ciasto - 163312 przepisów (strona:1933/10888)

Sernik z brzoskwiniami 132

Przepis na najlepszy sernik z brzoskwiniami. Tradycyjn y sernik na kruchym cieście i z delikatną bezową pianką. Czas przygotowania: 1.5 godziny Ilość porcji: >8 osób Trudność przygotowania:  średnie Cena:  przystępna SKŁADNIKI CIASTO: 500 g mąki 250 g margaryny 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 szt. żółtek SKŁADNIKI MASA: 2 jajka 500 g twarożku kanapkowo(...)margaryny 1 op. budyniu waniliowego Dr.Oetker 165 g cukru (3/4 szklanki) 250 g brzoskwiń (puszka) SKŁADNIKI BEZA: 1 łyżka mąki ziemniaczanej 5 szt. białek 3 łyżki cukru 1. Przygotowanie ciasta. Do mąki dodajemy margarynę, żółtka, cukier puder i proszek do pieczenia. Całość ucieramy na jednolitą masę i wkładamy do lodówki. 2. Przygotowanie masy. Twaróg ucieramy z cukrem, masłem i jajkami

karolgotuje
Drożdżowe bułeczki-zajączki (z pieczarkami i przepiórczym jajkiem) 115

Takie bułeczki-zajączki po raz pierwszy zrobiłam kilka lat temu na Wielkanoc. Byłam nimi zachwycona, choć dałam do nich zdecydowanie za mało pieczarek oraz przypraw do samego ciasta, a także nie mogłam zdecydować się jak chcę by one wyglądały (patrz ostatnie zdjęcie). W tym roku postanowiłam ponownie je przygotować i uważam, że nie licząc wyglądu, wyszły idealnie. Bułeczki(...)założenia miały być bułeczkami na Wielkanoc, ale prawda jest taka, że to w zasadzie świetny patent na bułeczki całoroczne. Wystarczy tylko pominąć etap z nacinaniem ciasta na uszy, a bułeczki uformować w okrągły kształt. 1 i 1/3 szkl. mąki 15 g drożdży 1 łyżeczka cukru 1/4 szkl. ciepłego mleka 2 łyżki masła 1 żółtko sól czosnek granulowany gałka muszkatołowa

Smaki Na Talerzu
Rolada szpinakowa z cytrynowym serem 140

Rolada szpinakowa na słodko... z masą sernikową o smaku cytrynowym. Ciasto biszkoptowe o pięknym, zielonym kolorze z dodatkiem rozmrożonego i rozdrobnionego szpinaku, nadziane masą serową z półtłustego sera twarogowego z dodatkiem soku oraz skórki z cytryny. Pyszne ciacho o orzeźwiającym smaku, które je się z przyjemnością. Szpinak nie jest w ogóle wyczuwalny, a całość smakuje jak cytrynowy sernik na zimno(...)Taka rolada świetnie się prezentuje się na stole i przyciąga uwagę gości... Składniki: Ciasto: 450 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego 5 jajek 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Nadzienie: 500 g sera białego półtłustego (w kostce) 70 g masła 1/2 - 3/4 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka cukru z wanilią sok z 1 cytryny

Kuchnia MagdaLeny
Chleb pszenny bez wyrabiania 488

pszenny bez wyrabiania znikł ze stołu z taką samą szybkością jak i na zakwasie, a domownicy byli zachwyceni jego puszystością i lekkim smakiem. Wszystko to dzięki temu, że do ciasta dodaję mleko, które dodatkowo napełnia go białkiem, a białko odpowiada za pulchność wypieków.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); W przepisie podaję dwa sposoby pieczenia chleba . Pierwszy sposób to pieczenie w garnku(...)świeżych Szczypta cukru 1,5 łyżeczki soli (ok. 9 g)  Mąka do podsypania stolnicy Jak zrobić codzienny chleb pszenny?  Przygotowanie najlepiej zacząć na noc, bo ciasto musi leżakować dosyć długo w lodówce. W dużej misie mieszamy mleko z wodą (jeżeli są zimne, to lekko podgrzewamy do temp. pok.) dodajemy drożdże, cukier i mieszamy. Odstawiamy w stronę

