ciasto - 163312 przepisów (strona:1937/10888)

pączki na mące krupczatce 117

puszystą masę (naczynie z jajkami, żółtkami i cukrem umieszczamy na garnku z niewielką ilością gotującej się wody). Do mąki dodajemy sól, podrośnięty zaczyn oraz masę jajeczną i wyrabiamy ciasto. W trakcie wyrabiani dodajemy rozpuszczone masło oraz alkohol. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 60 min. Następnie przekładamy ciasto na podsypaną mąką stolnicę i delikatnie rozwałkowujemy. Wycinamy

Domowy Smak Jedzenia
Pączki z nadzieniem jagodowym 126

jagodowym - wykonanie: Mleko mieszam z masłem, drożdżami i cukrem. Odstawiam na 10 minut. W misce mieszam mąkę z solą, robię dołek, wlewam rozczyn, dodaję jajka i żółtka oraz spirytus. Ciasto wyrabiam przez około 5 minut. Następnie odkładam do wyrośnięcia.  Jaka temperatura w mieszkaniu jest optymalna do wyrastania ciasta drożdżowego? Temperatura w okolicy 22 - 24 stopni pozwoli na bardzo szybkie(...)wyrastanie ciastaCiasto wyrośnie w tej temperaturze bardzo szybko. Nim się obejrzycie ciasto podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat dobrze oprószony mąką. W międzyczasie pod głęboką patelnią włączamy źródło ciepła i rozgrzewamy olej do temperatury 175 stopni C. Kulkę ciasta dobrze w niej maczamy i rozpłaszczamy dłońmi na grubość około 1 cm. Krążki wycinałam szklanką, nie czekałam

MamaOskarka
pączki z dziurką wg s. Anastazji 99

Drożdże dokładnie mieszamy z 1 łyżką cukru, letnim mlekiem oraz 2 łyżkami mąki i odstawiamy do podrośnięcia. Mąkę mieszamy z solą, dodajemy podrośnięty rozczyn, żółtka z cukrem i wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy masło i alkohol. Gotowe ciasto odstawiamy do wyrośnięcia, na ok. 60 min. Wyrośnięte ciasto przekładamy na lekko oprószoną stolnicę. Rozwałkowujemy na grubość ok. 1cm , wykrawamy szklanką

Domowy Smak Jedzenia
Chrust piwny 150

rozwalonym na trzy części wałku...Na szczęście znalazł się w domu godziwy zastępca (co już niebawem będziecie mogli zobaczyć w wyróżnionej relacji na Instagramie) i mogłam prać po tym cieście spokojnie i bez obaw że zaraz znowu się rozleci. Wyszły chrupiące i takie jak je sobie wyobrażałam, a o tym że smakowały niech świadczy fakt, że pięć  (albo(...)mące). Do dużej miski przesiewamy mąkę, wbijamy żółtka, dodajemy szczyptę soli, piwo i starte na wiórki masło. Mieszamy wszystko łyżką, a następnie wyrabiamy dłonią lub robotem do momentu jak ciasto stanie się zwarte, a grudki masła niewidoczne. Ja wyrabiałam około 10 minut ręcznie. Gotowe ciasto przekładamy do woreczka, owijamy i chłodzimy 2 godziny w lodówce. Po tym czasie wyciągamy

Kuchnia w czekoladzie
Tawa Tawas. Boliwijskie pączki 128

podarowałam, nie lubię bardzo słodkich wypieków. W smaku trochę podobne do pączków, ale zdecydowanie szybciej się je robi. Są na zewnątrz są chrupiące, a w środku miękkie i puszyste. Ciasto na te pączki jest krojone, więc robi się je błyskawicznie. Sposób wykonania przypomina szagówki, czyli wielkopolskie kopytka , wałki ciasta kroi się na szagę, czyli po skosie. Właściwie oprócz mleka niczym(...)przygotować Tawa tawas ? Wszystkie składniki wrzucamy do miski i wyrabiamy jak na pierogi czy kopytka. Ja robiłam wszystko ręcznie w misce i to zajęło mi 5 minut. Ale można ciasto wyrobić hakiem robota do uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji. Ciasto powinno być elastyczne i nie kleić się do dłoni. Z ciasta formujemy wałeczki jak na kopytka, które następnie lekko spłaszczamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jogurtowe ciasto z kiwi i bananem 91

