Składniki: (szklanka 250 ml) Rozczyn: Drożdże 25 g Cukier łyżka Mąka pszenna tortowa łyżka Mleko letnie 1/2 szklanki Ciasto właściwe: Mąka pszenna tortowa 500 g Mleko letnie 1/2 szklanki Masło 70 g Cukier 60 g jajko + jajko do posmarowania chałki przed pieczeniem Sól szczypta Kruszonka: Masło 30 g Cukier 30 g Mąka pszenna tortowa 60 g Przygotowanie: W misce mieszamy(...)rozczyn, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 10-15 minut. Do osobnej miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, miękkie masło, cukier, sól. letnie mleko oraz wyrośnięty rozczyn. Ciasto wyrobić ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Ciasto jest elastyczne i ładnie odchodzi od rąk. ( wyrabiamy przez kilka minut). Ciasto odkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę
Kulinarne przygodystandardowe nadzienie „Mchu” czyli śmietana 30% byłaby tutaj zbyt „muląca”). „Polana Mango” nie jest zbyt słodkie, wyważone, mocno owocowe. Niestety zdjęcia robione starym aparatem, który bardzo przekłamuje kolory : ( Ciasto w rzeczywistości jest bardzo kolorowe i super sprawdziło się na wielkanocny stół. Blaszka 22 x 25 cm Składniki na ciasto: 400 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego 4 jaja
Domowe ciastaserowym dodatkiem na słono. Bardzo polecam! Potrzebne będą: * 340g mąki * 1 szklanka śmietany 18% * 20g świeżych drożdży * łyżeczka cukru * pół łyżeczki soli * 70g masła * 1 jajko do ciasta * 1 roztrzepane jajko Farszem może być rozdrobnione mięso gotowane krótko przesmażone z posiekaną cebulą i doprawione solą, pieprzem, ziołami. Natomiast nadzienie serowe to twaróg praktycznie z tymi samymi przyprawami oraz(...)jednym jajkiem, by poprawić konsystencję farszu. Robi się to bardzo łatwo. Po prostu łączymy ze sobą wszystkie składniki i zagniatamy elastyczne ciasto, wszystko, także drożdże, trzeba je tylko pokruszyć. Ciasto chwilę trzeba wyrobić, było jednolite i plastyczne. Oczywiście można robotem. Gotowe rozdzielić na dwie części. Mimo że jest drożdżowe nie czeka na wyrastanie. Naprawdę szybko jest gotowe do dalszej pracy
I tu będę miała takie teBardzo popularny przepis na chleb z gara z dodatkiem świeżo tartego chrzanu i pysznego miodu. W pieczeniu chleba jest coś magicznego. Zawsze z ekscytacja czekam na ten moment, kiedy ciasto wyrośnie i można chleb włożyć do gorącego piekarnika. Uwielbiam ten zapach, roznoszący się podczas pieczenia, po całym domu i odgłos krojonej chrupiącej skorki. SKŁADNIKI: 500 G MAKI PSZENNEJ(...)NIEJ DROŻDŻE I MIÓD I DOBRZE WYMIESZAĆ. NASTĘPNIE DODAĆ MAKE, SOL I CHRZAN. CAŁOŚĆ DOBRZE WYROBIĆ, RĘCZNIE LUB ZA POMOCĄ MIKSERA, PRZEZ 10 MINUT. POD KONIEC WYRABIANIA DO CIASTA DODAĆ OLEJ I DOBRZE WROBIĆ GO W CIASTO. GOTOWE CIASTO UFORMOWAĆ W KULE I PRZEŁOŻYĆ DO, WYŁOŻONEJ CZYSTA ŚCIERECZKĄ, MISKI. ŚCIERECZKĘ, PRZED UŁOŻENIEM NA NIEJ CIASTA, PODSYPAĆ MAKA. MISKĘ NAKRYĆ DRUGA
Pani M - kuchnia smakowitajest się raczej kulinarnym beztalenciem. Ale czy to przypadkiem nie wymówka, wszak mamy dla Was przepis, który zawsze się udaje i to przepis na tort. Zatem zamiast kupować kolejne ciasta w cukierni, warto przygotować je samodzielnie, tym bardziej, że smakują nieporównywalnie lepiej. Jeżeli macie trochę czasu, to koniecznie upieczcie tort, tym bardziej że z naszymi radami to zawsze się(...)taką ze sporą ilością kakao. Warto pamiętać, aby czytać składy, a więc skład czekolady nie może zaczynać się od słowa cukier. Im krótszy skład tym oczywiście lepiej. Czas przygotować ciasto Teraz czeka nas pozornie najtrudniejsza część, czyli przygotowanie ciasta, choć w sumie nie jest to takie trudne, pod warunkiem, że będziecie postępować zgodnie z naszymi radami. Potrzebować będziemy 5 jajek
