cukinia smażona - 1500 przepisów (strona:51/100)

Risotto z warzywami. 159

gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. W trakcie kiedy gotuje się ryż, przygotowujemy warzywa. Na początek kroimy cukinię w półplasterki, cebulę i pora w kostkę. Teraz rozgrzewamy nieco oliwy z oliwek na głębokiej patelni, dodajemy cebulę i pora, i smażymy, aż się lekko zeszklą. Teraz dodajemy pomidory (całą puszkę) i dusimy ok. 10 min. Jeśli macie pomidory

vegetanie
Bakłażany faszerowane pomidorami 133

Składniki: * 0,5 kg kiełbasy, np. śląskiej * 3 cebule * 2 czerwone papryki * 1 cukinia * 8 pomidorów * 2 garście fasolki szparagowej * 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego * 6 łyżek tartego żółtego sera * natka pietruszki * sól, pieprz, cukier * tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Cebulę kroimy w drobną kostkę. Kiełbasę w półplasterki. Podsmażamy na patelni do czasu aż cebula zmięknie a kiełbasa się ładnie zrumieni

Pobite gary Barbary
Potrawka warzywna 205

Składniki: * 0,5 kg kiełbasy, np. śląskiej * 3 cebule * 2 czerwone papryki * 1 cukinia * 8 pomidorów * 2 garście fasolki szparagowej * 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego * 6 łyżek tartego żółtego sera * natka pietruszki * sól, pieprz, cukier * tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Cebulę kroimy w drobną kostkę. Kiełbasę w półplasterki. Podsmażamy na patelni do czasu aż cebula zmięknie a kiełbasa się ładnie zrumieni

Pobite gary Barbary
Nadziewana cukinia 216

Dorzucamy do niej (też pokrojoną w drobną kostkę) szynkę i paprykę. Przyprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z limonki. Smażymy, dopóki cebula nie zmieni koloru na złoty.Koncentrat pomidorowy mieszamy z wodą i szczyptą czosnku. Smarujemy nim wnętrze wyżłobionej cukinii. Następnie wypełniamy ją przygotowanym wcześniej nadzieniem. Wierzch posypujemy bazylią. Cukinię pieczemy w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez

Weganizm infantylny
Letnia zupa minestrone z młodych warzyw 206

przepis Składniki: 1 młody seler 1 młody por pęczek młodych marchewek 2 cebule oliwa do smażenia rozmaryn, tymianek, liść laurowy sól, pieprz, płatki chilli (do smaku) 8 szklanek wody lub wywar warzywny/mięsny 2 kostki rosołowe warzywne ekologiczne  (jeżeli nie używasz bulionu) 1 cukinia 0,5 kg fasolki szparagowej 4 ziemniaki 1 puszka pomidorów 1 puszka fasoli białej(...)suszony liść laurowy.  Smaż na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez 5 minut. Do garnka wlej 8 szklanek wody lub bulionu, doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień, aby zupa lekko się gotowała. Jeżeli używasz wody, teraz jest czas na dodanie kostek rosołowych. Do zupy dodaj pomidory z puszki, oraz ziemniaki i cukinię pokrojone na półplasterki. Gotuj

Chilli Czosnek i Oliwa
Tagliatelle z łososiem, mascarpone, suszonymi pomidorami i oliwkami oraz cukinią! 242

 Na romantyczną kolację polecam włoskie smaki, zresztą moje ulubione smaki :)...składniki:1 op. makaronu Tagliatelle150 g wędzonego łososia2 garści czarnych oliwekok. 10 suszonych pomidorów1 mała

Bon Appetit Małgorzaty
WCZESNOJESIENNA MINESTRONE 164

wodzie albo na bulionie warzywnym lub z kurczaka. Powinno się smażyć mieszankę warzyw na bardzo małym ogniu,  co pozwala uzyskać fenomenalną bazę smakową. Ta włoska zupa, dostarczy nam dużo warzyw a co za tym idzie bombę witaminową. Składniki: 500 ml / 1 l bulionu warzywnego kawałek dyni 1 szt. cukinii 2 szt.marchewki 2 szt.pietruszki 2 szt.ziemniaków garść świeżej zielonej(...)łodygi selera naciowego 1 szt.cebuli 1 ząbek czosnku kawałek białej części pora 2 szt.pomidorów świeże gałązki tymianku świeże gałązki oregano 1 liść laurowy sól pieprz oliwa do smażenia kawałek parmezanu do wyboru - opcjonalnie:  1/2 bulwy kopru włoskiego 200g białej/czerwonej fasoli (namoczonej przez noc) 200g świeżego szpinaku kapusta włoska groszek 4 plasterki bekonu Przygotowałam składniki. Umyłam, obrałam

potrawyregionalne
Tarta z cukinią, rukolą i białymi szparagami 198

zbyt rzadka. Polecam, bo łatwo zapamiętać. składniki (forma 24 cm) Kruche ciasto 250 g pszennej mąki 150 g masła 1 jajko 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu nadzienie 1 cukinia 70 g rukoli 5 ugotowanych białych szparagów zalewa jajeczna 2 jaja  ok 1/2 szklanki śmietany zmieszanej z mlekiem, pół na pół 60 g sera np cheddar łyżka(...)lekko złoty kolor. Wyjąć z piekarnika. Rukolę umyć, strząsnąć nadmiar wody. W dużej patelni rozpuścić łyżeczkę oliwy, dodać wilgotną sałatę, chwilę smażyć na średnim ogniu, mieszając aż sałata zwiędnie. Zdjąć patelnię z ognia odlać powstały płyn. Cukinię pokroić w plasterki grubości 2 - 3 mm, ułożyć na nagrzanej patelni grillowej, podsmażyć z obu stron, aż pokażą

