ciasto - 162258 przepisów (strona:1949/10818)

Wigilijny kulebiak (z kapustą kiszoną i grzybami). 127

Dziś zapraszam na tradycyjny, drożdżowy, wigilijny kulebiak z kiszoną kapustą i grzybami. Ciasto jest mięciutkie, nadzienie soczyste i pełne smaku, idealny jako dodatek do barszczu czerwonego. Ja zawsze piekę go wcześniej i mrożę, wyjmuję wieczorem, dzień przed wigilią i pozwalam mu samoistnie odmarznąć. Przed samym podaniem ogrzewam go w piekarniku przez około 10 minut, żeby był lekko ciepły. Smak(...)siekamy.      Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, smażymy na rozgrzanym oleju, aż będzie złocista. Dodajemy pokrojone grzyby i posiekaną kapustę, mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem. CIASTO: 125 ml ciepłego mleka 10 g drożdży 1/2 łyżeczki cukru 250 g mąki pszennej (tortowej) 1 jajko 2 łyżki masła 1/2 łyżeczki soli jajko do smarowania      W połowie

Rozpustne gotowanie
Tarta lemon curd 138

Klasyka. Kruche ciasto z kremowym, słodko-kwaśnym nadzieniem. Przepisów na lemon curd przetestowałam kilka. W każdym występuje jajko, masło, cukier i sok z cytryny, jednak w różnych ilościach. Ten, który mi przypodobał się najbardziej dzielę się tutaj . Tym kremem wypełniłam tarty wykonane z podstawowego ciasta kruchego. Składa się ono z mąki, masła i cukru w proporcji(...)mąki 200 g masła 100 g cukru Dodatek żółtka, jajka czy śmietany lub też proszku do pieczenia sprawi, że ciasto będzie półkruche. Cukier można pominąć, aby upiec podstawę wytrawnej tarty lub słonych przekąsek. Kruche ciasto również nie potrzebuje glutenu, więc jest to dobra opcja dla osób, które nie mogą go spożywać. W przypadku mąk kiepsko lepiących jak gryczana czy kokosowa

Kucharzyca
SZYBKIE PIERNICZKI PSZENNO-ORKISZOWE 128

domu. Obowiązkowo muszą być domowej roboty, obowiązkowo lukrowane - tym razem lukrem królewski. Obowiązkowo zjedzone tuż przed Wigilią. Poniżej znajdziecie zatem przepis na pierniki pszenno-orkiszowe, które charakteryzują się jaśniejszym ciastem, mniej intensywnym smakiem, choć nadal mocno piernikowym oraz tym, że są miękkie i pyszne już po dwóch dniach od upieczenia. Są nieco bardziej kruche i suche od zwykłych pierników(...)mieszanina przestygnie, wbijam jajka, miksuję. Mąkę pszenną, owsianą, kakao, przyprawę do piernika oraz sodę przesiewam razem do jednej miski. Dodaję mieszaninę z jajek, miodu i masła. Zagniatam elastyczne, zwarte ciasto (może się troszkę kleić do dłoni, ale to nic) - można to zrobić mikserem. Na stolnicy rozsypuję niewielką ilość mąki. Z powstałego ciasta odrywam kawałki, rozwałkowuję je na grubość między

W kuchni Karmel-itki
Sernik z kulkami makowymi 148

Sernik z kulkami makowymi Połączenie dwóch pysznych ciast, czyli kremowego serniczka z aromatycznym makowcem, a wszystko zwieńczone delikatną bezową pianką. Niebo w ustach!     Składniki: Spód ciasta: 200g herbatników 60g roztopionego masła lub margaryny Masa serowa: 1 kg mielonego sera twarogowego z wiaderka 1 szklanka mleka 3,2% 1 szklanka śmietanki 30% 1/2 szklanki oleju 1 szklanka cukru(...)opakowanie cukru waniliowego (16g) 1 budyń śmietankowy 4 żółtka 2 jajka sok wyciśnięty z 1 cytryny Kulki makowe: 1 puszka gotowej masy makowej ok 12 łyżek kaszy manny Wierzch ciasta: 4 białka szczypta soli 1/2 szklanki cukru       *** Herbatniki przekładamy do malaksera i miksujemy na proszek *** *** Dodajemy roztopione masło lub margarynę i mieszamy *** *** Masę wykładamy na spód blaszki

Blog z Apetytem
Paszteciki z kapustą i grzybami 91

znaliście tego przepisu, to koniecznie wypróbujcie . Paszteciki z kapustą i grzybami Farsz 500 g kiszonej kapusty 40 g suszonych grzybów 1 duża cebula 100 g masła przyprawy: pieprz, sól Ciasto 320 g mąki pszennej ((2 szklanki, użyłam typ 405)) 125 g ciepłej wody ((1/2 szklanki)) 100 g masła 7 g suchych drożdży ((1 opakowanie)) 1 jajko 1 żółtko jajka(...)Następnie pokrój bardzo drobno (możesz także zmielić). Do miski włóż pokrojoną kapustę, grzyby oraz gotową cebulkę z tłuszczem. Wszystko dokładnie wymieszaj. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem. Ciasto Mąkę włóż do miski, dodaj drożdże i wymieszaj. Następnie dodaj jajko, roztopione masło, sól oraz wodę. Wyrabiaj ciasto w misie lub na blacie. Ciasto powinno być elastyczne i nie przywierać

