cukinia smażona - 1500 przepisów (strona:64/100)

Cukinia z trawą cytrynową w chrupkim cieście 146

kroimy na krążki (gdy jest młodsza). Z obu stron doprawiamy trawą cytrynową oraz solą, pozwalając wypuścić cukinii soki. Każdy krążek obtaczamy w mące, potem szybko wkładamy go do wody i znowu do mąki. Czynność możemy powtórzyć, jeżeli lubimy grubsze ciasto. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Osączamy na ręczniku papierowym. Voila

Życie zamknięte w smaku
Warzywa gotowane na parze 163

chociaż trzeba się do niego przyzwyczaić. Ciężko od razu polubić ten smak. W końcu co smażone to smażone :) Ale jak odnajdzie się tę ukrytą subtelną nutkę to potem naprawdę ciężko jest się obyć bez parowara. A owe wspomniane warzywa to bakłażan, cukinia i ziemniaczki. I jeszcze sałata karbowana – ale raczej na surowo – nie z parowara :) A dla wyjaśnienia – dla tych

Marder&Marder Manufacture
Placki z cukinii (wykorzystanie żółtek) 174

mąki Cukinie obrać i przełożyć do malaksera Dodać żółtka i zmiksować, ale tak, żeby były widoczne kawałki cukinii (nie miksować na jednolitą masę) Dołożyć mąkę i wymieszać do połączenia składników Na patelni rozgrzać olej. Łyżką nakładać placki, lekko je spłaszczając i smażyć z obu stron na złoty kolor Podawać z sosem tzatziki lub śmietaną i cukrem Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Placuszki z cukinii na rukoli 158

SKŁADNIKI:1 średnia cukinia1 jajko1/2 szklanki mąki pszennej1/2 szklanki bułki tartejŚwieży koperekok. 70 ml mlekaSól, pieprzPRZYGOTOWANIE:Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy jajko, posiekany koperek, mąkę, bułkę tartą, mleko, sól i pieprz. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy. Smażymy na rozgrzanej patelni z tłuszczem. Aby nie straciły swojej chrupkości, układamy usmażone placuszki na papierowym ręczniku, który pochłonie zbędny

kulinarnyJa
Pyszne placki z cukinii 194

Placki z cukinii czy może placki cukiniowe bo z ziemniaków to placki ziemniaczane. Pierwszy raz je robiłem i od razu podbiły gusta u mnie w domu

Mechanik w kuchni
Komosa ryżowa z kurczakiem, cukinią i fenkułem 153

realizacji. Aromatyczne i kolorowe. Składniki 200 g dowolnej dyni cukinia ile chcesz fenkuł czyli koper włoski 2 czerwone cebule pierś z kurczaka 4 daktyle 3 cm świeżego kłącza imbiru pół puszki ciecierzycy gotowanej na parze 4 ząbki czosnku 2 puszki pomidorów konserwowych skórka z połowy cytryny olej kokosowy virgin do smażenia sól himalajska komosa ryżowa Mieszanka przypraw pół łyżeczki mielonego

Z Kuchni Do Kuchni
letnia zupa minestrone 122

ziaren ciecierzycy 2 pomidory 1 papryka 1 cukinia 3 łodygi selera naciowego 2 ząbki czosnku świeża bazylia 1/2 pęczka natka pietruszki 1/2 pęczka dymki szczypior sól, pierz 2 łyżki oliwy sposób przygotowania w garnku na rozgrzaną oliwę wrzucamy, przekrojoną na pół dymkę, drobno posiekane ząbki czosnku, oraz łodygi selera pokrojone w plastry. Smażymy całość a kiedy cebula się zeszkli, dodajemy

Miód i pieprz
Stek z polędwicy wołowej z masłem czosnkowym 181

każdy) odrobina oleju roślinnego i masła do smażenia sól, świeżo mielony pieprz do smaku Masło czosnkowe: 2 łyżki masła 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 1 łyżka posiekanych świeżych ziół (tymianek, koperek, natka pietruszki) sól, pieprz do smaku Grillowane warzywa: 1 mały bakłażan 1 mała cukinia 1 mała czerwona papryka 1 czerwona cebula oliwa z oliwek ocet balsamiczny sól, pieprz(...)Bakłażana kroimy w plastry o grubości 0,5 cm. Lekko solimy, odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie opłukujemy go z soli i osuszamy za pomocą papierowego ręcznika. 2. Cukinie również kroimy w 0,5 cm plastry, paprykę kroimy na mniejsze kawałki, a cebulę w ósemki. 3. Na patelni grillowej, na niewielkiej ilości oliwy z oliwek grillujemy warzywa