Lekkie, niskokaloryczne jogurtowe ciasto z kiwi i bananem dla łasuchów liczących kalorie. Maj jest wyjątkowo ciepły, więc coraz częściej mam ochotę na ciasta bez pieczenia . Dzisiejsza propozycja jest fajnie przełamana kwaskowym smakiem kiwi. Jak dla mnie to ciasto idealne, jeżeli lubicie smak jogurtu i kiwi powinno Wam również przypaść do gustu :). Przy okazji przepraszam Was za małą aktywność ostatnio(...)bardzo ważnego dla mnie projektu i liczę na to, że wszystko rozstrzygnie się po mojej myśli. Trzymajcie kciuki kochani!. Niebawem się okaże czy moje marzenie się zrealizuje:) Jogurtowe ciasto z kiwi i bananem Spód 250 g herbatników maślanych 120 g masła Masa jogurtowa z kiwi 500 ml jogurtu naturalnego 70 g cukru 4 kiwi 2 banany 1-2 łyżki soku

Pieguskowa Kuchnia
Ciasto Rocher 155

Dzisiaj zapraszam na pyszne orzechowo-czekoladowe ciasto Rocher . Bez pieczenia , na herbatnikach kakaowych, z dodatkiem masy kajmakowej i orzechów laskowych. Bardzo syte, wystarczy kawałek żeby zaspokoić ochotę na słodkie. Zdjęć tym razem skąpo, gdyż ciasto zeszło nadspodziewanie szybko. Porcja na mniejsza blaszkę o wymiarach 24×24 cm. Za przepis dziękuję aguzji . Ciasto Rocher herbatniki kakaowe 1 puszka masy kajmakowej(...)orzechową, wyrównać i ułożyć kolejną porcję herbatników. Na herbatniki wyłożyć masę kajmakową i przykryć herbatnikami. Na wierzchu równo ułożyć masę mascarpone i posypać startą czekoladą. Schłodzić najlepiej przez noc. Ciasto Rocher By Published: Calories per serving: Fat per serving: Ingredients: Thinly-sliced Price: Directions: ... Artykuł Ciasto Rocher pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
Serduszka z cynamonem – ciastka francuskie na Walentynki 145

Babci, Andrzejki, Sylwester czy inne okazje. Super efekt z kilku dosłownie składników.       PRZEPIS NA CIASTKA FRANCUSKIE NA WALENTYNKI Składniki na ciastka francuskie na Walentynki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 6 łyżek oleju 4 łyżki cukru trzcinowego 4 łyżeczki cynamonu   Jak zrobić ciastka serduszka z cynamonem: Zaczynamy od przygotowania ciasta. Najpierw ciasto francuskie odpakowujemy, rozwijamy i jeśli trzeba(...)wygładzić wałkujemy lekko. Następnie olej mieszamy z cukrem i cynamonem. Potem ciasto francuskie smarujemy mieszaniną z cynamonem. Zaraz potem ciasto zwijamy po dłuższym boku – połowę z jednej strony, połową z drugiej, tak by na środku spotkały się dwie mini rolady. Ostrym nożem kroimy ciasto w plastry, układamy na blaszce z papierem do pieczenia formując serduszka. Pieczemy 10 min w 200st

Dorota Smakuje
„Wielka samotność” i mrożone ciasto czekoladowe 125

świetne czekoladowe ciasto ze swoim ciemnym kolorem, zimnem, nierówną teksturą przypomina mi Alaskę z powieści Kristin Hannah ”Wielka samotność”. Nieobliczalna, niedostępna i surowa, nie wybacza błędów i nie akceptuje ludzkich słabości – taka jest Alaska w tej pięknej i chwytającej za serce książce, która wciągnie Was bez granic i nie pozwoli spokojnie zasnąć. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji sięgnąć po „Wielką(...)samotność”, koniecznie to zróbcie. To powieść przywracająca wiarę w czystą miłość i duszę człowieka.   Moje ciasto jest metaforą tej niedostępnej Alaski – dużo orzechów, nierówno ułożone biszkopty i morze czekolady budują obraz niedostępny, ale kiedy przenikniemy do środka, okaże się, że czekają na nas cudowne smaki i doznania Jak przygotować mrożone ciasto czekoladowe? Składniki: 5 czekolad (mleczne i ciemne

