony kroimy na 4 blaty. Krem: Pierniczki dokładnie mielimy (na proszek), a czekolady łamiemy na małe kosteczki. Śmietankę mocno podgrzewamy, ale nie dopuszczamy do zagotowania! Zdejmujemy z ognia i dodajemy czekoladę. Odstawiamy pod przykryciem na 3 minuty, po czym dokładnie mieszamy do rozpuszczenia czekolady
Kuchnia w czekoladziekrok, to nijak nie chce mi się nic piec. To właśnie ten moment w moim życiu- do piekarnika nie podchodzę, a jeśli pokusa żyć nie daje- sięgam po tabliczkę czekolady. Dzielę na pół, co by od razu całej nie zjeść i oglądam te wszystkie piękne zdjęcia w sieci, wierząc, że natchną mnie w jakiś sposób i dodadzą więcej energii niż(...)wspomniana wyżej czekolada. Tym bardziej cieszę się, że jakiś czas temu przygotowałam kilka ciast i teraz mam się czym z Wami dzielić. Zwłaszcza, że każde zawiera sezonowe owoce i jest mega proste w przygotowaniu! Każdy sobie z nimi poradzi, ale na początek, by Was trochę zachęcić proponuję tradycyjne czekoladowe brownie, które ze słodką gruszką smakuje idealnie! Składniki
Kuchnia w czekoladziedotąd na blogu! Co czyni tort szwarcwaldzki tak wyjątkowym? Blaty ciasta czekoladowego nasączone mocną wiśniówką lub Kirchem i przełożone bitą śmietaną oraz wiśniami. Charakterystyczna jest również dekoracja z tartej czekolady; u mnie w nieco bardziej nowoczesnej wersji. Tradycyjnie Tort Szwarcwaldzki dekoruje się na wierzchu kandyzowanymi wiśniami, jednak sądzę, że w sezonie na świeże owoce znacznie lepiej jest wykorzystać czereśnie, którymi(...)eleganckich ciast na wszelkie okazje. Polecam go szczególnie z mojego przepisu. ;) * SKŁADNIKI na tort szwarcwaldzki o średnicy 21-23 cm Ciasto czekoladowe: 200 g masła 200 g gorzkiej czekolady, min. 70% 200 g mąki pszennej 200 g cukru 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Nadzienie wiśniowe: 500 g wiśni (świeżych lub w syropie) 200 ml syropu
Food SquareMagda Klasyczne połączenie wiśni z czekoladą daje niesamowite doświadczenia smakowe, a jest ono tym większe im więcej czekolady użyjemy. W tym potrójnie czekoladowym cieście mamy kakao i aż dwie tabliczki czekolady – jedna w kawałkach do znalezienia między wiśniami, a druga smakowicie rozlana na wierzchu. Kwaskowe, soczyste wiśnie tym bardziej podbijają smak czekolady. Składniki (na tortownicę o średnicy około 21cm(...)mąki 1/3 szklanki oleju 2/3 szklanki mleka 2 łyżki kakao + odrobina do posypania wiśni i formy do pieczenia 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 300g wypestkowanych wiśni 100g gorzkiej czekolady – posiekanej Na polewę: 100g gorzkiej czekolady 50g masła 2 łyżki mleka Nagrzewamy piekarnik do 180°. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia a boki posypujemy kakao – najlepiej przez
Smaczna Stronasię oprzeć. Tym razem postanowiłam zrobić w formie ciastek, aby były bardziej poręczne i można było je zabrać ze sobą na wynos. Dodatkowo dodałam połówki czereśni i kawałki mlecznej czekolady, aby wzbogacić ich smak oraz uatrakcyjnić wygląd 😉 Wilgotne i ciężkie ciastka o intensywnym smaku gorzkiej czekolady, przełamane słodką mleczną czekoladą oraz czereśniami 🍒 Wyszły rewelacyjne! Idealne na wakacyjne wycieczki... Składniki(...)czekolady gorzkiej min. 70% 200 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 1 op. cukru z wanilią 3 jajka 3/4 szklanki mąki szczypta soli ok. 300 g czereśni 50 g czekolady mlecznej Wykonanie: Czereśnie myjemy, usuwamy szypułki, każdą czereśnię przekrawamy na pół i usuwamy pestkę. Czekoladę mleczną kroimy w drobną kostkę. Czekoladę gorzką łamiemy i rozpuszczamy razem z masłem na małym
