mielone - 47549 przepisów (strona:1932/3170)

Oriental mocca - likier kawowy 160

serio zmykam zaraz, z Madzią to nie ma żartów. Piszę zatem przepis, a wy zanotujcie gdzieś go sobie, bo naprawdę warto. 1 litr spirytusu 95% 160 g kawy mielonej 1 laska wanilii 1,25 litra wody 1 kg cukru 4 łyżki mleka Do dużego słoja wsypujemy kawę. Zalewamy ją spirytusem i dorzucamy drobno pokrojoną laskę wanilii. Odstawiamy na tydzień

Marder&Marder Manufacture
Zupa pomidorowo- dyniowa 156

dodatkiem zielonego groszku. Składniki: 30 dag miąższu dyniowego, 1 cebula, 2 łyżki przecieru pomidorowego, 1 puszka zielonego groszku, 5 ziemniaków, 1 łyżka masła, sól do smaku, pieprz do smaku, mielona ostra papryka do smaku, szczypiorek. Wykonanie: Miąższ z dyni pokroić i podsmażyć na maśle z pokrojoną cebulą. Dodać obrane pokrojone ziemniaki, zalać odpowiednią ilością wody, dodać przyprawy i ugotować

Tradycyjna Kuchnia
Zdrowy sernik z malinami 238

kolejny kawałek! Składniki na spód: 140 g orzechów włoskich 3 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka mąki pszennej/kukurydzianej Masa serowa: 3/4 szklanki cukru brązowego 4 jajka 1 kg sera twarogowego- mielonego 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki cukru z ziarenkami wanilii Dodatkowo: 100 g rozgniecionych malin 1/2 szklanka świeżych malin Sposób przygotowania: Orzechy razem z cukrem i mąką przekładamy blendera

Słodkie Przyjemności
Ciasto orzechowe z nadziewanymi gruszkami. I zmiany na blogu 206

małą keksówkę 180 g masła 150 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 3 jajka 190 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta cynamonu 5 łyżek mleka 50 g mielonych orzechów włoskich 4 miękkie, tej samej wielkości gruszki* dowolny dżem lub konfitura (u mnie dżem malinowy) opcjonalnie: garść posiekanych orzechów włoskich  * użyjcie dojrzałych, miękkich gruszek - wprawdzie trudniej będzie

My simple kitchen
Odkrywamy jesienne smaki z grilla – dynia na słodko 196

Składniki: 1 mała dynia, oskórowana i pokrojona na około 3-4 cm plastry ½ szklanki roztopionego masła ¼ szklanki brązowego cukru 1 łyżka stołowa syropu klonowego 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego 1 łyżeczka gałki muszkatołowej ½ łyżeczki soli duży arkusz folii aluminiowej Przygotowanie: Grilla rozgrzewamy do średniej temperatury. W międzyczasie pociętą dynię umieszczamy w dużej misce. Wlewamy na nią

naRuszcie
Drożdżowe bułeczki z jabłkami (3 wersje) 180

odchodzić od rąk. Odstawić ciasto pod przykryciem (wilgotną ściereczką) do wyrośnięcia. Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne. Pokroić jabłka w grubszą kostkę. Do jabłek dodać cynamon i odrobinę (ok.1/4 łyżeczki) mielonego zielonego kardamonu. Wymieszać. Wyrośnięte ciasto zrolować i pokroić na kawałki. Każdy kawałek rozwałkować na 1-1,5 cm i wykrawać krążki (wzięłam najszerszy kubek). Na środku krążków układać

Weekendy w domu i ogrodzie
Surówka z czerwonych buraczków do obiadu 246

Pasują do kotleta mielonego i zrazów zawijanych. Można je podawać na ciepło i na zimno, ugotowane lub surowe, zawierają mnóstwo witamin, są przy tym tanie, a nadal ich nie doceniamy. Jednym słowem - przypomnijmy sobie o buraczkach, bo.... burak to brzmi dumnie :) Składniki - proporcje dla dwojga dorosłych głodomorów 5 buraków średniej wielkości 1 czerwona cebula (można też użyć białej

