cukinia smażona - 1500 przepisów (strona:69/100)

Krewetki w kwiatach cukinii - tapas 162

szynki i dokładnie wymieszać. Kwiaty cukinii lekko rozchylić, wyrwać słupek. Wypełnić kwiaty cukinii farszem, płatki na końcach zakręcać. Wymieszać w misce obie mąki z solą i dolewać zimną wodę – powinniśmy otrzymać masę o konsystencji śmietany. Zanurzać całe kwiaty w cieście i delikatnie wkładać (nie wrzucać) do oleju. Smażyć około 5-6 minut, wyjmować na ręcznik papierowy. Od razu podawać. Krewetki

królestwo garów
726. Kasza z kokosową nutą &kiedy kanapki się już znudzą, do szkoły biorę... 206

PCukiniowo-kokosowe placki z malinami i borówkami Składniki:15g mąki kokosowej35g mąkijajko100g startej cukinii na drobnych oczkach*40ml mlekczka kokosowego/maślankicoś do posłodzeniaszczypta soli1/4 łyżeczki sody oczyszczonej1/2 łyżeczki proszku do pieczenia*odciśniętej z wody, ale tą wodę też dodajemy ;)Wszystkie składniki mieszamy w misce. Smażymy na rozgrzanej patelni

More food, love and dreams
Sałatka z pomidorkami koktajlowymi i szparagami. 192

Przepyszna sałatka z pomidorkami koktajlowymi i szparagami, a w dodatku przepyszny sos z śmietany i majonezu. Na prawdę warte wypróbowania. Składniki: 5 pomidorów20 pomidorków koktajlowych15 szparagów

Kuchnia Łukasza
Tagliatelle z cukinii z sosem bolońskim 175

Żeby było nieco lżej zamiast ze zwykłym tagliatelle podałam go z makaronem z cukinii. Do tego odrobina parmezanu i mamy pyszny, sycący obiad. Składniki: 2 średniej wielkości cukinie 400 g mięsa mielonego wołowego 400-600 g passaty pomidorowej ( u mnie Passata Mutti ) 1 duża marchewka 2 spore gałązki selera naciowego 1 duża lub dwie mniejsze czerwone cebule(...)zetrzeć na tarce na grubych oczkach. W garnku, na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy podsmażyć warzywa, dodać starty na drobnych oczkach czosnek. Do warzyw dodać mielone mięso, zwiększyć ogień i smażyć wszystko razem, aż mięso zmieni kolor. Dodać wino, wymieszać i gotować przez kilka minut bez przykrycia. Zalać zawartość garnka passatą pomidorową , dodać oregano i chili, a następnie

Kulinarne Inspiracje
Musaka 166

Bakłażana i cukinie kroimy na plasterki i obsmażamy na patelni z obu stron albo wrzucamy na blachę do piekarnika. Przygotowane warzywa przekładamy na papierowe ręczniki aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. W rondelku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka. Gdy cebula nam się zeszkli dodajemy posiekany czosnek i za chwilę mięso mielone. Mięso smażymy często mieszając(...)pieprzem, gałką muszkatołową oraz dodajemy jajko i dokładnie mieszamy. Teraz bierzemy naczynie żaroodporne i układamy warstwy musaki. My użyliśmy formę o średnicy 23 cm. Na dno układamy bakłażana, potem cukinie a na to mięso w sosie. Na wierzch wylewamy sos beszamelowy i po wierzchu posypujemy fetą (ilość według uznania). Tak przygotowaną musakę wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni

Kuchenne Wariacje
Sałatka z ośmiornicą i warzywami 206

koloru, przygotowujemy warzywa. Marchewki obieramy i lekko blanszujemy w osolonej wodzie, cukinie kroimy i lekko solimy, żeby puściła wodę, pory przekrawamy i myjemy, jabłko kroimy na ósemki i skrapiamy sokiem z cytryny. Tak przygotowane warzywa wrzucamy na rozgrzaną patelnię i dodajemy łyżkę masła, sól, pieprz i majeranek. Smażymy chwilę, żeby warzywa były jędrne. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy skórkę, mieszamy

ladykitchen
Zapiekanka ziemniaczana z patelni z indykiem 192

dalszej kolejności marchewki. Wszystko razem przesmażamy. Następnie dodajemy pomidory i cukinię. Mieszamy i chwilę dusimy pod przykryciem. Doprawiamy solą i pieprzem oraz przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Do 1/2 szklanki mleka dodajemy jajka. Roztrzepujemy, solimy i dodajemy posiekaną pietruszkę. Masą jajeczną zalewamy warzywa na patelni. Skręcamy „ogień”. Smażymy aż jajka się zetną. I teraz najgorsze: do patelni przykładamy talerz i szybkim

