ciasto - 162258 przepisów (strona:1927/10818)

Pizza z kurczakiem 131

Składniki 2 prostokątne: Ciasto – 400 g mąki ( najlepiej  typu 00) – 20 g świeżych drożdży – łyżeczka soli – pół łyżeczki cukru – łyżka oliwy – ok. 200 ml wody Sos pomidorowy – 1/2 puszki pomidorów z puszki – świeża bazylia lub suszona – ząbek czosnku – sól, pieprz, zioła prowansalskie – łyżka oliwy – 2 kulki mozzarelli(...)ciepłej wody (ok. 100 ml) wsypać drożdże i cukier, wymieszać i odstawić na chwilę na bok. Mąkę przesiewamy do miski dodajemy sól a następnie drożdże i oliwę. Wyrabiamy ciasto dodaj równocześnie wodę i obserwując konsystencje ciasta. Nie możemy przesadzić z wodą ( ciasto musi być elastyczne). Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na co najmniej godzinę. Po wyrośnięciu ciasto rozprowadzić na blaszce, najlepiej

I LOVE LIFE
Pizza z kurczakiem 93

Składniki 2 prostokątne: Ciasto – 400 g mąki ( najlepiej typu 00) – 20 g świeżych drożdży – łyżeczka soli – pół łyżeczki cukru – łyżka oliwy – ok. 200 ml wody Sos pomidorowy – 1/2 puszki pomidorów z puszki – świeża bazylia lub suszona – ząbek czosnku – sól, pieprz, zioła prowansalskie – łyżka oliwy – 2 kulki mozzarelli(...)ciepłej wody (ok. 100 ml) wsypać drożdże i cukier, wymieszać i odstawić na chwilę na bok. Mąkę przesiewamy do miski dodajemy sól a następnie drożdże i oliwę. Wyrabiamy ciasto dodaj równocześnie wodę i obserwując konsystencje ciasta. Nie możemy przesadzić z wodą ( ciasto musi być elastyczne). Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na co najmniej godzinę. Po wyrośnięciu ciasto rozprowadzić na blaszce, najlepiej

I LOVE LIFE
Na jagody, na jagody - przepyszne, pulchne jagodzianki 117

wyszukiwać te leśne skarby w takich ilościach,  by je później odsprzedawać, takim leniom jak ja. Dziękuję bardzo, bardzo mocno! Dzisiaj proponuję zamknięcie tych czarnych perełek w drożdżowym słodkim cieście. Kiedyś bałam się drożdżowych wypieków, teraz są jednymi z najbardziej podstawowych w mojej kuchni. To żadna magia, wystarczy pokojowa temperatura składników i ich dokładne połączenie. Takie ciasto jak dzisiejsze może(...)rozcieram na gładko.  Po kilkunastu minutach uzyskana po roztarciu masa wyraźnie zwiększy swoją objętość i wówczas pora dodać zaczyn do reszty składników oraz powoli wlewając mleko wyrobić ciasto. Można oczywiście użyć robota.  Na koniec dodać płynne,  ale schłodzone masło i jeszcze wyrobić kilka minut. Jednolite wyrobione ciasto na półtorej godziny odłożyć w ciepłe miejsce. Ja wkładam

I tu będę miała takie te
Podłużne drożdżowe bułeczki z oliwą i makiem 123

dużą ilością maku, takie właśnie lubimy. Z wierzchu niezwykle chrupiące, a w środku puchate i mięciutkie. Idealne. Upieczcie, a nie pożałujecie. Osobiście uwielbiam domowe pieczywo, uwielbiam wyrabiać drożdżowe ciasto, uwielbiam zapach gdy się piecze i uwielbiam je jeść. A jak jest u Was? Jesteście zwolennikami domowego pieczywa czy raczej kupujecie w piekarni czy w sklepie? Napiszcie, a ja dobrej niedzieli(...)życzę :) Potrzebujemy: Na rozczyn: 5 dag świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru 1 szklanka ciepłego mleka 2 łyżki mąki tortowej Ciasto: 3 szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka soli 4 łyżki oliwy Gallo Classico Dodatkowo: 4 łyżki sypkiego maku 1 jajko mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie pysznych bułek: 1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy dokładnie z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy czystą

Izabelawkuchni
Ciasto na maślance z czereśniami 121

Ciasto na maślance z czereśniami SKŁADNIKI: 2,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka maślanki naturalnej 3 średnie jajka pół szklanki cukru  pół szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 300 g czereśni Składniki na kruszonkę 150 g mąki pszennej - niecała szklanka 100 g cukru - pół szklanki 100 g masła - pół kostki     SPOSÓB WYKONANIA:   W dużej misce(...)puch. Do puchu jajecznego wlewamy cienką strużką olej. Kolejno wlewamy maślankę i miksujemy całość chwilę na niskich obrotach. Do miski wsypujemy na koniec mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto mieszamy dokładnie łyżką lub chwilę mikserem na najniższych obrotach. Gotowe ciasto przekładamy do przygotowanej formy do pieczenia (tortownica o średnicy 24 cm). Wszystkie składniki na kruszonkę dokładnie mieszamy i rozcieramy