Kuchnia MagdaLenyplanować. W zamian za to, by umilić sobie jakoś ten smętny, deszczowy dzień przygotowałam pyszne, czekoladowo serowe ciacho z owocami. Bo przecież nic tak nie poprawia humoru jak czekolada, prawda? Uwielbiam ten czas, kiedy świeże owoce są na wyciągnięcie ręki. W deserach smakują mi ogromnie i już wiem, że w tym roku prócz truskawek muszę zamrozić także maliny. Częstujcie się(...)font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na blaszkę 19x28cm Brownie: 100g czekolady deserowej 150g cukru 60g masła 2 jajka Szczypta soli ½ łyżeczki proszku do pieczenia 100g mąki pszennej tortowej Masa serowa: 3 jajka 500g twarogu 100g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 100g
Kuchnia w czekoladzieprzepyszną tart ę, której nie może zabraknąć w wiosenno-letnim menu. Tarta na kruchym, kakaowym cieście z delikatnym kremem na bazie ricotty i białej czekolady z dodatkiem świeżych malin skusi niejednego łakomczucha ;) S ł odki smak białej czekolady, gorzki smak kakao a do tego soczyste, kwaśne maliny... wszystkie składniki łącz(...)risultato eccezionalmente squisito. Buon appetito ;):) SKŁADNIKI Kruche ciasto 280 g mąki pszennej 140 g masla 100 g cukru pudru 30 g kakao 3 żółtka Nadzienie z białej czekolady 450 g ricotty 100 g białej czekolady 40 g cukru pudru 1 białko Dekoracja 100 g białej czekolady maliny **** INGREDIENTI Pasta frolla 280 g di farina
La grande e la piccola cuocapodoba Ci się ten przepis, zachęcam do polubienia mojego bloga na Facebooku Zapraszam! Będziesz wtedy zawsze na bieżąco z nowymi wpisami! Możesz również polubić ten przepis. Składniki: Truskawki Czekolada – mleczna, gorzka, biała… jak kto woli Przygotowanie: Wystarczy rozpuścić czekoladę – najlepiej w specjalnym naczynku do rozpuszczania czekolady, ale można poradzić sobie również na malutkim ogniu, tylko trzeba cały czas(...)pilnować, żeby czekolada nie zaczęła się przypalać i aby była płynna. Podejrzewam że w gorące dni wystarczy nam miseczka z pokruszoną czekoladą i słonko za oknem ale wracając… gdy mamy już rozpuszczoną czekoladę, zanurzamy w niej truskawki i układamy na papierze do wypieków. Gdy zostanie nam czekolady, można łyżeczka nałożyć je na czekoladowe już truskawki (zrobimy wtedy ładne wzorki). Teraz
Za drzwiami kuchniJeśli szukasz prostej ale niezwykle efektownej babki bezglutenowej na Wielkanoc, to świetnie! Właśnie taka jest babka kasztanowa z czekoladą, na którą przepis znajdziesz poniżej. Bezglutenowa babka wielkanocna jest pyszna i mocno czekoladowa a przepis wyjątkowo prosty dlatego jestem przekonana, że nie trzeba ograniczać się do świąt i można ją upiec kiedy tylko będziesz mieć na to ochotę. Bezglutenowa babka wielkanocna(...)Bezglutenowa babka wielkanocna z czekoladą to ciasto, które obowiązkowo powinno pojawić się na bezglutenowym stole świątecznym. Kasztanowo – czekoladowa baba jest pyszna i bardzo prosta w przygotowaniu więc jest to przepis perfekcyjny. Jeśli nigdy dotąd nie było okazji ku temu, aby przygotować babkę to ten przepis jest świetnym pretekstem do zakupienia fantazyjnej formy do pieczenia babki i wypróbowania jej. Świąteczny
Book of spellsŚwięto czekolady trzeba jakoś uczcić..Coś dla wielbicieli czekolady i kokosu..Pyszne małe czekoladki bounty.Pomysł znaleziony tutaj. 100 g czekolady gorzkiej 50 g czekolady mlecznej 3 kopiaste łyżki wiórków kokosowych 2/3 szkl. mleka 3 łyżeczki mąki kukurydzianej(płaskie) 30 ml wódki 1 czubata łyżka cukru 2 paski białej czekolady Czekoladę gorzką i mleczną roztopić w kąpieli wodnej. Foremki schłodzić(...)Pędzelkiem dokładnie wysmarować wnętrze foremek, wstawić do zamrażalnika. Po 15 minutach wyjąć foremki i nałożyć kolejną warstwę czekolady. Schłodzić. Mleko zagotować razem z wiórkami, cukrem i czekoladą białą. Chwilę gotować,aż masa stanie się lekko gęsta. W odrobinie mleka rozrobić mąkę kukurydzianą i dodać do masy kokosowej. Wystudzić i gdy masa będzie chłodna dolać wódkę i dokładnie wymieszać. Nadzieniem napełnić
