łyżki masła 600 g dyni (tj. około 800 g ze skórką) - polecam małą, czerwono-pomarańczow dynie Hokkaido 2 średnie marchewki 2 średnie papryki (użyłam czerwonej i żółtej) 1 średnia cukinia 3/4 szklanki czerwonej soczewicy 2 pomidory 3-4 szklanki wody 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 1-2 cm papryczki chili lub odrobina cayenne (opcjonalnie(...)samej patelni lub w tym samym garnku rozgrzej pozostałe 2 łyżki oliwy oraz masło i zeszklij cebulę pokrojoną w kostkę. Dodaj starty czosnek (na tarce o drobnych oczkach) i smaż całość 1 minutę. Teraz dorzuć do tego obraną ze skórki i pokrojoną w ok. 3 cm kostkę dynię i duś ją pod przykryciem około 5 minut. Do dyni dodaj
Słodko-Słony Świat IlonySposób przygotowania: Na odrobinie oliwy extra vergine podsmażyć cukinię pokrojoną w cienkie plasterki.Dodać drobno pokrojoną paprykę i oliwki.Warzywa doprawić do smaku.Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie(powinien być al dente). Czosnek zmiksować z odrobiną oliwy.Dodać go do makaronu.Całość dokładnie wymieszać.Na talerzu układamy kolejno makaron z czosnkiem,smażone warzywa i pokrojoną Fetę.Całość dekorujemy roszponką. Smacznego
Wielki apetytczosnek, przeciskamy przez praske i dodajemy do cebuli. Cukinię bardzo dokładnie odsączamy i dodajemy do naczynia z cebulą i czosnkiem. Do warzyw dodajemy mąkę, jaja, olej i przyprawy. Wszystko razem mieszamy. Patelnię z powłoką nieprzywierającą rozgrzewamy na dużym ogniu i nakładamy na nią małe (ok 1-2 łyżki) porcje ciasta. Smażymy po kilka minut z obu stron, aż placki będą
Zawsze głodna!łyżka natki pietruszkisól, pieprzPRZYGOTOWANIE placków warzywnych:Wszystkie warzywa ( ziemniaki, cukinia, bakłażan, papryka) myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach lub przy pomocy robota kuchennego.Starte warzywa przekładamy do miski. Dodajemy jajka, mąkę, bułkę tartą, mleko oraz posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy.Placki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Usmażone na złoto
kulinarnyJaosób: 20-25 dag krewetek, kalmarów, ośmiornic 1 mała cukinie, lub różyczki kalafiora 15 dag tempury sól 1. Przygotowujemy tempurę, mieszankę maki i przypraw mieszamy z lodowata wodą, dokładnie mieszamy.2. Warzywa kroimy, można lekko osolić, nabijamy na patyczki do szaszłyków. Krewetki i kalmary wrzucamy do tempury i obtaczamy w cieście. Smażymy na głębokim tłuszczu dokładnie ze wszystkich stron
Apetyczna babeczkaskórką ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odciskamy cukinie od nadmiaru soku. Dodajemy posiekany koperek. Wbijamy do niej jajka, dodajemy przesianą mąkę oraz przyprawy. Całość mieszamy. Jeśli ciasto jest za rzadkie dodajemy mąkę, a jeśli za gęste to dodajemy odrobinę wody. Na rozgrzanym tłuszcz wylewamy niewielką ilość ciasta, rozprowadzamy łyżką. Smażymy z każdej strony po 2 minutki. sos: Do jogurtu
Aga w kuchnisezamu sól, pieprz, koperek, majeranek, opcjonalnie kminek Wykonanie: Cukinię i marchewkę ścieramy na tarce, dodajemy sezam i pokrojoną w kostkę, zeszkloną cebulkę. Soczewicę i kasze gotujemy zgodnie z instrukcją zawartą na opakowaniu. Po wystygnięciu dodajemy do pozostałych składników, przyprawiamy do smaku i mieszamy wszystkie składniki. Z powstałej masy formujemy kotlety i smażymy na niewielkiej ilości oleju z każdej strony
Taste Of My Daypapryki czerwone - 5 pomidorów malinowych - 2 cukinie - 4 cebule szalotki - 2 łyżki masła - 4 ząbki czosnku - 2 łyżki oliwy z oliwek - garść natki pietruszki, bazylii i oregano - 1 słoiczek koncentratu pomidorowego - (ewentualnie jako "wkładka" biała kiełbasa) WYKONANIE: - warzywa kroimy na grubą kostkę - w dużym rondlu rozpuszczamy masło dodajemy oliwę, smażymy szalotki i czosnek, dodajemy paprykę, dusimy
