słodko-ostra za sprawą marchewki i przypraw. Składniki: 2 małe cukinie 3 spore marchwie 3 ziemniaki kawałek pora cebula 3 ząbki czosnku ok 0,5 l bulionu warzywnego papryka ostra pieprz biały, sól lubczyk, pietruszka Przygotowanie Warzywa obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle (oprócz czosnku). Pod koniec smażenia dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, następnie zalewamy wszystko bulionem. Dusimy
e-PrzepisyKulinarnekuchni. Składniki : * filet z kurczaka * papryka czerwona * cukinia * pieczarki * cebula czerwona * przyprawa do grilla * łyżka oleju rzepakowego Przygotowanie : Trzeba zamarynować fileta pokrojonego w kostkę w przyprawach i oleju. Najlepiej godzinę wcześniej. Ja robię wieczorem i zostawiam na całą noc. Kroimy wszystkie warzywa. Nabijamy na patyczki i smażymy na patelni teflonowej bądź pieczemy w piekarniku. Można szaszłyki podsypać
Magiczne Życie Martypołówki 1 marchewka, obrana i pokrojona na plasterki 2 duże ząbki czosnku, obrane i drobno posiekane ½ łyżeczki płatków chilli lub zmielonego chilli 250 g pieczarek, pokrojonych plasterki 1 mała cukinia. pokrojona w plasterki 1/2 szklanki białego wytrawnego wina 2 szklanki bulionu drobiowego 400 g puszka krojonych pomidorów 60 g koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1/2 łyżeczki suszonej bazylii cukier(...)Pieczarki i smaż, często mieszając, przez około 5 minut, aż zaczną się rumienić. Następnie wlej wino i gotuj na dużym ogniu przez 30 sekund. Po tym czasie wlej bulion i dodaj pomidory, koncentrat pomidorowy, zioła i dopraw solą i pieprzem. Doprowadź całość do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj przez 10 minut. Następnie dodaj ziemniaki, cukinię, kurczaka, pieczone warzywa
karmelowyrzeczy: 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 papryka 200 g (2 torebki) ryżu woda + kostka bulionowa puszka (240 g) krojonych pomidorów opakowanie (200-250 g) serka mascarpone 1,5 cukinii 200 g żółtego sera w plastrach sól, pieprz, bazylia, oregano olej, oliwa z oliwek W trakcie pisania tego postu Magda mnie podszczypuje w bok (zaraz ją walnę(...)oleju. Jak wrzucimy cebulę na patelnię to bierzemy się za czosnek. Siekamy go bardzo drobno i dodajemy do cebuli. Teraz papryka. Też w kostkę i też do cebuli. Smażymy to razem ze 3 minuty na małym ogniu żeby nie przypalić cebuli. Teraz dodajemy surowy ryż. Nalewamy szklankę ciepłej wody i rozpuszczamy w niej kostkę bulionową. Jakąkolwiek, ja akurat miałem tylko
Marder&Marder Manufactureposypać przyprawą do wieprzowiny - Cukinię zetrzeć na drobnej tarce posolić zostawić aż puści sok przełożyć na sito bardzo mocno odcisnąć dodać amarantus posiekane zioła zielone i starty ser dodać pieprz 2. Powstały farsz podzielić na każdy plaster Zwinąć mięso panierować w jajku i bułce Smażyć na oleju przełożyć roladki do żaroodpornego
W królestwie smaków Beatypokroić w półplasterki. Zeszklić na patelni z oliwą. Cukinię pokroić na cienkie plasterki (ok. 2-3mm), dodać do szalotki i podsmażyć, aż zrobią się elastyczne. Odrobinę posolić. Dodać posiekaną papryczkę i tymianek. Jajka ubić trzepaczką, dodać do smaku pieprz i szczyptę soli. Zalać masą jajeczną warzywa i smażyć, aż brzegi zaczną się ścinać. Wstawić razem z patelnią
Kulinarne Inspiracjedrobną kostkę. Smażymy placki i podajemy z gulaszem. Placki smażcie jak Wam wygodnie, wcale nie musi to być jeden duży składany na połowę. Osobiście preferujemy pieczenie ich po dwa na patelni i nakładamy gulasz na wierzch. Łatwiej się robi i wygodniej konsumuje. Składniki gulasz: 1 puszka soczewicy 1 młoda cukinia 1/2 papryki czerwonej 3 gałązki selera naciowego 1 duża cebula