jakszef.plSkładniki: (szklanka 250 ml) (porcja na 12 sztuk) Rozczyn: Drożdże świeże 50 g Mleko letnie 250 ml Mąka łyżka Cukier łyżka Ciasto właściwe: Mąka pszenna tortowa 500 g Jajka 2 Cukier 80 g Masło 100 g Sól szczypta Dodatkowo: Rabarbar 250 g + łyżka cukru Kruszonka: 100 g mąki pszennej, 60 g masła, 50 g cukru Lukier 2/3 szklanki cukru(...)cukru zalewam ciepłym mlekiem. Wszystko razem mieszam i odstawiam na ok 10 minut. Do dużej miski wsypuje mąkę, dodaje cukier jajka, sól oraz wyrośnięty rozczyn. Zabieramy się za wyrabianie ciasta ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Gdy składniki nam się połączą wlewam powoli roztopione i przestudzone masło i całość wyrabiam przez ok 10 minut. Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam
Kulinarne przygodyPyszne i kolorowe ciasto. Lekkie i mocno owocowe. Troszkę pracochłonne, ale warto je przygotować. Bardzo szybko znika z talerza. Polecam na letni podwieczorek. Do takiego ciasta filiżanka ulubionej aromatycznej i książka :) Potrzebujemy: Na biszkopt: 4 jajka pół szklanki cukru pół szklanki mąki tortowej pół szklanki mąki ziemniaczanej 2 małe łyżeczki proszku do pieczenia Na krem jogurtowy: 40 dag jogurtu naturalnego(...)jagód kamczackich świeżych lub mrożonych Na piankę: 1 śmietana typu ,,Śnieżka'' 200 ml zimnego mleka 1 galaretka truskawkowa 250 ml gorącej wody Dodatkowo: puszka brzoskwiń w syropie Wykonanie pysznego ciasta: 1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek
Izabelawkuchnibułeczek nie mam zastrzeżeń, wyglądają pięknie, smakują znakomicie i można je mieć wprost na śniadanie dzięki zastosowaniu jednego małego triku. Polecam! Czas przygotowania: 45 min Czas oczekiwania na wyrastanie ciasta: 90 min Czas pieczenia: 25 min Składniki: (na 6 bułek średniej wielkości) 300 g mąki pszennej np. tortowej lub uniwersalnej 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cukru(...)Jajko rozbełtaj widelcem. Do nieco przestudzonej mąki dodaj rozpuszczone drożdże i 2/3 roztrzepanego jajka (reszta posłuży do posmarowania bułeczek przed pieczeniem), wymieszaj łyżką a następnie wyrób dłońmi na jednolite ciasto (jeśli ciasto będzie zbyt klejące podsyp je mąką, a jeśli zbyt suche dolej nieco letniej wody). Pod koniec wyrabiania dodaj olej. Dobrze wyrobione ciasto włóż do miski i przykryj ściereczką
Słodki Blogświeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 650g ciepłego mleka z wodą pół na pół, 2 łyżki nierafinowanego oleju, 15-18g soli. Dodatkowo na około 3 godziny przed przygotowaniem ciasta moczymy 50g płatków owsianych górskich, 1 łyżka nasion chia, 1 łyżka nasion lnu, 150g wody z mlekiem pół na pół. Sezam, dynię i słonecznik prażymy na patelni. Płatki owsiane, nasiona(...)dodajemy olej i sól. Do wymieszanych mąk dodajemy rozczyn z drożdży, mleko z wodą wymieszane z olejem i solą. Następnie namoczone płatki owsiane z nasionami chia i lnu. Zagniatamy ciasto aż będzie lśniące i elastyczne. Ciasto na początku wyrabiania jest lepiące, w miarę wyrabiania staje się bardziej elastyczne. Przykrywamy miskę z ciastem i pozostawiamy do wyrośnięcia na 60 minut. Ciasto
Leśny ZakątekWykonanie 250 ml wody wlewamy do miski, dodajemy drożdże i cukier, mieszamy i odstawiamy na 5 minut. Następnie dodajemy mąkę i sól, mieszamy i przez około 5 minut wyrabiamy ciasto, najlepiej w mikserze z hakiem. Kiedy ciasto będzie odchodziło od ścianek dodajemy kawałki miękkiego masła. Ponownie wyrabiamy, aż ciasto wchłonie masło i będzie elastyczne i gładkie. Następnie przykrywamy miskę(...)folią i pozostawiamy do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 30 minut. W czasie kiedy ciasto wyrasta przygotowujemy rozczyn z wody i sody. Zagotowujemy wodę, zdejmujemy z ognia i dodajemy sodę oczyszczoną, mieszamy, aż się całkowicie rozpuści. Mieszaninę przelewamy naczynia z płaskim dnem (u mnie sprawdziła się duża szklana foremka do zapiekanek) i studzimy. Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószony mąką
