ciasto - 162258 przepisów (strona:1930/10818)

Placki ziemniaczano-dyniowe 83

Czas czytania: 2 min Placki ziemniaczano-dyniowe. Placki ziemniaczane są bardzo popularnym daniem w naszym kraju. Można spotkać je w dwóch wariantach pierwszy, to ciasto przygotowane bez dodatku słonych, czy ostrych przypraw, a podawane są z cukrem, dżemem, czy słodką śmietaną. Drugi wariant to ciasto ziemniaczane przygotowane z dodatkiem dużej ilości czosnku, cebuli i różnego rodzaju przypraw. Właśnie druga wersja(...)smaku 1 łyżeczka mielonego kminku olej rzepakowy do smażenia Instructions Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tartce o drobnych oczkach, najlepiej zetrzeć ziemniaki do miski w której będzie przygotowywane ciasto, na tej samej grubości tartki zetrzeć cebulę, imbir i czosnek. Dynię umyć, drobniutko posiekać dodać do ciasta, dodać również jajko, mąkę i przyprawy, wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, nałożyć niewielką

SprawdzonaKuchnia.pl
Bagietka wieloziarnista 109

miała w sobie sporo różnego rodzaju ziaren. Dla zdrowia dodałam suszoną jagodę goji, która świetnie smakuje w tego typu wypiekach. Bagietka jest dość ciężka i wilgotna, a jej ciasto przypomina klasyczne chleby żytnie. Ciasto na bagietkę przygotujecie w szybki i łatwy sposób, nie wymaga wcześniejszego przygotowania zaczynu. Przy formowaniu bagietek należy pamiętać o podsypaniu sporej ilości mąki, to znacznie ułatwi(...)pracę, ponieważ ciasto jest odrobinę klejące. Koniecznie spróbujcie, bo jest pyszna! Print Bagietka wieloziarnista .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Przepyszne domowe pieczywo. Course Pieczywo Cuisine Polska Keyword jagoda goji, mąka żytnia Prep Time 15 minutes Cook Time 25 minutes Total Time 40 minutes Servings 4 Author Anna Ingredients 320 g wody 40 g zakwasu

SprawdzonaKuchnia.pl
Pierogi ze szpinakiem 80

full svg * { fill: #343434; } Course Obiad Cuisine Polska Keyword szpinak Prep Time 45 minutes Cook Time 6 minutes Total Time 51 minutes Servings 65 Author Anna Ingredients Składniki na ciasto 600 g mąki pszennej około 300 ml gorącej wody 1 średnie jajko 1/2 łyżeczki soli Składniki na farsz 500 g twarogu półtłustego 500 g świeżego szpinaku 1 duża cebula pokrojona(...)gałki muszkatołowej sól do smaku pieprz do smaku Instructions Mąkę i sól wsypać do miski miksera lub na stolnicę, dodać rozbełtane jajko i gorącą wodę , szybko wyrobić (zagnieść) elastyczne ciastoCiasto posypać mąką i zawinąć w folię spożywczą odłożyć na około 30 minut, aby odpoczęło. Na patelni rozgrzać olej , dodać cebulę smażyć ją, aż zacznie robić się szklista, dodać

SprawdzonaKuchnia.pl
Bagietka ekspresowa 102

fermentacji. W przypadku tego wypieku nie jest również wymagane doświadczenie w tej branży, czy jakieś szczególne umiejętności, to przepis dosłownie dla każdego! Jeśli posiadacie mikser, który wyrobi za Was ciasto, to naprawdę będzie szybki i w zasadzie bezobsługowy wypiek 🙂 Bagietkę pieczemy w bardzo wysokiej temperaturze z dużą ilością pary. Najprostszy sposób uzyskania odpowiedniej ilości pary to wrzucenie kostek lodu(...)porcję z nowych drożdży. Niewyrośnięcie rozczyny oznacza, że drożdże nie są aktywne. Mąkę umieścić w misce miksera dodać sól, pozostałą ilość wody i wyrośnięty rozczyn, wyrobić gładkie i elastyczne ciasto, ciasto wyrabiałam przez 5 minut przy pomocy miksera z końcówką typu hak. Ciasto pozostawić w misce, przykryć folią spożywczą, odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Następnie ciasto odgazować, podzielić na cztery

SprawdzonaKuchnia.pl
Bułki z siemieniem 101

Czas czytania: 2 min Bułki z siemieniem lnianym to kolejny przepis do wypróbowania, a naprawdę warto! Bułki są wyborne, niesamowicie smaczne idealne na śniadanie lub podwieczorek! Ciasto, z którego przygotowujemy bułki, jest sprężyste i bardzo elastyczne dlatego też formowanie z niego bułeczek jest bardzo łatwe i przyjemne. Do ciasta dodałam mielone nasionka lnu, które sprawiają, że bułki są wilgotne(...)nasionka 1 małe jajko + łyżka mleka Instructions Do miski miksera wlać wodę dodać drożdże i cukier mieszać do ich całkowitego rozpuszczenia, następnie dodać pozostałe składniki zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę do podwojenia objętości. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na 10 równych części z każdej