vegetanieKabaczek to krewniak cukinii. Moje kabaczki mają jasno zieloną skórkę i są grubiutkie jak małe dynie. Mają dość grubą skórkę więc przed starciem na placki trzeba je obrać. A placki są przepyszne. Składniki: 2 kabaczki 2 jajka szklanka mąki sól, pieprz olej do smażenia Przepis na placki znajdziesz na blogu
w kuchni i w ogrodzierobiłam dzień wcześniej, dzięki czemu na następny dzień wystarczyło ją tylko zapiec. Podane poniżej składniki na zapiekankę wymagają dużego naczynia żaroodpornego. SKŁADNIKI około 320 g makaronu wstążki 2 małe cukinie 500 g piersi z indyka (można zastąpić piersiami z kurczaka) 300 ml śmietany 30% 2 łyżki masła 120 g żółtego sera 450 g rozdrobnionego mrożonego szpinaku 3 duże ząbki czosnku(...)minuty, po czym odcedzić i polać zimną wodą żeby się nie sklejał. Na patelni rozpuścić łyżkę masła, dodać szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić lekko solą i pieprzem. Smażyć do momentu odparowania nadmiaru wody ze szpinaku. Mięso umyć, pokroić w kostkę, przełożyć do głębokiego talerza i dobrze doprawić solą, pieprzem, curry i ziołami prowansalskimi (ziół prowansalskich dodałam płaską łyżeczkę), dobrze
Passions hobbies liferatatouille, w którym warzywa trzeba smażyć osobno. Przy briami warzywa kroimy, mieszamy i wstawiamy do piekarnika - danie robi się dalej samo. Wersja dla leniwych, lub inaczej ujmując, dla zaradnych :) Uwagi: Tradycyjnie briami posypuje się serem feta i podaje z chlebem. Ale możecie dodać więcej ziemniaków i chleb pominąć. Śmiało zmieniajcie proporcje warzyw - bakłażanów, cukinii i papryk - wedle swoim preferencji
Chilli Czosnek i Oliwatheme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Na zewnątrz robi się coraz cieplej... więc kuchnia powinna być lżejsza stąd też pomysł na wegańskie danie! Składniki: 1 cukinia 80g kaszy jaglanej ½ cebuli ½ puszki pomidorów Sól, pieprz, bazylia, czosnek Wykonanie: Kaszę jaglaną prażymy na rozgrzanej, suchej patelni około 2-3 minut dość często mieszając(...)przykryciem aż kasza wsiąknie cała wodę [ około 15 minut]. W tym czasie siekamy cebulę i podsmażamy w rondelku. Gdy cebulka się zeszkli dodajemy posiekane 2 ząbki czosnku. Smażymy kilka chwil. Dodajemy pomidory z puszki. Wszystko dusimy pod przykryciem i doprawiamy pieprzem oraz ziołami. Gdy nasza kasza już się ugotuje przekładamy do miski i czekamy, aby lekko przestygła. Doprawiamy pieprzem
Jedz zdrowo żyj zdrowo!Na placuszki te zachorowalismy jakieś 3 lata temu, kiedy to zaczęliśmy je robić na potęgę przy cukiniowym sezonie. Placuszki są dużo lżejsze od ziemniaczanych, choć także
MamaOskarkalubi. Ja postawiłam na klasykę w wersji wegetariańskiej, czyli cukinię faszerowaną kaszą gryczaną. Sprawdźcie sami jak wyszło. CUKINIE FASZEROWANE KASZĄ GRYCZANĄ Składniki (3 porcje): 3 małe cukinie - użyłam żółtych 100 g (surowej) kaszy gryczanej niepalonej + ok. 1,5 szklanki wody do ugotowania 1 papryka czerwona, pokrojona w kostkę 250 g pieczarek, pokrojone w kostkę 1 duża cebula, posiekana(...)czosnku 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2-3 łyżki sosu worcestershire (jeśli nie masz, możesz zamiast tego nadać inny smak używając świeżych ziół - bazylia, majeranek, tymianek) kilka kropli oleju do smażenia cebuli 1/2 łyżeczki suszonej papryki ostrej pieprz, sól natka pietruszki opcjonalnie wegański parmezan (polecam przepis Jadłonomi i ) lub zwykły tarty ser żółty (2 łyżki) 1. Ugotuj kaszę gryczaną na sypko
Powiedz dietom niełyżka sezamu - jajko - 2 ząbki czosnku - 6 gałązek tymianku Cukinię obieramy (lub nie, jeśli mamy ją z zaufanego żródła), ścieramy na tarce o dużych oczkach i odsączamy z nadmiaru soku. Tymianek drobno siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę i umieszczamy wraz z resztą składników w dużej misce. Mieszamy do połączenia składników. Smażymy na patelni bez tłuszczu, bądź z jak najmniejszym użyciem
Be Fit Be Strong