mielone - 47549 przepisów (strona:1927/3170)

kokosowy torcik z białą czekoladą 238

tabliczki białej czekolady  2 kubeczki śmietany kremówki biszkopt: 5 jajek 0, 5 kubka cukru 0, 5 kubka maki tortowej 0, 5 kubka wiórków kokosowych 0, 5 kubka mielonych migdałów 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju 1 budyń waniliowy   dekoracja: 1 tabliczka białej czekolady wiorki kokosowe płatki migdałowe Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając

Luźna Kuchnia
Wojskowa grochowa 268

wędzonego boczku 2 kiełbasy śląskie 100 g słoniny 350 g łuskanego grochu 3 średnie ziemniaki 2 listki laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 2 łyżki otartego majeranku sól, świeżo mielony pieprz CZAS PRZYGOTOWANIA: 140 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Zaczniemy od przygotowania wywaru: w dużym garnku umieszczamy włoszczyznę, lubczyk, połowę wędzonego boczku (w jednym kawałku), liście laurowe i ziele angielskie

My Culinary Art
Curry z burakami i ciecierzycą 169

może trucizna. Gotując to curry przygotowałam swoją własną mieszankę przypraw w moździerzu, ale gdy wsypałam ją na rozgrzany tłuszcz to buchnęło mi dosłownie w oczy i nos aromatem mielonego chilli (czułam go potem do końca dnia). Tak sobie wymieszałam różne składniki i zakochałam się w efekcie końcowym. Całość świetnie sprawdziła się na zorganizowaną imprezę (podałam w podgrzewaczu) a koleżanka

Szybko Tanio Smacznie
Gulasz z żołądków, przepyszny 226

plasterki,marchewki obrane i pokrojone w talarki, paprykę oczyszczoną z nasionek i błonek, pokrojoną w kostkę i smażyć wszystko około 2 minut. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Użyłam do gotowania elektryczny garnek do wolnego gotowania, ale można gotować gulasz w głębokiej patelni na barzdo małym ogniu. Wlać wywar wołowy, dodać czosnek, papryczkę chilli, wędzoną papryczkę

Kuchnia Pokoleń
Łosoś wędzony z buraczkami i serkiem z odrobiną wódki 227

zmieniać w zależności jak ostrą potrawę chcemy otrzymać). Plastry łososia ułożyć na talerzu, delikatnie skropić sokiem  z cytryny. Nałożyć buraczki, następnie serek, przyozdobić kawiorem (jeśli używamy), poprószyć świeżo mielonym pieprzem i koperkiem. Łososia można także ułożyć na tostach, tworząc wykwintne, poręczne kanapeczki. Pieczywo tostowe opiec, lekko posmarować masłem, przekroić w poprzek, aby powstały trójkątne kanapeczki

Codzienne Gotowanie
Sycylijskie fusilli 177

też będą się nadawały, ale muszą być dojrzałe, a chyba najlepsze były by prawdziwe polskie, słodkie, polne;) ) 25-30g rodzynek 2 ząbki czosnku 2 łyżki kaparów (czubate) 50g mielonych migdałów 60ml oliwy extra virgin liście z pęczka bazylii (kilka zostawić do dekoracji) sól i pieprz parmezan (opcjonalnie) Makaron ugotować al dente. W międzyczasie przygotować sos: wszsytkie składniki wrzucić

Codzienne Gotowanie
Omlet indyjski 176

ziarenek kminu rzymskiego kilka ziarenek gorczycy kilka ziarenek kolendry 1 papryczka chili 1 łyżka świeżej kolendry 0,25 łyżeczki kurkumy 0,25 łyżeczki przyprawy garam masala 0,25 łyżeczki mielonej kolendry szczypta pieprzu kajeńskiego sól i pieprz masło do smażenia Przygotowanie: Na patelni roztopić masło, dodać ziarna kminu rzymskiego, gorczycy i kolendry, smażyć chwlę aż zaczną strzelać, nastepnie dodać

Codzienne Gotowanie
Jedzonko do pracy #2 176

dodać 150g serka Philadelphia, podlać mlekiem dla uzyskania w miarę rzadkiego sosu, dodać makaron i podzielonego na małe różyczki brokuła, doprawić do smaku solą i pieprzem, ostra papryka oraz mielonymi migdałami (1 czubata łyżka).  Smacznego

