cukinia smażona - 1500 przepisów (strona:57/100)

PLACKI Z JABŁKAMI 182

misce. Wsypałam mąkę. Wlałam kefir. Dodałam obrane i pokrojone na plasterki jabłka. Wymieszałam. Formowałam placki na rozgrzanej i polanej olejem patelni. Smażyłam z obu stron na złoty kolor. Podawałam posypane cukrem pudrem. Smacznego! Polecam również pyszne PLACKI Z CUKINII

potrawyregionalne
wiejski kociołek z klopsikami 180

liście laurowe 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 łyżka oleju Mięso mielone wymieszać z jajkiem, bułką tartą i przyprawić. Uformować kulki. Cukinię i paprykę pokroić w kostkę, cebulę w piórka, marchewkę w plasterki. Warzywa wrzucić na rozgrzany tłuszcz, smażyć chwilę. Podlać szklanką wody, dodać ziele i liście laurowe, dusić pod przykryciem. Kiedy warzywa będą prawie miękkie, dodać klopsiki i kukurydzę oraz

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Zapiekane roladki z bakłażana i cukinii 126

Cebulę, czosnek i mozzarellę siekamy i mieszamy z ugotowaną soczewicą. Dodajemy zioła, posiekaną papryczkę, jajka, starty parmezan i dokładnie wszystko mieszamy. Cukinię i bakłażana kroimy wzdłuż na cienkie plastry (około pół centymetra). Smarujemy oliwą z obu stron i smażymy do przyrumienienia na patelni grillowej. Jak wystygną to na jednym krańcu kładziemy łyżeczkę soczewicowego farszu i zawijamy roladki. Na dno naczynia

Marder&Marder Manufacture
Placuszki z cukinii z czosnkiem 171

tarce jarzynowej, lekko posolić i odstawić na 10 minut. Dobrze odcisnąć z soku.2. Cebulkę posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę.3. Cukinię, cebulę i czosnek wymieszać, dodać mąkę, jogurt, koperek i doprawić do smaku solą i pieprzem.4. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienienia.5. Podawać ze kleksem jogurtu naturalnego, ewentualnie ze śmietaną.Smacznego!!!Źródło: Ewa Wachowicz

Kuchnia domowa Ani
Lazagne ze szpinakiem i cukinią 198

pizzy sól i pieprz Farsz: Masło stopić, wrzucać partiami szpinak i posiekany czosnek i smażyć. Można dolać 2 łyżki wody. Dodać pokruszony ser pleśniowy. Kiedy szpinak zwię dnie i straci na objętości, zdjąć z ognia i w y mieszać z twarogiem. Doprawić solą i pieprzem. Cukinię zetrzeć razem z łupą na tarce do mizerii w bardzo cienkie plastry. Sos beszamelowy

Czerwień i błękit
Grillowana pierś marynowana w maślance 179

pokroić w kostkę. Pokrojoną cebulę zeszklić na oleju a następnie dodać paprykę.  Chwilę smażyć aż warzywa zmiękną, doprawić do smaku solą ziołową. Patelnię zestawić z ognia i dodać gotowy kuskus oraz posiekaną natkę pietruszki.  Wszystko wymieszać. Na talerz nałożyć grillowanego kurczaka i cukinie oraz kuskus i podawać

Monia miesza i gotuje
Tarta z grillowanymi warzywami 191

cukinię , tak aby tylko zmiękła. Odłożyć na bok. Na tej samej patelni króciutko obsmażyć kwiaty cukinii - mają tylko "zwiędnąć". Odłożyć i na tej samej patelni obsmażyć cebulę.  Rozgrzać patelnię grillową i ułożyć na niej plastry pomidorów i pomidorki koktajlowe. Lekko posolić,  smażyć, aż pokażą się grillowe paski.W misce dokładnie rozmieszać serek z jajem, dodać posiekany szczypiorek i bazylię

Stare Gary
Burgery z buraków 162

ząbki czosnku Dodatkowo  4 bułki liście młodego szpinaku pomidor czerwona cebula cukinia Sposób przygotowania Buraki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odcisnąć sok i przełożyć do miski, razem z przyprawami,  wbić jajka, dodać bułkę tartą i wymieszać. Formować burgery i  smażyć na patelni z rozgrzaną oliwą (ok. 2 min z każdej strony). Nastawić piekarnik

pink envelope
Suflet dyniowy z leśnymi grzybami, pieczony w cukinii 178

nagrzanego do 190 stopni na 20 minut. Po 10 minutach pieczenia do piekarnika wstawić również miseczki z cukinii. Wystudzić, dynię zmiksować w blenderze. Ma maśle zeszklić posiekaną szalotkę i czosnek, dodać oczyszczone i posiekane grzyby (kilka zostawić w całości do dekoracji), smażyć 10 minut, doprawić solą i pieprzem, wystudzić. W rondlu stopić masło, dodać mąkę, podsmażyć nie rumieniąc(...)jednym żółtku i dynię w kilku porcjach. Doprawić do smaku, wystudzić. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, delikatnie połączyć z masą dyniowo-grzybową. Napełnić foremki z cukinii, przybrać krążkami szalotki, posypać listkami rozmarynu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni ok. 30 minut, do czasu zrumienienia wierzchu

