ciasto - 162258 przepisów (strona:1940/10818)

Pierogi z mięsem z drobiowym (z rosołu) 109

postać tego mięska, aby była dla nas "zjadliwa". Dziś padło na pierogi i to był naprawdę strzał w dziesiątkę.Dobrze doprawiony pikantny farsz z zieloną pietruszką i niezwykle mięciutkie ciasto pierogowe zamieniły "zwykłe" udka z rosołu w niezwykle pyszną potrawę. Do tego koniecznie mnóstwo smażonej cebulki i domowy barszczyk czerwony na zakwasie. (na zakwas buraczany znajdziecie przepis u mnie(...)blogu).  p.s.Nie mogą być nie dobre, skoro moja Hanka, która na każde mięsko reaguje słowami "bleee, fuuuj", zjadła już dwa, a jest dopiero 10:30:)))) Na ciasto pierogowe: 500 g mąki pszennej + do podsypywania 250 ml gorącej wody 1/2 łyżeczki soli 1 jajko 3 łyżki oleju rzepakowego Na farsz: 4 udka z kurczaka (przed gotowaniem ważyły

Krylowa Kuchnia
Francuskie ślimaczki z szynką i parmezanem 100

Paczkę ciasta francuskiego staram się mieć zawsze w domu. Przydaje się zarówno gdy najdzie ochota na coś słodkiego, jak i słonego, no i jest super przydatne, gdy spodziewamy się gości, a nie bardzo mamy czas na pracochłonne dania. Gotowe ciasta francuskie można kupić w każdym prawie spożywczaku, należy tylko zwrócić uwagę, aby miało w składzie dużą ilość masła. Tym razem(...)przygotowałam wytrawne przekąski z szynką i parmezanem. Szynka doskonale komponuje się ze słono-ostrym serem, a delikatne ciasto francuskie zyskuje smak przez posmarowanie go sosem pomidorowym z ziołami. Wszystko razem tworzy doskonałą kompozycję. duże opakowanie ciasta francuskiego - 375g 8 plastrów szynki 12 plastrów sera gouda 4 łyżki tartego parmezanu 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka oliwy z oliwek zioła prowansalskie

Krylowa Kuchnia
Drożdżowe paszteciki z kapustą i świeżymi grzybami 115

użyć również tych mrożonych. Farsz jest mega pyszny bo proporcje to aż50% grzybów, na 50% kapusty! Paszteciki posypałam czarnuszką, którą wszyscy uwielbiamy. Z porcji wychodzi aż 40 pasztecików, a ciasto choć drożdżowe nie jest na prawdę wymagające. Polecam serdecznie! Na ciasto: 600 g mąki pszennej + do podsypywania 250 ml mleka 100 g masła 30 g świeżych drożdży 2 jajka(...)desce do krojenia, następnie wrzucić ją na suchą patelnie i smażyć ok. 10 minut, aby nadmiar wody odparował. Farsz przełożyć do miski i doprawić jeszcze solą i pieprzem. Ciasto. 100 ml ciepłego mleka wymieszać z drożdżami i cukrem., pozostawić aby rozczyn zaczął pracować . Masło rozpuścić i przestudzić. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, mleko, rozpuszczone masło ,jajka i rozczyn. Zagniatać

Krylowa Kuchnia
Odrywane bułeczki z batatami (wegańskie, bez białego cukru, bez laktozy) 103

Kolejny przepis na drożdżowe ciasto! Tym razem wersja bez jajek i mleka a za to z batatami 😊  Postanowiłyśmy zrobić odrywany chlebek w ciekawej formie, można powiedzieć imprezowej (nie można obecnie zapraszać innych ale możecie taki wypiek zafundować swojej rodzince). Piekąc takie ciacho sprawicie frajdę swoim domownikom kiedy będą odrywać małe bułeczki i zanurzać je w pysznym kremie Rawnella(...)mąki orkiszowej pełnoziarnistej -10g drożdży suchych -250ml ciepłego mleka roślinnego (nie gorącego) -60g cukru kokosowego -150ml oleju rzepakowego -200g ugotowanych batatów -mąka do podsypywania ciasta Dodatkowo - Rawnella - Bio surowy krem orzechowy Siła Roślin  1. Mąki wymieszać z drożdżami. 2. Mleko roślinne, cukier kokosowy, olej i bataty zmiksować na gładko blenderem. 3. Suche składniki dokładnie

Candy Pandas
Chleb pszenny – najprostszy przepis 25719

zamrażalki a w takiej formie zajmuje mniej miejsca. Wyjątkowo szybki chleb pszenny jest wykonywany błyskawicznie, nie trzeba czekać na wyrośnięcie zaczynu, nie trzeba czekać kilku godzin na wyrośnięcie ciasta. Można go spożywać właściwie już kilkanaście minut po wyciągnięciu z pieca, ma chrupiącą skórkę, delikatny i napowietrzony środek. Raz upieczesz własny chleb i już nie będziesz chcieć kupować pieczywa z piekarni(...)oleju mak, siemię lniane, sezam do obsypania chleba (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Najprostszy chleb pszenny – Wykonanie 800 gram mąki przesiej przez sito. Wsyp do miski w której będziesz wyrabiać ciasto drożdżowe. Przesiana mąka spowoduje, że chleb będzie bardziej napowietrzony i bardziej puszysty. Do mąki dodaj 10 gram suchych drożdży, 2 płaskie łyżeczki soli, 3 łyżki dobrej jakości oleju. Następnie wlej