Stare Gary
Kwiaty cukinii zapiekane w cieście 94

dostanę za tydzień kolejną porcję to zrobię, bo są smaczne. Składniki: 10 kwiatów cukinii Ciasto 1 szklanka mąki  1 jajko 1 łyżka oleju 1/2 szklanki mleka 1/4 szklanki wody gazowanej 1/4 łyżeczki słodkiej papryki 1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego szczypta ostrej papryki sól olej do głębokiego smażenia Wykonanie: Kwiaty dokładnie opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć.  W miseczce wymieszać(...)jest zbyt rzadkie dodać mąki, a jeżeli zbyt gęste dolać mleka. Każdy kwiatek obtoczyć w cieście i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony do momentu aż będą rumiane. Po usmażeniu wyłożyć na ręcznik papierowy, aby odsączyć tłuszcz. Podawać ciepłe.  kwiaty cukinii zapiekane w cieście

O kuchni z uczuciem
Omlet z cukinią i z młodymi ziemniaczkami 166

jajka1/4 zielona część porakopereksól, pieprzświeży tymianek do dekoracjiNa dnie formy, albo patelni układamy plasterki ugotowanych ziemniaków. Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach i energicznie mieszamy z jajkami. Dodajemy posiekany koperek oraz sól i pieprz. Wylewamy masę jajeczną na ziemniaki. Smażymy z obu stron aż jajka się zetną. Ja piekłam omlet w formie silikonowej w piekarniku do ścięcia się jajek

Bon Appetit Małgorzaty
Makaron z cukinią i camembertem 243

Kolejny przepis makaronowy dla Kasi :) Makaron z cukinią i camembertemSkładniki:1 średnia dymka1 cukinia4-5 pieczarek1 okrągły serek camembertłyżka śmietanyewentualnie 1 łyżeczka mąki - jeśli wyjdzie zbyt rzadkiesól, pieprz do smakuoliwa do smażenia gruby makaron, świderki lub innyMakaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Dymkę posiekać, wrzucić na rozgrzany tłuszcz - zeszklić.Pieczarki pokroić w plastry, dodać do cebuli

kolorowotorcikowo
Leczo z kiełbasą, szynką i cukinią 167

warzywa do krojenia: umyć, wytrzeć do sucha, obrać/wyciąć gniazda nasienne.  Kolejno kroić warzywa: cebulę - w dość grube półplasterki, czosnek - w drobną kostkę, paprykę - w większe kawałki, cukinię (ze skórką!) - w ćwiartki; pomidora (sparzonego i obranego ze skórki!) - w kostkę.   Kiełbasę pokroić w półpasterki, szynkę w półsłupki. Na dużej patelni z grubym dnem - lub opcjonalnie grubym garnku(...)tłuszcz się wytopi. Zdjąć z patelni na talerz. Na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulę do zeszklenia. Dodać czosnek i smażyć jeszcze przez minutę. Gdy się zez łoci, z powrotem wrzucić na pate lnię kiełbasę z szynką. Dołożyć cukinię i chwilę wszystko podsmażyć - potrzebuje najdłuższej obróbki ciepl nej z używanych warzyw . Dorzucić papryki, dolewając kilka łyżek soku pomidorowego i dusić

Grunt to przepis!
Stek wołowy 213

temperaturze 130 C.  steki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni, patelnia musi mieć grube dno, które delikatnie smarujemy olejem  nie nakłuwamy steków podczas smażenia i nie przekładamy od razu. Stek przewracamy dopiero po czasie na jakim chcemy aby było wysmażone pół krwisty 3 min z jednej strony 3 minuty z drugiej(...)łyżeczka rozmaryny 1 łyżka sosu sojowego sól, pieprz dodatki: masełko ziołowe - ząbek czosnku, 2 łyżki pietruszki, sól morska  grillowana cukinia Przygotowanie: Steki osuszone, osolone, pozostawiamy po wyciągnięciu z lodówki w temperaturze pokojowej przez 1 h , smażymy na dobrze rozgrzanej patelni posmarowanej olejem - ja  smażyłam  po 4 minut z każdej strony ( lubię wysmażone). Steki ściągamy

Niezły Młynek
Ryż z cukinią i marchewką 190

osolonej wodzie wg. przepisu na opakowaniu.  Umytą cukinię i marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni na masełku podsmażamy cukinię z marchewkę. Gdy warzywa lekko zmiękną dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, chwilę jeszcze smażymy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ryż mieszamy razem z warzywami i od razu podajemy z ulubionymi dodatkami

magiczna kuchnia Kasi
Quinoa z grillowanymi warzywami 142

sól, pieprz Komosę ryżową przelać wrzątkiem. Zalać szklanką wody, gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 25 minut. Papryki pokroić w paski, cukinię w półplasterki. Na patelni grillowej lub zwykłej rozgrzać olej kokosowy. Dodać warzywa i smażyć przez 5 minut. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Ugotowaną quinoa wymieszać z warzywami i posiekanym szczypiorkiem

Moja Galeria Smaku

Proponowane wyszukiwania