mielone - 47549 przepisów (strona:1915/3170)

SAŁATKA Z OGÓRKÓW MARCHEWKI I CEBULI W SŁOIKACH 224

średniej wielkości cebul 2 szt. marchwi 2 łyżki soli Zalewa: 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki octu 1  szklanka cukru 2 łyżki przyprawy wegeta 1 słoiczek koncentratu pomidorowego mielony pieprz Ogórki umyłam. Ogórki obrałam ze skórki i pokroiłam w cienkie plastry. Następnie dodałam plastry cebuli. Obraną marchew starłam na tarce o grubych oczkach. Wszystko wymieszałam w misce

potrawyregionalne
OPONKI SEROWE 204

już tyle,że pozostało mi tylko patrzenie ... przynajmniej przez dzisiejszy dzień... to sama buzia mi się do nich uśmiecha ;-) Składniki: 200 g margaryny np.Kasia 300 g twarogu (ser trzykrotnie mielony) 340 g mąki 200 g cukru 2 szt.jajek 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżeczki spirytusu olej do smażenia (smalec) cukier puder do posypania Do miski

potrawyregionalne
ŚLEDZIE W OLEJU Z CEBULĄ 231

wodę i zalewałam je ponownie. Wysuszyłam płaty śledziowe i odsączyłam z nich nadmiar wody. Użyłam do tego papierowych ręczników. Pokroiłam je na kawałki. Dodałam pokrojoną drobno cebulkę. Posypałam mielonym czarnym pieprzem i wycisnęłam sok z połowy cytryny. Pokroiłam odrobinę cebuli dymki. Dodałam olej. I wszystko dokładnie wymieszałam. Odstawiłam do lodówki i gotowe;) Smacznego! Polecam również: śledzie po kaszubsku

potrawyregionalne
HAMBURGERY 235

najzdrowszych,nie powinno ich się jeść zbyt często ;-)   Składniki: bułki do hamburgerów 1/2 kg.mielonego mięsa wołowego cebula pomidor ogórki kiszone sałata masłowa przyprawa do mięsa mielonego przyprawa do gyrosa czerwona ostra papryka oliwa z oliwek 1 szt.jajka sól,pieprz Sos:   ketchup majonez czosnek sól,pieprz Zacznijmy od głównego składnika czyli mięsa. Zmieliłam je. Dodałam

potrawyregionalne
PLACKI ZIEMNIACZANE Z KURKAMI 183

pomarańczowe i pachnące lasem. Polecam również KURKI W ŚMIETANIE Z MAKARONEM Składniki: 0,5 kg kurek 1 cebula masło około 2 łyżki świeży koperek śmietana 18% makaron sól,świeżo mielony czarny pieprz Te pięknie pomarańczowe grzybki dokładnie oczyściłam i umyłam. Pokroiłam w kostkę cebulę i podsmażyłam ją na maśle na patelni przez około 10 minut. Dolałam odrobinę wody,żeby

potrawyregionalne
BUSTRENGO BOLOŃSKIE CIASTO Z KASZY KUKURYDZIANEJ JABŁEK I FIG 196

cukru pudru 500 ml mleka 3 jaja 100 g płynnego miodu 50 ml oliwy 100 g rodzynek 100 g suszonych fig 500 g twardych jabłek 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu skórka z 2 pomarańczy skórka z 2 cytryn 1 łyżeczka soli masło do wysmarowania formy Zacznijmy od suchych składników. Do dużej miski wsypałam przesianą mąkę pszenną, kaszę kukurydzianą, bułkę tartą

potrawyregionalne
DUSZONE ŻOŁĄDKI INDYCZE Z CEBULĄ 285

Dawno już nie jadłam duszonych żołądków. Pamiętam jak moja mama kiedyś je przyrządziła. Postanowiłam przypomnieć sobie zatem ten ich smak. Wyszły pyszne! Składniki: żołądki indycze 3 szt.cebuli łyżeczka mielonego kminku sól, pieprz słodka i ostra papryka 2-3 ząbki czosnku pół szklanki pasty z pomidorów liście laurowe ziele angielskie olej Żołądki dokładnie umyłam. Obgotowałam je przez około

potrawyregionalne
ŚLEDZIE PO KASZUBSKU 198

suszonych śliwek garść namoczonych rodzynek (jak już pisałam ja nie dodałam) olej słodka czerwona papryka kolorowy pieprz sól Marynata: 1 szkl.octu winnego 1,5 szkl.wody ziarna gorczycy pół łyżeczki mielonego ziela angielskiego liść laurowy pieprz szczypta cukru W tym miejscu napiszę,że powyższej marynaty nie robiłam z braku czasu. Powinno się składniki gotować około 10 minut. Zalać nią śledzie