Tajemnice Smakuciepłą wodę, cukier i drożdże. Pozostaw tę mieszaninę na 5 minut. Po 5 minutach dodaj 1 szklankę mąki, sól i masło. Mieszaj do połączenia składników. Dodaj pozostałą mąkę. Wyrabiaj ciasto przez 5-6 minut na niskiej i średniej prędkości. Ciasto będzie miękkie i gładkie. Lekko posmaruj olejem dużą miskę, włóż ciasto do miski (odwróć , aby wierzch był lekko pokryty(...)olejem), a następnie przykryj miskę wilgotną ściereczką i pozostaw na 30 minut do wyrośnięcia. Kiedy ciasto jest prawie gotowe, zagotuj wodę. Gdy zacznie wrzeć, zestaw wodę z ognia. Dodaj sodę oczyszczoną i mieszaj, aż się całkowicie rozpuści. Przenieś mieszaninę wody i sody do płaskiego naczynia (bez ewentualnego osadu!). Odstaw mieszaninę na bok do ostygnięcia. Rozgrzej piekarnik
Weekendy w domu i ogrodziekażdy zna ich smak z dzieciństwa. Bardzo proste i tanie w przygotowaniu - wystarczy 5 podstawowych składników, które znajdziemy prawie w każdej kuchni. Wszystkie składniki zagniatamy ręcznie, a uzyskane ciasto schładzamy w lodówce, następnie rozwałkowujemy i wycinamy ciasteczka. Ciasteczka wychodzą kruche i chrupiące, nie są przesłodzone. Tak pyszne, że trudno im się oprzeć! Idealne do codziennej kawy lub herbaty... Składniki(...)zimnego masła Wykonanie: Do miski przesiewamy przez sitko mąkę i mieszamy z cukrem pudrem oraz kakao. Dodajemy zimne kawałki masła i siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Gdy ciasto jest zbyt sypie dodajemy jeszcze 1 białko. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30-60 min. Po tym czasie, ciasto rozwałkowujemy na stolnicy
Kuchnia MagdaLenySkładniki na ciasto: 450-500g mąki pszennej 1 szklanka ciepłej wody 1/2 kostki drożdży (50g) 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy Przyprawy do ciasta (łącznie 1,5 łyżeczki): szczypta bazylii, oregano lub ziół prowansalskich Z powyższych składników otrzymamy dwie pizze o średnicy około 40 cm, lub jedną na całą dużą blachę, ciut bardziej puchatą. Składniki(...)włoskich Przygotowanie. Do miski wrzucić rozdrobnione drożdże, wlać letniej wody i dobrze rozmieszać do całkowitego rozpuszczenia się drożdży. Następnie, dodać przesianą mąkę, oliwę, sól, cukier i ewentualnie przyprawy – wyrabiać ciasto. Jeśli będzie taka potrzeba można dosypywać trochę mąki, tak aby ciasto nie lepiło się do dłoni. Ciasto przełożyć do dużej miski, którą wcześniej wewnątrz posmarowaliśmy oliwą i odłożyć w ciepłe
Kocham Czekoladęroku w lasach jest bardzo dużo jagód. Warto przejść się na chwilkę aby upiec tak pyszne jagodzianki, pulchne, lekkie jak piórko, skrywające bardzo dużo jagód w małej ilości ciasta. Z racji tego iż ciasto będzie delikatne i cienkie warto pomóc sobie papilotkami od muffinek, ale nie jest to konieczne. Składniki (na ok. 20-22 sztuki) : 380 g mąki pszennej(...)wyrabiać ok. 15 minut (nie krócej, można także wyrabiać ręcznie). Długość zagniatania ma znaczenie, dobrze jest patrzeć cierpliwie na zegarek. Dodać masło i wyrabiać wszystko jeszcze pięć minut. Ciasto będzie dość luźne i nie należy dodawać do niego więcej mąki, ostatecznie, gdyby było lejące, co się zdarza bo mąką mące nierówna, najwyżej 50 – 150 g. Im więcej damy mąki
Kocham CzekoladęProste, naprawdę nieskomplikowane w wykonaniu ciasto o piankowym wręcz środku 😊 Czekoladowa góra i spód, a środek wypełniony delikatną masą grysikową. Ciasto jest podwójnie pyszne, jeśli wzbogacimy je o dowolne (najlepiej lekko kwaskowe) owoce. Jest łatwe do wykonania i zawsze się udaje 😛. Mój wierzch wzbogaciłam dodatkową garścią maślanej kruszonki, która została mi od poprzedniego ciasta, ale w przepisie pomijam(...)taki element dodatkowy 😉 Składniki na ciasto: (u mnie tortownica 24cm) 2 i 1/2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 3 płaskie łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 żółtek 200 g miękkiego masła kilka kropli aromatu pomarańczowego Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części: większą (na spód) i trochę mniejszą (na wierzch). Mniejszą włozyć do zamrażalnika
Walijskie Pichcenie