ciasto - 162258 przepisów (strona:1921/10818)

CIASTECZKA CYTRYNOWE POPĘKANE 105

misce, za pomocą rózgi kuchennej, mieszamy olej, jajko, cukier, skórkę i sok z cytryny. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Mieszamy całość do połączenia się składników. Ciasto wyjdzie gęste, dlatego najlepiej mieszać je szpatułką. Gotowe ciasto schładzamy w lodówce, min. 6 godz. (najlepiej całą noc). Z schłodzonego ciasta odrywamy małe kawałki i formujemy kulki

Słodki Pomysł
LUKSUSOWA SZARLOTKA 125

Składniki: Ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej 4  żółtka 2 łyżki cukru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego 250 g margaryny Nadzienie: 1 kg jabłek 100 g rodzynek sułtańskich 100 g śliwek kalifornijskich  2 opakowania galaretki cytrynowych 0,5 szklanki cukru Beza cytrynowa: 4 białka 3/4 szklanki cukru 2 opakowania budyni cytrynowych Przygotowanie: Ciasto(...)Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewam. Następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy, wymieszać. Na koniec zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek wlać żółtka oraz dodać rozpuszczoną i schłodzoną margarynę. Zagnieść ciasto do momentu połączenia się składników. Ciasto dobrze schłodzić - najlepiej zrobić je dzień wcześniej by mieć pewność, że jest mocno twarde. Nadzienie -   jabłka umyć, obrać i oczyścić z gniazd nasiennych

Ciastka - domowe słodkości
Sernik z wiśniami i kruszonką 84

taki pyszny, kremowy serniczek na kruchym spodzie z wiśniami i złocistą kruszonką. Idealny na każdą okazję jak i bez okazji :)  Składniki  (tortownica o średnicy 24 cm): Ciasto kruche: 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 5 łyżek ksylitolu 180 g zimnego masła 1 jajko Masa serowa(...)sera twarogowego 120 g serka waniliowego 1 jajko 1/2 opakowania budyniu waniliowego 1 szklanka ksylitolu 1/2 łyżeczki mielonej wanilii Dodatkowo: 300 g wiśni (świeżych lub mrożonych) Wykonanie: Ciasto kruche : Do miski wsypać mąkę, dodać sól, proszek do pieczenia, ksylitol oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Rozdrabniać składniki aż powstanie drobna kruszonka. Dodać jajko i połączyć składniki w gładkie oraz jednolite

Healthy food explorer
Tarta z grzybami 91

suszone - tutaj poczytacie  jak suszyć grzyby - robię przetwory, ale także szykuję różne dania ze świeżych grzybów. Zawsze z ogromną przyjemnością wracam do klasycznej tarty z grzybami. Kruche ciasto, grzyby, cebula, śmietana i jajka. Bez zbędnych kombinacji. Zapraszam po przepis i mam nadzieję, że ta tarta z grzybami też Wam posmakuje i wejdzie na stałe do Waszego jesiennego menu. Tarta(...)grzybami   Tarta z grzybami  Czas przygotowania: 90 minut Proporcje na formę o średnicy 23 cm Składniki Ciasto kruche: 1 szklanka mąki pszennej szczypta soli 100 g masła 2 żółtka 2 łyżki gęstej śmietany  Farsz: 300 g świeżych grzybów 2 cebule olej do smażenia 3 jajka 250 ml gęstej śmietany 18% sól pieprz 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

Kulinarne przygody Gatity
Miodowe ciasto toffi z kremem śmietanowym i orzechową posypką 87

Kolejne ciasto na naszym blogu. Jakoś tak wyszło, że w naszym zabieganym życiu coraz mniej czasu mamy i w tygodniu ledwo się wyrabiamy żeby poranną kawę wypić i pójść spać jeszcze tego samego dnia. Ale za to w weekendy rozpieszczamy się. Staramy się w każdy weekend upiec jakieś ciasto. I potem starcza(...)weekend Ania upiekła (bo ja utknąłem po same łokcie w pracy) rewelacyjne miodowe ciasto toffi z kremem śmietanowym i orzechową posypką. To ciasto jest o tyle ciekawe, że każdego dnia smakuje coraz lepiej, jego smak dojrzewa z czasem. Ania je zrobiła w sobotę i w kolejną sobotę dojadałem ostatni kawałek. Spód tego ciasta z początku jest dość twardy, a każdego

