ciasto - 162258 przepisów (strona:1929/10818)

Ciasteczka z nutą cytrusową 65

święconką. Dzieci będą zachwycone! Print Ciasteczka z nutą cytrusową .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Super smaczne ciasteczka! Course Desery Cuisine Polska Keyword kruche ciasto Prep Time 50 minutes Cook Time 5 minutes Total Time 55 minutes Servings 45 Author Anna Ingredients skórka otarta z jednej cytryny i jednej pomarańczy 250 g masła 350 g mąki(...)pszennej 1 średnie jajko 100 g cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego opcjonalnie 1 łyżka śmietany opcjonalnie, jeśli okaże się, że ciasto jest zbyt suche 1 łyżeczka proszku do pieczenia Na lukier 1 białko około 1 szklanka cukru pudru barwniki opcjonalnie Instructions Ze wszystkich składników zagnieść ciasto, śmietanę zostawić na koniec i dodać w razie potrzeby. Ciasto zawinąć

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb żytni na zakwasie z prażoną cebulą 90

kupić lub przygotować sami, ważne, żeby była chrupiąca i słodka. Chleb ten jak każdy chleb na zakwasie potrzebuje czasu, ale nie jest pracochłonny. Wystarczy kilka chwil poświęcić na wymieszanie ciasta, a reszta w zasadzie zrobi się sama. Chleb żytni na zakwasie z prażoną cebulą najlepiej smakuje z różnego rodzaju serami, suszonymi pomidorami , awokado i kiełkami. Pyszności, koniecznie spróbujcie. Print Chleb(...)Total Time 1 hour 10 minutes Servings 1 Author Anna Ingredients Składniki na zaczyn 300 g zakwasu żytniego 200 g wody 500 g mąki żytniej typ 720 Składniki na ciasto właściwe 200 g wody 1 1/2 łyżeczki soli morskiej 200 g mąki żytniej typ 720 200 g mąki pszennej 100 g mąki orkiszowej 35 g prażonej cebulki odrobina czarnuszki

SprawdzonaKuchnia.pl
Ruskie pierogi II 93

przez dorosłych i dzieci i nic dziwnego, ponieważ są rewelacyjne! Przepis nie jest trudny, ale niestety czasochłonny, przyda się pomoc przy klejeniu 🙂 Proponuję ten wyśmienity farsz zawinąć w najlepsze ciasto pierogowe , sprawdzone, miękkie i elastyczne. Ciasto można wykorzystać do wszystkich typów nadzienia i tych wytrawnych i słodkich. Print Ruskie Pierogi II .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill(...)trzeba zachęcać. Course Obiad Cuisine Polska Keyword twaróg, ziemniaki Prep Time 40 minutes Cook Time 20 minutes Total Time 1 hour Servings 4 Author Anna Ingredients Składniki na ciasto 600 g mąki pszennej 300 ml bardzo ciepłej wody 1 średnie jajko 1 szczypta soli Składniki na farsz 550 g ugotowanych ziemniaków 390 g twarogu sól do smaku pieprz do smaku

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb żytni z żurawiną i morelą 68

Czas czytania: 2 min Kolejny eksperyment, udany! Obiektem eksperymentu był chleba na zakwasie żytnim, tym razem z dodatkiem suszonych moreli i żurawiny. Ciasto przygotowałam z mieszanki mąk żytnich dodałam również mąkę orkiszową i suszone owoce, które sprawiły, że chleb nabrał lekko słodkawego smaku. Przypomina troszkę chleb „turecki” właśnie z suszonymi owocami. Świetnie smakuje z serami, a dzieci najbardziej(...)Total Time 1 hour 10 minutes Servings 1 Author Anna Ingredients Składniki na zaczyn 200 g zakwasu żytniego 250 g wody 270 g mąki żytniej typ 720 Składniki na ciasto właściwe 300 g wody 1 łyżka soli morskiej 200 g mąki żytniej typ 2000 250 g mąki orkiszowej 50 g suszonej żurawiny 50 g suszonej moreli Otręby do wysypania formy

SprawdzonaKuchnia.pl
Pierogi z truskawkami 64

letni obiad! Course Obiady Cuisine obiad Keyword truskawki Prep Time 45 minutes Cook Time 25 minutes Total Time 1 hour 10 minutes Servings 4 Author Anna Ingredients Składniki na ciasto 300 g mąki pszennej 1 małe jajko 1 szczypta soli 150 ml gorącej wody Na farsz 2 szklanki pokrojonych truskawek 3 łyżki łyżki cukru trzcinowego 150 g twarogu Dodatkowo śmietana(...)cukier cynamon Instructions Odmierzoną ilość mąki wysypujemy na blat tak, aby powstała górka, na środku robimy wgłębienie "krater", wbijamy do wgłębienia jajo, porcjami dolewamy gorącą wodę, szybko zagniatając ciastoCiasto po wyrobieniu będzie elastyczne i miękkie, nie powinno kleić się do rąk w razie potrzeby można podsypać odrobinę mąki. Ciasto powinno "odpocząć" około 15 - 20 minut przykryte wilgotną ściereczką