Kuchnia Łukasza
Chleb pszenny codzienny na drożdżach 113

łyżeczki cukru Wykonanie Do 100 ml ciepłej wody wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i 100 g mąki. Odstawiamy na 30-60 min. Do zaczynu dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto ok 7 minut, aż ciasto będzie sprężyste. Można robić ręcznie lub robotem. Jeśli trzeba, podsypujemy ciasto delikatnie mąką. Przekładamy ciasto do miski nasmarowanej olejem i przykrywamy wierzch ściereczką. Odstawiamy(...)połowie czasu, składamy ciasto bokami do środka. Po czasie wyrastania, przekładamy ciasto na posypaną mąką stolnicę i formujemy podłużny bochenek. Bochenek przekładamy na blachę wyłożoną papierem lub matą do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy na 1,5 h. Chleb kilkukrotnie nacinamy na wierzchu. Pieczemy w naparowanym piekarniku ok 45 min w 220 stopniach. Studzimy na kratce. Artykuł Chleb pszenny codzienny

Mieszam w Garnku
Kruche ciasteczkowe kubeczki z kremem (bez glutenu, cukru białego) 136

borówki lub inne owoce KRUCHE KUBECZKI 1. Mąki i len wymieszać razem. 2. Masło, syrop, olej i bardzo ciepłą wodę wymieszać dokładnie. 3. Suche składniki połączyć z mokrymi. Ciasto ma być bardzo gęste ale nie suche. Jeśli zostaje spora ilość mąki suchej to dodać jeszcze odrobinkę wody. 4. Ciasto pozostawić na kilkanaście minut w lodówce. 5. Papierowe kubeczki do cupcake(...)wylepić od środka ciastem (ciasto na brzegach nie może być za grube, na spodzie ma być dość cienkie, ponieważ podczas pieczenia dół się nieco uniesie. 6. Piec kubeczki w 170’C ok 10 minut. Jeśli za bardzo pieką się od góry brzegi zmienić grzanie na dolną gałkę pod koniec pieczenia. 7. Po upieczeniu (uniesiony spody kubeczków delikatnie przyklepać do dołu

Candy Pandas
Drożdżówki z serem 178

możecie wymienić na 25 g świeżych, ale pamiętajcie wtedy o przygotowaniu rozczynu . Drukuj Drożdżówki z serem Przygotowanie: 2 hrs 30 min. Wielkość: 8 sztuk Kalorie (porcja/sztuka): 306 kcal Składniki ciasto 360 g mąki pszennej (2 1/3 szklanki) 7 g drożdży suchych (1 opakowanie) 150 ml mleka (2/3 szklanki) 50 g masła (1/5 kostki) 40 g cukru pudru (4 łyżki(...)opakowanie) 20 g cukru pudru (2 łyżki) skórka z 1/2 cytryny (cytryna sparzona) dodatkowo 1 żółtko 1 łyżka mleka 30 g cukru pudru do lukru (3 łyżki) Instrukcja ciasto Mąkę wsyp do miski, dodaj drożdże i wymieszaj. Jeśli używasz świeżych drożdży, przygotuj rozczyn: mleko pogrzej i połącz z drożdżami i cukrem. Dodaj 2 łyżki mąki i wymieszaj, a następnie odstaw

Przepisy na widelcu
Bułeczki z dżemem i kruszonką 132

Bułeczki z dżemem i kruszonką Prosty przepis na mięciutkie, maślane i przepyszne ciasto drożdżowe z dżemem i kruszonką. Świetny pomysł na pachnące śniadanko lub przekąskę w ciągu dnia.       Składniki: Ciasto: 15g świeżych drożdży 250g mąki 1/2 szklanki letniego mleka 50g rozpuszczonego masła 1 żółtko jaja 1/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego szczypta soli Dodatkowo: dżem owocowy(...)zaczyn wyrośnie *** *** Do dużej miski wlewamy resztę mleka, masło i żółtko – mieszamy. Dodajemy wyrośnięte drożdże, mąkę cukier i sól. Całość mieszamy, najlepiej za pomocą miksera z hakiem. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż zacznie odchodzić od haka lub łyżki *** *** Miskę przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia *** *** Następnie ciasto ponownie przez chwilę wyrabiamy