Smaki Ewy
Curry z cukinią, porem i stekiem z rostbefu 216

Dzisiaj danie wege, ale z mięsem – taka wersja 2 w 1 😉 Wszyscy, którzy mięsa nie jedzą, mogą pominąć smażenie i dodanie steka. I gwarantujemy, że

slodkokwasnapl
27. Placki cukiniowe (bezglutenowe) 234

smaku Składniki na sos: - 1 jogurt naturalny (150g) - 1 ząbek czosnku Cukinie trzemy na tarce o dużych oczkach. Jeżeli nie mamy tartego parmezanu, również trzemy na tarce ale o małych oczkach. Cebule kroimy na małe kawałki. Wszystkie składniki na ciasto mieszamy w misce do całkowitego ich połączenia. Smażymy na patelni z małą ilością oliwy z oliwek, pamiętając o zasadzie

Be Fit Be Strong
Przepis na… – Frittata, omlet po włosku 294

masło, dodajemy czosnek i cukinię pokrojoną w półprzezroczyste plasterki. Kiedy cukinia „zwiędnie” dodajemy krewetki i skórkę otartą z limonki. Całość doprawiamy solą, pieprzem i świeżymi ziołami. Gdy składniki podsmażą się i oddadzą swoje smaki, dodajemy jajka uprzednio zmieszane ze śmietaną, ziołami i listkami mięty (wedle upodobań). Smażymy kilka minut na wolnym ogniu, aż całość zacznie się ścinać. Następnie

Bon Ton Italia
Omlet zapiekany ze szpinakiem, szynką i boczkiem 186

Przepis na kolejny omlet bez mąki, ale tym razem nie jest smażony tylko zapiekany. Szpinak, który dodałam to jego świeże liście (szpinak baby), ale możecie dać mrożony, choć poszarpane liście fajniej wyglądają :) Składniki: 1 garść szpinaku baby 4 jajka 2 plasterki boczku pieczonego 2 plasterki szynki drobiowej 1/2 cukinii szczypta soli morskiej z chili szczypta pieprzu ziołowego 1/2 płaska łyżeczka

Szczęśliwa kuchnia
Placki ziemniaczane z dynią i cukinią 160

Składniki: 5 średnich ziemniaków 200 g dyni 200 g cukinii cebula 3 łyżki ziaren słonecznika 3 łyżki płatków owsianych 4 łyżki mąki pełnoziarnistej 2 jajka sól, pieprz Wszystkie warzywa zetrzeć na tartce na drobnych oczkach. Dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć na rozgrzanym oleju, z obu stron, na rumiano. Jest to mój przepis autorski

kulinarnyswiatdomi
Mielona łopatka z cukinią i suszonymi pomidorami 182

kostki smalcu Przygotowanie: Do mięsa dodać startą na małych oczkach cukinię, drobno pokrojonego pora, pomidory i natkę. Doprawić wszystko do smaku solą, pieprzem, sosem sojowym i szczyptą gałki.  Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą i żółtko. Wszystkie składniki dobrze połączyć, ulepić kotlety (obtoczyć w bułce tartej). Smażyć na smalcu po kilka minut z każdej strony.  Smacznego

Gaździnka warzy
Tuńczyk w sosie teriyaki z puree ziemniaczanym z wasabi 169

ugniatamy na gładkie puree z wasabi i śmietanką.3. Plastry cukinii i marchewkę wrzucamy na 2 minuty do wrzątku, odcedzamy i podsmażamy na łyżce klarowanego masła.4. Steki z tuńczyka posypujemy ze wszystkich stron pieprzem cytrynowym. Patelnię (najlepiej grillową) smarujemy kawałkiem masła klarowanego i mocno rozgrzewamy. Steki smażymy ok. 1-2 minuty z każdej strony. 5. Sos teryiaki podgrzewamy

My Culinary Art
Podpłomyk pełen aromatycznych przypraw i warzyw 218

papryki (równie dobrze może być żółta czy zielona)- pół granata- cukinia połowę- kukurydza z puszki 4 łyżki- oliwki czarne ok 6 szt- roszponka 2 duże garście- słonecznik 2 garście- feta pół opakowania  - czarnuszka do smaku(dałam 1 łyżeczkę)- oliwa 1 łyżkę - pierś z kurczaka połowę- oliwę do smażenia- gałązkę rozmarynu- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku- przyprawę pomidor

Basia w kuchni

Proponowane wyszukiwania