SprawdzonaKuchnia.pl
Gofry z łososiem 116

jest ich wielka zaleta! Gofry przygotowane są z mieszanki mąki pszennej i ryżowej co sprawa, że są bardzo chrupiące. To jest to, co lubimy w gofrach najbardziej! Do ciasta dodajemy kawałki wędzonego łososia, sporą ilość szczypiorku i czosnek. Zamiast szczypiorku można dodać świeży koperek, który wspaniale komponuje się z łososiem. Do gofrów proponuję podać sos przygotowany na bazie sosu sojowego(...)gofry z cukinii . Print Gofry z łososiem .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Wspaniałe gofry na obiad lub kolację w wersji  light bez tłuszczu. Ciasto przygotowane z mąki ryżowej i pszennej z dodatkiem łososia. Course Obiad Cuisine Fusion Keyword gofry, łosoś Prep Time 10 minutes Cook Time 10 minutes Total Time 20 minutes Servings

SprawdzonaKuchnia.pl
Tortilla 83

Ingredients 180 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 3 łyżki oleju 1/2 szklanki bardzo ciepłej wody Instructions Do miski odmierzyć mąkę i sól, wymieszać. Dodać ciepłą wodę z olejem ciasto zacząć mieszać widelcem, a następnie zagnieść ręką, ciasto powinno być gładkie i elastyczne . Uformować kulę i zawinąć w folię, odłożyć na 10 minut, aby odpoczęło. Następnie wyjąć ciasto z foli(...)delikatnie posypać mąką blat i ciasto, uformować wałek, podzielić na 8 równych kawałków. Każdy kawałek rozpłaszczyć dłonią na okrągły placuszek, następnie posypując mąką rozwałkować cienki placuszek, moje miały średnicę 18 cm. Tortille piec na suchej patelni około 2 minuty z każdej strony. Podczas pieczenia powinny pojawić się bąble na placuszkach! Gotowe tortille do czasu podania przechowywać pod przykryciem lub można

SprawdzonaKuchnia.pl
Knedle truskawkowe 82

mogą to być ziemniaki z poprzedniego dnia, przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce do mięsa. Następnie dodać mąkę (1 i 1/2 szklanki), jajko i szczyptę soli, zagnieść gładkie ciasto w razie potrzeby dodać odrobinę więcej mąki. Z ciasta uformować rulon, który następnie dzielimy na 16 kawałków. Podczas formowania lekko podsypujemy blat pozostałą mąką. Do dużego garnka wlać wodę, posolić(...)zagotować. Każdy kawałek ciasta rozpłaszczyć na placuszek około 7 cm średnicy (oby nie był zbyt cienki) na środek położyć truskawkę, ciasto zawinąć do góry, dokładnie zlepić i utoczyć kulkę, dłoń lekko oprószyć mąką i obtoczyć knedel w mące, gotowy odłożyć na podsypany mąka blat. To samo zrobić z pozostałymi kawałkami ciasta. Knedle wkładamy na wrzącą wodę i delikatnie mieszamy

SprawdzonaKuchnia.pl
Knedle z brzoskwiniami 82

już było, teraz przyszła pora na knedle z brzoskwiniami. Brzoskwinie chyba raczej rzadko wykorzystywane są do tego typu dania, postanowiłam spróbować i przygotować porcję z ich dodatkiem. Wyszły super! Ciasto jest jak zawsze pyszne, a dodatek twarogu sprawia, że jest delikatne lekko puszyste i bardzo smaczne. Do knedli najlepiej wybrać dojrzałe słodkie owoce ważne, żeby nie były zbyt miękkie. Przejrzałe(...)owoce rozgotują się zbyt mocno i wnętrze knedli nie będzie takie smaczne. Nadzienia do knedli, jak i ciasta nie słodzę, proponuję więc podać je z czymś słodkim, aby smakowały tak, jak należy, może to być cukier trzcinowy, miód lub syrop z agawy. Jeśli chcielibyście, aby knedle były słodkie w środku, możecie dodać do każdej kuleczki z brzoskwinią pół łyżeczki cukru

SprawdzonaKuchnia.pl
Bułki śniadaniowe z makiem 92

łyżeczki cukru 1 1/2 łyżeczki soli 1 jajko 2 łyżki roztopionego masła olej do posmarowania misy Suchy mak do posypania Jak przygotować bułki śniadaniowe z makiem z ciasta drożdżowego? Wszystkie składniki mieszamy w misie robota za pomocą haka do pizzy, wyrabiamy tak długo (ok. 5 minut) aż ciasto będzie odstawać od ścianek misy robota. Ze świeżymi drożdżami najpierw robimy rozczyn(...)Możemy oczywiście wyrabiać ciasto ręcznie. Ciasto po wyrobieniu zostawiamy na ok. 10 minut aby odpoczęło, potem jeszcze raz wyrabiamy przez około 5 minut. Ciasto powinno mieć wygląd, konsystencję plasteliny. Przekładamy ciasto drożdżowe do posmarowanej olejem miski, zostawiamy na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia, przykrywamy ściereczką. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 części, z każdej formujemy okrągłą bułkę, nacinamy na krzyż przez

