ciasto - 162258 przepisów (strona:1935/10818)

Fale Dunaju / Danube Waves Cake 84

Dziś zapraszam na pyszne i bardzo popularne nie tylko w Polsce ciasto, czyli Fale Dunaju. U mnie z wiśniami, ale pasują do niego również jabłka lub brzoskwinie. Mój przepis nie jest tradycyjnym przepisem, ale zdecydowanie szybszą i łatwiejszą jego wersją. Zamiast tradycyjnego ciasta biszkoptowego postawiłam na lżejsze, wilgotne i dłużej zachowujące świeżość ciasto, które jest moim sprawdzonym, uniwersalnym przepisem bazowym(...)śmietanki kremówki W misce wymieszać mąkę i proszek. W drugim naczyniu połączyć olej z cukrem, wanilią, jajkami i mlekiem. Wsypać mąkę z proszkiem, szybko wymieszać trzepaczką - tylko do połączenia. Ciasto  podzielić na pół, do jednej dodać przesiane kakao i 2 łyżki mleka. Do wyłożonej papierem blaszki wyłożyć jasne ciasto, a na nie warstwę ciemnego ciasta. Delikatnie wyrównać wierzch

Lekcje w kuchni
Bułeczki drożdżowe po włosku (z serem i pesto) / Italian Style Pesto and Cheese Rolls 78

pomidorami, oliwkami i mnóstwem ciągnącej się mozzarelli są pyszną przekąską na imprezy i nie tylko.  Pasują jako dodatek zupy, ale sprawdzą się też na drugie śniadanie zamiast kanapki. Ciasto drożdżowe na bułeczki po włosku jest bardzo proste w przygotowaniu. Możecie przygotować je dzień wcześniej, bo pięknie wyrasta również przez noc w lodówce. Można je też z powodzeniem mrozić. Takie(...)ulubiony żółty ser. Zakręcone bułeczki po włosku są bogato nadziane, dlatego do ich krojenia obowiązkowo używamy bardzo ostrego noża. Jeśli obawiacie się, że rozpadną się podczas krojenia, możecie upiec ciasto w formie jednego dużego bochenka (lub dwóch małych). Bułeczki drożdżowe po włosku są pyszne na ciepło, z ciągnącym się serem, ale smakują też świetnie w temperaturze pokojowej. To świetny pomysł

Lekcje w kuchni
Bułki mieszane ze zdrową mąką / Homemade Healthy Rolls 100

orkiszową. Gotowe bułeczki drożdżowe są puszyste i delikatne w środku, z miękką skórką - nadadzą się też do stworzenia hamburgerów. Jeśli chcecie upiec domowe bułki mieszane na śniadanie, możecie przygotować ciasto wieczorem i pozwolić mu rosnąć przez noc w lodówce. Ciasto drożdżowe na bułeczki świetnie znosi też mrożenie, możecie przygotować go więcej. Z podanych proporcji upieczecie dużą blachę domowych bułek mieszanych(...)zdrową mąką. Przepis możecie dowolnie modyfikować, na przykład dodać do ciasta Waszą ulubioną mieszankę ziaren lub odrobinę suszonych ziół. Poleca, smacznego:) Jeśli chcecie wiedzieć, jak prawidłowo zagnieść ciasto na domowe bułki, obejrzyjcie mój film- przepis na pyszne bułki paprykowe (film TUTAJ) Polecam też bułki drożdżowe po włosku - przepis TUTAJ. Przepis na domowe bułki mieszane ze zdrową mąką

Lekcje w kuchni
Hummus / Hummus Recipe 103

papryka Przepis na hummus, przygotowanie: Ciecierzycę zmiksować na gładką pastę z pozostałymi składnikami hummusu. Jeśli jest za gęsty dodać kilka łyżek wody lub oliwy. Jeśli jeszcze zastanawiacie się, jakie ciasto upiec na Wielkanoc, polecam Wam kilka moich przepisów na ciasta na święta: CIASTO BAJECZNE: CIASTO ARBUZ CIASTO ROCHER CIASTO BOUNTY KOSTKA ŚWIĄTECZNA CIASTO NIEBO WSZYSTKIM CZYTELNIKOM MOJEGO BLOGA ŻYCZĘ ZDROWYCH

