cukinia smażona - 1500 przepisów (strona:52/100)

Spaghetti w pomidorach z oliwkami 112

dente. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek ok. 2-3 łyżki i wrzucamy cebulę pokrojoną w grubszą kostkę. Smażymy cebule aż się zeszkli i wlewamy passatę. Dusimy na małym ogniu a w międzyczasie ścieramy na dużych oczkach tarki połowę cukinii i dodajemy do sosu pomidorowego. Chwile razem dusimy i dodajemy kukurydzę, oliwki i wszystko doprawiamy ziołami, pieprzem oraz delikatnie

vegetanie
Zupa z cukinii z ketchupem 144

bulionu, 25 dag kiełbasy podwawelskiej, 1 duża cebula, 4 ząbki czosnku, 50 dag cukinii, 1 zielona papryka, 1 czerwona papryka, 5 dag ryżu, 7 łyżek ostrego ketchupu, 2 łyżki suszonego lubczyku, łyżeczka słodkiej papryki, sól, pieprz,  tłuszcz do smażenia. Sposób przygotowania: Kiełbasę pokroić w półplasterki. Podsmażyć na patelni przez ok. 5 minut. Dodać Pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojony

Pobite gary Barbary
Faszerowane cukinie z kaszą jaglaną 119

pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodajemy posiekany drobno czosnek, pokrojone w kostkę papryki i pomidora, całość smażymy przez 3-5 minut.  Następnie do patelni dorzucamy kaszę, przecier z pomidorów, sól, pieprz i dusimy dalsze 2-4 minuty. Ciepły farsz układamy na cukiniach,  przykrywamy mozzarellą i pokrojonym w drobną kostkę pomidorem, a następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Miód i pieprz
Lasagne z groszkowych naleśników, z warzywami w sosie porowym pod serową kołderką 136

parze Bonduelle 1/4 awokado 2 jajka odrobina posiekanej świeżej bazylii odrobina oliwy do smażenia Uwaga:  Z podanych powyżej proporcji wyszło około 6 naleśników o grubości około 1-2 mm. Jeśli posiadasz większe naczynie, musisz podwoić proporcje podane w przepisie. Farsz: 1/2 średniej wielkości cukinii 5 pomidorków koktajlowych pół czerwonej papryki 250 g sera 1/2 brokuła 4 łyżki śmietany(...)pomocą trzepaczki zmieszać by masa nie miła grudek. 3. Smażyć naleśniki na małym ogniu na niewielkiej ilości oliwy. Farsz: 1. Brokuły włożyć do garnuszka i zalać wrzątkiem- zblanszować; trzymać we wrzątku około 30-45 minut, po czym odcedzić. 2. Paprykę posiekać w kostkę, pomidorki przekroić na pół a cukinię pokroić wzdłuż - w paski.  3. Grillować warzywa na patelni grillowej

KreatywnePiny
Leczo z grillowanych warzyw 159

Papryki i chili kroimy, cebulę i czosnek siekamy na drobną kosteczkę. Wszystkie warzywa poza cebulą i czosnkiem przyprawiamy i smażymy na rozgrzanej patelni grillowej z dodatkiem oliwy. Gdy zmiękną przekładamy je do garnka wraz z resztą warzyw i ketchupem z cukinii. Chwilę dusimy aż smaki się połączą a cebula zmięknie. Smacznego :) Artykuł Leczo z grillowanych warzyw pochodzi z serwisu Mienta

Mienta blog
Sałatka z cukinią i czosnkiem niedźwiedzim 275

rukoliSuszony czosnek niedźwiedziAromatyzowany czosnkiem i czosnkiem niedźwiedzim olej słonecznikowyGarść kukurydzy konserwowej EKOGarść fasolki czerwonej konserwowej EKOSól himalajskaPrzygotowanie:1/ Cukinię kroimy w 0,5 cm talarki i obsypujemy solą, obsmażamy do miękkości na patelni używając aromatyzowanego oleju (Lejemy więcej niż do standardowego smażenia ze względu na to że olej połączy składniki w sałatce)2/ Siekamy do miski w kostkę sałatę lodową

