razy więcej niż mięsa. To zabieg w pełni zamierzony, aby było i zdrowo, i kolorowo. Tym bardziej, że wybrany rodzaj mięsa oraz sposób jego przyrządzenia (krótkie intensywne smażenie w celu jego „zamknięcia”, a potem „spokojne” duszenie) sprawiają, że jest ono jednocześnie soczyste i miękkie, jak również nie zawiera dużo tłuszczu, a za to całkiem sporo białka. Warzywa osiągają z kolei(...)śródziemnomorskim zestawem warzyw. Kolorowe i zdrowe danie na szybki obiad lub lekką kolację. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 2 średnie filety z kurczaka (po 250g) 1 średnia cukinia (300g) 1 średnia żółta papryka (250g) 2-3 pomidory (300g) 1 średnia cebula (150g) 200ml bulionu drobiowego 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka czarnego pieprzu świeżo mielonego 2 łyżki oliwy Instrukcje
Kulinarna Pokusaścieramy na tarce. Marchew i cebulę podsmażamy chwilę na maśle, następnie dodajemy cukinię i czosnek przeciśnięty przez praskę, zalewamy 1/3 szklanki wody i dusimy do miękkości. Kaszę, warzywa, jajka, mąki i przyprawy przekładamy do jednej miski i mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką kładziemy placuszki i smażyć na złoto z obu stron
e-PrzepisyKulinarneprowansalskich. Składniki: 700 g wołowiny gulaszowej, 1 bakłażan, 1 czerwona papryka, 1 cukinia, 2 ząbki czosnku, szklanka czarnych oliwek, sól, pieprz, słodka mielona papryka, ostra mielona papryka, 2 łyżeczki ziół prowansalskich, liście laurowe, ziele angielskie, 2 kostki mięsne, łyżka koncentratu pomidorowego, 2 łyżki mąki, olej do smażenia Sposób przygotowania: Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę i solidnie oprószyć solą, pieprzem
Nie tylko w kuchnikostkę. Udusić do miękkości na łyżce oleju pod przykryciem. Następnie rozetrzeć cukinię tłuczkiem do ziemniaków (o ile sama się nie rozpadła), aby miała w miarę jednolitą konsystencję. Cebulę i czosnek pokroić w piórka i krótko podsmażyć na patelni. Dodać do nich pierś z kurczaka i smażyć, aż pierś będzie biała. Brzoskwinie pokroić na kawałki. Do podsmażonej piersi dodać brzoskwinie
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieścinamy długie tasiemki. Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy cukinię i dusimy, aż będzie miękka. Doprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z gazu i dodajemy musztardę. Mieszamy. Farsz dzielimy na pół i układamy go na każdym płacie mięsa. Zwijamy w roladkę i przewiązujemy sznureczkiem. Smażymy z obu stron na oleju. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego lub do blachy
Czerwona Porzeczkałososiem Makaron z kurkami Makaron z borowikami Makaron z łososiem i cukinią Makaron z pesto Makaron z rukolą i szpinakiem Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami Makaron z tuńczykiem Pappardelle z brokułami Pappardelle ze szpinakiem Penne di pomodoro Penne z bakłażanem Penne z sosem szpinakowym Smażony makaron gryczany Spaghetti bolońskie Spaghetti carbonara Spaghetti carbonara 2 Spaghetti pomodoro Spaghetti ze szpinakiem
Aga w kuchniStęskniłam się za tym intymnym spożywaniem posiłków, tą prywatnością jedzenia, bez zgiełku i pośpiechu :) MUSAKA Składniki warzywne: - 2 bakłażany - 3 cukinie - oliwa z oliwek - sól Przygotowanie warzyw: Bakłażany oraz cukinie myjemy, a następnie kroimy na plastry grubości centymetra. Solimy je z obu stron, grillujemy na niewielkiej ilości oliwy i osączamy na papierowym ręczniku. Składniki do mięsa w sosie: - 2 łyżki(...)oliwek - 2 cebule - 1 kilogram mięsa mielonego - 500 gram passaty - 100 mililitrów czerwonego wina - szczypta cynonamonu - pieprz - sól Przygotowanie mięsa w sosie: Rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekane cebule i smażymy je do zeszklenia. Mieszamy. Dodajemy mięso mielone. Mieszamy. Dodajemy passatę, czerwone wino, cynamon. Gotujemy 20 minut od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Składniki na sos beszamelowy: - 120 gram