SMYKWKUCHNImiętą, polana sosem tzatziki, sałatka z grillowanej cukinii z fetą i wiele pomniejszych pyszności. Jako danie główne wjechały chlebki mięsne – nasze ulubione danie, do którego można dodać, jako urozmaicenie, właściwie wszystko, co zalega w lodówce i dorsz pieczony w papilotkach z farszem z pomidorów i bazylii oraz z farszem ze smażonego boczki, suszonych pomidorów i pora podlany białym winem
GRUBY WAŁEKkurczaka. Podsmażamy kurczaka i dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i paprykę. Dusimy pod przykryciem z dodatkiem soku z 1/2 limonki i trawy cytrynowej na małym ogniu przez ok. 15-20 min.Następnie usuwamy trawę cytrynową. Dodajemy groszek cukrowy i chwilę podsmażamy. Dolewamy mleczko kokosowe. Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryczką. Całość smażymy przez ok. 10 min. co jakiś czas mieszając
kulinarnyJamiłośników drobiu, którzy z pewnością chętnie wypróbują potrawę z luzowanego kurczaka, nadzianego gryczaną kaszą i warzywami. składniki dla czterech osób kurczak 100 g kaszy gryczanej (ugotowanej) 1 cukinia 1 bakłażan 1 cebula 2 papryki pół pęczka dymki sól, pieprz 1 łyżeczka papryka słodkiej 1 łyżeczka lubczyku 3 łyżki oleju 1 łyżka oliwy sposób przygotowania Kurczaka luzujemy według tego(...)patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i przesmażamy na nim przez kilka minut warzywa. Na koniec dokładamy ugotowaną gryczaną kaszę. Całość lekko solimy, pieprzymy, oraz dodajemy resztę lubczyku, smażymy jeszcze minutę, następnie zdejmujemy z palnika i odstawiamy aby warzywa z kaszą przestygły. Na desce układamy kurczaka, wkładamy do jego wnętrza farsz z kaszy i warzyw . Spinamy kurczaka wykałaczkami, które obwiązujemy
Miód i pieprzjesienne. Postanowiłem więc, że "wzmocnię" swoją tradycyjną warzywną zapiekankę, o mięsną "wkładkę". składniki dla sześciu osób 0,7 kg mięsa wieprzowego( szynka, łopatka) 1 cebula 6-7 pomidorów 1 cukinia 1 papryka 2 bakłażany 1,5 szklanki ugotowanego ryżu (najlepiej brązowego) 5 łyżek oleju 3 łyżki oliwy 150 g żółtego sera sól,pieprz szczypta słodkiej papryki świeża bazylia natka pietruszki(...)niewielkim ogniu, przez 20-25 minut. W tym czasie, na oddzielną patelnię, wrzucamy obrane ze skórki ( wcześniej sparzone) i pokrojone w cząstki pomidory (jednego pomidora zostawiamy). Smażymy pomidory, często mieszając je widelcem (aby je rozdrobnić), do chwili aż zredukujemy (odparujemy) do połowy ich objętość. Ugotowane pomidory wrzucamy do rondla z mięsem, dodajemy teraz, również ugotowany wcześniej ryż
Miód i pieprzziemniaków dokładnie rozdrobnić i dodać do cebuli, cukinię ze skórką utrzeć na tarce grubsze oczka, posypać ciut solą i po 15 minutach mocno odcisnąć z soku i wsypać do miski do masy dodać mąkę, jajko, bułkę tartą, kucharka, pieprz, dokładnie wymieszać na patelni rozgrzać mocno olej rzepakowy i kłaść nieduże placki smażyć rumiane placki, odkładać na ręcznik papierowy placki podać
W Mojej Kuchni Lubiękawałek białej kapusty 2-3 ziemniaki ½ małej cukinii 2 marchewki 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 papryka czerwona 3-4 łyżki przecieru pomidorowego 1-2 garście makaronu kilka kulek ziela angielskiego 2-3 liście laurowe lubczyk sól, pieprz W szerokim garnku rozgrzej oliwę. Wszystkie warzywa drobno pokrój, wrzuć do garnka i smaż przez kilkanaście minut. Następnie ostrożnie zalej wodą
Qlinarnie i Qlinarniesmaku do placków z cukinii. Posiadają bardzo mało kalorii i są idealnym rozwiązaniem na dni diety. Składniki: (na około 4-6 placuszków) 2 duże ogórki, starte na tarce o dużych oczkach 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2-3 łyżki mąki pszennej sól i pieprz do smaku oliwa z oliwek do smażenia- opcjonalnie, ponieważ można użyć patelni grillowej i obyć
KreatywnePiny