mielone - 47549 przepisów (strona:1915/3170)

Sałatka ziemniaczana 148

również dobra odmiana dla najpopularniejszego podawania gotowanych ziemniaków na ciepło. Polecam! Porcja dla 2 osób: 6 średnich ziemniaków 2 ogórki małosolne 1 mała cebula szczypiorek 2 łyżki majonezu świeżo mielony pieprz sól Sposób przygotowania: Ziemniaki ugotować i pozostawić do ostygnięcia. Następnie pokroić w plastry, dodać pokrojone w kostkę ogórki i cebulę, posiekany szczypiorek, majonez oraz świeżo zmielony pieprz. Całość

Kuchnia Pani Wiosny
Tzatziki 147

dania, grillowanego mięsa ale również do wegetariańskich potraw. Składniki dla 2 osób: 6 średnich ogórków gruntowych 4 ząbki czosnku 3 łyżki greckiego jogurtu 1 łyżka oliwy z oliwek świeżo mielony pieprz sól Sposób wykonania: Ogórki zetrzeć na tarce i odsączyć, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, świeżo zmielony czarny pieprz, sól i oliwę z oliwek i jogurt. Całość dokładnie wymieszać

Kuchnia Pani Wiosny
Filet z kurczaka w sosie musztardowym 178

Składniki : (na 2-3 osoby) 1 podwójna pierś kurczaka 2 duże cebule 50 gr masła 2 łyżki oliwy 0,5 szklanki wody 3 łyżki musztardy (polecam stołową) 1 łyżeczka mielonego tymianku sól, pieprz Przygotowanie : Filet oczyszczam z błonek i kroję na kawałki - takie "na jeden kęs" doprawiam solą, pieprzem i obsmażam na dobrze rozgrzanej oliwie z masłem. Po chwili

Mechanik w kuchni
Pzepis na ciasto dyniowe 200

smakiem owoców.  Składniki na ciasto dyniowe: 2 szklanki mąki 120 g cukru 1/2 szklanki orzechów laskowych duża garść suszonej żurawiny 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu szczypta soli 3 jajka 1 szklanka ugotowanej i zmielonej dyni 100 g masła Dodatkowo: 100 ml śmietanki 30% 100 g białej czekolady Sposób przygotowania: Dynię kroimy na małe

Słodkie Przyjemności
Pasta jajeczna z makrelą 137

śniadania, sprawdzi się zawsze. Lubicie? Kupujecie takie pasty czy wolicie zrobić swoją? Składniki : * makrela wędzona około 200g * 3 jajka * 2 łyżki majonezu * mała cebula dymka * ząbek czosnku * świeżo mielony czarny pieprz Przygotowanie : Jajka ugotować na twardo,wystudzić. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać makrelę, majonez, drobno posiekaną cebulę i czosnek. Całość wymieszać, przyprawić. Można posypać świeżym koperkiem

Magiczne Życie Marty
Makaron z gulaszem jagnięcym z czosnkiem niedźwiedzim / Pasta with lamb stew with wild garlic 179

kostkę (lub innej części) 2 łyżki posiekanych igiełek rozmarynu 3 łyżki posiekanej mięty 3 łyżki octu z białego wina 3 łyżki miodu 1 łyżeczka soli morskiej i świeżo mielonego pieprzu 5 łyżek oleju roślinnego 2 duże cebule, pokrojone w kosteczkę 100 g pieczarek, pokrojonych w ćwiartki 3 łodygi selera naciowego, drobno posiekane 1 duży batat, obrany i pokrojony

karmelowy
Mortadela 161

mieszamy z peklosolą i wkładamy do lodówki na dobę. Po tym czasie mięso przekładamy do melaksera lub blendera i rozdrabniamy ze słoniną na gładką masę. W międzyczasie dodajemy do mielonej masy pokruszony lód, roztarte w moździerzu wszystkie przyprawy i żelatynę. Wszystko blendujemy do uzyskania jednolitej, kleistej i gładkiej masy. Następnie przekładany całość do szynkowara wyłożonego woreczkiem, dokładnie ubijamy

Marder&Marder Manufacture
Krwawe ciasteczka na Halloween 198

przyda się Wam taki przepis...? Krwawe ciasteczka cytrynowo-cynamonowe Składniki: (na 20 sztuk) 225 g mąki pszennej 40 g cukru pudru skórka otarta z 1 cytryny 1 łyżeczka mielonego cynamonu 150 g zimnego masła 1 żółtko lukier: 30 g białka 150 g cukru pudru 1/2 łyżeczki zimnej wody krew: 1/4 łyżeczki czerwonego barwnika w żelu 1 kropla zielonego barwika