Marder&Marder Manufacture
Ciasto cynamonowe z domowym musem jabłkowym 86

Cynamon to przyprawa, która wzmacnia naszą odporność oraz stymuluje układ trawienny. Zapobiega cukrzycy, działa przeciwbakteryjnie i rozgrzewająco. Dzisiaj proponuje ciasto mocno cynamonowe, do którego wykorzystamy Domowy mus jabłkowy z tego przepisu – również mocno cynamonowy. W tym cieście najlepiej sprawdzi się mus jabłkowy lekko rozgnieciony widelcem. Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki sody 1 płaska łyżeczka soli 1.5 łyżeczki(...)najniższych obrotach miksera wmieszać mieszankę z mąką (tylko do połączenia składników) oraz domowy mus jabłkowy . Piec około 30-35 minut lub do tzw. suchego patyczka. Patyczek wbity w środek ciasta powinien być czysty, ale lekko wilgotny. Wyciągnąć ciasto z pieca. Odczekać z 10 minut a następnie wyjąć z formy i studzić na kratce. Można posypać cukrem pudrem lub polać polewą

Moja Delicja
Kaszanka w cieście – kuchnia podkarpacka 113

Kaszanka w cieście – kuchnia podkarpacka Kaszanka to jedna z tych potraw, którą się lubi albo nie. W polskiej kuchni popularna jest już od 300 lat, jednak przybyła do nas z zachodu Europy, prawdopodobnie z Niemiec (tam zwana jest Grützwurst). Do jej przyrządzania używa się kaszy, najczęściej gryczanej, rzadziej jęczmiennej, oraz krwi i podrobów. Do smaku doprawia się ją cebulą(...)kaszanka ma grono swoich wiernych wielbicieli również w Polsce. Zwykle podaje się ją podsmażoną na patelni, ale bywa też przyrządzana na inne sposoby. Jednym z ciekawszych jest kaszanka w cieście według receptury Koła Gospodyń Wiejskich z Huty Gogołowskiej (gmina Frysztak), zgodnie z którym grube plasterki kaszanki macza się w gęstym cieście naleśnikowym i podsmaża na tłuszczu. Przepis pochodzi z publikacji

Trzeci talerz
Najlepszy na świecie jabłecznik Pani Krysi 153

znaleźć można pewnie tysiące, ale najlepsze są te sprawdzone, otrzymane drogą pantoflową od kogoś. Mam taką cudowną Panią Krysię, która regularnie dzieli się ze mną szczęściem. Bazą tego ciasta jest półkruche ciasto, które idealnie trzyma jabłka w ryzach. Jabłecznik ładnie trzyma formę, nic się nie rozjeżdża i nie rozpada. Jest idealnie kruche, ale nie twarde, rozpływa się w ustach. Polecam(...)dwie części. Dla ułatwienia sobie pracy możesz od razu jedną połową wylepić dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Jeżeli masz ochotę i chcesz aby było perfekcyjnie to rozwałkuj ciasto. Zawiń ciasto w folię spożywczą w włóż na 15-30 minut do lodówki (lub całą blachę i jedną połówkę zawiniętą w folię). W międzyczasie zetrzyj jabłka (mogą być ze skórką

greenscarf
Chinkali, gruzińskie pierogi z mięsem 160

trzymać za czubek na szczycie pierożka), wgryźć się w niego, wypić cały płyn znajdujący się w środku, a następnie skonsumować resztę. Tylko tym sposobem poznacie prawdziwy smak chinkali! Składniki: Ciasto: 600 g mąki pszennej typ 500 1 łyżeczka soli 300 ml gorącej wody 1 łyżka oleju Farsz: 500 g mielonej wołowiny 1 cebula, drobno pokrojona 250 ml rosołu lub bulionu(...)łyżeczka nasion kolendry, roztartych w moździerzu 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka czarnego pieprzu, świeżo mielonego 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę Przygotowanie: Zagniatamy ciasto na pierogi: w mikserze lub na stolnicy mieszamy mąkę z solą i wodą, na koniec dodajemy olej. Ciasto wyrabiamy aż będzie gładkie i elastyczne. Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy

Smakowity Blog Kulinarny
Ciasto Piña Colada 92

jasną, puszystą masę. Dodać sok z cytryny i jeszcze chwilę ubijać. Następnie dodać olej i mleko. Wymieszać łyżką (lub krótko mikserem na najniższych obrotach), po czym stopniowo przesiewać do ciasta mąkę, delikatnie mieszając. Ciasto przelać do blaszki (23 x 33cm) wyścielonej papierem do pieczenia (fot.1) i piec w 180°C (grzanie góra dół) przez 20-25 minut. Wyjąć z piekarnika

Świat Ciasta
Cisto bananowe czyli angielskie banana bread. 86

Ciasto rewelacyjne, pyszne mokre i bardzo długo świeże. Wykonanie w malakserze – do malaksera wrzucić jajka i cukier oraz olej, wszystko dokładnie wymieszać. Następnie dodać banany i zmiksować. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, ponownie zmiksować. Na koniec dodać pokruszone drobno bakalie i potarte jabłka. Wymieszać już delikatnie. Wykonanie bez malaksera – jajka utrzeć z cukrem, wlać olej i wymieszać(...)pieczenia, sodę, wymieszać obroty 6, czas 1 minuta dodać potarte jabłka, pokruszone bakalie, wymieszać obroty wsteczne 2, czas 5-10 sekund. Musicie sprawdzić jak już się wmieszają w ciasto to jest gotowe Pieczenie – blaszkę o wymiarach 22 x 12 cm, wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Ciasto wlać do blaszki i piec 45-60 minut. w 180 stopniach

Kuchnia Pokoleń
Domowy sernik japoński na zimno 868

Bardzo łatwy w przygotowaniu i niezwykle, wręcz diabelnie kuszący domowy sernik japoński na zimno. Na delikatnym cieście, z pyszną pianką i orzeźwiającym wiśniowym wykończeniem. Sernik jest nieziemsko puszysty, kremowy, konsystencją przypomina wręcz suflet. A przepis jest jak prosty, że z pewnością każdy poradzi sobie z wykonaniem. Sernik będzie bez wątpienia doskonałym deserem do kawy i herbaty. Także rewelacyjnym ciastem(...)cytryny cukier do smaku 400 ml śmietany 30 % aromat waniliowy Masa wiśniowa: 400 ml wody 0,5 kg wiśni mrożonych lub z kompotu 1 galaretka wiśniowa 1 łyżka żelatyny Ciasto: 150 gr. masła 150 gr. mąki 2 łyżki kakao 2 łyżki proszku do pieczenia 100 gr. cukru 3 jajka DOMOWY SERNIK JAPOŃSKI NA ZIMNO Wykonanie: Ciasto: 1. Suche składniki mieszamy

Kuchnia Na Wypasie
Budyniowiec czekoladowo-orzechowy (bez pieczenia) 92

Pyszne, warstwowe ciasto budyniowe o smaku czekoladowo-orzechowym, przygotowane na herbatnikach - bez pieczenia. Składa się ono z herbatników przełożonych czekoladową masą budyniową z orzechami laskowymi oraz bitą śmietaną na wierzchu.  Masa budyniowa wykonana została  z gotowych budyni czekoladowych,  na maśle, z dodatkiem kwaśnej śmietany. Poza tym, znajdziemy w niej również prawdziwą czekoladę gorzką oraz mleczną i dużą

Kuchnia MagdaLeny
Stromboli z grzybami leśnymi 155

chwilowa zmusza do oszczędzania żywności, więc użyłam go niezbyt dużo. Danie nie traci przez to na smaku i aromacie. A to za sprawą ziół i innych pachnących dodatków. Składniki : Ciasto 400 g mąki chlebowej 8 g soli 3 g cukru łyżeczka suszonego oregano 10 g drożdży 200 ml wody 3 łyżki oliwy Dodatki 320 g pokrojonych grzybów (u mnie rydze(...)koniec smażenia dodać do nich sól, pieprz i drobno pokrojone igiełki rozmarynu. Podsmażanie grzybów powinno trwać do całkowitego zniknięcia płynu. Odstawić do ostygnięcia. Również w przeddzień pieczenia zagnieść ciasto, czyli połączyć ze sobą mąkę, pokruszone drożdże, oregano, sól, cukier, wodę i łyżkę oleju. Wyrobić na gładko. Na koniec polać resztą oleju i jeszcze chwilkę zagniatać. Przykryć ściereczką i odstawić

Weekendy w domu i ogrodzie

Proponowane wyszukiwania