W kuchni Katie
Zupa minestrone z bobem 175

świeżej bazylii - pieprz, sól Składniki na 8-10 porcji. W garnku rozpuszczamy masło i smażymy na nim boczek pokrojony w kostkę przez kilka minut. Potem dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i starty czosnek. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę po kolei marchewkę, oba selery, ziemniaki, cukinię i pomidory. Garnek przykrywamy pokrywką i dusimy tak wszystko ok. 10 minut. Do warzyw wlewamy

Kuchenne Wariacje
Spaghetti z dorszem i cukinią 155

rozmrozić, osuszyć i oprószyć przyprawą do ryb. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z pomidorków, usmażyć rybę. Cukinię umyć i pokroić wzdłuż na cieniutkie plasterki za pomocą obieraczki do jarzyn. Pomidorki pokroić. Dodać do ryby, doprawić solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Smażyć kilka minut. W międzyczasie ugotować makaron. Makaron odcedzić i dodać do ryby i warzyw, wymieszać. Przed podaniem

Smakołyki Asi
Omlet ziemniaczany z patelni 106

biała cebula 5 łyżek oliwy z oliwek 4 jajka szczypiorek sól do smaku pieprz do smaku Wykonanie: Cukinię, ziemniaki pokroić w plastry, a cebulę drobno posiekać. Po czym podsmażyć na oliwie, wlać rozbełtane przyprawione jajka, przełożyć na patelnię, obłożyć plastrami pomidora i smażyć przez pięć minut pod przykryciem. Po lekkim wystudzeniu posypać posiekanym szczypiorkiem

Tradycyjna Kuchnia
Pulchne placuszki z marchewki 126

moim uwielbieniu do warzywnych placuszków pisałam Wam już nie raz. Na blogu były już placki z cukinii i fety i takie z halloumi , pyszniły się placki z pomidorów , a także ze szpinaku i porów . Zawsze formowałam z masy płaskie krążki, które smażyłam na małej ilości tłuszczu. Dzisiejsze placki są zupełnie inne. Kojarzą mi się z pączkami, albo racuchami mojej Babci

Chilli Czosnek i Oliwa
KURCZAK W CURRY Z IMBIREM, SMAŻONYMI WARZYWAMI I SOSEM CZOSNKOWO-MIĘTOWYM 129

pokrojoną czerwoną paprykę. Wsypałam przyprawy. Następnie dodałam podgotowane przez chwilę na półtwardo różyczki kalafiora i plasterki cukinii. Warzywa podlałam odrobiną wody i podsmażyłam na chrupko. Dolałam również sosu sojowego. Pora wrócić do naszego namarynowanego wcześniej kurczaka. Przełożyłam go na rozgrzany olej. Smażyłam aż nabrał złocistego koloru.  Do tego pysznego dania, które podawałam z ryżem idealnie pasuje poniższy jogurtowy

potrawyregionalne
Sałatka z kurczakiem i grzankami 287

podwójna pierś z kurczaka 1 średnia główka sałaty lodowej 300 g pomidorków koktajlowych zioła włoskie olej do smażenia 1 jajko bułka tarta 6 kromek czerstwego chleba 1 łyżka masła sos 7 łyżek jogurtu 2 łyżki majonezu 3 łyżki keczupu, dałam keczup z cukinii przyprawa do sałatek Piersi z kurczaka rozkroić na dwa płaty mięsa lub pokroić w paski. Dokładnie oprószyć

Monia miesza i gotuje
Kilka pomysłów na... 178

gofry, z pastą ricotta-feta i tymiankiem  Tu podobne, z tym, że z cukinią  Cukiniowe gofry;  z pastą ricotta-feta  Cukiniowy omlet pełny sera żółtego, z pomidorem i keczupem   Kuskus z czerwoną fasolą, fasolką i orzeszkami ziemnymi  (Smażone) kofty marchewkowe z sosem pomidorowo-orzechowym, brokuły

More food, love and dreams

Proponowane wyszukiwania