SzczyptaSmaQ
CUKINIA NADZIEWANA KASZKĄ KUSKUS 202

szklanki bulionu warzywnego po 1 papryce czerwonej, zielonej i żółtej 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki majonezu Delikatnego Winiary mielona słodka papryka mielona ostra papryka sól, pieprz Cukinie dokładnie myję, odcinam czubek, wydrążam miąższ, zostawiając około 1-1,5 cm grubości ścianek.  Kaszę wsypuję do garnka, zalewam wrzącym bulionem tak, aby przykrywał kaszkę około 0,5 cm ponad(...)usuwam gniazda nasienne, kroję w małą kostkę. Na patelni rozgrzewam olej, szklę czosnek, cebulę, wrzucam paprykę i smażę około 6 minut. Zestawiam z palnika, dodaję kaszę, przyprawy, mieszam z majonezem Delikatnym Winiary (świetnie nadaje się do zapiekania). Tak przygotowaną mieszanką nadziewam cukinie. Piekę około 30 minut w 180 stopniach. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Piersi kurczaka zapiekane z bakłażanem, cukinią i pomidorami / Baked chicken with aubergine, courgette and tomatoes 318

mielony czarny pieprz2 szalotki obrane i z grubsza posiekane (lub 1 cebula)1 średni bakłażan z przyciętymi końcami i pokrojony w kostkęmała garść świeżego tymiankumała garść świeżego rozmarynu2 średnie cukinie, z przyciętymi końcami i pokrojone w kostkę½ szklanki białego, wytrawnego wina4 pomidory, obrane ze skórki, z usuniętymi pestkami i pokrojone w kostkę  (lub 1×400 g krojonych z puszki(...)talerz.Do tej samej patelni dodaj kolejne 2 łyżki oleju i wrzuć szalotkę, czosnek, bakłażana, kilka gałązek tymianku i rozmarynu. Smaż przez  5-7 minut, mieszając od czasu do czasu, do zeszklenia szalotki i lekkiego zarumienienia bakłażana. Dopraw solą i pieprzem.Dodaj cukinię, następnie wlej wino i gotuj aż jego połowa odparuje.Wmieszaj pomidory  i przełóż całą zawartość patelni do naczynia żaroodpornego. Umieść

karmelowy
Pasztet z cukinii 158

rozgrzać tłuszcz, Obsmażyć boczek, odłożyć na bok. Na tę samą  patelnię dodać cebulę, smażyć na niewielkim ogniu, do czasu aż cebula będzie miękka, złocista i aromatyczna.. Pod koniec dodać czosnek.Suszone pomidorki wyjąć z oliwy i pokroić w drobną kostkę. Posiekać zioła.Cukinię odcisnąć na sitku ,aby pozbyć się nadmiaru soku. W misce wymieszać odciśniętą cukinię, płatki owsiane

Stare Gary
Pistou i lato w Prowansji 138

końcówki, a potem kroimy ją na 2,5 centymetrowe kawałki. Cukinię traktujemy jak marchewkę, z tą różnicą, że nie obieramy jej ze skóry, a więc: wzdłuż na pół i w plasterki.  Pomidora kroimy w kosteczkę. Odstawiamy wszystko na bok. Oliwę rozgrzewamy w dużym garnku. Wrzucamy rozgniecione ząbki czosnku. Smażymy przez(...)minuty. Dodajemy cebulę i znowu smażymy przez 3 minuty. Dorzucamy marchewkę i ziemniaki - smażymy przez 30 sekund. Dolewamy wodę lub wywar i doprowadzamy całość do wrzenia. Następnie zmniejszamy temperaturę i gotujemy całość pod przykryciem przez jakieś 8 minut, do czasu aż warzywa zmiękną. Dodajemy groszek, fasolkę, cukinię, pomidory i makaron. Gotujemy całość przez jakieś 5 minut, do miękkości warzyw

Życie zamknięte w smaku
Cukinia faszerowana 121

też . Dodatkowo to szybka przekąska i lekka. W sam raz na lekką kolacje. Składniki 3 szt cukinij 15 dkg mięsa mielonego 1 puszka kukurydzy 1 cebula  1/2 szklanki wody lub bulionu bazylia,majeranek sól, pieprz do smaku Wykonanie Mielone mięso  smażę razem z pokrojoną w kostkę cebulą , ok, 2-3 minut następnie podlewam polową szklanki wody lub bulionu(...)szybciej skończyć przygotowania to zwiększam płomień i mieszam cały czas ) Następnie dodaje kukurydze , zioła i mieszam chwilkę . Na koniec sól i pieprz do smaku . Porządnie wymieszam i farsz gotowy . Cukinię wydrążam . rzucam na osoloną , gotującą  wodę , Po 3 do 5 minut ( zależy od grubości warzywa. ) Odsączam , posypuje pieprzem  i faszeruje , na wierzch posypuje bułką tartą i do piecyka

Eli Gotowanie
Muszelki nadziewane papryką, cukinią i mascarpone w sosie pomidorowym 177

czosnek posiekaj, a następnie przysmaż na odrobinie oliwy. Wrzuć pokrojone pomidory i smaż kilka minut. Wlej pastę pomidorową i gotuj aż się zagrzeje, następnie zdejmij z ognia. Przypraw solą, pieprzem, bazylią i oregano. Gotowy sos wylej do żaroodpornego naczynia. Nadzienie Paprykę i cukinię umyj, a następnie zawiń w folię aluminiową. Wstaw do nagrzanego

Food Square

Proponowane wyszukiwania