Kuchnia PROzdrowotna
Cukinia faszerowana po grecku 156

oliwki i charakterystyczne dla tego kraju przyprawy. Jestem na tak. ;-) 4 cukinie 500 dag mięsa mielonego 4 ząbki czosnku 100g ryżu 2 duże cebule 100g sera feta 100g żółtego sera 20 czarnych oliwek pieprz, sól, tymianek, oregano, rozmaryn 1. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. 2. Cebule smażymy wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem na oleju. Dodajemy mięso, smażymy, następnie(...)ziołami według uznania (im więcej ich dodamy tym bardziej intensywny będzie smak potrawy). Dodajemy pokruszony ser feta, smażymy do momentu aż ser się rozpuści i woda z niego odparuje. Do farszu dodajemy ugotowany ryż i 50g startego żółtego sera. Mieszamy. 3. Cukinie przekrawamy na pół. Z pomocą łyżeczki wydrążamy gniazda nasienne. Każdą część cukinii napełniamy farszem, posypujemy pozostałym żółtym serem

Szefowa kuchni
Pizza na spodzie z kalafiora - wegetariańska i bezglutenowa 304

startego sera żółtego 1 duże jajko sól, pieprz zioła prowansalskie sos 1 duży pomidor 1 ząbek czosnku odrobina oleju sól, pieprz zioła prowansalskie nadzienie 1 mała cukinia 1 pomidor kilka sztuk pieczarek 1/2 czerwonej cebuli kilka małych kulek mozzarelli CIASTO Kalafiora umyć, pokroić na małe różyczki. Za pomocą blendera zmiksować surowy kalafior (najlepiej robić to partiami; zmielony kalafior przypomina ziarenka(...)oleju i przesmażyć pokrojony ząbek czosnku. Na sam koniec dodać pokrojonego pomidora. Smażyć tak długo, aż pomidor się rozpadnie. Pod koniec smażenia sos przyprawić solą oraz ziołami prowansalskimi.  NADZIENIE Podpieczony spód posmarować sosem z pomidora, ułożyć plasterki cukinii, talarki czerwonej cebuli, pomidora i plasterki sera mozzarella. Całość posypać szczyptą soli, pieprzu i ziołami prowansalskimi. Przygotowaną pizzę ponownie wstawić

Ugotować
Burger ziemniaczany z komosą ryżową 135

piórka. Cukinię i cebulę mieszamy z odrobiną oliwy i ziół prowansalskich. Plasterki cukinii i cebulę wykładamy na papier do pieczenia i wkładamy do piekarnika. Trzymamy do momentu, aż cukinia się nie zarumieni. Warto kontrolować pieczenie, bo cebula "dojdzie" szybciej i trzeba ją wyjąć wcześniej. 5. Ugotowane ziemniaki ostudzamy, a następnie rozgniatamy. 6. Wystudzoną komosę ryżową mieszamy razem z ziemniakami oraz(...)koperek, odrobinę oliwy i mąki ziemniaczaną i kukurydzianą (dosypujemy stopniowo, aż ciasto nie będzie bardzo mokre). 7. Formujemy burgery i smażymy na patelni. 8. Podgrzewamy bułkę, dodajemy sosy wedle upodobania, dodajemy sałatę i rukolę do smaku oraz upieczone wcześniej cukinię i cebulę - no i oczywiście dodajemy naszego burgerka. 9. Zajadamy się ze smakiem i z wielkim bananowym uśmiechem na ustach

Bananowe Pole
No to klops! Ale z cukinią w środku :) 162

Znudziły Wam się tradycyjne pieczenie rzymskie z jajkiem w środku? Potrawa ta wymyślona na święta specjalnie pod mojego pana, który nie lubi gotowanych jajec. Oto klops

Bon Appetit Małgorzaty
Leczo z cukinią. 205

Składniki: 550g kiełbasy, 1 duża cukinia, 2 cebule, 500g pieczarek, 5 dużych pomidorów , 4 czerwone papryki, 500g zielonej fasolki, słoiczek przecieru pomidorowego (200g), olej do smażenia, sól, vegeta (jarzynka lub przyprawa uniwersalna), pieprz, papryka czerwona słodka. Przygotowanie: Fasolkę umyć, pokroić na trzy części i gotować w osolonej wodzie. Gotować w dużym garnku gdyż reszta składników będzie później do niej dodana

