ciasto - 163312 przepisów (strona:1947/10888)

Drożdżowa gwiazda makowa 136

Drożdżowa gwiazda makowa Drożdżowa gwiazda makowa Składniki na ciasto drożdżowe: 50 g drożdży 500 g mąki pszennej 150 g masła 125 ml mleka 100 g cukru pudru łyżeczka cukru opakowanie cukru wanilinowego 2 jajka 2 żółtka szczypta soli Drożdżowa gwiazda makowa Składniki na masę makową: 200 g maku cukru 50 g sparzonych rodzynek 50 g posiekanych orzechów włoskich(...)łyżką cukru. Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Stopniowo dodawać całe jajka, a następnie żółtka. Do tak utartego masła dodajemy rozczyn drożdżowy, a na koniec przesianą mąkę. Ciasto wyłożyć na posypaną mąka stolnicę i wyrabiać, aż zacznie odchodzić od ręki. Tak wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce aby wyrosło. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, podzielić na dwie części

Pomysłowa kuchnia
Placuszki z kaszą manną i wiórkami kokosowymi. 153

Witam Was cieplutko w sobotę :)  Mam zepsuty piekarnik i już tak bardzo tęsknię za upieczeniem ciasta i domowych bułeczek. Czekam na naprawę i czekam. Piecze góra, a dół nie, a jak wiecie ja nie wyobrażam sobie życia bez pieczenia ciast, ciasteczek i bułeczek. A tym czasem sobie radzę smażąc pyszne placuszki. Idealne na podwieczorek. Z przepisu wychodzi ich bardzo(...)sztuk, więc spokojnie możecie zrobić z połowy porcji. Takie placuszki można również zabrać na piknik czy do pracy lub szkoły w pudełku śniadaniowym. Polecam :) Przygotujcie :) Potrzebujemy: Na ciasto: półtorej szklanki mleka 2 jajka 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia półtorej szklanki mąki tortowej pół szklanki kaszy manny 4 łyżki cukru 2 kopiaste łyżki wiórek kokosowych Dodatkowo: olej

Izabelawkuchni
Migdałowo-bananowe ciasto z malinami i czekoladą 129

ogrodzie mojej mamy nadal są maliny- grube, słodkie jesienne maliny. W poprzedni weekend postało ciasto migdałowe (bez mąki) z dodatkiem bananów, czekolady i tych malin z ogródka. Zapach, który wydobywał się z piekarnika.. nie do opisania. Osłodziliśmy sobie tym ciastem sromotną porażkę poniesioną w lesie na (niedoszłym) grzybobraniu. Wszyscy wrzucają na fejsa i instagrama wiadra grzybów, a w tamtych(...)akurat w tym roku prawie nic. Po lesie snują się smętni grzybiarze z pustymi koszami… ale przynajmniej zrobiliśmy sobie dwugodzinny spacer i konkretnie dotlenianie. No a potem zjedliśmy ciasto z malinami Print Ciasto migdałowo-bananowe z czekoladą i malinami .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Pyszne, wilgotne ciasto migdałowo-bananowe z czekoladą i malinami. Bezglutenowe

Cooking for Emily
Tarta a'la Rafaello (bez glutenu, laktozy, cukru białego, wegańskie) 186

podgrzać w garnuszku. 3. Gdy całość będzie gorąca, zdjąć z palnika garnek i dodać babkę jajowatą mieszając i odstawić na 3 minuty. 4. Wlać mokre składniki do suchych i ciasto dokładnie wymieszać. 5. Ciasto włożyć do lodówki na kilkanaście minut aż ostygnie i będzie nieco bardziej zwarte. 6. Następnie ciastem wylepiać wyłożoną papierem do pieczenia formę na tarte (dobrze łączcie(...)kawałki ciasta ze sobą bo podczas pieczenia w tych miejscach mogą powstać szczeliny). 7. Piec w 170’C ok 15 -20 minut (po dotknięciu tarta ma być upieczona ale ciasto jeszcze miękkie). Zostawić do wystudzenia. 8. Pastę kokosową podgrzać i połączyć w garnuszku z mlekiem kokosowym (uważać aby się nie przypaliło). 8. Gdy tarta ostygnie i lekko stwardnieje, dno posmarować

Candy Pandas
Jabłecznik z bezą 131

cytryny Do przesianej mąki dodać proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy. Margarynę posiekać dodać do mąki oraz z 4 żółtkami (białka zostawić na piane), szybko zagnieść ciasto, które owijamy folią i na godzinę wkładamy do lodówki. Ciasto rozwałkować, włożyć do wyłożonej papierem formy (o wymiarach 40×25), nakłuć widelcem i podpiec ok 20 minut w 200 stopniach. Jabłka obrać(...)wyjąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę. Smażyć na maśle z dodatkiem cukru do miękkości, na koniec dodać cynamon oraz sok z cytryny. Przestudzone jabłka wyłożyć na podpieczone przestudzone ciasto > Jabłecznik z bezą Schłodzone białka, ubić na sztywno ze szczyptą soli, po czym dodać cukier puder i ubić  jeszcze raz, a pod koniec dodać sok z cytryny (zajmuje