Smaki Natalii
Najlepszy Przepis na Domową Tortillę 89

wody 2 łyżki lnu (opcjonalnie) Przygotowanie: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy masło i sól oraz wlewamy gorącą wodę. Całość mieszamy przy użyciu drewnianej łyżki. Następnie zabieramy się za wyrabianie ciasta. Możemy to zrobić ręcznie lub przy użyciu robota. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wyrabiamy ciasto do momentu, aż będzie elastyczne i twarde. Następnie zawijamy je w folię i pozostawiamy do wystygnięcia(...)ciasto wystygnie, dzielimy je na kawałki ok. 10 (w zależności od wielkości patelni) Podzielone ciasto przykrywamy ściereczką, aby nie wyschło. Rozgrzewamy patelnię, na dużej mocy palnika, między czasie rozwałkowujemy pierwszy kawałek ciasta na bardzo cieniutki placuszek. Następnie przekładamy rozwałkowany placek na rozgrzaną patelnię. Wystarczy ok 30 sekund na każdą stronę. Między czasie szykujemy kolejne placki. Każdy gotowy, jeszcze gorący placek

Przepiski.pl
Bułeczki ,,niby pączki'' z piekarnika z masą krówkową 113

wychodzi aż 28 sporych sztuk, więc są bardzo podzielne. Upieczcie. Potrzebujemy: Na rozczyn: pół szklanki ciepłego mleka 5 dag świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru 2 łyżki mąki tortowej Na ciasto: 4 szklanki mąki tortowej 6 łyżek oleju 3 jajka niepełna szklanka cukru pudru 1 cukier waniliowy około pół szklanki ciepłego mleka Dodatkowo: 1 puszka masy krówkowej o smaku kajmaku(...)niby pączków'': 1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce żeby rozczyn ,,ruszył'' tak na około 15-20 minut. 2. Ciasto: Jajka ucieramy z cukrami na puszystość. Do mąki dodajemy rozczyn, utarte jajka i olej, następnie zagniatamy ciasto dolewając stopniowo ciepłego mleka, mleka dolewamy tyle i ile zabierze ciasto, zależy

Izabelawkuchni
Chinkali gruzińskie pierożki 116

Tradycyjne, duże pierogi wypełnione mięsem i bulionem. Charakterystyczny smak mięsa podkreślony świeżą kolendrą. Często robione z baraniny, wieprzowiny czy wołowiny lub z mieszanki mięs. U mnie z wołowiną. Na ciasto pierogowe: 500 g mąki pszennej + do podsypywania 250 ml gorącej wody 1/2 łyżeczki soli 1 jajko 3 łyżki oleju rzepakowego Farsz: 500 g wołowiny 1 duża cebula 3 łyżki posiekanej(...)świeżej kolendry 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 200 ml zimnej wody sól pieprz  Ciasto. Mąkę przesiać do miski. Wodę zagotować, do mąki dodać sól i wlać wodę, wymieszać. Dodać jajko i olej i wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Ciasto umieścić w misce i przykryć folią spożywczą, odstawić ciasto na co najmniej pół godziny aby odpoczęło.  Mięso zmielić w maszynce

Krylowa Kuchnia
Szarlotka jaglana – 2 składniki – bezglutenowa 140

Szarlotka jaglana – 2 składniki to moja propozycja na szybkie, smaczne i bezglutenowe ciasto. Szarlotka to ciasto ponadczasowe, ponad sezonowe, zawsze chętnie jedzone. Pieczemy je na co dzień i od święta, na niedzielę, na imprezy rodzinne. Jest wiele przepisów i wiele rodzai tego wypieku: szarlotka sypana , szarlotka na kruchym cieście , szarlotka z bezą . Dzisiaj szarlotka jaglana, bezglutenowa, bez jajek(...)nabiału, bez tłuszczu, wegańska. Do tego niesamowicie prosta do przygotowania – poradzą sobie z nią dzieci czy osoby dopiero uczące się gotować i piec. To bardzo specyficzne ciasto, ciekawe i nietypowe ale naprawdę warto je przygotować. Dzięki kaszy wypiek ten jest naprawdę sycący i świetnie sprawdzi się jako pomysł na śniadania czy lunch. PRZEPIS SZARLOTKA JAGLANA Składniki: 1 słoik litrowy

Dorota Smakuje
RAVIOLI Z LIŚCIEM SZPINAKU I BOBEM 108

Ravioli to pierożki z kuchni włoskiej. Najczęściej nadziewa się je ricottą, mięsem lub warzywami. Najlepiej smakują podane z oliwą z oliwek. Składniki: CIASTO PIEROGOWE: 300 g mąki 3 jajka ciepła woda oliwa Gallo Classico FARSZ: 1 garść liści szpinaku 1 1/2 filiżanki ugotowanego i zblednowanego bobu 1 filiżanka zblanszowanego szpinaku 1 filiżanka sera ricotta 2 łyżki posiekanej mięty 1/2 ząbku(...)czosnku sól pieprz Przygotować ciasto: Mąkę wymieszać mikserem z jajkami. Po połączeniu się składników dodać odrobinę wody. Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i twarde. Dodać oliwę. Wyrobić. Uformować kulkę i wstawić do lodówki na 15 minut. Przygotować farsz: Bób ugotować. Rozgnieść dokładnie widelcem na gładką masę. Szpinak zblanszować. Odcisnąć z wody i posiekać. Dodać do bobu. Połączyć z serem, miętą

