pomimo ran kłutych wielu :) Wstępem powyższym motywuję Was do dokonania komfortowych, bezbolesnych zakupów w warzywniaku. Porzeczki poupychane w pojemnikach, rabarbar na wagę, agrest łagodnie przesypany z kobiałki do woreczka. Ciasto wyrośnie wysokie, miękkie. Słodycz przełamana jest kwaskowatością owoców, ukrytych pod chrupiącą kruszonką, kakaowo - waniliową. Owoce nie zatapiają się głęboko, z uwagi na gęstość ciasta, zatem ryzyko zakalca wykluczone. Wypiek dobrze(...)przechowuje się przez kilka dni, pozostaje miękki, nie wysycha. Z podanych składników upieczecie całkiem sporą blaszkę, ciasta odpowiedniego na każdą okazję. Można je przewozić w upale, wynosić w śniadaniówkach do pracy, lub konsumować stacjonarnie, do popołudniowej kawki. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej tortowej 2/3 szklanki mąki krupczatki 6 jajek 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 kostka miękkiego masła
Kronika PiekarnikaPrzepisy na drożdżówki w wersji ukróconej, uproszczonej, przyspieszonej, dziś odkładamy na bok. Oto ciasto wymagające czasu i cierpliwości. I zaangażowania - nie przesadnego, ale jednak. Mały wysiłek dla mięśni, test cierpliwości i umiejętności. Ale, pierwszy wykrojony ciepły kawałek potwierdzi fakt, że czasem nie warto wybierać drogi na skróty. Warto postawić na rękodzieło. Smak, puszystość tej drożdżówki wynagradza podjęte wyzwanie. Zatem, dziś(...)rozczynu resztę mąki, wsypujemy cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli. Wbijamy jajka, wlewamy pozostałe letnie mleko i mieszamy wszystkie składniki ze sobą. Na koniec wlewamy rozpuszczone masło. I zaczynamy zagniatanie. Ciasto będzie dość luźne, należy poświęcić mu przynajmniej 5 minut, by zrobiło się gładkie i zaczęło odchodzić od ścianek miski. Gdy osiągniecie ten efekt, przykryjcie miskę ściereczką i odstawcie na około
Kronika Piekarnikablogu Wypieki Beaty. Wdzięczna jestem autorce za inspirację i motywację, z podziwem spoglądam na zdjęcia. Zmieniłam ilość cukru dodawanego w oryginale, nie zastosowałam posypki migdałowej. dodałam natomiast cynamon. Ciasto o innej strukturze niż wypieki, z wykorzystaniem masła ucieranego z cukrem, lub te z dodatkiem oleju. Miękkie, wysokie, delikatne, aromatyczne, o ciekawym posmaku. Świeżość zachowuje przez kilka dni. Konfitura wykładana(...)powierzchni, w czasie pieczenia wtapia się w ciasto i zatrzymuje się przy jego spodzie. Można użyć oczywiście dowolnego smaku konfitury, ja wybrałam śliwkową, z jasnych śliwek, której smak podkreśliłam dodatkiem cynamonu do ciasta. Składniki: Proporcje na tortownicę o średnicy 25 cm 4 jajka 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 200 gram masła szczypta soli 2 1/2 szklanki mąki pszennej
Kronika Piekarnikaroztrzepujemy w szklance, masło roztapiamy i studzimy. Do miski z zaczynem przesiewamy mąkę, sól i wlewamy jajko, mieszamy łyżką. Następnie dodajemy wystudzone, rozpuszczone masło i dłonią zagniatamy ciasto. Powinno po kilku minutach zrobić się elastyczne i nie lepić do dłoni. Jeśli jednak jest zbyt wilgotne, dosypcie troszkę mąki. Po zagnieceniu dzielimy ciasto na dwie części(...)proporcji 1/3 i 2/3. Mniejszą część zagniatamy z dwoma łyżeczkami cynamonu. Obie części ciasta wkładamy do miski ( tej samej, zagniecione kulki ciasta połóżcie obok siebie ) i wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 50 stopni, na około 45 minut. Gdy objętość się podwoi, wyciągamy. Większą, jasną część dzielimy na pół. Ciasto z cynamonem rozwałkowujemy na wielkość tortownicy
Kronika Piekarnikaramach naszego słodkiego cyklu ” NA SŁODKO ZE SWEET DECOR „ nie było tu jeszcze nic drożdżowego. A jak wiecie ciasto drożdżowe kocham miłością bezgraniczną! Pora nadrobić więc zaległości! Dziś przygotowałam dla Was przepis na przepyszną 2-smakową i 2-kolorową drożdżówkę. Jej ozdobne zwinięcie sprawa, że zyskuje nowego charakteru! Wspaniale wygląda na stole i smakuje obłędnie! Lekka, puszysta, pachnąca(...)Koniecznie spróbujcie! Do wyrastania ciasta drożdżowego bardzo polecam Wam specjalną Misę na ciasto drożdżowe z ogrzewaczem. Dzięki szczelnemu wieku, oraz żelowemu ogrzewaczowi ciasto wyrośnie znacznie szybciej bez potrzeby pilnowania czasu, gdyż gdy ciasto będzie gotowe wieko wyraźnie się zaokrągli. Misę oraz stojak można myć w zmywarce, natomiast wieczko i żelowy ogrzewacz należy myć ręcznie. Zobaczcie jak łatwe jest jej użycie