Pomysłowa kuchnia
Jabłecznik z bezą i orzechami 231

Wszelakie szarlotki darzę miłością przeogromną, ale jest jeden warunek - musi być duuużo jabłek! Ten jabłecznik (lub szarlotkę - na czym polega różnica??) pokochałam od pierwszego kęsa. Półkruche ciasto, jabłka z rodzynkami, delikatna bezowa pianka i chrupiące orzechy - mnie taki skład przekonuje:)  Jabłecznik z bezą i orzechami Składniki: ciasto: 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150g miękkiego masła(...)szara reneta) 2 łyżki cukru szczypta cynamonu (opcjonalnie) garść rodzynków beza: 4 białka (z dużych jajek) 100g cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu winnego garść orzechów włoskich Ciasto: masło posiekać z mąką, proszkiem i cukrem pudrem, dodać żółtka i śmietanę, zagnieść ciasto (powinno być miękkie). Blaszkę (20x28cm) wyłożyć papierem dopieczenia. Ciastem wylepić dno formy, wstawić do lodówki

Obiad gotowy
Ciasto Brzoskwiniowa Koletka 180

language:EN-US;}   Wiecie jak bardzo lubię eksperymentować z wyglądem moich przekładańców? 😊 Każdy przekładaniec musi kusić swoją stroną wizualną. Ma być kolorowo , ciekawie i słodkooo.. Koletka to ciasto kremowe z musem z brzoskwiń ukrytym w dziurkach. Najpierw jest lekko waniliowo, potem brzoskwiniowy mus przenosi nas w lekko czekoladowe klimaty. Całość najlepiej smakuje mocno schłodzona. *blacha : 25cm

Domowe ciasta
Marchewkowe ciasto prozdrowotne 150

Jesień to ewidentnie czas jabłek, dyni i marchwi, no i czekolady. Dziesiejsze ciasto nie dość, że jest bez glutenu, bez cukru (dodanego) to ma właściwości prozdrowotne. Marchew to źródło witaminy A, daktyle to cenny błonnik, witamina B3 i potas, a także salicylany, które działają jak środek przeciwbólowy. Aldehyd cynamonowy wykazuje działanie regeneracyjnie i przeciwnowotworowe. Kardamon wzmacnia odporność. Mąka jaglana jest(...)bogata w lekkostrawne białko, a kokos w drogocenne tłuszcze. Podsumowując to ciasto jest jak lekarstwo, więc można je jeść bez wyrzutów sumienia. Nie obawiajcie się, jest smaczne, w konsystencji przypomina brownie, więc nie musicie zawracać sobie głowy tym czy wyrośnie, bo to inna liga ciasto, ciut wyrośnie, ale ma być ” glniaste i wilgotne. Jest słodkie, ale nie jest uplepkiem

greenscarf
Kruche babeczki z nadzieniem truskawkowym i bitą śmietaną 138

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i pokrojone na kawałki schłodzone masło. Masło dokładnie siekamy. Dodajemy cukier puder i dwa żółtka. Szybko zagniatamy ciasto. Można całość sobie ułatwić używając do tego robota kuchennego. Z ciasta formujemy kulę zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki. Foremki smarujemy cieniutko roztopionym masłem (przy(...)pomocy pędzelka). Wyjmujemy ciasto z lodówki i wałkujemy na lekko (!) podsypanym mąką blacie/macie na grubość około 3-4 mm. Można też ciasto rozwałkować między foliami spożywczymi, aby zapobiec nadmiernego podsypywania mąką. Każdą foremkę napełniamy ciastem. Ciasto lekko dociskamy do dna foremek i nakłuwamy je widelcem. Na każdą foremkę z ciastem nakładamy odpowiedniej wielkości kawałek folii aluminiowej, delikatnie dociskając. Następnie nakładamy

Słodkie okruszki
KUCHENNA APTEKA #45 - CIECIORKA 182

falafel. Świetnie się też sprawdzi jako składnik do sałatek, makaronu, sosów, gulaszu, a także jako farsz do pierogów. Można ją też zmielić na mąkę i użyć do wypieku chleba, ciast, ciasteczek... Ciecierzyca poza walorami smakowymi, posiada również liczne właściwości zdrowotne. Jest bogatą skarbnicą witamin i minerałów. Przede wszystkim to prawdziwa kopalnia kwasu foliowego (wit. B9), który jest bardzo ważny