Lekcje w kuchni
Chleb z garnka na zakwasie / Vermont Sourdough Dutch Oven Bread 102

pszennym . O tym, jak przygotować zakwas, pisałam dawno temu (przepis TUTAJ ). Ważne, by nasz zakwas był dość silny, a nie bardzo młody. Chleb jest pieczony bez drożdży, więc ciasto musi urosnąć tylko dzięki zakwasowi. Pamiętajcie, że zakwas możecie z powodzeniem mrozić. Po rozmrożeniu i dokarmieniu (u mnie to około 2 dni) nadaje się do pieczenia chleba lub bułek. Pszenno-żytni(...)wnętrze i chrupiącą skórkę. Nie jest ciężki jak razowe chleby na zakwasie. Z podanych proporcji upieczecie duży, wspaniały bochen domowego chleba . Jeśli Wasz garnek żeliwny jest mniejszy, możecie podzielić ciasto na dwa mniejsze bochenki. Taki chleb na zakwasie może też być pieczony na kamieniu do chleba. Pamiętajcie, by zachować szczególną ostrożność podczas przenoszenia wyrośniętego bochenka chleba do gorącego garnka rzymskiego

Lekcje w kuchni
Najłatwiejsze placki na tortille w 10 minut 109

tortille bardzo łatwo można zrobić w domu. Sprawa jest naprawdę prosta, a składniki na pewno masz w spiżarce. Wystarczy garść mąki, olej i woda. Jedna tylko uwaga: do ciasta dodaj ciepłej wody, wtedy będzie się łatwiej wyrabiało, choć trzeba dodać, że nie jest ono tak miękkie jak ciasto drożdżowe i trzeba odrobinę siły w pracę włożyć. Podobnie jest z wałkowaniem(...)ciasto jest sztywnawe i trzeba docisnąć wałek. Plus jest taki, że placek nie zwija się, jak w przypadku ciasta drożdżowego, co ułatwia pracę. Poza tym ciasto zawiera olej i nie przywiera do podłoża, ani wałka, nie trzeba go cały czas podsypywać. Pamiętaj, żeby placki na tortille bardzo, bardzo cienko rozwałkować – placek powinien być niemal przezroczysty. Wtedy szybciej się piecze

Niedzielny kucharz
Chleb z keksówki na zakwasie 127

chleb wyszedł trochę bezsmakowy, lepiej chyba dać więcej) dodatkowo ziarna jeśli chcemy Używałam miksera z hakami. Jeśli ktoś nie posiada może składniki wymieszać łyżką i krótko wyrobić rękoma, ale ciasto jest dość mokre i będzie się przyklejać ;) Osobiście przestanę posypywać wypieki ziarnami, bo strasznie się rozsypują po upieczeniu. Lepiej dawać je do środka ciasta. Wyrabiamy ciasto około 5 min mikserem(...)hakami. Odstawiamy do odpoczęcia około pół godziny w temperaturze pokojowej i znów wyrabiamy mikserem około 5 min. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Zostawiamy aż wyrośnie prawie do brzegów formy, przynajmniej 2 godziny, ale może trwać to i 4 ;)  Można włożyć blaszkę do ciepłego piekarnika aby szybciej wyrastało. Nagrzewamy piekarnik do ok. 40 stopni i wyłączamy, wtedy