To Musisz Wiedzieć
Chleb pszenno żytni ze słonecznikiem na zakwasie 100

zakwasie Thermomix Wykonanie: Do naczynia Thermomix wlewamy wodę, dodajemy zakwas i 1 łyżkę mąki. Mieszamy czas 2 min/temp 37/obr. 3. Następnie dodajemy pozostałe składniki oprócz ziaren słonecznika. Wyrabiamy ciasto czas 4 min/Interwał/funkcja Wyrabianie . Na 1 minutę przed końcem wyrabiania dodajemy ziarna słonecznika. Ciasto zostawiamy w naczyniu do wyrośnięcia. Czas zależy od szybkości wyrastania ciasta na ogół jest(...)godzin. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy czas 3 min/Interwał/funkcja Wyrabianie. Blaszkę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Na blaszkę przekładamy ciasto. Ciasto będzie klejące, aby nie kleiło nam się do ręki zwilżmy rękę woda. Chleb przykrywamy ścierka, zostawiamy do wyrośnięcia – ja czekam do momentu aż ciasto dorośnie go górnej ścianki keksówki – zajmuje to ok. 2 godziny. Piekarnik rozgrzewamy

Themo przepisy
Drożdżowe bułeczki 87

Długo zachowują świeżość, więc nie trzeba zjeść wszystkich od razu pierwszego dnia. Przepis na maślane drożdżowe bułeczki jest bardzo prosty i trzeba zadbać tylko o ciepłe miejsce dla wyrastającego ciasta. Jeżeli w domu jest zimno, można rozgrzać piekarnik do ponad 30 stopni, wyłączyć go i tam zostawić ciasto do wyrośnięcia. Składniki na drożdżowe bułeczki 500 g mąki pszennej 1 opakowanie(...)dodatkowa mąka do podsypania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Mleko i masło włożyć do garnka, podgrzewać na małym ogniu, aż masło się rozpuści. Przelać do miski, w której będzie wyrabiane ciasto. Odczekać, aż temperatura mieszaniny spadnie do trzydziestu kilku stopni (dla palca powinna być lekko ciepła). Rozsypać drożdże po powierzchni mleka z masłem, nie mieszać, zostawić na 5-10 minut. Dodać

niecodziennikpary
Porzeczkowiec 91

Szukając pomysłu na dobre ciasto, całkiem przypadkowo usłyszeliśmy o porzeczkowcu , który podbił podniebienia komunijnych gości. U nas w ogrodzie porzeczki właśnie dojrzały, co stanowiło doskonałą okazję do przekonania się, dlaczego jest tak zachwalane. My także już wiemy – w porzeczkowcu mamy smakowite połączenie czekoladowego ciasta, kwaskowatych porzeczek i lekkich mas. Nawet Wujek powiedział “Da się zjeść(...)już coś znaczy. Składniki na porzeczkowiec Ciasto kakaowe: 3 / 4 szklanki oleju rzepakowego pół szklanki wody 1,5 szklanki drobnego cukru 5 płaskich łyżek kakao 5 białek 5 żółtek 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej Masa serowa: 200 g masła 500 g serka do serników 5 łyżek cukru pudru Krem śmietankowy

niecodziennikpary
Keks z bakaliami 176

Keks to ciasto pełne bakalii, przez co jest ono tak smaczne i kolorowe. Dla mnie powinien być wyrośnięty, lekki i wilgotny, a owoce powinny stanowić jego znaczną część. Być może ze względu na to bogactwo owoców, słodycz i wygląd najczęściej pieczony jest na święta Bożego Narodzenia. Dobrze jest keks z bakaliami przygotować kilka dni wcześniej, zawinąć w lnianą ściereczkę(...)pomarańczy skórka starta z 1 cytryny (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Rodzynki, kandyzowane owoce namoczyć w rumie oraz ekstrakcie waniliowym. Migdały i orzechy grubo posiekać. Przed wrzuceniem do ciasta wszystkie bakalie obtoczyć w mące, zapobiegnie to ich opadaniu na spód. Pomarańczę i cytrynę dokładnie umyć, zetrzeć z nich cienką warstwę skórki. Margarynę zmiksować z cukrem na kremową masę. Ciągle miksując

niecodziennikpary
Kruchy mazurek śliwkowy 72

Mazurki należą do najprostszych wielkanocnych wypieków – w tym wystarczy kruche ciasto, dżem i odrobina lukru. Wybraliśmy dżem śliwkowy, ponieważ jest kwaskowaty i można się delektować ciastem bez uczucia przesłodzenia. Dzięki temu będzie można spróbować większej ilości świątecznych smakołyków. Składniki 300 g mąki pszennej 150 g zimnego masła 100 g cukru 2 żółtka 3 łyżki wody 1 opakowanie cukru wanilinowego(...)słoik dżemu śliwkowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Przesiać mąkę, dodać zimne masło, posiekać nożem. Dodać żółtka, cukier, cukier wanilinowy i wodę, zagnieść szybko ciasto, włożyć je do lodówki na 30 minut. Ciasto podzielić na trzy części, każdą z nich cienko rozwałkować na takie same prostokąty – najlepiej od razu na papierze do pieczenia, żeby nie trzeba było ich przekładać. Każdy

