cukinia smażona - 1500 przepisów (strona:71/100)

Musaka 140

Bakłażana i cukinie kroimy na plasterki i obsmażamy na patelni z obu stron albo wrzucamy na blachę do piekarnika. Przygotowane warzywa przekładamy na papierowe ręczniki aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. W rondelku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka. Gdy cebula nam się zeszkli dodajemy posiekany czosnek i za chwilę mięso mielone. Mięso smażymy często mieszając(...)pieprzem, gałką muszkatołową oraz dodajemy jajko i dokładnie mieszamy. Teraz bierzemy naczynie żaroodporne i układamy warstwy musaki. My użyliśmy formę o średnicy 23 cm. Na dno układamy bakłażana, potem cukinie a na to mięso w sosie. Na wierzch wylewamy sos beszamelowy i po wierzchu posypujemy fetą (ilość według uznania). Tak przygotowaną musakę wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni

Kuchenne Wariacje
Sałatka z ośmiornicą i warzywami 172

koloru, przygotowujemy warzywa. Marchewki obieramy i lekko blanszujemy w osolonej wodzie, cukinie kroimy i lekko solimy, żeby puściła wodę, pory przekrawamy i myjemy, jabłko kroimy na ósemki i skrapiamy sokiem z cytryny. Tak przygotowane warzywa wrzucamy na rozgrzaną patelnię i dodajemy łyżkę masła, sól, pieprz i majeranek. Smażymy chwilę, żeby warzywa były jędrne. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy skórkę, mieszamy

ladykitchen
Zapiekanka ziemniaczana z patelni z indykiem 166

dalszej kolejności marchewki. Wszystko razem przesmażamy. Następnie dodajemy pomidory i cukinię. Mieszamy i chwilę dusimy pod przykryciem. Doprawiamy solą i pieprzem oraz przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Do 1/2 szklanki mleka dodajemy jajka. Roztrzepujemy, solimy i dodajemy posiekaną pietruszkę. Masą jajeczną zalewamy warzywa na patelni. Skręcamy „ogień”. Smażymy aż jajka się zetną. I teraz najgorsze: do patelni przykładamy talerz i szybkim

Smaki Ewy
Curry z cukinią, porem i stekiem z rostbefu 175

Dzisiaj danie wege, ale z mięsem – taka wersja 2 w 1 😉 Wszyscy, którzy mięsa nie jedzą, mogą pominąć smażenie i dodanie steka. I gwarantujemy, że

slodkokwasnapl
27. Placki cukiniowe (bezglutenowe) 204

smaku Składniki na sos: - 1 jogurt naturalny (150g) - 1 ząbek czosnku Cukinie trzemy na tarce o dużych oczkach. Jeżeli nie mamy tartego parmezanu, również trzemy na tarce ale o małych oczkach. Cebule kroimy na małe kawałki. Wszystkie składniki na ciasto mieszamy w misce do całkowitego ich połączenia. Smażymy na patelni z małą ilością oliwy z oliwek, pamiętając o zasadzie

Be Fit Be Strong
Przepis na… – Frittata, omlet po włosku 247

masło, dodajemy czosnek i cukinię pokrojoną w półprzezroczyste plasterki. Kiedy cukinia „zwiędnie” dodajemy krewetki i skórkę otartą z limonki. Całość doprawiamy solą, pieprzem i świeżymi ziołami. Gdy składniki podsmażą się i oddadzą swoje smaki, dodajemy jajka uprzednio zmieszane ze śmietaną, ziołami i listkami mięty (wedle upodobań). Smażymy kilka minut na wolnym ogniu, aż całość zacznie się ścinać. Następnie

Bon Ton Italia
Omlet zapiekany ze szpinakiem, szynką i boczkiem 152

Przepis na kolejny omlet bez mąki, ale tym razem nie jest smażony tylko zapiekany. Szpinak, który dodałam to jego świeże liście (szpinak baby), ale możecie dać mrożony, choć poszarpane liście fajniej wyglądają :) Składniki: 1 garść szpinaku baby 4 jajka 2 plasterki boczku pieczonego 2 plasterki szynki drobiowej 1/2 cukinii szczypta soli morskiej z chili szczypta pieprzu ziołowego 1/2 płaska łyżeczka