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tarta budyniowa z adwokatem i truskawkami 130

Tarta tylko dla dorosłych!  Tarta przygotowana z ciasta półkruchego z dodatkiem jogurtu i wypełniona waniliowy kremem budyniowym z adwokatem oraz owocami - truskawkami oraz borówkami. Całość posypana jest płatkami migdałowymi. Po prostu niebo w gębie! Jest tak pyszna, że nie sposób poprzestać na jednym kawałku... Tarta nie jest przesłodzona, a w kremie wyczuwalny jest smak oraz aromat adwokata. Smaki(...)dominuje, a jedynie dodaje masie odrobinę charakteru, by nie była zbyt mdła. Całość dopełniają pyszne truskawki. Idealny deser na różnego rodzaju towarzyskie spotkania, jak i bez okazji... Składniki:   Ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 100 g masła 2-3 łyżki cukru pudru 1 żółtko 2 łyżki jogurtu naturalnego szczypta soli Masa budyniowa: 1 i 3/4 szklanki mleka

Kuchnia MagdaLeny
Chałka szpinakowo-makowo-pomidorowa 148

gorąca herbatka. Musicie koniecznie taką upiec. Warto. Odpalajcie piekarniki. Smacznych inspiracji Wam życzę. Potrzebujemy: Na rozczyn: 5 dag świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru 2 łyżki mąki tortowej Na ciasto: 3 szklanki mąki tortowej 1 mała łyżeczka soli 6 łyżek oliwy Gallo Classico 10 dag szpinaku mrożonego rozdrobnionego 1 łyżka sypkiego maku 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego Dodatkowo: mąka pszenna do posypania(...)cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na około 20 minut w ciepłe miejsce aż rozczyn ,,ruszy'', będzie taki napuszony i podwoi swoją objętość. 2. Ciasto: Do mąki wlewamy oliwę, dodajemy sól i rozczyn i zagniatamy ciasto, ciasto zagniatamy kilka chwil, tak żeby wszystkie składniki równomiernie się przemieszały, ciasto będziemy jeszcze zagniatać z dodatkami. Następnie ciasto dzielimy

Izabelawkuchni
Pizza na winie. Pizza z tego co w lodówce 101

kolorowe papryki to pizza jest na wypasie, a nie skromna Margaritta. Znalazła się też rukola i fioletowa bazylia do dekoracji, zrobiłam pizzę na wypasie, pychota J Przepis na ciasto drożdżowe na pizzę: 300g mąki pszennej 160 ml cieplej wody 30 g drożdży świeżych lub 1 op. suszonych 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli Pizza na winie. Pizza z tego(...)lodówce. U mnie składnikami pizzy na winie są produkty podane wyżej we wstępie. Wy połóżcie na cieście na pizzę to co znajdziecie we własnej lodówce. Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe wrzuciłam do misy robota i wyrobiłam kilka minut hakiem do pizzy. Ciasto na pizzę można wyrobić ręcznie. Odstawiamy ciasto na 30 minut do wyrośnięcia , rozwałkowujemy cienko, formujemy prostokąt i układamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Puszyste gofry z owocami 165

jedynie czego potrzebujemy to dobrej gofrownicy. Niestety bez tego gofrów nie przygotujemy. Im większą moc ma gofrownica tym lepiej, szybciej je przygotujemy i będą bardziej chrupiące. A przepis na ciasto jest bardzo prosty. Zapamiętacie :) Składniki na gofry 1,5 szklanki mąki 2 jajka 1,5 szklanki ciepłego mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki cukru pudru 1/3 szklanki oleju(...)żółtek dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko, cukier puder, olej i całość dokładnie mieszamy. Do przygotowanej masy dodajemy białka i przy pomocy łyżki delikatnie mieszamy. Odrobinę ciasta na gofry wykładamy na gofrownicę i pieczemy gofry na rumiany kolor. W wysokim naczyniu ubijamy śmietanę z cukrem pudrem. Na upieczone i lekko ostudzone gofry wykładamy trochę bitej śmietany

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ciasto kubeczkowe (jogurtowe, łyżką mieszane) 1462

Pomysł na ciasto, które przygotujecie bez użycia miksera. Miękkie, puszyste i błyskawiczne do przyrządzenia. Zaletą tego wypieku jest to, że poszczególne składniki na ciasto, odmierzane są w kubku po jogurcie.   Składniki na formę, np. do tarty o średnicy 23-25 cm: ciasto 1 jogurt naturalny (kubek 200 g) 1 kubek oleju 1 kubek drobnego cukru 3 kubki mąki(...)aromatu waniliowego do nadziania, np. garść truskawek 1 łodyga rabarbaru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej do dekoracji cukier puder Uwaga: jogurt i jajka muszą być w temperaturze pokojowej. Składniki na ciasto umieścić w misce. Za pomocą trzepaczki lub łyżki wszystko ze sobą wymieszać (mieszać krótko, tylko do połączenia się składników). Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem. Wylać ciasto

Ugotować

Proponowane wyszukiwania