ogromną słabość do ciasta bananowego, marchewkowego, dyniowego... Ale wiadomo, żadne nie może konkurować z drożdżowym. No drożdżowe kocham od zawsze i na zawsze :) Wszystkie te ciasta są idealne do spakowania na piknik, wycieczkę, a przed nami długi weekend - więc do piekarników! Bananowe ma to do siebie, że kręci się jedną ręką, drugą w tym czasie mieszając zupę w garnku(...)potrzeba nawet miksera. Do tych ciast dodaję na potęgę mąkę owsianą. Mąka owsiana ma w sobie coś takiego, co sprawia, że ciasta po upieczeniu z jednej strony są sypkie, a z drugiej są cudowną gliną zalepiającą rozgadane buzie. Nie każdy musi lubić taką konsystencję, ale zapewniam, że warto spróbować. Dzieci się zajadają i mamy ubaw, bo kiedy jedzą
bistro mamarukolą, serem pleśniowym i orzechami włoskimi polane masełkiem z miodem i uprażonymi orzechami. Mniam… To świetny pomysł na bezmięsny obiad, który zaskoczy niejedno podniebienie. Oczywiście pozytywnie Polecam! Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 3/4 szklanki ciepłej wody 1 jajko szczypta soli Farsz: 4 gruszki 80 g rukoli 240 g sera Lazur 1 szklanka orzechów włoskich 1 – 2 łyżki bułki(...)tartej (opcjonalnie) Dodatkowo: 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich 2 łyżki masła 1 łyżka miodu Przygotowanie: Ciasto: Mąkę przesiać do miski, wbić jajko, dodać sól i stopniowo dolewać wodę, mieszając. Wygniatać ciasto (podsypując mąką) tak długo, aż zrobi się elastyczne i przestanie się kleić (około 8 minut). W razie potrzeby dosypać trochę mąki lub wody. Wyrobione ciasto owinąć folią spożywczą
Oryginalny smakNajłatwiejsze ciasto w świecie. Wszyscy mogą je upiec i nie ma tłumaczenia, że mi nie wychodzi, ja nie umiem. To po prostu, musi się udać. Wystarczy wrzucić kolejno składniki do miski i wymieszać. Czym chcecie, widelcem, łyżką, lub trzepaczką, tak jak ja :) Możecie też użyć miksera, ale nie ma takiej potrzeby. Ciasto, owoce i kruszonka. Mówię(...)pycha. Jeśli stwierdzicie, że nie chce Wam się, robić kruszonki, to nic nie szkodzi. Wystarczy, że posypiecie ciasto cukrem pudrem. Też będzie pycha :) To co robicie? Oczywiście czekam na Wasze komentarze :) Składniki: Kruszonka: 100 g. masła 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki Ciasto: 4 jajka 1 szklanka cukru 3/4 szklanki jogurtu naturalnego 3/4 szklanki oleju 3 szklanki
Agusiowe smakołykidodajemy stopniowo budyń i miksujemy na gładki krem. dodatkowo: ok. 150 ml posłodzonego naparu kawy, wystudzonego 1 duże opakowanie delicji wiśniowych polewa czekoladowa przepis tutaj opcjonalnie: posypka czekoladowa wykonanie ciasta: Biszkopt przekrawamy na dwa blaty. Jeden delikatnie nasączamy naparem kawy. Równomiernie rozsmarowujemy 1/2 część masy, na masie układamy delicje i rozsmarowujemy pozostałą masę. Przykrywamy drugim blatem, który również nasączamy. Wierz
Domowy Smak Jedzeniawyrośnięcia. Mąkę przesiać, wsypać cukier, sól i połączyć składniki. Masło roztopić i odstawić do wystudzenia. Mleko, jajka i masło wymieszać, wlać do mąki wraz z rozczynem i zagniatać ciasto ok. 20min (ręcznie). (Mikserem wystarczy 10min). Jeżeli ciasto będzie za bardzo się kleiło, można dodać pół łyżki mąki. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na ok 50 min. do wyrośnięcia(...)między czasie przygotować nadzienie. Nadzienie: 30 g masła 50 g cukru trzcinowego 4 łyżki cynamonu łyżeczka cukru wanilinowego Masło rozpuścić i odstawić do wystudzenia. Suche składniki wymieszać. Kiedy ciasto wyrośnie przełożyć je na stolnicę. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x80 cm i 1 cm grubości. Ciasto posmarować wystudzonym masłem,wierzch posypać mieszanką przygotowaną z cukrów i cynamonu,zwinąć od dłuższej
