jajka - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli Masło (margarynę), cukier, kakao, sól umieszczamy w rondelku i podgrzewamy do momentu połączenia składników. Sernikowy wierzch: - 0,5 kg sera trzykrotnie mielonego - 0,5 szklanki cukru - 3 jajka - łyżka mąki pszennej + łyżka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: - 0,7 kg śliwek węgierek - tabliczka gorzkiej czekolady Śliwki dzielimy na połówki. Czekoladę siekamy. Jak szybo
kawawszklancenadal w bród jest owoców i warzyw na straganach polecam tą potrawkę. Jest to wariacja wiosennej młodej kapusty z koperkiem. Ta, jest zapowiedzią jesieni. Moją przystawiłam do ziemniaczków i mielonych. Tradycyjny obiad zawsze się sprawdza. Proporcja dla 3 osób: - 1/2 główki białej kapusty - ok. 15 dag wędzonego boczku - 2 małe pomidory - 1 małą cebulka - 4-6 śliwek - 1 łyżka
kawawszklancebądź czytajcie etykiety jeżeli kupujecie kapustę w foliowych woreczkach. - 40 dag kiszonej kapustki - 1 średnia marchewka - 1 duże jabłko - 2 płaskie łyżki cukru - 1/4 łyżeczki soli - 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu - 2 łyżki oleju. Kapustę przesiekać aby długie nitki nie ciągnęły się nam jak spaghetti podczas jedzenia. Marchewkę zetrzeć na drobnych oczkach tarki, jabłuszka na grubszych. Zaprawić cukrem, solą
kawawszklanceosoby ( albo 3 bardzo głodne ): - 500 gr szpinaku mrożonego w liściach - 250 gr serka kremowego - 1 średnia cebula ( u mnie czerwona ) - 2 ząbki czosnku - 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu - sól do smaku - ok. 15 dag wędliny, świetny będzie też wędzony boczek - 2 łyżki oleju - opakowanie makaronu Czaniecki Szpinak rozmrozić. Odcisnąć. Wstawić wodę na makaron. Cebulkę pokroić w kostkę, czosnek
kawawszklancekluski śląskie szybką i lekką surówkę Proporcja na dwie osoby: - 2 pojedyncze filety - 1 duża cebula lub dwie mniejsze - pęczek natki pietruszki -200 ml śmietanki kremówki - 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu - sól do smaku - 2 łyżki masła - 2 łyżki oleju Ważna wskazówka - do dania użyjmy rondelka, który idealnie pomieści filety. Zalewając je śmietanką, otuli ona szczelnie mięso, nie rozlewając
kawawszklancekapusty ( 4-5 marchewek, 2-3 pietruszki, mały por, 1/5 selera ) - obrana i oczyszczona dynia - ok. 70 dag - 100 ml mleka - 1 łyżka masła - 0,5 płaskiej łyżeczki mielonego chili - sól do smaku - opcjonalnie kilka kropel oleju z pestek dyni Warzywa obrać, wraz z dynią pokroić na podobnej wielkości fragmenty. Włożyć do garnka, zalać do 3/4 wysokości jarzyn wodą
kawawszklancedrobiowej) - 2 suche kajzerki - 2 duże marchewki lub 3 małe - 1 pietruszka - 1 mała cebula - 2 ząbki czosnku - 5 jajek - 2 liście laurowe - 3 ziela angielskie - 1 łyżka pieprzu mielonego - 1 łyżka majeranku - 1 łyżeczka gałki muszkatołowej - 1 łyżka + sól do smaku Mięso( + boczek ) zalać wodą. Dodać 1 marchewkę, pietruszkę, cebulę, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie
kawawszklancemrożonego brokuła* - 4 plasterki szynki** - 1 łyżka masła - 1 łyżka mąki - 3/4 szklanki mleka - duża garść topliwego żółtego sera - 1 ząbek czosnku - 2 łyżki soku z cytryny - 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu - sól do smaku - po ok. 100 gr ulubionego makaronu na osobę W garnku zagotowujemy wodę z łyżką soli. Wrzucamy brokuł i gotujemy do miękkości***. Należy spróbować - kwiat