Słodki sentyment
Trójkąty półfrancuskie z jagodami 122

Pyszne i łatwe w przygotowaniu ciastka półfrancuskie wypełnione jagodami . Świetna alternatywa dla jagodzianek i jagodowego ciasta . Szybkie i naprawdę smaczne. Najlepiej smakują oczywiście na ciepło, ale na drugi dzień też są kuszące. Z podanej poniżej porcji wychodzi około 20 trójkątów. Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki 2 dag drożdży 200g masła 2 jajka 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 szczypta soli(...)łyżki cukru pudru Mąkę siekam z masłem i rozkruszonymi drożdżami, następnie dodaję jajka, sól i śmietanę. Całość zarabiam nożem, a gdy składniki się wymieszają, szybko zagniatam i tworzę kulę. Ciasto wkładam do lodówki na całą noc (10 godzin). Jagody mieszam z cukrem pudrem. Ciasto rozwałkowuję na grubość ok. ½ cm i kroję na kwadraty (10×10 cm) lub prostokąty (wtedy

Słodki sentyment
Drożdżówka z makiem i kruszonką. 155

Miały być, bułeczki drożdżowe z makiem i kruszonką, ale z lenistwa powstało, takie oto, ciasto drożdżowe z makiem i kruszonką :) Muszę przyznać, że to był eksperyment. Nigdy wcześniej, nie robiłam ciasta drożdżowego z makiem w takiej formie. Powiem Wam, że to był strzał w dziesiątkę. Rodzinka się zajadała. Na pewno to ciasto, zostanie u nas na stałe. Następnym razem, zrobię(...)swoją masę makową. Tym razem zrobiłam z masą z puszki, ponieważ zalegała mi w szafce i chciałam ją wykorzystać. Bardzo polecam to ciasto, jest pyszne. Składniki: 500 g. mąki pszennej tortowej + 1 łyżka 1 szklanka ciepłego mleka (moja szklanka ma 230 ml.) 50 g. drożdży 1/2 kostki masła 2 jajka 1 żółtko (białko zostawić do maku) 1/2 szklanki cukru

Agusiowe smakołyki
Ciasto drożdżowe z kruszonką 152

Zapach ciasta drożdżowego przywołuje wspomnienia z dzieciństwa.  I ta pyszna, chrypiąca kruszonka. Do tego kubek ciepłego mleka  lub filiżanka kawy. Czy może być coś lepszego?   Składniki: 800g mąki pszennej 150g cukru 2 op. suchych drożdży (2x7g) 4 jajka 1,5 szklanki mleka  150g masła szczypta soli Kruszonka:  8 łyżek mąki 6 łyżek masła 3 łyżki(...)sól. Mleko lekko podgrzewamy. Do sypkich produktów dodajemy roztrzepane jajka, ciepłe mleko oraz połowę roztopionego masła. Wszystko dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Dodajemy resztę mleka i wyrabiamy dokładnie,  aż ciasto będzie miękkie i elastyczne.  Ciasto przykrywamy ściereczką  i pozostawiamy do wyrośnięcia. Po godzinie powinno podwoić swoją objętość. Blaszki (dwie podłużne) smarujemy tłuszczem  i posypujemy mąką. Wyrośnięte ciasto

Pyszności Słodkości
Kruche bezglutenowe ciasto z masłem orzechowym, karmelem i orzeszkami 133

Dziś warjacia na temat ciasta z zeszłego tygodnia, mojej rodzinie tak zasmakowało, że postanowiłam wykorzystać patent ciasta w formie kruszonki. Zrobiłam wersję na bogato i bezglutenowo, bo użyłam mąki owsianej, zamiast dżemu przełożyłam kruszonkę masłem orzechowym, a wierzch zwieńczyłam sosem tofii i solonymi orzechami, wiem, wiem rozpusta Składniki na tortownice o średnicy 26 cm: 420 g mąki owsianej(...)Przepis na kramel/sos toffi znajdziecie tu: Wegański sos toffi Przygotowanie: Dużym nożem wszystkie składniki siekaj tak długo (mi to zajmuje 10 minut) , aż zaczną się zlepiać, ale nie zagniataj ciasta w kulę, potrzebna jest właśnie kruszonka. Formę wyłóż papierem do pieczenia, połowę ciasta wyłóż na dno, lekko dociśnij aby nie było dziur. Następnie łyżeczką nałóż masło orzechowe, rzucaj gdzie popadnie

greenscarf