właściwości nieprzywierające, a mycie garnczka to prawdziwa przyjemność - wystarczy opłukać, przetrzeć gąbeczką nasączoną płynem do mycia naczyń i koniec - garnek umyty! Garnek szybko się nagrzewa, pięknie się w nim smaży i dusi, można używać w piekarniku, ale bez pokrywki. Przez całe testowanie znalazłam tylko jeden minus, który łatwo można zniwelować! Rączki garnka - odlane w całości z garnkiem - bardzo się nagrzewają(...)kurczaka, 2/3 większej cukinii, 300 g pieczarek, 3 marchewki, 110 g zielonego groszku, cebula, 2 ząbki czosnku, świeży tymianek, sól, pieprz, mąka do obtoczenia mięsa, 100 ml białego wina, 500 ml bulionu warzywnego, 170 ml śmietanki 30 % Umyte i oczyszczone piersi kurczaka kroimy na większe kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące. Smażymy w garnku na rozgrzanym
Plate of Joysmażony, no i kotlety z kurczaka, szczególnie z kruchą sałatką Gdy zaczyna brakować pomysłów to można przygotować kotlety siekane z kurczaka i różnych warzyw. Wystarczy piersi z kurczaka i blanszowane warzywa drobno posiekać, wymieszać z pozostałymi produktami, usmażyć i zajadać się smacznymi kotletami. Przygotowuje się te kotlety podobnie jak Placki z kurczaka z pietruszką lub kotleciki z kurczaka i cukinii(...)kawałek gotowanej marchewki ćwiartka papryki 50 ml mleka, pieprz młotkowany z kolendrą do smaku 2 szt jajka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, posiekana natka pietruszki sól do smaku, olej do smażenia Piersi z kurczaka siekamy lub drobno kroimy, dodajemy drobno pokrojone brokuły, pokrojony kalafior, plasterki marchewki i paprykę pokrojoną w kostkę. Do miski z mięsem i warzywami wbijamy 2 jajka, dodajemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięczosnku zioła włoskie 100 g śmietany 18 % 2 łyżki oleju Przygotowanie: Ząbek czosnku posiekać. Cukinię, dynię (hokkaido kroimy ze skórką, a zwykłą obieramy i dopiero potem kroimy w kostkę) i paprykę pokroić w kostkę, a pieczarki w półtalarki. Dodać olej, zioła włoskie i szczyptę soli. Smażyć do miękkości. Pod koniec smażenia dodać śmietanę, chwilę zredukować. Pozdrawiam Anulla
Fabryka pomysłówMięso pokroić w małe kawałki i podsmażyć na mocnym ogniu, odłożyć na bok. Warzywa (cukinie, bakłażana, paprykę, pomidory i cebulę), pokroić w kostkę i podsmażyć, do zarumienienia się. My wolimy podsmażać każde warzywo osobno, zajmuje to więcej czasu, ale pozwala lepiej zachować smak poszczególnych składników. Smażymy do momentu, aż zaczną brązowieć, oczywiście nie przypalając ich. Podsmażone warzywa przekładamy do większego
KasiaiKrzysiu.pldokładnie niż kabaczka, bo zawiera w sobie więcej wody. Składniki: 1 kg kabaczka lub cukinii (u mnie młody kabaczek) 2 jaja 1 średnia cebulka 6-8 łyżek mąki (w zależności od tego, jak dokładnie odcisnęliśmy kabaczka/cukinię) 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu olej dla smażenia Placki z kabaczka - przepis: Kabaczka dokładnie myjemy, obieramy ze skóry i wydrążamy nasiona
Kuchnia Łukaszabędzie gotowa, rozgrzewamy na patelni olej (ja smazyłam na teflonie bez tłuszczu). Maczamy kawałki cukinii w cieście naleśnikowym i kładziemy je na rozgrzanej patelni, po ok.20s sprawdzamy czy zarumieniły się od spodu, jeśli są brązowe to przewracamy na drugą stronę, a jeśli są jeszcze blade smażymy jeszcze chwilę. Zdejmujemy z patelni na talerz i jemy póki ciepłe, bo takie
chili & sugarcebulka1 jajkosól, pieprzsiekana natka pietruszkiok. 5 łyżek mleka100 ml mlekaszczypta czosnku granulowanegoSposób przygotowania:1. Cukinię i obraną marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej. Cebulę drobno posiekać.2. Ser żółty zetrzeć na tarce.3. Wszystko wymieszać, doprawić, w razie potrzeby zmienić ilość mleka i mąki.4. Placuszki smażyć na rozgrzanym oleju.Smacznego!!!Źródło: Qulinarny blog
