Składniki potrawy: cała pasta-baza (ok. 40-50 g) 400 g ryżu jaśminowego 2 łyżki oleju kukurydzianego lub innego do smażenia o neutralnym smaku 100 g piersi kurczaka 50 g kimchi z sokiem 1 cebula 1 marchewka 1/2 małej cukinii 1/2 czerwonej papryki 4-5 łyżek ziaren jasnego i 1 łyżka ziaren ciemnego sezamu, posiekany szczypiorek, zielona kolendra schłodzone kimchi(...)dużej i głębokiej patelni lub w woku uprażyć ziarna jasnego sezamu, uprażone przełożyć do małej miseczki. 3. rozgrzać olej. Wrzucić cebulę, podsmażyć na dużym ogniu, wrzucić kurczaka, smażyć krótko do lekkiego zrumienienia, dorzucić warzywa, podsmażyć minutę, dorzucić kimchi, również podsmażyć cały czas mieszając. 4. Dodać pastę, mieszając rozprowadzić na warzywach i mięsie, smażyć 2-3 minuty. 5. Dodać ryż, smażyć
Kuchnia PrezydentowejNowa zmodyfikowana wersja leczo - tym razem z cukinią w wersji mniej pikantnej - bo to taki stereotyp, że co węgierskie to pikantne :) Każdy może sobie wszak doprawić
Moje Kuchenne Rewelacjebazylia3 jajka150 mozzarelli lub sera żółtego do zapiekania (np. gouda, edamski)ok. 400 g kiełbasy Zapiekanka z Cukinią, Pomidorami i Kiełbasą - Sposób przygotowania:Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na ok. 2 łyżkach oleju. Następnie dodajemy czosnek i dalej smażymy do zrumienienia. Pomidory kroimy w grubą kostkę (można je przedtem obrać ze skórki) i dodajemy do cebuli. Gotujemy
Słodka Stronacukinię. Składniki: 500 g chudego mięsa mielonego (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego) 1 młoda cukinia 1,5 szklanki ugotowanego pęczaku 1 duża cebula 3-4 ząbki czosnku 2 łyżki ziół do pizzy sól i pieprz, cukier do smaku ocet balsamiczny - 1-2 łyżki olej do smażenia puszka krojonych pomidorów bez skórki 1 szklanka passaty pomidorowej 2 łyżki koncentratu pomidorowego słodka
Czerwień i błękitkuchni. Składniki: - 1/2 kg fasolki szparagowej - 1 kg żółtej papryki - 1 duża lub 2 małe cukinie - 1 duży lub 2 małe ogórki - 3 pomidory - koncentrat pomidorowy - 2 piersi z kurczaka - 1 cebula - sól, pieprz, ostra papryka, przyprawa do kurczaka - oliwa lub olej do smażenia Najpierw kroimy cebulę w piórka i podsmażamy na oliwie a następnie dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę
Kuchenne Wariacjeczosnku 30 dag sera żółtego, np. Gouda bazylia, oregano sól, pieprz do smaku WYKONANIE Cukinie obieramy i kroimy w cienkie talarki, posypujemy lekko solą i odstawimy , by puściła wodę. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na wolnym ogniu, W tym czasie obieramy marchewkę i ścieramy na grubych oczkach tarki(...)Wszystko gotujemy odkryte, by woda wyparowała, a pomidory zmiękły i rozgotowały się. Pod koniec dodajemy sól , pieprz zioła. Na spodzie naczynia układamy cukinię, odsączona z wody, a następnie farsz. Układamy warstwami, ostatnia warstwa to stary ser. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 30 min. Można podawać z sosem jogurtowym
W kuchennym oknie EwyDOLMADAKIA GIALANTZI czyli greckie gołąbki w winogronowych liściach z ryżem i cukinią. Zdecydowanie wolę nasze gołąbki, ale z przyjemnością próbuję kuchni świata :) Te
Bon Appetit MałgorzatyCzemu wypasiona? Bo ma wiele, wiele składników :) miało być jeszcze więcej, ale o nich już zapomniałam :)Składniki:opakowanie roszponkimała cukiniaopakowanie pomidorków koktajlowych3 jajka na twardo1 puszka