kawawszklancemasło i płatki migdałowe, a następnie wykładam równą warstwą na wyłożoną papierem blachę. Dociskam dnem szklanki - aby spód ciasta był równy i zwarty. Masa serowa: - 1 kg sera trzykrotnie mielonego - 5 jajek - 1 szklanka mleka - 1 duży budyń na 3/4 litra mleka - 1 szklanka cukru - 200 gr masła lub 250 gram margaryny ( kostka) Masło/margarynę rozpuszczam z cukrem
kawawszklancegrzeszyć to na całego. Śmietankowy smak pełnego serka przełamany soczystą brzoskwinią pozwala zapomnieć o problemach dnia codziennego. Proporcja na dużą blachę ( 24 x 45 cm ) - 1 kg sera trzykrotnie mielonego ( może być z wiaderka / zawartość tłuszczu nie mniej niż 5% ) - 500 gr serka mascarpone - 9 jajek - 200 gr masła - 3/4 szklanki** cukru - 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej - 2 płaskie
kawawszklancegram ) - 1 średnia cebula - 2 małe ząbki czosnku ( lub jeden duży ) - duży pęczek natki pietruszki - 1 dojrzałe awokado - 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne - 2 pełne łyżki siemienia lnianego mielonego - 2 łyżki skrobi ziemniaczanej - sól do smaku, olej do smażenia 1. Ciecierzycę odcedziłam i przełożyłam do miski 2. Cebulkę pokroiłam w kostkę, zeszkliłam na oleju, pod koniec szklenia cebuli dodałam
kawawszklanceproponuję jest kremowy, delikatny, orzeźwiająco kwaskowaty, pachnący malinami...po prostu lato na talerzu. Słodki czekoladowo karmelowy spód wspaniale dopełnia całości. Proporcja na blachę 24x30 cm. - 800 gr sera trzykrotnie mielonego - 500 ml śmietanki kremówki - 2 galaretki cytrynowe + 1 czubata łyżka żelatyny - skórka z 1 średniej cytryny + sok z połowy cytryny spód: - 3 szklanki czekoladowych płatków kukurydzianych - puszka masy krówkowej
kawawszklancejagody są smakiem przewodnim. Kocham go! lekki, pachnący jagodami z soczystymi borówkami wieńczącymi dzieło....po prostu kwintesencja lata.. Proporcja na blachę 24 x 30 cm - 1 kilogram sera mielonego ( wiaderkowy ) - 500 ml śmietany kremówki - 1 szklanka jagód - 1 galaretka jagodowa ( bądź o smaków owoców leśnych ) + 2 płaskie łyżki żelatyny - 1 galaretka cytrynowa + 2 płaskie łyżki żelatyny - 2 płaskie
kawawszklanceSkładniki 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 8 łyżek wody,letniej przegotowanej, do rozpuszczenia kawy paczka krakersów lajkonik 100g paczka herbatników petit beurre 3 duże łyżki serka --twarogu mielonego 2-3 łyżki Baileys Irish Cream 4 łyżki gorzkie kakao do obtoczenia kuleczek Wykonanie: Kawę wymieszać z cukrem ,dodać wodę i dokładnie wymieszać.Pokruszone ciastka zaleć kawą.Dodać,serek, baileys
w mojej kuchnikolorowe papryki lub 2 większe 1 duża marchew 1 średnia cebula 1 niewielki bakłażan puszka pomidorów 3 łyżki oliwy szczypta gałki muszkatołowej sól morska, pieprz - do smaku 1/2 łyżeczki mielonej papryki wędzonej 1/2 łyżeczki curry 1/2 pęczka natki pietruszki do posypania 2-3 łyżki sezamu szklanka przegotowanej wody Leczo warzywne z dynią - jak zrobić? Pierwszym krokiem będzie przygotowanie warzyw
Moje Qulinaria