Przepisy na widelcu
Pizza z szynką i tapenadą z czarnego sezamu oraz oliwek – Death Stranding 112

malinowe – 2 szt. czosnek – 1 ząbek bazylia suszona – 1 łyżeczka cukier – szczypta sól – 1/2 łyżeczki oliwa z oliwek – 1 łyżka ZACZYN NA CIASTO drożdże świeże – 15g mleko – 4 łyżki cukier – 1 łyżeczka mąka – 2 łyżki CIASTO wyrośnięty zaczyn mąka pszenna typ 650 – 3 szklanki letnia woda – 3/4 szklanki(...)obrane i posiekane pomidory, wymieszaj i smaż przez ok. 10 minut, aż większość płynu wyparuje, a sos stanie się gęsty i jednolity. Pod koniec dopraw bazylią i solą. 5. CIASTO (5 min + 1h) Do dużej miski wsyp mąkę, sól, wlej wyrośnięty zaczyn, letnią wodą oraz olej. Wymieszaj składniki widelcem, a następnie wyrabiaj masę rękoma przez kilka minut, aż ciasto stanie

Nerds Kitchen
Pyszne paszteciki z kapustą i pieczarkami 125

Składniki: ( porcja na 36 sztuk/ szklanka 250 ml) Rozczyn: Drożdże świeże 25 g Mleko letnie 1/4 szklanki Cukier łyżka Mąka pszenna łyżka Ciasto: Mąka pszenna 500 g Mleko letnie 3/4 szklanki Jajko Sól łyżeczka Olej 1/4 szklanki Farsz: Kapusta kiszona 500 g Pieczarki 500 g Cebula średnia liść laurowy Ziele angielskie Masło łyżka lub olej Dodatkowo: Jajko (do posmarowania pasztecików(...)przed pieczeniem) Przygotowanie: W misce wymieszać składniki na rozczyn, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Do osobnej dużej miski dodajemy wszystkie składniki na ciasto oraz wyrośnięty rozczyn. Wszystko razem zagniatamy, aż ciasto zacznie odchodzić od rąk. wyrobione ciasto wkładamy do miski przykrywamy i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( podwojenia swojej objętości

Kulinarne przygody
Tarta z kreme dyniowym i szałwią 133

wiele wspaniałych potraw powstała przez przypadek. Stephanie Tatin, współwłaścicielka małego hotelu w Lamotte „Beuvron” w środkowej Francji przygotowywała jak co wieczór deser dla gości. Przez roztargnienie włożyła ciasto bez ciasta do pieca. Jabłka z cukrem, bez ciasta, bardzo się spiekły, goście czekając na deser, nie byli świadomi, że zjedzą pierwszą tartę w historii. Stephanie, jako że była sprytną(...)kucharką, przykryła jabłka cienką warstwą ciasta i zapiekła całość. Przed podaniem odwróciła placek i jak głosi legendę powstała tarta. Zapraszam na tartę z dyni i szałwia. 👥 – ❌ ⏰ – 90 minut 🥩 – ❌ Składniki 250 g mąki 140 g masła 2 łyżki lodowatej wody 1 łyżeczka soli 4 żółtka 1 dynia piżmowa 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 łyżka curry Sól Pieprz

RafalCook
Wigilijny kulebiak 262

Kulebiak to tradycyjna świąteczna potrawa, której nie może zabraknąć podczas wigilijnej kolacji. Drożdżowe, mięciutkie ciasto, nadziane pachnącymi grzybami, które idealnie komponują się z wyrazistą kiszoną kapustą są świetnym uzupełnieniem świątecznego czerwonego barszczu. Składniki: Ciasto drożdżowe: 430g mąki pszennej 250ml ciepłego mleka 40g świeżych drożdży 70g masła extra 1 jajko 1/2 łyżeczka soli szczypta soli Farsz: 40g suszonych leśnych grzybów 500g(...)cebule 2 ząbki czosnku 1 marchew 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego sól pieprz olej Dodatkowo: 1 jajko roztrzepane do posmarowania garść sezamu do posypania Wykonanie: 1. Ciasto drożdżowe: Drożdże pokruszyć, dodać cukier i taką ilość letniego mleka, by zaczyn był dość gęsty. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże

