mielone - 47549 przepisów (strona:1923/3170)

Pierogi z kapustą i grzybami 336

grzybów. Dodajemy kapustę kiszoną z marchewką i gotujemy pod przykryciem podlewając co pewien czas wywarem z grzybków. Kiedy kapusta będzie półmiękka dodajemy grzyby. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Przestudzamy i drobno siekamy. Ciasto: Z mąki, żółtka, masła, wody i szczypty soli zagnieść jednolite, elastyczne ciasto. Cieniutko rozwałkować i wykroić koła. Na środek każdego nałożyć łyżeczkę farszu

Pyry na Gaz
Warzywny pasztet z selera i pietruszki bez jajek 208

Świetnie sprawdzi się na świątecznym stole i zapewniam, że zasmakuje nawet największym mięsożercom!   Składniki: - 5 pietruszek - 1 duży seler - 2 cebule - 200g kaszy jaglanej (2 woreczki) - 1 szklanka mielonych orzechów włoskich - 50ml oleju (rzepakowego) - 3 ząbki czosnku - 2 łyżki sosu sojowego - 1 łyżeczka majeranku - 1 łyżeczka koperki - 0,5 łyżeczki lubczyku - szczypta gałki muszkatołowej - sól, pieprz Kaszę jaglaną

Be Fit Be Strong
Tymbaliki z musem z łososia, porem, żurawiną i kolendrą 131

część) 1/2 szkl. makaronu małe gwiazdki (Makarony Polskie) 5 łyżek suszonej żurawiny 1/2 szkl. bulionu warzywnego 1 pęczek świeżej kolendry (1/2 krzaczka) około 50ml śmietany 30% żelatyna sól świeżo mielony pieprz 2 łyżki soku z cytryny Sposób przygotowania: Por drobno siekamy, wrzucamy do rondelka z odrobiną wody i gotujemy aż zmięknie, następnie przyprawiamy solą i pieprzem, blendujemy (nie całkiem

Kolorowy Przepisownik
Puszki i słoiki na święta, czyli kulinarne prezenty last minute 180

kupicie w marketach w cenie już od 12zł (np. słoiczki Jamiego Olivera czy niesamowite angielskie przyprawy Fiddes Payne, które dorwałam na frisco.pl ). Co w puszkach? Tak najczęściej pakowana jest mielona kawa i herbata liściasta. Ale jeśli szukacie prezentu dla kogoś, kto uwielbia słodkości – znajdzie się i pitna czekolada w kilku wariantach smakowych. Każdy z nas używa soli. Jeśli

Karo in the Kitchen
Frittata z łososiem i szpinakiem 180

mleka 2 szalotki 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka posiekanego szczypiorku kilka szczypt ziół prowansalskich kilka szczypt tymianku sól świeżo mielony pieprz Szpinak myjemy i osuszamy. Szalotki kroimy w kostkę, a czosnek ścieramy na tarce lub siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy szalotkę. Smażymy kilka minut

My Chcemy Jeść
Likier kawowy z nutą wanilii 246

zapachu. Nie jest za bardzo słodki. I, co bardzo ważne, zdążycie go przygotować na święta. Składniki: 500 ml wódki 1 szklanka wody 1 laska wanilii 6 lekko czubatych łyżeczek mielonej kawy 1 szklanka cukru Kawę zaparzyć, wystudzić, przecedzić przez filtr do kawy. (Można  użyć kawy zaparzonej w ekspresie, odradzam rozpuszczalne.) Dodać wanilię pokrojoną na mniejsze kawałki i przekrojoną

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pierogi ruskie czyli z ziemniakami, cebulką i porem ♣ 158

jajo - szczypta soli - mąka do podsypania FARSZ - 1 kg ziemniaków - 700 g twarogu półtłustego - 1 duża cebula - 1 średnia cebula i 2 ząbki czosnku - 1 średni por - łyżeczka pieprzu mielonego - łyżeczka soli - łyżka smalcu lub oleju Ziemniaki gotujemy z małą cebulą i czosnkiem w osolonej wodzie do miękkości. Cebulę podsmażamy na złoto z porem ( wszystko drobno posiekane