SprawdzonaKuchnia.pl
Brownie z malinami 70

Czas czytania: 2 min Brownie z malinami, to kolejny eksperyment z ciastem czekoladowym i owocami. Przypominam, że przepis na ciasto podstawowe jest bezglutenowe! Uwielbiam czekoladowe ciasta i ciągle testuję nowe połączenia, smaki i dodatki do nich. Do tego przepisu dodałam whisky i maliny, smak alkoholu jest delikatnie wyczuwalny i świetnie podkreśla smak ciemnej czekolady. Maliny, natomiast są tą kropką(...)mnie połączenie to jest fantastyczne! Ciasto poza smakiem ma tę zaletę, że jest bezglutenowe i błyskawiczne w przygotowaniu. Brownie można podawać na zimno i na ciepło, wyśmienicie smakuje podane z gałką lodów lub kieliszkiem likieru malinowego. Polecam! Print Brownie z malinami .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Brownie, to ciasto kochają wszyscy! Course Desery Cuisine Polska

SprawdzonaKuchnia.pl
Tarta z grzybami 90

Czas czytania: 2 min Tarta z grzybami na cieście francuskim to super szybkie i bardzo smaczne danie. Połączenie serowo-jajecznego farszu z aromatycznymi leśnymi grzybami i rozmarynem, który cudownie podkreśla ich smak, to rozkosz dla podniebienia. Tartę przygotowuje się bardzo szybko i trzeba przyznać, że jest to bardzo łatwa potrawa, cały sekret w odpowiednim doprawieniu farszu . Farsz musicie porządnie przyprawić(...)grzyby leśne mają inny aromat i smak. Polecam, koniecznie wypróbujcie! Print Tarta z grzybami .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Prosta tart na obiad, grzyby ciasto francuskie i sery. Course mascarpone, Obiad Cuisine Polska Keyword grzyby Prep Time 20 minutes Cook Time 30 minutes Total Time 50 minutes Servings 4 Author Anna Ingredients 300 g świeżych

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb na jogurcie 84

wody o temperaturze pokojowej 100 g zakwasu żytniego aktywny 100 g jogurtu naturalnego typ grecki 150 g mąki żytniej typ 1850 50 g mąki pszennej dowolny typ Składniki na ciasto właściwe 190 g wody 120 g jogurtu naturalnego 12 g soli 10 g świeżych drożdży lub 5 g suchych 225 g mąki pszennej pełnoziarnistej 225 g mąki żytniej białej(...)zaczyn wymieszać w misce, wystarczy połączyć składniki mieszając łyżką. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na całą noc. Następnego ranka dodać do zaczynu , składniki na ciasto właściwe , zaczynając od wody wymieszanej z jogurtem i drożdżami, następnie dodać mąki, sól i siemię lniane. Ciasto wymieszać do połączenia składników, ja robię to dużą drewnianą łyżką , miskę przykryć

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb z mąki pełnoziarnistej 79

proste oczywiście jak to chleb na zakwasie i ten potrzebuje czasu na przerobienie zaczynu, ale nie jest pracochłonny. Do jego przygotowania wystarczy duża miska i drewniana łyżka do mieszana ciasta. Spróbujcie koniecznie! Print Chleb z mąki pełnoziarnistej .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Pyszny domowy chleb, oczywiście najlepszy. Course Pieczywo Cuisine Polska Keyword chleb, mąka żytnia(...)hour 10 minutes Servings 1 Author Anna Ingredients Składniki na zaczyn 120 g zakwasu żytniego 220 g wody 120 g mąki żytniej razowej 1 łyżka cukru Składniki na ciasto właściwe 250 g wody 12 g soli 400 g mąki pszennej pełnoziarnistej Instructions Składniki na zaczyn wymieszać w dużej misce, przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić na noc w ciepłe miejsce

SprawdzonaKuchnia.pl
Placuszki z jagodami 78

dodać jogurt i cukier, ubić na puszystą masę, następnie dodać tłuszcz, mąkę, proszek, sól i sodę, całość wymieszać do połączenia się składników. Patelnię rozgrzać, nalać odrobinę tłuszczu, nakładać porcję ciasta ( około 1 łyżka ciasta na jeden placek ), smażyć placuszki przez chwilę, kiedy zaczną rosnąć, nałożyć na wierzch po łyżce jagód, delkiatnie je dociskając, placek przewrócić na drugą stronę, smażyć(...)wolnym ogniu około 2 minut. Ciasto na placki można przygotwać również w inny sposób: do przygotwanego ciasta tak jak wyżej można dodać umyte jagody i delikatnie je wymieszać, nakładać ciasto razem z jagodami, smażyć tak jak wyżej. Placuszki podawać z cukrem pudrem, miodem lub śmietaną. Smacznego! Artykuł Placuszki z jagodami pochodzi z serwisu Sprawdzona Kuchnia