Moje domowe kucharzenieBabka czekoladowa to klasyczne ciasto ucierane z dodatkiem czekolady. Dzięki udekorowaniu polewą czekoladową, jest nie tylko bardziej wilgotna, ale też podwójnie czekoladowa w smaku. Babkę można upiec w formie z kominem o pojemności około 1,5l (wysokości około 10cm, szerokości 22cm) . Babka czekoladowa Składniki: 250g mąki pszennej 150g cukru pudru 150g masła 100g gorzkiej czekolady 4 jajka 2 łyżki kakao(...)skórka z 1 pomarańczy (około 40ml) 2 łyżeczki proszku do pieczenia POLEWA CZEKOLADOWA 70g gorzkiej czekolady 30g mlecznej czekolady 1 łyżeczka oleju Wykonanie: - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - czekoladę rozpuścić i ostudzić - miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę - białka oddzielić od żółtek - do masy maślanej stopniowo dodawać po 1 żółtku, cały czas ucierając - dodać rozpuszczoną i ostudzoną
Smakołyki Berenikipowstał tort na 8 urodziny. Z masy cukrowej zrobione są tylko ozdoby. Pokryty z wierzchu jest czekoladowym ganache. W środku jest frużelina truskawkowa, krem z białej czekolady i pianka truskawkowa z borówkami. Aby tort był stabilny i udźwignął dekoracje zrobiony jest z ciasta czekoladowego. Polecam Wam do wypróbowania. Na tort o średnicy 20 cm będziecie potrzebowali(...)rozpadać. Dodać mąkę ziemniaczaną, rozpuszczoną w wodzie i ponownie krótko zagotować do zgęstnienia. Zdjąć z ognia i dodać żelatynę. Zamieszać. Żelatyna powinna dokładnie się rozpuścić. Wystudzić. Krem z białej czekolady 150 g mascarpone 150 g białej czekolady 300 g śmietany kremówki Czekoladę białą rozpuścić i przestudzić . Powinna być zimna, ale nie może zgęstnieć. W misie miksera zmiksować
Piekarz-Kucharz-GarkotłukCiasteczka z poniższego przepisu to małe słodkie krążki najeżone czekoladą. Są wykonane z ciasta półkruchego z dodatkiem śmietany i mąki ziemniaczanej. Ciasteczka są dość słodkie, choć ich smak równoważy dodatek gorzkiej czekolady (pół na pół z mleczną). Z podanej porcji składników można przygotować 30-32 sztuki . Ciasteczka z kawałkami czekolady Składniki: 150g mąki pszennej 60g mąki ziemniaczanej 100g masła(...)cukru pudru 60g śmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka ekstraktu z wanilii 120g czekolady (mleczna i gorzka pół na pół) Wykonanie: - masło i śmietana powinny być z lodówki - zimną czekoladę posiekać na drobną kostkę - do miski przesiać obie mąki, cukier puder i proszek do pieczenia, składniki wymieszać - dodać pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło, wszystko posiekać razem
Smakołyki Berenikispadł śnieg, a termometr wskazuje kilka kresek poniżej zera. Jak myślicie gorąca czekolada przyda się na taką pogodę? Na pewno. Wstałam rano i od razu wiedziałam czym się rozgrzeję przed wyjściem z domu. Jak większość moich koktajli i innych napojów miksuję czekoladę w blenderze. Używam go notorycznie. To taki kuchenny aparat bez którego nie mogę się obejść… Gorąca czekolada(...)jest lekko zagęszczona przez daktyle i nasiona konopi . Konopia to według mnie najlepszy dodatek do koktajli . Zawiera naturalne i zdrowe tłuszcze, a przy tym mnóstwo białka, więc gorąca czekolada to dla również bogaty w odżywcze składniki napój, który serwuję sobie często przed lub po treningu. Właściwie czekoladę można wzbogacić o inne superfoods i za każdym razem zmienić nieco
codojedzenia