Życie zamknięte w smakumocno głęboką patelnię, najlepiej typu wok, na roztopione masło wrzucam cebulę i cukinię, obie przyprawy. Garam-masalę możecie sobie przygotować sami: 30g pieprzu czarnego, 30g ziaren kolendry, 15g goździków, 10 ziaren kardamonu i 15g cynamonu - wszystko to porządnie zmiażdżone w moździerzu. (za Maciejem E. Halbańskim) Chwilę smażę mieszając, dodaję pomidory i po chwili fasolę. Całość często mieszając, ponieważ wciąż
I tu będę miała takie tedanie które często serwowane jest na naszych polskich stołach. Składniki 1 średnia cukinia 1 kg parówek 30 dag boczku wędzonego 40 dag cienkiej kiełbaski po pół z każdego koloru papryki( żółta, czerwona, pomarańczowa i zielona) 4 pomidory 2 marchewki 3 duże cebule 4 ząbki czosnku olej do smażenia 6 łyżek śmietany 1 kostka rosołowa sól pieprz chili Wykonanie: Cebulę
Podróż w kulinarianajpierw w mące, następnie w jaku, a na końcu w orzechowej panierce. Smaż na złoty kolor z obu stron, następnie odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Bakłażana, po uprzednim skropieniu oliwą, możesz też upiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C, podobnie jak zrobiłam to z cukinią w tym przepisie . Aby przygotować burgery, przekrój na pół bułki i posmaruj
Chilli Czosnek i Oliwamąki, mleka, jajka i drożdży wyrobić trzepaczką gładkie ciasto. Następnie dodać cukinię, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną bazylię, drobno pokrojoną ostrą papryczkę, mozzarellę oraz przyprawy. Całość dobrze wymieszać, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ok. godziny - półtorej). Wyrośnięte ciasto należy nabierać łyżką i smażyć na średnio rozgrzanym oleju. Racuszki smażę w małym rondelku w kilku centymetrach oleju
Plate of Joyszynki i dokładnie wymieszać. Kwiaty cukinii lekko rozchylić, wyrwać słupek. Wypełnić kwiaty cukinii farszem, płatki na końcach zakręcać. Wymieszać w misce obie mąki z solą i dolewać zimną wodę – powinniśmy otrzymać masę o konsystencji śmietany. Zanurzać całe kwiaty w cieście i delikatnie wkładać (nie wrzucać) do oleju. Smażyć około 5-6 minut, wyjmować na ręcznik papierowy. Od razu podawać. Krewetki
królestwo garówPCukiniowo-kokosowe placki z malinami i borówkami Składniki:15g mąki kokosowej35g mąkijajko100g startej cukinii na drobnych oczkach*40ml mlekczka kokosowego/maślankicoś do posłodzeniaszczypta soli1/4 łyżeczki sody oczyszczonej1/2 łyżeczki proszku do pieczenia*odciśniętej z wody, ale tą wodę też dodajemy ;)Wszystkie składniki mieszamy w misce. Smażymy na rozgrzanej patelni
More food, love and dreamsPrzepyszna sałatka z pomidorkami koktajlowymi i szparagami, a w dodatku przepyszny sos z śmietany i majonezu. Na prawdę warte wypróbowania. Składniki: 5 pomidorów20 pomidorków koktajlowych15 szparagów
Kuchnia ŁukaszaŻeby było nieco lżej zamiast ze zwykłym tagliatelle podałam go z makaronem z cukinii. Do tego odrobina parmezanu i mamy pyszny, sycący obiad. Składniki: 2 średniej wielkości cukinie 400 g mięsa mielonego wołowego 400-600 g passaty pomidorowej ( u mnie Passata Mutti ) 1 duża marchewka 2 spore gałązki selera naciowego 1 duża lub dwie mniejsze czerwone cebule(...)zetrzeć na tarce na grubych oczkach. W garnku, na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy podsmażyć warzywa, dodać starty na drobnych oczkach czosnek. Do warzyw dodać mielone mięso, zwiększyć ogień i smażyć wszystko razem, aż mięso zmieni kolor. Dodać wino, wymieszać i gotować przez kilka minut bez przykrycia. Zalać zawartość garnka passatą pomidorową , dodać oregano i chili, a następnie
Kulinarne Inspiracje