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Polędwiczki z warzywami i kaszą jaglaną 210

grubości 1,5 cm i rozpłaszczyć je palcami. Smażyć kawałki na rozgrzanym oleju (1 łyżka wystarczy) na rumiano po obu stronach.  Smażąc, posypać polędwiczki po obu stronach świeżo mielonym pieprzem. Wyjąć polędwiczki na talerzyk. Na patelnię wlać trochę wody i deglasować (z patelni zebrać łopatką smak i przypieczone mięso z przyprawami). Dolać płyn do warzyw. Gdy warzywa się

Weekendy w domu i ogrodzie
Cukinia faszerowana kaszą jaglaną 161

przygotować cukinię w zdrowszej wersji. Do faszerowania użyłam kaszy jaglanej, marchewki, cebuli i piersi z kurczaka. Danie warte wypróbowania :) Jeżeli jesteście smakoszami mięsa to spróbujcie przygotować cukinie z mięsem mielonym (przepis tutaj ).  Składniki na porcję dla 2-3 osób: 3 średniej wielkości cukinie 1 duża pierś z kurczaka 100 g kaszy jaglanej (1 woreczek) 1 marchewka 1 cebula

Ugotować
Owsiana szarlotka z kubeczka 191

tłuszczu to nie ma przeciwwskazań do takich eksperymentów :) Na blogu znajdziecie już przepisy na różne 'babeczki z kubeczka', wszystkie zgromadziłam poniżej. Dziś na śniadanie zafundowałam sobie szarlotkę z mielonych płatków owsianych z cynamonem i przyprawami korzennymi... cud, miód i... jabłka :) Zdrowe ciasteczka z kubeczka na śniadanie lub deser :) Dyniowe     Marchewkowe   Czekoladowe Bananowe   Jaglane kakaowe

Chocolate Muffin Blog
Pulled pork w sosie pomidorowym 142

dodatkowo podkręca smak mięsa. Pulled pork w sosie pomidorowym 800 g łopatki wieprzowej 3/4 szklanki przecieru pomidorowego 2 łyżki cukru trzcinowego 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka oregano po szczypcie mielonych goździków i cynamonu sól, pieprz bułki lub ziemniaki w dowolnej formie do wyboru surówka do podania, u mnie coleslaw z czerwonej kapusty Przecier, cukier, posiekany czosnek i przyprawy mieszamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Buleczki kardamonowe z marcepanem i kokosem czyli Niedzielne sniadanie odc.69 175

kokosem ciasto: 150 g masła 200 ml mleka 40 g świeżych drożdży lub 1 torebka (7 g suszonych) 2 szczypty soli 80 g cukru trzcinowego 1 jajko 2 łyżeczki mielonego kardamonu 500 g mąki pszennej (typu 550) nadzienie: 140 g marcepanu 2 łyżeczki kardamonu 50 g miękkiego masła 1/2 szkl. wiórków kokosowych do posmarowania: 1 roztrzepane jajko opcjonalnie cukier

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chleb żytni litewski z kminkiem 211

godzin w temp. pokojowej. Zaparka: 2 łyżki słodu jęczmiennego jasnego 1 łyżka słodu jęczmiennego ciemnego 3 łyżki mąki żytniej 1150 1 łyżeczka kminku całego 1 łyżeczka kminku mielonego 200 ml wody (wrzątku) Zaparzyć składniki wrzącą wodą i zostawić na 30 min. w zamkniętym naczyniu (np. słoiku). Ciasto: cały zakwas cała zaparka (wystudzona) 2,5 szklanki mąki pszennej

Przepisy na domowy ser i chleb
Sałatka fasolowa z boczkiem i pomidorami. 127

Składniki : 3/4 szklanki suchej fasoli Piękny Jaś 2 dojrzałe pomidory 1 mała włoszczyzna 1 mała cebula 3-4 plastry wędzonego boczku cząber sól pieprz czarny mielony olej Sposób wykonania :   F asolę opłucz pod bieżącą wodą na sitku lub durszlaku. Wsyp do miski lub garnka, zalej zimną wodą , odstaw na noc. Odlej wodę w której moczyła się fasola, zalej

Przepisy i porady kulinarne