Kuchnia MagdaLeny
Kruche z jabłkami i kaszą manną 154

Ostatnio w moim domu królują proste, domowe ciasta bez udziwnień, a to robiłam już w kilkunastu wersjach z różnymi owcami i zawsze było pyszne. Tym razem postawiłam na typowo jesienne klimaty i do ciasta dodałam jabłka. Częstujcie się. Ciasto: 2 1/2 szklanki mąki 1  szklanka cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 200 g masła lub margaryny 5 żółtek 2 łyżeczki(...)Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę i pojedynczo dodajemy żółtka. Następnie mieszamy ze sobą  sypkie składniki i dalej miksując dodajemy  po 1 łyżce do masy. Gotowe ciasto (trochę przypomina kruszonkę, ale nie trzeba już zagniatać go na gładko) dzielimy na 2 części, 1 schowałam do zamrażalnika, drugą na co najmniej 30 minut do lodówki. Następnie częścią ciasta

Cynamonowe szczęście
Pierogi ruskie – przepis 402

Przepis na najpyszniejsze, klasyczne pierogi ruskie, z delikatnym, mięciutkim ciastem i idealnie dobranym farszem. Najlepsze pierogi, jak u mamy Składniki: Ciasto na pierogi ruskie: 600g mąki pszennej 300ml wrzątku 2 łyżki oleju szczypta soli Farsz na pierogi ruskie: 500g ziemniaków 500g twarogu 1 duża cebula świeżo zmielony pieprz i sól Przygotowanie: Farsz na pierogi ruskie: Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy(...)pieprzem do smaku. Mieszamy całość dokładnie do połączenia się farszu w jednolitą masę ( najlepiej zrobić to ręką ). Farsz na pierogi można przygotować dzień wcześniej i trzymać w lodówce. Ciasto na pierogi ruskie i ich lepienie: Mąką z solą wsypujemy do miski, dodajemy olej i wrzątek. Mieszamy początkowo łyżką do wstępnego połączenia się składników, a następnie wykładamy ciasto na blat

NiePieprz.pl
Foccacia z ziołami i ziemniakiem 141

przyjemnie chrupiąca z wierzchu, ziemniak zamienia się   w aromatyczny chips , a środek jest mięciutki. Doprawiona przyprawą zatar i płatkami soli. Poezja smakowa :)  Choć potrzebuje trochę czasu bo ciasto leżakuje całą noc w lodówce, to warto bo jest rewelacyjna! Składniki na 3 duże porcje/ Ciasto: 60 dag mąki pszennej 400 ml cieplej wody 5 g suszonych drożdży 1 płaska(...)zatar 1 ziemniak ze skórką Płatki soli do posypania Sposób przygotowania: Mąkę pszenną wsypujemy do miski, mieszamy z solą i drożdżami , wlewamy ciepłą wodę oraz oliwę całość zagniatamy aż ciasto będzie miękkie i elastyczne, gdyby okazało się za rzadkie należy dosypać łyżkę mąki i ponownie zagnieść. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na 2-3 godziny w ciepłe miejsce

Wanilia i Kardamon
Pieczone pierogi ze szpinakiem i fetą 91

Chyba nie znam osoby, która nie lubi pierogów. W związku z tym postanowiłam przygotować przepis na ich pieczoną wersję z ciasta drożdżowego. Znane są pod nazwą piecuchy, oznaczającą pierogi z pieca . Świetnie smakują z dodatkiem sosu czosnkowego. Dzięki temu, że są małe, sprawdzą się jako przekąska na imprezy w większym gronie. Będą także idealne na obiad, który można wziąć(...)sobą w pojemniku do pracy czy szkoły . Pieczone pierogi ze szpinakiem i fetą Ciasto 300 g mąki pszennej ((2 szklanki)) 125 ml letniej wody ((1/2 szklanki)) 2 łyżki oleju 7 g suchych drożdży ((1 opakowanie)) 1 jajko 1 żółtko jajka 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki sezamu Farsz 400 g szpinaku ((świeżego lub mrożonego)) 270 g sera feta ((1 opakowanie

Przepisy na widelcu
Ciacho jogurtowe z malinami 121

słodkości powstanie jej (i zostanie oczywiście zjedzona) cała blacha. No cóż, tak się stało i dziś, ale za to w końcu udało mi się dojść do idealnych proporcji dla ciasta jogutrowego. Składniki: Ciasto: 400 g mąki tortowej 180 g drobnego cukru 3 jajka 200 g gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 180 g oleju słonecznikowego Dodatkowo: Maliny(...)inne owoce sezonowe (śliwki, borówki, jeżyny) Cukier puder Odrobina masła + bułka tarta Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą za pomocą robota kuchennego lub mocnego miksera tak, aby powstala idealnie gładka masa. Brytfankę smarujemy niewielką ilością masła lub oleju i wysypujemy bułką tartą. Ciasto wykładamy na brytfankę i wyrównujemy. Na wierzchu układamy maliny

Kate's Kitchen