Bon Appetit Małgorzatydanie, które posmakuje każdemu miłośnikowi kuchni roślinnej. Mięsko jest tu całkowicie zbyteczne. Składniki : 0,5 kg obranej dyni mała cukinia duża cebula 1-2 papryki 2 jalapeno lub inne chili 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól pieprz czarny olej do smażenia W garnku nastawić ok. litra wody. Dynię pokroić na małe plastry o grubości kilku milimetrów. Obsmażyć i poddusić dynię(...)pokroić w grubą kostkę. Zeszklić cebulę na patelni i wrzucić do dyni. Z papryki usunąć gniazda nasienne. Miąższ pokroić w kostkę. Poddusić paprykę na patelni i przerzucić do garnka. Cukinię pokroić w pół lub ćwierćtalarki. Cukinię podsmażyć na patelni i przerzucić do garnka. Rozdrobnić jalapeno i dodać do garnka z warzywami. Gdy dynia zacznie się rozpadać, dodać do garnka
Weekendy w domu i ogrodziepieczarkami i żółtą papryką. Świetny jednogarnkowy obiadek. 1 kg szynki wieprzowej Przyprawa do wieprzowiny 1 cukinia (zielona) 1 cebula 1 żółta papryka 7 pieczarek 0,5 łyżeczki pieprzu 0,5 łyżeczki słodkiej papryki Szczypta ostrej papryki 1 łyżeczka curry Sól do smaku Olej do smażenia 1 szklanka wody Szynkę kroimy w dość duże kawałki. Przyprawiamy przyprawą do wieprzowiny. W garnku
VioletoweKucharzenieDodajemy posiekany drobno czosnek, pokrojone w kostkę papryki, oraz pomidora obranego ze skóry i pokrojonego w cząstki, całość smażymy przez 5-7 minut. Następnie do patelni dorzucamy kaszę, sól, pieprz i dusimy dalsze 2-4 minuty. Ciepły farsz układamy na cukiniach, przykrywamy plastrami mozzarelli i pokrojonym w drobną kostkę pomidorem, a następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Miód i pieprzkostkę )4 - 5 niedużych ziemniaków obrane i pokrojone na plasterki ok 8mm gr250 g zielonej fasolki, (nie dodałam)1 mały bakłażan, pokroić w plasterki ok 8 mm gr1 średnia cukinia, pokroić w plasterki ok 8 mm gr6 liści laurowych1/2 szklanki bulionu 3 łyżki posiekanej natki pietruszki do podaniaprzygotowanie Umytą, pokrojoną i osuszoną jagnięcinę posypać solą i pieprzem(...)minut. Dodaj czosnek i oregano, smażyć, mieszając, przez 1 minutę. Dodać pomidory, doprowadzić do wrzenia, można lekko rozgnieść pomidory widelcem. Zdjąć z ognia. Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją Do misy wolnowaru nałożyć składniki w następującej kolejności: mięso, 1/2 porcji sosu pomidorowego, ziemniaki, fasolka, bakłażan, cukinia. Każdą warstwę doprawić solą i pieprzem. Całość przykryć resztą sosu pomidorowo - cebulowego
Stare Garypoczątku wywalamy szpinak na patelnię i podsmażamy. A w międzyczasie: W miseczce rozrabiamy żółtka z mascarpone. Cukinię kroimy na plasterki. Camembert również (kilka plasterków odłożyć - będą potrzebne na końcu). Parmezan ścieramy - chyba że już tarty kupiliśmy. Mascarpone z żółtkami dodajemy do szpinaku. Smażymy dalej jeszcze trochę. Jak uznamy, że już dość to dno naczynia żaroodpornego spryskujemy oliwą, dajemy
Marder&Marder ManufactureSkładniki: 1 średnia cukinia olej zioła prowansalskie sól, pieprz Cukinie myjemy i osuszamy. Kroimy na plasterki. Delikatnie pędzlujemy olejem i posypujemy przyprawami, z obu stron. Smażymy na teflonowej patelni bez dodatku oleju, do zrumieniania. Idealny dodatek do obiadu, jako zamiennik tradycyjnej surówki. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomiosolonej wodzie boczek kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju na patelni, w razie potrzeby osączamy z nadmiaru tłuszczu cukinię pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę razem ze skórą, dodajemy na patelnię i smażymy kilka minut ciągle mieszając cebulę kroimy w drobne piórka i wraz z przeciśniętym czosnkiem dodajemy na patelnię - przesmażamy chwilę po czym dolewamy
zobacz ich smak