W kuchni bez szafek
Chleb pszenno-kukurydziany na miodzie 123

wraca, jest mięciutki i puszysty za razem. Lekko słodki. Jednym słowem...idealny. Można upiec go na świąteczny stół. Ja na pewno tak zrobię. Bardzo Wam go polecam. Potrzebujemy: Na ciasto: 2 szklanki mąki tortowej 1 szklanka mąki kukurydzianej 1 szklanka ciepłego mleka 5 dag świeżych drożdży 1 lekko kopiasta łyżka miodu prawdziwego 1 mała łyżeczka soli 4 łyżki oleju Dodatkowo(...)mąka pszenna do posypania stolnicy olej do posmarowania foremki Wykonanie pysznego chlebka: 1. Ciasto: Obie mąki wsypujemy do miski. Drożdże i miód rozpuszczamy w ciepłym mleku. Wlewamy do mąk i dokładnie mieszamy widelcem. Nie zagniatamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na pół godziny. W razie potrzeby gdyby ciasto było zbyt gęste dolewamy ciepłego mleka i mieszamy

Izabelawkuchni
Chleb pszenny z garnka II 110

trochę, go przerobiłam i myślę, że zbliżyłam się do ideału.  Chlebek wyszedł z grubą chrupiąca skórką i mięciutkim wnętrzem. Ponieważ lubię słonecznik, dodałam, go również do mojego wypieku. Ciasta na chleb nie trzeba wkładać na całą noc do lodówki, jak przy poprzednim moim przepisie, zatem jest dużo szybszy w przygotowaniu. 700 g mąki typ 650 100 g łuskanego słonecznika(...)wody. Wszystko razem wymieszać odstawić na 10 minut aby zaczyn zaczął pracować. Kiedy zaczyn podwoi swoją objętość dodać do niego resztę mąki, resztę wody, słonecznik, olej i sól. Wyrabiać ciasto aż zacznie odchodzić od ręki, lub końcówką hakową miksera przez ok. 1o minut. Gotowe ciasto (ma być dość luźne) przykryć czystą ściereczką odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę w ciepłe

Krylowa Kuchnia
Pierogi z soczewicą i pieczarkami 82

Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej (+ mąka do podsypywania stolnicy) 300 ml mleka 1 łyżka masła sól Farsz: 1 szklanka zielonej soczewicy 500 g pieczarek 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku sól, pieprz olej do gotowania i smażenia Sposób wykonania: Ciasto: Mleko zagotowujemy, dodajemy masło i mieszamy do momentu aż się rozpuści. Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy(...)sól i mleko. Mieszamy ręką do połączenia składników. Następnie ciasto wykładamy na stolnicę i zagniatamy miękkie, jednolite i elastyczne ciasto.  Gotowe Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. Farsz: Soczewicę płuczemy na sitku, przesypujemy do garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy pod przykryciem około 30 minut. Po ugotowaniu przekładamy na sitko aby odsączyć ją z nadmiaru wody

Qchnia po prostu
Polewa czekoladowa - przepis 102

Polewa czekoladowa Przepis, który ułatwi przygotowania do każdej imprezy, czy to święta. To przepis, na najlepszą polewę czekoladową z kakao, którą udekorujecie ciasto, lub tort. Z polewą czekoladową wszystko smakuje lepiej! Polecam mój sprawdzony przepis na polewę czekoladową z kakao! Jest prosta i szybka do zrobienia, smakuje naprawdę dobrze, a wygląda jeszcze lepiej. Ciasto polane taką polewą czekoladową prezentuje się(...)wiele lepiej niż zwyczajną topioną czekoladą. Jest lśniąca, przyjemnie błyszczy i do przygotowania są potrzebne t ylko 4 składniki , które większość znajdzie w domu. Taką polewą czekoladową można polać ciasto , babkę , tort , czy wiele innych wypieków. Jeżeli zostawimy ją na noc w lodówce, to polewa zgęstnieje i będzie niczym krem czekoladowy do smarowania (taka a'la nutella). Takim wystudzonym kremem