Anielskie wypiekicałą pewnością jedno z lepszych ciast, jakie ostatnio jadłam:) Najpopularniejszą wersją banooffee jest ta bez pieczenia, na herbatnikach. Wydaje mi się jednak, że deser ten przygotowany na biszkopcie dużo lepiej zda egzamin na większych uroczystościach czy świętach. Ciasto jest podzielne i bardzo smaczne, choć zdecydowanie najlepsze w tym samym dniu i na następny dzień od upieczenia. Potem krakersy zbyt mocno(...)Jajka wraz z cukrem miksujemy na jasną i puszystą masę. Dodajemy wodę oraz olej. Obroty miksera zmniejszamy i stopniowo wsypujemy przesiane obie mąki. Miksujemy tylko do połączenia składników. Przygotowane ciasto przelewamy do formy (21x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 minut. Upieczony i ostudzony biszkopt nasączamy naparem z osłodzonej herbaty. Banany
Smaki Na Talerzuprzygarnąć kilku gałązek zerwanych prosto z ogródka. Przyznam, że nawet nie zastanawiałam się zbyt długo nad tym do czego go wykorzystam. Już od jakiegoś czasu chodziło za mną ciasto drożdżowe. Tym razem jednak nieco inna wersja. Dlaczego inna? Ciasto wyrabia się szybko, ma jednak dużo rzadszą konsystencję i niewielką ilość tłuszczu w składzie. Do blaszki przełożyłam je łyżką. W smaku(...)cukru 1/2 opakowanie cukru waniliowego 60 g masła Dodatkowo: 300 g rabarbaru 3-4 łyżki cukru Rabarbar oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki, zasypujemy cukrem i odstawiamy na czas przygotowania ciasta. Mleko podgrzewamy (ma być letnie). Drożdże wkruszamy do kubeczka. Dodajemy 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki i podgrzane mleko. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce aż drożdże zaczną pracować
Fascynacje Aniprzygotowaniu. Świetnie sprawdzą się gdy mamy mało czasu, np. podczas niezapowiedzianych gości. ROGALIKI Z NUTELLĄ Sposób przygotowania jest bardzo prosty. Do wykonania rogalików wystarczą 2 produkty a konkretnie: gotowe ciasto francuskie (dostępne w prawie każdym markecie) nutella. Ciasto kroimy na trójkąciki, tak jak na załączonym obrazku. Za pomocą łyżeczki nakładamy nutellę na każdy trójkącik. Rogaliki zwijamy dość ciasno by podczas(...)pieczenia nutella nie wylała się na zewnątrz. .elast { width: 300px; height: 250px; } @media(min-width: 500px) { .elast { width: 720px; height: 180px; } } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pieczemy zgodnie z etykietą na cieście francuskim. Zwykle 12-15 min w temperaturze 200-220 stopni. Smacznego! .handg460 { width: 300px; height: 250px; } @media(min-width: 500px) { .handg460 { width: 720px; height: 180px; } } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Szybkie
Przepiski.plchlebek z serem i pesto. Konsystencja tego pesto jest gęsta i oleista. Smak jest bardzo intensywny, dość słony, z wyczuwalnymi kawałkami orzeszków. To pesto świetnie się nada do kanapek, ciasta francuskiego, jako składnik do dań mięsnych a także do sałatek. Chleb z dodatkiem pesto wyszedł bardzo smaczny, a przepis jest baaardzo prosty. Polecam Składniki: – 400g mąki pszennej (u mnie(...)sera żółtego (u mnie gouda) Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże i wymieszać. Dodać sól, olej, miód i lekko podgrzany (temp. max 40stopni) kefir i zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkować na kształt prostokąta o grubości około 0,5cm, posmarować pesto i posypać serem startym na tarce na drobnych oczkach. Ciasto zawinąć w roladę, zaczynając od dłuższego boku. Roladę