Kuchnia domowa Anipieprz Cayenne do smaku. Przygotowanie:Warzywa umyć, odsączyć na sicie. Cukinię pokroić w kostkę, z brukselki wykroić głąb małym nożykiem i rozdzielić listki, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.W rondlu na zupę zeszklić na maśle drobno posiekaną szalotkę, dodać przyprawy, smażyć kilka sekund, dodać pozostałe warzywa, dusić 5 minut.Warzywa zalać bulionem, gotować do miękkości ziemniaków
SzczyptaSmaQnarzędzia, formujemy długie, dość cienkie i wąskie pasy cukinii. Składniki na sos pomidorowy: - 1 czerwona cebula - 2 ząbki czosnku - 100 gram pieczarek - 500 gram mięsa mielonego z indyka - 150 mililitrów białego wina - 50 mililitrów wody - 500 mililitrów przecieru pomidorowego (passaty) Przygotowanie sosu pomidorowego: Cebulę siekamy w kosteczkę, czosnek rozgniatamy - smażymy to na rozgrzanej oliwie do zezłocenia (zapach będzie cudowny(...)Następnie wrzucamy pokrojone w plasterki pieczarki. Je także podsmażamy na złoty kolor - nie wrzucamy kolejnego składnika, jeżeli na patelni znajduje się woda z pieczarek i całość dusi się zamiast smażyć, wtedy czekamy aż płyn odparuje i po tym dopiero wrzucamy kolejne składniki. Dodajemy mięso mielone. Następnie wlewamy białe wino i wodę. Gotujemy tak długo aż sos się zredukuje. Wtedy dodajemy
Życie zamknięte w smakugrubych oczkach, solimy. Odstawiamy na 10 min, następnie odsączamy z nadmiaru soku. Do cukinii dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, jajka, jogurt oraz mąkę. Doprawiamy do smaku przyprawami, mieszamy. Na rozgrzaną patelnią lekko posmarowaną olejem, nakładamy po 1 łyżce masy, smażymy placki z obu stron na złoto. Możemy podać placuszki z ulubionym sosem
słodki bratekpiec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 10 minut. Cukinię umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plasterki. Paprykę przepołowić, wyciąć gniazda nasienne, umyć i pokroić w paski. Na patelnię z tłuszczem z pieczenia frykadelków wlać 2 łyżki oliwy i wrzucić warzywa. Smażyć ciągle mieszając przez około 5 - 6 minut. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi
Zakątek rozkoszy kulinarnychświeżo zmielona gałka muszkatołowa Pieczarki dokładnie oczyść i pokrój w plastry, a cukinię przekrój wzdłuż na pół i pokrój w półksiężyce. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć warzywa i podsmażaj je na średnim ogniu przez około 5 minut, następnie dorzuć suszoną żurawinę oraz orzechy i smaż dalej 2-3 minuty. Zdejmij z ognia i odstaw na bok. Aby przygotować polentę
Roślinna - blog wegańskipół łyżeczki zmielonego kminku łyżeczka proszku do pieczenia starta skórka z jednej cytryny Cukinię obrałam,oczyściłam z gniazd nasiennych i starłam na tarce o grubych oczkach. Dodałam żółtka z jajek,mąkę,parmezan i pozostałe składniki. Na koniec ubiłam pianę z białek i wszystko delikatnie wymieszałam. Smażyłam na rozgrzanej patelni aż uzyskały złoty kolor i się zarumieniły. Najlepiej smakują na gorąco
potrawyregionalnetego cierpliwość. Nie kroiłam ręcznie, użyłam robota.Nie patrzyli mi dziś na ręce. Cukinię przekładamy do dużego rondla, najlepiej z grubym dnem, nalewamy troszeczkę wody, solimy, dosmaczamy pieprzem, podlewamy oliwą z oliwek. Delikatnie mieszamy i na małym ogniu doprowadzamy do miękkości. Kroimy w piórka szalotkę, smażymy na oliwie w drugim rondlu i dodajemy białą kiełbasę. Smażymy. Jeśli kiełbasa nie ma anyżku
Z Kuchni Do Kuchniłyżka jogurtu naturalnego pieprz, zioła prowansalskie, czosnek granulowany, kurkuma Sposób przygotowania: Cukinię obieramy, myjemy wydrążamy ze środka pestki i ścieramy na tartce o grubych oczkach. Następnie solimy i za kilka minut odsączamy z nadmiaru wody. Kolejno dodajemy jajko, mąkę, jogurt i przyprawy - mieszamy. Smażymy na rozgrzanej i natłuszczonej patelni, następnie nakładamy na papierowy ręcznik w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu
Truskawkowa Fiesta