Kuchnia Łukasza
Babka budyniowa 137

szukać i czytać różne przepisy. Jest tego trochę, do wyboru. Są nawet takie bez mąki, na samych budyniach. Tak więc poczytałam i zrobiłam swoją. Powiem szczerze, że podczas robienia ciasta, miałam pewne wątpliwości, co z tego będzie. W pewnym momencie konsystencja ciasta, była dość dziwna. Na szczęście, po dodaniu piany z białek ciasto zrobiło się gładkie. Mimo to czekałam(...)łyżka kakao 1 łyżka mleka Wykonanie: Żółtka utrzeć z cukrem. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia i budynie. Wlać olej. Zmiksować. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać do ciasta. Zmiksować chwilę na najniższych obrotach miksera, lub wymieszać łyżką. Część ciasta wyłożyć do foremki na babkę, wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Do pozostałej części ciasta, dodać kakao i mleko

Agusiowe smakołyki
Tarta żurkowa z przepiórczymi jajkami 149

tego świetnie smakuje. Żurek został czosnkiem, chrzanem doprawiony i pieprzem, chili wyostrzony.  Mini jajeczka sprytnie w masie zostały schowane i zwiniętymi plasterkami boczku poprzeplatane.   Składniki: ciasto na tarte o średnicy 30 cm: 100 g zimnego masła, 300 g mąki pszennej, 2 duże jajka kurze, ½ łyżeczki soli, opcjonalnie 1 – 2 łyżki wody, mąka do podsypania, masa: 2 opakowania(...)surowego boczku w bardzo cienkich plasterkach, ok. 9 szt. jaj przepiórczych, pieprz świeżo mielony do smaku, suszona papryczka chili świeżo mielona  do smaku, zielona pietruszka. Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto rozwałkowujemy, dokładnie wylepiamy dno i ścianki formy. Wkładamy do lodówki na ok. 40 min lub zamrażalnika, na 10 min do schłodzenia. Piekarnik

Moniki Smakołyki
Pyszne bułeczki z sezamem 89

lepszych bułeczek jakie jadłam. Wyszły mięciutkie i pyszne. Przesiać przez sitko mąkę, dodać sól, kaszę manną, drożdże. Zrobić dołek i wlać ciepłą wodę i letnie rozpuszczone masło. Dokładnie zagnieść ciasto na gładką i sprężystą masę. Ugniatać około 10 minut. Następnie wrzucić ciasto do lekko naoliwionej miski. Przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto drożdżowe lubi ciepłe miejsce. Jak ciasto(...)już wyrośnie podzielić ciasto na 12 równych części. Uformować wałeczki i zawinąć bułeczki. Każdą końcówkę zawinąć. Jedną na dół, drugą do góry. Jajka lekko ubić. Każdą bułkę zamoczyć w jajku i obtoczyć w sezamie. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozłożyć bułeczki na blaszce. Odstawić ponownie do wyrośnięcia. Obsypałam bułeczki jeszcze czarnuszką, ale to nie jest konieczne. Bardzo ważne jest żeby

Kuchnia Pokoleń
Chałka drożdżowa 104

wcale nie jest to takie trudne :-). Z podanych składników wyszła mi jedna chałka olbrzym oraz druga mniejszych rozmiarów. Uważam, że chałka jest wypiekiem dość prostym ale jak to przy ciastach drożdżowych dość czasochłonnym. Za to cały trud rekompensuje jej smak. Ja wcinałam bez niczego. Mąż nakładał masełko Każdy miał swój sposób. Podsumowanie jest jedno: pyszności Chałka drożdżowa składniki(...)świeżych (lub 7-10 g suchych) 70 g cukru 250 ml mleka 500 g mąki plus troszkę do podsypywania gdyby się kleiła 70 g masła 2 jajka (1 do ciasta i jedno do posmarowania) szczypta soli Masło rozpuszczamy. Mleko podgrzewamy (nie może być gorące). Do ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże oraz 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki. Mieszamy dokładnie

Relaxtime

Proponowane wyszukiwania