Blog z Apetytem
Kajzerki 154

nieco więcej) – czubata łyżeczka cukru – 2 łyżki masła – 1 łyżeczka soli – 1 jajko – ewentualnie do posmarowania przed pieczeniem: 1 jajko i 1 łyżka mleka Przygotowanie: UWAGI: Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową lub być ciepłe. Tylko wtedy ciasto się uda i wyrośnie prawidłowo. Roztop masło i odstaw aby nieco przestygło. Jeśli korzystasz ze świeżych drożdży: drożdże zmieszaj(...)pozostałe składniki jak w kolejnym punkcie. Jeśli korzystasz z drożdży suchych: do misy robota wsyp mąkę, wodę, jajko, drożdże, cukier i sól. Mieszajcie wszystko 3-5 minut, a kiedy ciasto będzie już jednolite dodaj rozpuszczone masło. Mieszaj aby uzyskać jednolite ciasto, które nie jest zbyt klejące. Ale jeśli ciasto jest zbyt twarde to dodaj jeszcze z 50 ml wody. Ciasto

nietylkopasta.pl
Przepis z maminego zeszytu -sernik ,pierzynka\ 213

starych zeszytach jest ten błąd że nie ma napisane w jakiej blaszce piec ,więc dałam do tortownicy 24 cm .Ciasto wyrosło wysoko ,więc na drugi raz upiekę w innej blaszce .A teraz przepis na ciasto- Pół kostki margaryny, 2szklanki mąki, 4 łyżki mleka, 3 żółtka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 szklanki cukru kryształu. przygotowanie ciasta Margarynę stopić i dodać(...)miski jak będzie zimna .Teraz dodajemy wszystkie składniki i wyrabiamy. Dajemy do lodówki na 30 min. Potem . Ciasto wyłożyć na przygotowaną blaszkę i lekko podpiec w piekarniku ok10 – 15 min ,potem wyjąc i wylać masę serową i piec . Masa serowa Kilogram sera białego zmielić ,3/4 szklanki cukru kryształu ,2 jajka ,4 żółtka ,1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem

Moje Wyroby
Ciasto cytrynówka. 145

Chciałam Wam pokazać, co fajnego można zrobić z mieszanki na babkę cytrynową. Okazuje się, że niekoniecznie samą babkę. Tym razem, babka posłużyła mi jako spód do ciasta. Wierzch babki ścięłam i pokruszyłam, żeby ozdobić ciasto od góry, a środek, to pyszna masa z serków i śmietanki z dodatkiem, aromatycznej skórki cytrynowej. Wszystko razem idealnie się komponuje. Nazwałam to ciasto, cytrynówka(...)gładką masę. Przełożyć do tortownicy posmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 165 stopni 25-30 minut. Zostawić do wystudzenia. Kiedy wystygnie, ściąć delikatnie górę ciasta i pokruszyć do miseczki. Ciasto delikatnie nasączyć, wodą z cytryną i cukrem. Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie. Śmietanę ubić, dodać cukier puder, jeszcze chwilę ubijać. Następnie dodać serek mascarpone, dalej