Pasje Jolki
Zimowy Aromatyczny i Rozgrzewający Napój 159

przepis już niejednokrotnie umilał moje wieczory i pozostanie ze mną na długo. Składniki: 1 jabłko 1 pomarańcza 4 goździki 1 nasiono kardamonu 1/2 łyżeczki cynamonu czubek łyżeczki imbiru mielonego 1/4 łyżeczki kurkumy Wykonanie: W garnku zagotowałam litr wody. Potem dodałam cynamon i umyte jabłko pokrojone w ósemki (ze skórką), wymieszałam i gotowałam 2 minuty. Następnie dodałam imbir, kardamon

Blondynka Gotuje
ALOO GOHBI – curry ziemniaczano-kalafiorowe z Pendżabu – kuchnia indyjska 191

osób ) * ziemniaki – 2 szt * pomidor – 2 szt * kalafior – 1/4 szt * zielona papryczka chili – 1 szt * czosnek -2 ząbki * garam masala – 1 łyżeczka * mielona kolendra – 1łyżeczka * kumin – 1 łyżeczka * kurkuma – 1łyżeczka * imbir – 1 szczypta * masło ghee – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Obrane, umyte ziremniaki kroimy w kostkę, gotujemy w osolonej wodzie

Ostra na Słodko
Makowiec świąteczny z bakaliami 241

przestudzone, ale nadal ciepłe makowce można polukrować i udekorować makiem, orzechami lub skórka pomarańczową. Lukier pomarańczowy 1,5 szklanki cukru pudru 4-5 łyżek wrzącej wody 1 - 2 łyżki mielonej skórki pomarańczowej ( tutaj przepis ) Przygotowanie Cukier puder wymieszać ze skórką pomarańczową, dodać wrzącą wodę i dokładnie rozetrzeć, Gorącym lukrem polać makowiec

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sernik na herbatnikach 187

ciasto na święta. Tym razem proponuję za herbatnikach.  Można dodać bakalie i zrobić polewę, jak kto lubi.  Sernik jest wilgotny i bardzo smaczny.  Polecam :) 1 kg mielonego twarogu np. taki KLIK 6 jajek  1 szklanka cukru  15 dag miękkiego masła  1 budyń waniliowy + 2 łyżki mąki pszennej+ łyżeczka proszku do pieczenia

Takie tam pichcenie
Ciasteczka orzechowe 131

ciasto: -20 dkg mąki -15 dkg masła -1 żółtko jajka -5 dkg cukru pudru  -łyżka zimnej wody     Składniki masy orzechowej: -15 dkg cukru pudru -15 dkg mielonych orzechów włoskich -2 białka jajek Składniki ciasta zagniatamy i schładzamy w zamrażarce na czas przygotowania masy orzechowej. Białka ubijamy na sztywna pianę, dosypujemy cukier puder i dokładnie miksujemy. Dodajemy

Maminek kulinarny
Sałatka na sposób tajski: niby laap z wieprzowiną i kapustą pekińską 154

takim wydaniu, które uwielbiamy. Czyli prawie samo mięso. I odrobina kapusty pekińskiej, bo akurat została 😉 Danie zainspirowane festiwalem laap (czyli właśnie takich sałatek z siekanego bądź mielonego mięsa), który odbył … Czytaj dalej

slodkokwasnapl
Ciasto czekoladowo-buraczkowe 121

masła 200 g cukru trzcinowego 4 jajka 400 g mąki pszennej szczypta soli 40 g kakao 12 g proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu 1/2 łyżeczki mielonych goździków Polewa czekoladowa: 50 g masła 45 g cukru pudru 3 łyżki  mleka 2 czubate łyżki kakao kolorowa posypka Wykonanie: Buraki obieramy, kroimy  w grubą kostkę

Kulinarne przygody Gatity
Christmas Mince Pie z Angli 141

nadzienie: 700 g rodzynek (pomieszane sułtanki, koryntki i kalifornijskie) 300 g cukru trzcinowego 250 g jabłek 125 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 50 g orzechów włoskich 100 ml brandy ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej ½ łyżeczki zmielonych goździków ½ łyżeczki imbiru sok i skórka otarta z 1 cytryny ciasto: 900 g mąki pszennej razowej 200 g masła 200 g smalcu ½ łyżeczki soli

Mama Gotuje

Proponowane wyszukiwania