Kuchnia w oparach
Pizza z Szynką Szwarcwaldzką i Mozzarellą 75

Najlepsza pizza to taka która ma pyszne chrupiące ciasto, nie podlane, idealnie wypieczona, upieczona na kamieniu.... Przepis na 2 pizze średnica 32cm SKŁADNIKI NA CIASTO: 500g mąki (najlepiej jeśli będzie to typ00, jeśli nie mamy polecam typ450) 9g drożdży suszonych 250ml ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 1,5 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki oliwy z oliwek DODATKI: 200g sera mozzarella(...)100g szynki szwarcwaldzkiej 70g kukurydzy z puszki 60g szynki drobiowej płatki drożdżowe klasyczne nieaktywne bez słodu ( kupicie je tutaj https://www.biosmakosz.pl/ ) WYKONANIE: 1. Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wyrabiamy, przykrywamy miseczkę folią spożywczą, odstawiamy do wyrośnięcia na około 1,5godziny. 2. Wyrośnięte ciasto delikatnie przerabiamy, dzielimy na 2 części, kształtujemy pizze, do podsypania ciasta zamiast standardowo zwykłej mąki polecam użyć

Dziś Ja gotuje
Brownie z buraka – czyli zdrowe i czekoladowe ciasto 94

Kochani! Tym razem mam dla Was coś pysznego, czekoladowego i zdrowego – oto przepyszne brownie z buraka. Przepis jest naprawdę bardzo łatwy, a ciasto idealne dla wszystkich łakomczuszków, którzy jednak przestrzegają zasad zdrowej diety Taką wersję brownie polecam szczególnie kobietom w ciąży ze względu na wykorzystanie buraczków, które są źródłem żelaza, a także gorzkiej czekolady i kakao, które obfitują(...)magnez. Te dwa składniki są szczególnie pożądane w diecie kobiet ciężarnych. Takie ciasto to także idealna, zdrowa słodycz dla najmłodszych! Brownie z buraka prezentuje się rewelacyjnie, prawda? Brownie z buraka – składniki (blaszka 23x36cm) 3 małe ugotowane buraczki, 300g (ja użyłam już ugotowanych, hermetycznie zapakowanych buraczków z Lidla, które serdecznie polecam), 3 łyżki syropu daktylowego, 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

Natka Pietruszki
Kruche ciasto z owocami i pianką 99

Kruche ciasto z owocami i pianką to moje odkrycie z poprzedniego roku. Piekłam je już z jabłkami, wiśniami, a teraz mam dla Was propozycję z borówką amerykańską. Jeśli chodzi o przepis na proste ciasto, to ten jest jednym z nich. Sprawdźcie poniżej.   Kruche ciasto z owocami i pianką Składniki na kruche ciasto 300 g ... Czytaj dalej Kruche ciasto(...)owocami i pianką Artykuł Kruche ciasto z owocami i pianką pochodzi z serwisu Pink Envelope

Pink Envelope
Pyszne, proste muffiny z TRUSKAWKAMI 118

kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pyszne, proste muffiny z TRUSKAWKAMI Składniki na około 12-16 babeczek: Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 1 jajko 110ml oleju 140ml mleka 1 łyżka soku z cytryny 130g cukru 250g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia(...)łyżeczki sody szczypta soli 90g grubo posiekanej białej czekolady 200g umytych truskawek bez szypułek pokrojonych na drobne kawałeczki Do ozdoby: około 90g białej czekolady połówki truskawek Ciasto: 1. Piekarnik nastawić na 180C na funkcji góra – dół. Blaszkę na babeczki wyłożyć papierowymi foremkami, patrz FILM . 2. Do miski wbić jajko, dodać olej, mleko, sok z cytryny, cukier i wymieszać na jednolitą

Mała Cukierenka
Tygrysie bułeczki 77

łyżka oleju 1 łyżeczka cukru Instructions Mleko i wodę delikatnie podgrzać. Mąkę, drożdże, sól i cukier wsypać do miski dodać mleko, wodę, oliwę wymieszać. Następnie wyłożyć ciasto na posypany mąką blat i zagnieść dość miękkie ciastoCiasto umieścić w misce, pozostawić do wyrośnięcia. Następnie ciasto podzielić na dziesięć części, uformować okrągłe bułeczki, ułożyć na papierze do pieczenia(...)posypanym mąką, zostawić do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłym miejscu na około 30 minut. W między czasie przygotować ciasto na skórkę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w misce i zostawić na ok.15 min. pasta ryżowa powinna być dość gęsta, ale dająca się rozsmarować na bułkach, konsystencją przypominać powinna mokry piasek na plaży 🙂 Gdy bułeczki trochę podrosną smaruję je dość grubo przygotowaną

SprawdzonaKuchnia.pl

Proponowane wyszukiwania