Ostra na Słodkoweekend upiekłam ciasto cynamonowe. Było ono efektem, kolejnej lekcji kursu kulinarnego Cookpad i Dagmary. Kiedy zobaczyłam, że będziemy robić ciasto, bardzo się ucieszyłam :) To jest to, co lubię najbardziej. Oczywiście, jest to moja wersja ciasta. Nie byłabym sobą gdybym nie zrobiła po swojemu :) Ciasto robi się szybko i prosto. Wystarczy wszystkie składniki, po kolei włożyć(...)łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 2 nieduże jabłka Wykonanie: Jabłka obrać i pokroić w półplasterki. Odłożyć na bok. Do miski włożyć po kolei wszystkie składniki na ciasto i zmiksować. Tortownicę wysmarować margaryną i posypać bułką tartą. Przełożyć na nią ciasto. Na wierzchu poukładać wcześniej przygotowane jabłka. Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika, nagrzanego
Agusiowe smakołykiJeśli nie wyobrażasz sobie niedzielnego poranka bez zjedzenia bułki czy chleba, poniższy maślankowy wypiek uratuje Twoje śniadanie. Maślankowe bułki bez dodatku drożdży, bez zakwasu żytniego i bez wielogodzinnego wyrastania ciasta. Świeże bułeczki z niewielkim dodatkiem sody oczyszczonej, maślanką, posypane ziarenkami sezamu i maku. Upieczesz je z powodzeniem o poranku, tym samym zagwarantujesz sobie świeże i chrupiące pieczywo. Zdziwisz się jakie(...)push({}); Sposób przygotowania: W misie umieść suche składniki: białą mąkę orkiszową, sodę oczyszczoną, sól i cukier. Przemieszaj je ze sobą. Stopniowo dodawaj olej roślinny i maślankę, wyrób dłońmi jednolite ciasto o dość klejącej konsystencji. Łyżką wyłóż na blachę okrytą papierem do pieczenia 6 keksów z surowego ciasta, zachowując niewielkie odstępy. Delikatnie wygładź powierzchnię i uformuj okrągły kształt bułek. Obsyp
ProstePesto.plamerykańskiej i kanadyjskiej, nasze kładzione kluski to właśnie french dumplings (głównie w Kanadzie), albo po prostu dumplings, czyli pierogi. Wyglądają trochę inaczej od naszych lanych, są zrobione z gęstszego ciasta z dodatkiem proszku do pieczenia, są większe, ale bardzo miękkie. Nas odrzucił dodatek proszku, ale spodobała nam się struktura „pierożków”. Zrobiliśmy je więc bez chemicznych dodatków, za to na liście(...)składników znalazł się parmezan. Kluczowe znaczenie dla ostatecznego efektu ma jednak dodatek mleka: jeśli będzie go za mało, kluseczki zrobią się twarde, zbyt luźne ciasto nie zwiąże się w kluseczki podczas gotowania. Nam zależało na tym, żeby kluseczki były nie tylko miękkie, ale też zwarte, bo chcieliśmy je wykorzystać nie tylko do zupy, lecz również w osobnym przepisie na kładzione
Niedzielny kucharzzastąpić makaron Ostatnio kluski kładzione rządzą u nas w domu. Bo kluski kładzione to czysta przyjemność robienia i jedzenia. Właściwie przygotowane są mięciutkie i delikatne. Trzeba tylko zrobić odpowiednie ciasto, które nie może być ani za rzadkie, ani za luźne. Z kluskami kładzionymi jest jak z komplementami: wypowiedziane pół gębkiem, przechodzą niezauważone, przesadne mogą uchodzić za grubiaństwo. Poniżej znajdziesz przepis(...)ciasto kluski kładzione o wyważonej konsystencjo: dość gęste, dzięki czemu łatwo kłaść je na wodzie, ale wciąż na tyle rzadkie, że kluseczki są mięciutkie. Tu jedna uwaga: w przepisie wykorzystaliśmy mąkę chlebową 650. To ważne jakiej mąki użyjesz, bo od rodzaju zależy ilość mleka jakie trzeba do niej dodać. Dlatego, kiedy robisz ciasto nie wlewaj mleka jednym chlustem, ale wlewaj