Smaki Arminewodę z odsączenia dyni i słonecznika. Wymieszać. Odsączone pestki dyni i słonecznika wymieszać siemieniem lnianym i płatkami orkiszowymi. Odłożyć 2 łyżki mieszanki tych ziaren do małej miseczki. Do składników ciasta w dużej misce dodać mieszankę ziaren (tę większą część). Wszystko dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Do ciasta dolać resztę wody i wyrobić ciasto ręcznie do połączenia składników. Odstawić ciasto pod przykryciem(...)kwadrans do autolizy. Ponownie wyrobić ciasto ręcznie. Następnie przykryć ściereczką i odstawić na 6 godzin. Na papier do pieczenia, którym wyłożylibyśmy keksówkę wysypać mieszankę nasion i dodać do niej czarny sezam. Dokładnie wymieszać. Na mieszankę nasion wyłożyć ciasto. Uformować na kształt keksówki, a następnie obtoczyć w ziarnach ze wszystkich stron. Ciasto włożyć z papierem do pieczenia do keksówki. Ponacinać wierzch
Weekendy w domu i ogrodziekońcówek ) 100 g brązowego cukru Kruszonka: 100 g mąki pszennej 50 g masła 50 g cukru 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią Dodatkowo: 1 jajko, do posmarowania drożdżówek Wykonanie: Ciasto: Zrobić rozczyn z drożdży; w tym celu pokruszone w miseczce drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru. Gdy staną się płynne dodać 1 łyżkę mąki i dokładnie wymieszać. Wlać odrobinę letniego(...)mleka, wymieszać ( rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany ), przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. UWAGA : Składniki do rozczynu odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto. Masło roztopić i odstawić do przestygnięcia. Żółtka i jajko roztrzepać w kubeczku. Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z cukrem, cukrem z wanilią i solą. Dodać jajka, letnie mleko oraz wyrośnięty rozczyn. Wymieszać wszystko do połączenia
Opowieści z piekarnikamleka 1 jajo kl L lub XL ( 1 łyżeczka ujęta do posmarowania rogali ) 1 łyżka mleka 6 łyżek cukru dwie szczypty soli 3-4 łyżeczki jogurtu naturalnego aby ciasto było dłużej wilgotne i świeże zapach waniliowy 1. Z ciepłego mleka, 1 łyżki cukru i drożdży robimy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia. 2. Jajko wbijamy do miseczki i ujmujemy(...)niego 1 łyżeczkę razem z żółtkiem, dodajemy 1 łyżkę mleka, roztrzepujemy i chowamy na czas rośnięcia ciasto do lodówki. 3. Do misy wsypujemy mąkę, szczyptę soli, esencje waniliowa, jogurt, resztę jajka oraz cukier. 4. Kiedy zaczyn wyrośnie dodajemy go do misy. Zaczynamy wyrabiać ciasto (u mnie zrobił to robot :) Podczas wyrabiania dodajemy roztopione masło i wyrabiamy dotąd, aż ciasto będzie
Gotowanie...to proste !racuszki" uśmiech natychmiast pojawia się na twarzy, a w żołądku czuję głodowe skurcze;) A gdy dodam, że są to racuchy z rabarbarem, jestem gotowa wgryź się w to puchate ciasto, chrzęszczące cukrem, z kwaśnymi kawałkami rabarbaru w środku, który tak cudownie przełamuje słodycz. Te racuszki konkurować mogą jedynie z racuchami z jabłkami. W sumie może i dobrze, że na młode(...)smażenia Mleko lekko podgrzać. Jaja rozetrzeć z cukrem, dodać ciepłe mleko, pokruszone drożdże, ekstrakt waniliowy, wsypać mąkę (najpierw wsypać 1/5 szklanki, resztę dosypać później w zależności od konsystencji ciasta) i zmiksować na jednolite ciasto. Pod koniec mieszania wlać spirytus. Jeśli ciasto jest za gęste, należy dolać odrobinę mleka, jeśli za rzadkie - dosypać trochę mąki. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Przykryć
Obiad gotowy