Szczęśliwa kuchnia
Placki ziemniaczane z dynią i cukinią 130

Składniki: 5 średnich ziemniaków 200 g dyni 200 g cukinii cebula 3 łyżki ziaren słonecznika 3 łyżki płatków owsianych 4 łyżki mąki pełnoziarnistej 2 jajka sól, pieprz Wszystkie warzywa zetrzeć na tartce na drobnych oczkach. Dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć na rozgrzanym oleju, z obu stron, na rumiano. Jest to mój przepis autorski

kulinarnyswiatdomi
Mielona łopatka z cukinią i suszonymi pomidorami 157

kostki smalcu Przygotowanie: Do mięsa dodać startą na małych oczkach cukinię, drobno pokrojonego pora, pomidory i natkę. Doprawić wszystko do smaku solą, pieprzem, sosem sojowym i szczyptą gałki.  Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą i żółtko. Wszystkie składniki dobrze połączyć, ulepić kotlety (obtoczyć w bułce tartej). Smażyć na smalcu po kilka minut z każdej strony.  Smacznego

Gaździnka warzy
Tuńczyk w sosie teriyaki z puree ziemniaczanym z wasabi 135

ugniatamy na gładkie puree z wasabi i śmietanką.3. Plastry cukinii i marchewkę wrzucamy na 2 minuty do wrzątku, odcedzamy i podsmażamy na łyżce klarowanego masła.4. Steki z tuńczyka posypujemy ze wszystkich stron pieprzem cytrynowym. Patelnię (najlepiej grillową) smarujemy kawałkiem masła klarowanego i mocno rozgrzewamy. Steki smażymy ok. 1-2 minuty z każdej strony. 5. Sos teryiaki podgrzewamy

My Culinary Art
Podpłomyk pełen aromatycznych przypraw i warzyw 194

papryki (równie dobrze może być żółta czy zielona)- pół granata- cukinia połowę- kukurydza z puszki 4 łyżki- oliwki czarne ok 6 szt- roszponka 2 duże garście- słonecznik 2 garście- feta pół opakowania  - czarnuszka do smaku(dałam 1 łyżeczkę)- oliwa 1 łyżkę - pierś z kurczaka połowę- oliwę do smażenia- gałązkę rozmarynu- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku- przyprawę pomidor

Basia w kuchni
Szybka zupa warzywna 412

litr passaty- 2 litry bulionu z kury- 2 marchewki- 2 cukinie- 2 pasternaki (zamiast pasternaku można użyć pietruszki)- sól- pieprz- parmezan- oliwa z oliwekW garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę z oliwek. Cebulę kroimy w piórka, czosnek przeciskamy przez praskę. Wrzucamy do garnka, dodajemy tymianek i smażymy na niewielkim ogniu, do momentu aż cebula się zeszkli (pilnujemy

W mojej holenderskiej kuchni
Omlet z warzywami i otrębami 156

Kupiec) mały pomidor przyprawy: sól, pieprz garść kiełków brokuła Przygotowanie:Cukinię i paprykę pokroić w kostkę. Dusić chwilę na małej, nieprzywierającej patelni razem z przeciśniętym bądź pokrojonym ząbkiem czosnku (ewentualnie można podsmażyć).Jajka roztrzepać, przyprawić pieprzem i solą, dodać otręby i wlać na patelnię. Przykryć pokrywką i smażyć na średnim ogniu aż całość się zetnie. Następnie zdjąć pokrywkę

Ze smakiem i z pasją
Placuszki z cukinii z warzywami 186

ostatnio kupiłem. Placuszki z cukinii – składniki Składniki jedna mała cukinia 1 jajko bułka grahamka (moczona jak do mielonych) garść mrożonych warzyw 2 łyżki stołowe oleju. pieprz i sól do smaku Sposób przygotowania Jeżeli warzywa mamy mrożone, przed przygotowaniem masy na placuszki rozmrażamy je. Składniki dokładnie mieszamy, doprawiamy. Smażymy jak placki ziemniaczane. Uwagi Jeżeli macie problem z tym, że placuszki

Mr. Taste
Kotleciki z ryżem, kalafiorem i cukinią 301

również gotujemy do miękkości. Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę. Cukinię obieramy ze skóry i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Kalafior dodatkowo możemy rozgnieść widelcem. Dodajemy jajka, bułkę tartą, przyprawiamy solą i pieprzem. Formujemy małe kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni

VioletoweKucharzenie

Proponowane wyszukiwania