SprawdzonaKuchnia.pl
Bułki z ricottą 80

szklanki mąki pszennej tortowej 2 szklanki mąki pszennej typ 1850 Dodatkowo 4 łyżki klarowanego masła do posmarowania upieczonych bułek Instructions Wszystkie składniki na bułki umieścić w misce miksera, wymieszać ciasto końcówką typu hak przez 5 minut na najniższej prędkości, a następnie przez 5 do 8 minut na średniej prędkości, miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce(...)około 1 godzinę do wyrośnięcia. Następnie wyjmij ciasto na oprószony mąką blat i zbij ciasto, a następnie podziel na 24 lub 12 większych części. Z ciasta uformować kulki, które należy ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut do podwojenia objętości. Piekarnik nagrzać do temperatury 190 st C. Bułki piec przez

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb ziołowy 86

szklanki wody 1 1/2 łyżeczki soli Instructions W misce miksera wymieszać ciepłą wodę z drożdżami i cukrem, odstawić na 5 minut po tym czasie dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto używając końcówki typu hak, ciasto zagniatać przez 5 do 7 minut. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce na 2 do 4 godzin. Dwie keksówki o wymiarach(...)wysmarować olejem i wysypać otrębami. Po tym czasie ciasto ponownie przerobić, podzielić na dwie część, przełożyć do keksówek, przykryć je folią spożywczą wysmarowaną oliwą, to zapobiegnie przyklejeniu się jaj do ciasta, odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę lub do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do temperatury 190 st C, wstawić chleb, piec przez 40 do 50 minut. W szklance wymieszać wodę

SprawdzonaKuchnia.pl
Ciastka owsiane z kokosem 115

słonecznika, rodzynki lub czekoladę. Jeśli lubicie nietypowe smaki, spróbujcie przygotować kilka ciastek z grubą solą morską, są bardzo ciekawe w smaku. Przygotowanie ciastek jest proste i szybkie, choć nakładanie ciasta na blachę jest nieco upierdliwe, a to z powodu lepkości ciasta. Mam na to sposób, pracę ułatwi Wam łyżka do nakładania lodów, przy jej pomocy nałożycie odpowiednią ilość ciasta(...)połączenia się wszystkich składników. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C - opcja górnej i dolnej grzałki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Przy pomocy łyżki do lodów nakładać porcję ciasta, a następnie każdą kulkę należy spłaszczyć od góry ręką - nakładając ciasto na blachę trzeba zachować duży odstęp między ciastkami ponieważ bardzo się "rozlewają" podczas pieczenia. Ciastka pieczemy przez 15 - 17 minut

SprawdzonaKuchnia.pl
Pancakes – bezglutenowe 78

musiały zadowolić się owocami, podczas gdy inne zajadały się placuszkami. Postanowiłam, więc skomponować przepis na bezglutenowe pancakesy i udało się! Placuszki są bardzo delikatne, miękkie i bardzo smaczne, przygotowując ciasto koniecznie trzeba ubić białka, aby nadały mu lekkości i puszystości. Ciasto przygotowałam z mąki ryżowej, którą możecie kupić już w większości sklepów ze zdrową żywnością lub w większych marketach. Jeśli(...)jogurt i mleko, zmiksować na wolnych obrotach, kiedy wszystkie składniki się połączą dodać mąkę, sól, proszek do pieczenia, sodę oraz olej, masa powinna być dość gęsta. Do miski z ciastem dodać łyżkę piany z białek, delikatnie ją wymieszać, a następnie dodać pozostałą część białek i również bardzo delikatnie wymieszać, najlepiej łopatką lub dużą łyżką. Rozgrzać patelnię do smażenia naleśników

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb żytni z pestkami dyni 79

bazie zakwasu potrzebuje zazwyczaj długiego czasu do przerobienia zaczynu. Chleb z dzisiejszego przepisu nie wymaga wcześniejszego przygotowania zaczynu. Wszystkie składniki mieszamy na około trzy godziny przed planowanym pieczeniem. Fermentację ciasta chlebowego przyspieszyłam, dodając odrobinę drożdży, które skracają ten proces i powodują, że ciasto jest bardziej napowietrzone. Chlebek jest wilgotny o fantastycznym delikatnym miąższu z pyszną chrupiącą skórką. Pestki dyni nadają(...)miodu 40 g pestek dyni 1 szklanka kostek lodu Instructions Do miski miksera wlać wodę, zakwas, miód i drożdże, całość wymieszać. Następnie dodać mąkę żytnią i pszenną oraz sól, ciasto wyrabiać przez 5 minut na średnich obrotach przy użyciu końcówki typu - hak. Pod koniec wyrabiania, dodać pestki dyni. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce

SprawdzonaKuchnia.pl

Proponowane wyszukiwania