Codzienne Gotowanie
Indyjska zupa kalafiorowa 174

lyzka startego swizego imbiru 500ml bulionu warzywnego 2 lyzeczki kurkumy 1 lyzeczka czarnuszki 1 lyzeczka ziaren kolendry 1 lyzeczka ziaren kuminu 1 lyzeczka ostrej papryki w proszku 1 lyzeczka mielonej kolendry 1 lyzeczka przyprawy garam masala 1 lyzeczka ostrej papryki w proszku sol, pieprz oliwa do smazenia  Kalafiora umyc i podzielic na rozyczki, lodygi pokroic na mniejsze kawalki

Codzienne Gotowanie
Kulinarne pamiątki z podróży 220

ludności, a tam za niezbyt wygórowane ceny można nabyć prawdziwe cudeńka. Najbardziej przyciągają stoiska z wielobarwnymi, pachnacymi przyprawami i ziołami. Można tam znaleźć takie przyprawy jak kmin, różne rodzaje mielonej papryki, kurkumę, suszoną miętę i suszone liście limonki, płatki róż, harrisę, szafran i wiele innych. Przyprawy sprzedawane są na wagę lub częściej "na oko", można także kupić gotowe zestawy

Codzienne Gotowanie
Rozdanie - zabawa na 100 000 172

serwowania dań indyjskich i takie właśnie naczynie będzie głównym elementem "rozdawajki". Do tego dokładam kilka opakowań przypraw: suszone papryczki chili (birds eye - bardzo ostre!), przyprawa  garam masala (mielona), czarnuszka, suszone pestki granatu i mieszanka przypraw garam masala. Mam nadzieję, że taki zestaw się Wam spodoba, oto on :) Reguły zabawy: Proszę o komentarz pod tym postem. Komentarz będzie potwierdzeniem

Codzienne Gotowanie
Rozgrzewajacy krem z dyni z chrupiacym bekonem 158

srednia cebula 3-4 zabki czosnku 1 lyzeczka swiezego, startego imbiru pol papryczki chili litr bulionu warzywnego (z kostki) papryka slodka i ostra, platki chili, kurkuma, tymianek, przyprawa curry, mielony cynamon, pieprz kajenski czarnuszka sol, pieprz 2-3 plastry bekonu Olej do smazenia Przygotowanie: Bekon zgrilowac, tak aby byl chrupiacy, przestudzic i pokroic w  kostke. W garnku rozgrzac

Codzienne Gotowanie
Shakshouka 200

ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 papryczka chili drobno pokrojona 1 czerwona papryka pokrojona w drobną kostkę 2 puszki krojonych pomidorów 1 łyżeczka koncentraty pomidorowego 1 łyżeczka mielonego kminu 1 łyżeczka przyprawy harrisa (w proszku) lub ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 0,25 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka miodu sol, pieprz 2 jajka natka pietruszki do przybrania (opcjonalnie) tłuszcz

Codzienne Gotowanie
Ciasto piernikowe z rabarbarem 217

Bartek ,  Gin ,  Sianko ,  Justinka ,  Zuzia  i  Mops . Składniki : 150g miękkiego masła 300g mąki pszennej 2-3 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka mielonego imbiru 100g brązowego cukru 200g golden syrup lub miodu (nieco mniej) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 200ml wody 2 jajka 300g rabarbaru cukier puder     Przygotowanie : W mikserze utrzeć masło

Codzienne Gotowanie
Zupa marchewkowa z pomarańczą 166

jest słodka, a jednocześnie ma nieco goryczki. Zdecydowanie polecam!  Składniki : 1kg marchewki 1 kostka bulionowa warzywna 1 listek laurowy kilka ziarenek pieprzu sok z połowy pomarańczy duża szczypta mielonego imbiru sól, pieprz Przygotowanie : Marchewkę obrać i pokroić na mniejsze kawałki, zalać wodą (tylko tyle, aby zakryła marchew),  dodać listek laurowy, ziarenka pieprzu i gotować do czasu

Codzienne Gotowanie

Proponowane wyszukiwania