Agusiowe smakołyki
Drożdżówki z serem 139

pozostałym mlekiem.  2. Do mąki w misce dodajemy: rozczyn, mleko zmiksowane z jajkami, cukier i miękkie masło.  3. Całość wyrabiamy tak długo, aż składniki się połączą, a ciasto będzie odchodzić od rąk. Opcjonalnie można oprószyć je jeszcze mąką, aby odchodziło od miski. 4. Wyrobione ciasto przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy na ok. 1 godzinę 20 minut do wyrośnięcia. Nadzienie(...)serowe: Twarożek miksujemy z jajkiem, cukrem waniliowym, cukrem pudrem, masłem. Na końcu można opcjonalnie dodać rodzynki. Wymieszać.  Co z wyrośniętym ciastem: 1. Ciasto dzielimy na 4 części. Stolnicę oprószamy mąką. 2. Każdą część ugniatamy - formując z niej kulkę.  3. Każdą kulkę wałkujemy na kształt prostokąta.  4. Na powierzchnię rozwałkowanego ciasta kładziemy 1/4 masy serowej.  5. Ciasto

Kuchnia smaków
Pierogi z mięsem z drobiowym (z rosołu) 127

postać tego mięska, aby była dla nas "zjadliwa". Dziś padło na pierogi i to był naprawdę strzał w dziesiątkę.Dobrze doprawiony pikantny farsz z zieloną pietruszką i niezwykle mięciutkie ciasto pierogowe zamieniły "zwykłe" udka z rosołu w niezwykle pyszną potrawę. Do tego koniecznie mnóstwo smażonej cebulki i domowy barszczyk czerwony na zakwasie. (na zakwas buraczany znajdziecie przepis u mnie(...)blogu).  p.s.Nie mogą być nie dobre, skoro moja Hanka, która na każde mięsko reaguje słowami "bleee, fuuuj", zjadła już dwa, a jest dopiero 10:30:)))) Na ciasto pierogowe: 500 g mąki pszennej + do podsypywania 250 ml gorącej wody 1/2 łyżeczki soli 1 jajko 3 łyżki oleju rzepakowego Na farsz: 4 udka z kurczaka (przed gotowaniem ważyły

Krylowa Kuchnia
Francuskie ślimaczki z szynką i parmezanem 126

Paczkę ciasta francuskiego staram się mieć zawsze w domu. Przydaje się zarówno gdy najdzie ochota na coś słodkiego, jak i słonego, no i jest super przydatne, gdy spodziewamy się gości, a nie bardzo mamy czas na pracochłonne dania. Gotowe ciasta francuskie można kupić w każdym prawie spożywczaku, należy tylko zwrócić uwagę, aby miało w składzie dużą ilość masła. Tym razem(...)przygotowałam wytrawne przekąski z szynką i parmezanem. Szynka doskonale komponuje się ze słono-ostrym serem, a delikatne ciasto francuskie zyskuje smak przez posmarowanie go sosem pomidorowym z ziołami. Wszystko razem tworzy doskonałą kompozycję. duże opakowanie ciasta francuskiego - 375g 8 plastrów szynki 12 plastrów sera gouda 4 łyżki tartego parmezanu 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka oliwy z oliwek zioła prowansalskie

Krylowa Kuchnia
Drożdżowe paszteciki z kapustą i świeżymi grzybami 140

użyć również tych mrożonych. Farsz jest mega pyszny bo proporcje to aż50% grzybów, na 50% kapusty! Paszteciki posypałam czarnuszką, którą wszyscy uwielbiamy. Z porcji wychodzi aż 40 pasztecików, a ciasto choć drożdżowe nie jest na prawdę wymagające. Polecam serdecznie! Na ciasto: 600 g mąki pszennej + do podsypywania 250 ml mleka 100 g masła 30 g świeżych drożdży 2 jajka(...)desce do krojenia, następnie wrzucić ją na suchą patelnie i smażyć ok. 10 minut, aby nadmiar wody odparował. Farsz przełożyć do miski i doprawić jeszcze solą i pieprzem. Ciasto. 100 ml ciepłego mleka wymieszać z drożdżami i cukrem., pozostawić aby rozczyn zaczął pracować . Masło rozpuścić i przestudzić. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, mleko, rozpuszczone masło ,jajka i rozczyn. Zagniatać

Krylowa Kuchnia