Szalona Kuchnia Eweliny
Świąteczny przepis na rybę, czyli dorsz w cieście paprykowym 118

coś naprawdę dla siebie, coś z sensem i niekoniecznie na pokaz. Dziś przepis w świątecznym duchu, a jednocześnie prosty, finezyjny i uniwersalny. Amatorzy dań rybnych będą zachwyceni! Dorsz w cieście paprykowym Składniki na 1 filet: 1 filet z dorsza (waga ok. 220 g) 1 łyżeczka soku z cytryny sól i pieprz do przyprawienia ryby Ciasto paprykowe: 1 duże jajko(...)pszennej lub 1 czubata łyżka (18 g) 1 i ½ łyżki mąki ziemniaczanej lub 1 duża łyżka (16 g) ½ łyżeczki słodkiej lub ostrej papryki (ok. 2 g) szczypta soli do ciasta 6,5 łyżki oleju rzepakowego (100 ml lub 92 g) do smażenia ryby Wykonanie: Filet myjemy w zimnej wodzie, następnie dokładnie osuszamy na ręczniku papierowym. Z dwóch stron oprószamy solą

KulinarneImpresje.pl
Piernik z masą marcepanową i powidłami. 115

tabliczki czekolady gorzkiej 1,5 łyżki oleju Wykonanie: Do miski wsypać wszystkie składniki sypkie. Wymieszać. Następnie wbić jajka, dodać miód, olej i mleko. Zmiksować do połączenia składników. Gotowe ciasto przełożyć do prostokątnej blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, 35-40 minut. Zostawić do wystudzenia. Przygotować masę marcepanową. Do miski wsypać mielone migdały, cukier puder(...)dodać wodę i ekstrakt migdałowy. Wyrabiać mikserem z hakami, jak zacznie się kleić, zagnieść rękoma. Uformować kulę. Następnie rozwałkować na prostokąt, wielkości ciasta. Wystudzone ciasto, przeciąć wzdłuż na pół. Jedną część ciasta, posmarować powidłami. Na powidła wyłożyć masę marcepanową. Ja podzieliłam masę na trzy części i nakładałam w częściach, bo nie udało mi się przełożyć w całości. Robiłam pierwszy

Agusiowe smakołyki
Pizza z salami, suszonym pomidorem i oliwkami 117

Dzień dobry :-) Na blogach już dużo ciast, ciasteczek na Święta, a u mnie pizza, bo oprócz planowania co będziemy robić jeść też trzeba ;-) Taka domowa, najlepsza. Tym razem kolejne nowe ciasto i powiem Wam, że jest super. Przepis znalazłam tutaj ( klik ), polecam bo jest naprawdę super :-) Miłego dnia :-) Składniki na ciasto: 200 g mąki pszennej typ 450 1 łyżka suszonych(...)czosnku kilka suszonych pomidorów starta mozzarella świeże listki bazylii 1. Do misy lub do miski dajemy mąkę, drożdże, cukier i sól. Mieszamy. Następnie dodajemy ciepłą wodę, oliwę i wyrabiamy ciasto ciasto. Jeśli robimy ręcznie to robimy to około 10-15 minut. Ja wyrabiam robotem 15 minut. Następnie nakrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia swojej objętości. 2. Ciasto ponownie delikatnie wyrabiamy

kruche babeczki
Płaski chleb z brukselką, fetą, orzechami i Baba Ghanoush 102

ogrzewanej ogniem skale były podstawą pożywienia dla większości ludzkości przez ostatnie 5 tys. lat. Choć w wielu krajach, kulturach ma różną nazwę w Meksyku to tortilla, w Szkocji to ciasto owsiane, Indiach chapatti, w Chinach to bin, Amerykanie zrobili johnycake, Norwegowie flat tbrod, w Etipoi injera, w Izraelu matzoh. Ziarna mąki mogą się różnić od siebie, ale zasada tworzenie jest(...)Sól Pieprz świeżo zmielony Świeża mięta Baba Ghanoush Przepis na Baba Ghanoush Przygotowanie Chleb Wymieszaj ze sobą, mąkę, sól, drożdże, cukier. Dodaj oliwę i wlej stopniowo wodę, ciągle mieszając ciasto. Zacznij wyrabiać ciasto, kiedy przestanie lepić się do rąk, zwiń je w kulkę, polej odrobiną oliwy, przykryj ściereczką i zostaw na ok. 60 minut. Brukselkę potnij na ćwiartki, włóż

RafalCook
Babka drożdżowa z bakaliami (bez cukru białego, bez laktozy, wegańskie) 123

zamiast makowców i pierników lubi keksy? To nie my 😃 Jednak w tym roku postanowiłyśmy trochę odczarować w naszej głowie wszelkie ciasta czy babki z bakaliami. Udało się upiec przepyszną babkę na pure z dyni z karmelowym smakiem cukru kokosowego z naszymi ulubionymi bakaliami czyli generalnie bez rodzynków 😄 Zainspirowałyśmy się też trochę wyglądem włoskiej babki Panettone, dlatego jako formę(...)zmiksować na gładką masę. 4. Mąkę orkiszową, owsianą, bakalie i sól wymieszać razem. 5. Do składników suchych dodać masę z dyni i mieszankę drożdżową. Całość wymieszać drewnianą łyżką. 6. Ciasto włożyć do garnka i znów odstawić w ciepłe miejsce. Można zrobić tak jak my czyli większy garnek wypełnić wodą do 1/3 wysokości i gdy woda się zagotuje na górę kładziemy

Candy Pandas

Proponowane wyszukiwania