W kuchni u Moniki
Kremowa zupa ziemniaczano-serowa / Creamy potato and cheese soup 230

smaż na średnim ogniu, do zeszklenia, przez ok 5-7 min. Dodaj marchewkę, ziemniaki i czosnek, po czym smaż mieszając przez kolejne 3 minuty. Wlej bulion, doprowadź całość do wrzenia, gotuj przez 5-7 minut, po czym dodaj cukinię. Następnie dodaj mleko i gotuj, aż wszystkie warzywa zmiękną, po czym zmiksuj zupę blenderem. Przełóż zmiksowaną zupę ponownie do garnka, wmieszaj

karmelowy
Czerwony ryż zasmażany z warzywami i indykiem 166

piersi indyka. Składniki (dla 2 osób): 1 szklanka czerwonego ryżu kawałek piersi indyka (ok. 300-400 g) 300 g zielonej fasolki szparagowej 2 spore czerwone papryki 1 średniej wielkości cukinia 1 dymka ze szczypiorem 1 średniej wielkości cebula 1 ząbek czosnku olej (użyłem tego z pestek winogron) sos rybny lub sól mielona ostra papryka 2 łyżki jasnego sosu sojowego łyżka(...)cały czas mieszając smażymy, aż cebula się zeszkli. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i pokrojoną na mniejsze kawałki fasolkę szparagową, smażymy chwilę, po czym dodajemy pół szklanki wody i pod przykryciem dusimy ok. 5 minut. Dodajemy pokrojoną w plastry cukinię i białą część dymki, dolewamy kolejne pół szklanki wody i doprawiamy do smaku sosem rybnym, mieloną papryką, sosem sojowym

W SMAK
Lasagne z kurczakiem i cukinią w sosie pieczarkowym 328

łyżeczki papryki słodkiej i oregano sól i pieprz do smaku 2 duże cukinie  kilka kropli oliwy 100 g sera tarkowanego parmigiano  sos beszamelowy: 500 ml mleka 100 g masła 1/3 szklanki mąki pszennej sól wszystkie składniki znajdziecie tutaj  Przygotowanie: Na patelni smażymy pokrojonego(...)kosteczkę kurczaka, delikatnie doprawiając solą. Następnie dodajemy posiekaną cebulę, czosnek i pieczarki. wszystko smażymy aż woda wyparuję. Wodę mieszamy ze śmietaną i zalewamy patelnię, dodajemy serek i wszystko ze sobą łączymy. Doprawiamy do smaku i wygotowujemy, aż do konsystencji sosu ok 8 minut.  Cukinię myjemy i tniemy wzdłuż w paski o grubości 0,5 cm.  Sos beszamelowy znajdziecie

Niezły Młynek
Fasolka nie po bretońsku ;) 150

wersji dla mięsożerców wystarczy dodać kilka plasterków dobrej kiełbaski i jestem pewna, że będą zajadać ze smakiem :)* fasola- 2 szklanki ** cukinia- 1 duża* papryka- 1 szt.* pomidory- 1 kg *** cebula- 3 duże* czosnek- 4 ząbki* oliwa do smażenia* przyprawy: papryka słodka- 1 łyżka, suszona papryczka chili- pół łyżeczki, majeranek- pół łyżeczki, cząber- pół łyżeczki, listek laurowy- 3 szt., ziele angielskie(...)zalać wodą z fasoli i dusić pod przykryciem około 10 min.W tym czasie pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry i zmiksować.Do garnka z cebulką i papryką dorzucić pokrojoną cukinię oraz zmiksowane pomidory i czosnek wyciśnięty przez praskę.Gotować na małym ogniu do momentu, aż sos zgęstnieje (około 25-30 min.).Do gotowego sosu dodać fasolę, doprawić i wymieszać.Smacznego

Kraina Miodem Płynąca

Proponowane wyszukiwania