potrawyregionalne
RYBA SMAŻONA Z WARZYWAMI PO INDYJSKU 186

wszystko prawda? ;-) Składniki: płaty filetów rybnych np.dorsz,sola paluszki krabowe kawałek białej części pora marchewka pół żółtej świeżej papryki cebula kawałek świeżego korzenia imbiru 3-4 ząbki czosnku łyżeczka mielonego kminku łyżeczka ziaren kminku łyżeczka zmielonej kolendry łyżeczka sproszkowanego chili łyżeczka curry łyżeczka kurkumy sól olej 2 łyżki sosu rybnego pół szklanki przecieru pomidorowego dymka (opcjonalnie) Użyłam trzy

potrawyregionalne
GRILLOWANE MIELONE SZASZŁYKI Z KAPARAMI I SOSEM CZOSNKOWO KOPERKOWYM 182

Zamiast tradycyjnych mielonych można pobawić się trochę,  dodać kapary,przyprawę do gyrosa i wyjdą pyszne grillowane szaszłyki. Do nich sos czosnkowo-koperkowy z kiszonym ogórkiem i obiad gotowy. Składniki na szaszłyki :  1 kg. mięsa wieprzowego (można mniej oczywiście... ja robiłam hurtowo) cebula opakowanie przyprawy do gyrosa dwie łyżki kaparów 3-4 ząbki czosnku sól świeżo zmielony

potrawyregionalne
MASŁO CZOSNKOWO-KOPERKOWE Z ANCHOIS 175

świeżą pietruszkę,tymianek lub inne zioła. 2-3 łyżki masła 2-3 fileciki anchois ząbek czosnku łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia łyżeczka soku z cytryny świeżo  mielony czarny pieprz sól do smaku (anchois są słone) Miękkie masło przełożyłam do miseczki.  Dodałam posiekany koperek. Fileciki anchois drobno pokroiłam i roztarłam nożem. Przełożyłam je do masła. Starłam

potrawyregionalne
ŁOSOŚ SMAŻONY W SEZAMIE 232

Składniki na marynatę: 2 łyżki sosu sojowego sok z połowy cytryny/limonki 1 łyżeczka miodu kawałek świeżego startego imbiru lub 1 łyżeczka mielonego imbiru w proszku sól i pieprz  do smaku Dzwonki łososia umyłam.  Zamarynowałam je w marynacie i odstawiłam na około godzinę. Wsypałam na talerz ziarna sezamu. Łososia wyjęłam z marynaty i obtoczyłam

potrawyregionalne
PIECZARKI FASZEROWANE SERAMI 220

faszerowane serem pleśniowym i bryndzą. Składniki: 15 pieczarek 125 g bryndzy pół opakowania sera pleśniowego lazur garść zielonej pietruszki 2-3 ząbki czosnku łyżka masła sól świeżo mielony czarny pieprz Pieczarki umyłam. Kolejno z każdej z nich wydrążałam środki. Do miseczki wkładałam wykrojone ogonki  z pieczarek. Starłam je na tarce o grubych oczkach. Dodałam do nich

potrawyregionalne
KURCZAK Z KARMELIZOWANYM FENKUŁEM I KAPARAMI 224

ciśnienia krwi, zapobiega udarom i zawałom. Z kolei błonnik obniża poziom cholesterolu. Składniki: 1 szt. fenkułu 2 łyżki kaparów garść dymki łyżka masła pierś z kurczaka olej sól świeżo mielony czarny pieprz ząbek czosnku słodka czerwona papryka zioła prowansalskie sezam Pierś z kurczaka posypałam przyprawami, czosnkiem,  sezamem i polałam olejem. Odstawiłam ją aby przeszła przyprawami i zajęłam

potrawyregionalne
MARCHEWKA GLAZUROWANA W MIODZIE Z IMBIREM 140

jarzynki polecam tę z mojego posta. Spróbujcie a przekonacie się sami jaka jest smaczna ;-) Składniki: kilka średnich marchewek łyżka płynnego miodu łyżka masła kawałek świeżego korzenia imbiru sól świeżo mielony czarny pieprz 1-2 łyżki octu balsamicznego sezam do posypania (opcjonalnie) Marchewkę obrałam, umyłam i pokroiłam w średnie słupki. Gotowałam w osolonej wodzie przez około 7-10 minut

potrawyregionalne

Proponowane wyszukiwania