Niedzielny kucharzprzyprawami korzennymi jak anyż czy goździki 😉 Świetnie smakuje na ciepło z piekarnika a już najlepiej z lodami 😄 My na pewno jeszcze nie raz ją zrobimy 💛 Składniki (śr: 25cm): Ciasto na tarte -130g mąki orkiszowej jasnej -100g mąki migdałowej Nutura -30g skrobi ziemniaczanej -50g ksylitolu Nutura -2 jajka -70g masła Nadzienie śliwkowe -600g wydrążonych(...)Mąkę, płatki wymieszać razem. 2. Syrop ryżowy chwilę podgrzać w garnuszku aby stał się bardziej lejący (nie gorący!). 3. Wlać syrop do płatków z mąką i dokładnie wymieszać. CIASTO 1. Mąkę orkiszową, migdałową, skrobie i ksylitol wymieszać razem. 2. Do środka dodać dwa rozmieszane jajka oraz bardzo miękkie masło. 3. Ciasto dokładnie zagnieść . 4. Formę na tarte wyłożyć papierem
Candy Pandasskomplikowanych technik. Urodziny mojego synka przypadły w czasie, kiedy odbywaliśmy kwarantannę, przyjęcie urodzinowe było więc skromne i kameralne, a tort przygotowałam ze składników, które miałam w domu. To wilgotne ciasto czekoladowe przełożone niezawodnym kremem ze śmietany i mascarpone wzbogaconym o pokruszone ciasteczka Oreo. Całość świetnie się komponuje, dobrze smakuje i chyba całkiem nieźle wygląda;) Składniki: Ciasto (tortownica(...)łyżki cukru pudru opakowanie ciasteczek Oreo Dekoracja: 125 ml śmietany 30% 2 łyżki serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru barwniki żelowe: niebieski i zielony ciasteczka Oreo posiekane pistacje Przygotowanie: Ciasto: Przygotowujemy kawę (może być z ekspresu lub 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej zalanej wrzątkiem), odstawiamy na bok. Mąkę i kakao przesiewamy do miski, mieszamy z sodą i proszkiem do pieczenia
Smakowity Blog Kulinarnyamerykańskiej i kanadyjskiej, nasze kładzione kluski to właśnie french dumplings (głównie w Kanadzie), albo po prostu dumplings, czyi pierogi. Wyglądają trochę inaczej od naszych lanych, są zrobione z gęstszego ciasta z dodatkiem proszku do pieczenia, są większe, ale bardzo miękkie. Nas odrzucił dodatek proszku, ale spodobała nam się struktura „pierożków”. Zrobiliśmy je więc bez chemicznych dodatków, za to na liście(...)składników znalazł się parmezan. Kluczowe znaczenie dla ostatecznego efektu ma jednak dodatek mleka: jeśli będzie go za mało, kluseczki zrobią się twarde, zbyt luźne ciasto nie zwiąże się w kluseczki podczas gotowania. Nam zależało na tym, żeby kluseczki były nie tylko miękkie, ale też zwarte, bo chcieliśmy je wykorzystać nie tylko do zupy, lecz również w osobnym przepisie na kładzione
Niedzielny kucharzporcji: 2 Ostatnio kładzione kluski rządzą u nas w domu. Bo kładzione kluski to czysta przyjemność robienia i jedzenia. Właściwie przygotowane są mięciutkie i delikatne. Trzeba tylko zrobić odpowiednie ciasto, które nie może być ani za rzadkie, ani za luźne. Z kładzionymi kluskami jest jak z komplementami: wypowiedziane pół gębkiem, przechodzą niezauważone, przesadne mogą uchodzić za grubiaństwo. Poniżej znajdziesz przepis(...)ciasto o wyważonej konsystencjo: dość gęste, dzięki czemu łatwo kłaść je na wodzie, ale wciąż na tyle rzadkie, że kluseczki są mięciutkie. Tu jedna uwaga: w przepisie wykorzystaliśmy mąkę chlebową 650. To ważne jakiej mąki użyjesz, bo od rodzaju zależy ilość mleka jakie trzeba do niej dodać. Dlatego, kiedy robisz ciasto nie wlewaj mleka jednym chlustem, ale wlewaj stopniowo, mieszając
Niedzielny kucharzpomysł na święta i nie tylko. Jeśli chodzi o serniki , każdy ma swoje preferencje: jedni uznają tylko sernik wiedeński bez spodu, inni tylko z kruszonką, jeszcze jedni wolą więcej ciasta, inni mniej, a inni uznają tylko serniki pieczone w kąpieli wodnej na styl amerykański, U nas wzięcie mają wszystkie serniki :) Dzisiejszy jest bardzo prosty w przygotowaniu, dość klasyczny, z oddzielaniem(...)pomarańczy, która dobrze komponuje się z kakao. Sernik królewski w tortownicy to dobry wybór na wszelkie okazje. Jest delikatny, odrobinę kremowy i pyszny. Polecam, smacznego:) TUTAJ znajdziecie więcej ciast na wyjątkowe okazje:) Na święta polecam również tradycyjne C iasto Niebo na kruchym spodzie : Przepis na sernik królewski w tortownicy, składniki: na tortownicę o średnicy 23 cm: na ciasto
Lekcje w kuchni