niecodziennikpary
Łaciaty sernik 99

tegoroczne święta wielkanocne upiekliśmy kilka serników, ale każdy z nich był zupełnie inny. Ten łaciaty dzięki dużej ilości kakao w cieście ma przyjemny czekoladowy smak. Do tego wystające kakaowe wyspy są kruche i chrupkie, co dopełnia serową, wilgotną masę. Składniki Kakaowe ciasto: 300 g mąki pszennej 4 łyżki kakao 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 150 g cukru 1 łyżeczka(...)białego sera w temperaturze pokojowej 4 jajka (wielkości L) w temperaturze pokojowej 200 g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Kakaowe ciasto: Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i kakao, dodać cukier, cukier wanilinowy, jajko oraz masło. Zagnieść ciasto, wstawić je na 30 minut do lodówki. Masa serowa: Masło roztopić, odstawić

niecodziennikpary
Tartaletki z białą czekoladą i truskawkami 79

zamrażarce mieliśmy zamrożonych kilka tartaletek, z których przygotowaliśmy bardzo prosty biało-czerwony deser. Kruche ciasto wypełniliśmy kremem z białej czekolady i ozdobiliśmy kawałkami świeżych truskawek, to wystarczyło, aby otrzymać smaczny deser, którym można się cieszyć po obiedzie. Składniki na tartaletki z białą czekoladą i truskawkami Ciasto: 200 g mąki 100 g masła 100 g drobnego cukru 1 żółtko(...)łyżki zimnej wody 1 szczypta soli Nadzienie: 100 g białej czekolady 300 ml schłodzonej śmietany kremówki (36%) 150 g truskawek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasto: Do przesianej mąki dodać sól, cukier, żółtko, wodę i posiekane zimne masło. Zagnieść ciasto, wstawić je na 30 minut do lodówki. Ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką, rozwałkować, przełożyć do foremek na tartaletki i ponakłuwać

niecodziennikpary
Tarta malinowa 108

czasu nie zagościła na naszym blogu. W te wakacje z pewnością zrobimy ją ponownie, bo przepis jest świetny i wychodzi smaczna, kolorowa tarta z malinami . Składniki na tartę malinową Ciasto: 200 g mąki 100 g masła 100 g drobnego cukru 1 żółtko 2-3 łyżki zimnej wody Nadzienie: 3 białka 150 g cukru pudru 500 g malin szczypta soli (adsbygoogle(...)window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać do niej kawałki zimnego masła, pokroić nożem. Dosypać cukier, dodać jajko i wodę, zagnieść szybko ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować na wielkość formy do tarty, rozłożyć je w niej, przyciąć boki i ponakłuwać widelcem. Ponownie wstawić do lodówki

niecodziennikpary
Sernik 113

doskonale – był wysoki, puszysty i lekki, a do tego było go bardzo dużo, o tym nie można nie wspomnieć. Warto mieć w swoich kulinarnych notatkach przepis na tradycyjne ciasto z sera, które zawsze się udaje i wybornie smakuje. My z pewnością jeszcze z niego skorzystamy i ponownie upieczemy ten prosty i bardzo dobry sernik . Składniki na sernik Ciasto(...)żółtek 6 białek 1 szklanka cukru 3 / 4 szklanki oleju 2 budynie śmietankowe 3 / 4 szklanki mleka 1 szczypta soli kilka kropel aromatu cytrynowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasto na spód: Mąkę przesiać, dodać masło, jajko, cukier, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagnieść jednolite ciasto, wstawić do lodówki na 30 minut. Masa serowa: Biały ser zemleć trzykrotnie w maszynce

niecodziennikpary
Ciastko francuskie z jabłkami 85

jabłek w różnych postaciach, nie ukrywam, że również z dodatkiem miodu. W zeszłym roku upiekliśmy tartę z jabłkami i orzechami, a tej jesienie skarmelizowane jabłka zostały zamknięte w kruchym cieście francuskim. Składniki na ciastko francuskie z jabłkami 1 opakowanie ciasta francuskiego (375g) 500 g jabłek 2 łyżki cukru 2 łyżki miodu 1 / 4 łyżeczki kardamonu 1 / 2 łyżeczki cynamonu Dodatkowo(...)żółtko do posmarowania ciasta (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, owoce pokroić w kostkę. Na suchą patelnię wsypać cukier i dodać miód, podgrzewać na małym ogniu, aby oba składniki się połączyły, nie mieszać – ewentualnie potrząsać patelnią. Wsypać jabłka oraz przyprawy, karmelizować, aż jabłka staną się złociste, ale wciąż będą chrupiące. Odstawić do wystygnięcia. Ciasto francuskie

niecodziennikpary

Proponowane wyszukiwania