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Potrawka z cukinii i kiełbasy z warzywami+ film 234

cukinia 2 marchewki 50 dag cienkiej kiełbasy 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 puszka pokrojonych pomidorów bez skórki 1 puszka czerwonej fasoli 2 łyżki oleju 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej czarny pieprz sól przepis Cebulę drobno siekamy. Ząbki czosnku kroimy na mniejsze części, marchewkę oraz kiełbasę w plastry a cukinie razem ze skórką  kroimy w kostkę. Do garnka

Smakowite Dania
babka ziemniaczana z sosem podgrzybkowym... 234

łyżeczka, masło 1 łyżeczka, bułka tarta - do obsypania, szynka hiszpańska 12 plastrów SOS PODGRZYBKOWY: podgrzybki 1 kg, masło 1 łyżka, cebula 1 sztuka, sól - do smaku, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, śmietana gęsta 1/2 szklanki, koperek 1/2 pęczka obrane ziemniaki dokładnie rozdrobnić w pojemniku rozdrabniacza, dodać mąkę, kucharka, czosnek, pieprz

W Mojej Kuchni Lubię
Leczo z kiełbasą 1120

Składniki: 4 czerwone papryki 1 żółta papryka 1 zielona papryka 6 dużych pomidorów 300 g kiełbasy (parówka) 4 cebule 2 łyżki koncentratu pomidorowego olej do smażenia ostra mielona papryka sól, pieprz Wykonanie: Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Obraną cebulę pokroić w półksiężyce. Paprykę oczyścić, pokroić w paseczki,. Kiełbaskę pokroić w kostkę. Cebulę podsmażamy

magiczna kuchnia Kasi
Chaczapuri 184

roztopione masło. Ciasto tak długo wyrabiać aż będzie elastyczne. Przykryć i odstawić aby podwoiło swoją objętość. W tym czasie do białego sera dodać sól i pieprz świeżo mielony, wymieszać. Gdy ciasto wyrośnie podzielić je na 3 części. Jedną część ciasta lekko rozwałkować, na środek nałożyć 2 łyżki białego sera.  Brzegi ciasta zlepić do środka (tak jak robi się

Amatorka kuchenna
Makaron z sosem serowym 208

Dodać serki topione. Mieszać do rozpuszczenia. Wlać słodką śmietankę ciągle mieszając. Gdy składniki połączą się dodać żółty ser i gorgonzolę. Dokładnie wymieszać. Całość lekko posolić i popieprzyć świeżo mielonym pieprzem. Makaron polać sosem. Na wierzch posypać startym parmezanem

Amatorka kuchenna
Powidła śliwkowe z piekarnika 209

przepisie.  Bardzo polecam leniwcom kuchennym.  składniki 1,5 kg śliwek węgierek 100 g ksylitolu lub cukru (  przepis Niki przewiduje 150g ) 1 łyżka cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu ( u Niki szczypta goździków) 2 łyżki octu balsamicznego lub owocowego przygotowanie Śliwki umyć, osuszyć, pozbawić pestek  - przecinając śliwki wzdłuż na pół. Tak naszykowane śliwki przełożyć do miski, posypać

Stare Gary
PRINCESSA KOKOSOWA – BISZKOPT KOKOSOWY Z KREMEM PRINCESSA 768

jajko – 3 szt * mąka pszenna – 3 łyżki * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * cukier – 3 łyżki * kokos – 3 łyżki KREM KOKOSOWY: * ser biały 3-krotnie mielony – 400 g * princessa kokosowa – 3 szt * kokos – 4 łyżki * cukier puder – 3 łyżki * żelatyna – 3 łyżeczki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Białka ubijamy na sztywną pianę

Ostra na Słodko
Sałatka z kurczakiem, arbuzem i brzoskwiniami 260

twardo,  3 łyżki jogurtu naturalnego,  1 łyżka oliwy z oliwek,  2 łyżki konfitury rokitnik z pomarańczą (użyłam Greek Trade),  sól himalajska,  pieprz kolorowy świeżo mielony. Przygotowanie: Filet z kurczaka umyć i ugotować w osolonej wodzie do miękkości, ostudzić i pokroić na małe kawałeczki. Na talerzu rozłożyć miks sałat oraz pokrojonego kurczaka. Jajko oskubać

Z miłości do słodkości