mielone - 47549 przepisów (strona:1916/3170)

KURCZAK NADZIEWANY WĄTRÓBKĄ 201

nadziewając go wątróbką  (oczywiście jeśli ją lubicie ;-))     Składniki: kurczak 500 g wątróbki kurzej/indyczej pęczek świeżej pietruszki 2-3 łyżki kaszki mannej 6-8 ząbków czosnku świeżo mielony czarny pieprz sól majeranek zioła prowansalskie słodka i ostra czerwona papryka łyżka masła olej Kurczaka umyłam.    W miseczce wymieszałam: zioła,majeranek,przyprawy i starte 4 ząbki czosnku

potrawyregionalne
CEBULARZ LUBELSKI 227

Składniki na farsz:  2-3 duże cebule ( można więcej jak lubicie gdy jest jej dużo) 50 g masła 2-3 łyżki oleju 3 łyżki maku gruboziarnista sól świeży mielony czarny pieprz  Zacznijmy od ciasta. Drożdże rozkruszyłam w ciepłym mleku z dodatkiem cukru. Wsypałam dwie łyżki mąki, wymieszałam i odstawiłam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce

potrawyregionalne
SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z WĘDZONYM REKINEM 257

sałatkę ;-) Składniki: 40 dkg wędzonego rekina 6 szt.ziemniaków 4-5 szt. kiszonych ogórków 1 szt. małej czerwonej cebuli szczypiorek / koperek łyżka majonezu dwie łyżki jogurtu bałkańskiego sól świeżo mielony czarny pieprz Ziemniaki umyłam i ugotowałam w mundurkach w osolonej wodzie. Gdy wystygły, obrałam ze skórki. Pokroiłam je w kostkę. Nie za drobną, żeby nie zrobiła się w sałatce

potrawyregionalne
LASAGNE ZE SZPINAKIEM I KURCZAKIEM 232

Lasagne można przygotowywać z różnym nadzieniem. Doskonale smakuje z samymi warzywami lub mielonym mięsem. Dzisiaj polecam wersję ze świeżym szpinakiem i kurczakiem. Składniki:   12 płatów makaronu Lasagne nr.52 Lubelli (ilość zależy od wielkości naczynia i warstw) 1 kg. świeżego szpinaku 1 szt.średniej cebuli kawałek sera lazur 6 ząbków czosnku 2 łyżki śmietany 18% pierś z kurczaka łyżka

potrawyregionalne
SPRING ROLLS czyli WARZYWNE SAJGONKI Z POMARAŃCZOWO-IMBIROWYM SOSEM 206

małego garnuszka i gotowałam 10 minut.  Do sosu można dodać świeże listki mięty. Sosem można polać sajgonkę albo maczać ją w nim. Smacznego! Polecam również  SAJGONKI Z MIELONYM MIĘSEM,WARZYWAMI I MAKARONEM RYŻOWYM

potrawyregionalne
PIECZONE PAPRYKI FASZEROWANE MIĘSEM RYŻEM I BOCZNIAKAMI 250

Kombinacja składników zależy od smaków i waszej pomysłowości.   Składniki na 3 porcje papryk: 3 szt. czerwonej papryki (kolor zostawiam do wyboru) 70 g ryżu ( niecała torebka ) 250 g mielonego mięsa 5 szt. boczniaków 3-4 łyżki posiekanych i obranych ze skórki pomidorów (ja użyłam z puszki)  1 jajko 1/2 dużej cebuli 2 ząbki czosnku świeże listki oregano

potrawyregionalne
PIECZONE KOLBY KUKURYDZY Z CHILI 160

kolby kukurydzy 30 g masła kawałek papryczki chili 1 łyżka natki pietruszki / kolendry sok z połowy lub całej limonki (przy dwóch kolbach kukurydzy) skórka z limonki / cytryny sól świeżo mielony czarny pieprz Do miseczki włożyłam masło, posiekaną pietruszkę, chili, skórkę i sok z cytryny.   Wsypałam świeżo zmielony czarny pieprz i sól. Wszystko wymieszałam. Kukurydzę można podgotować przez około

potrawyregionalne
CUKINIA FASZEROWANA MIELONYM MIĘSEM I POMIDORAMI 194

skomplikowane a efekt naprawdę smaczny.  Pasuje na obiad, podana z ryżem,     pure z marchewki i dyni z dodatkiem świeżego imbiru . Składniki: 2 średnie cukinie 500 g mielonego mięsa np. z łopatki lub innego ulubionego 2-3 ząbki czosnku 1 szt. średniej cebuli pomidory z puszki ( oczywiście można użyć 2-3 szt. świeżych ) 2-3 łyżki oliwy

potrawyregionalne
FASOLKA PO BRETOŃSKU 209

uznania) 6 plasterków wędzonego boczku ( ja użyłam szynki wędzonej surowej) 1 szt.większej cebuli 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 8-10 ziarenek ziela angielskiego świeże gałązki tymianku łyżeczka mielonego kminku 1-2 łyżki majeranku łyżeczka słodkiej papryki pół łyżeczki (ossstra!) wędzonej ostrej papryki pół łyżeczki cukru sól i pieprz do smaku oliwa do smażenia mąka do zasmażki

potrawyregionalne
ZUPA KREM Z KALAFIORA Z MLECZKIEM KOKOSOWYM 214

mały około 2 cm kawałek świeżego korzenia imbiru 400 ml mleczka kokosowego 1l bulionu warzywnego lub wody oliwa do smażenia 1 łyżka masła pół łyżeczki gałki muszkatołowej pół łyżeczki mielonego kminku łyżeczka curry pół / cała łyżeczka ostrej czerwonej pasty curry ( w zależności jak lubicie ostro) sól świeżo zmielony czarny pieprz Dodatki: grzanki z kawałków bułki podsmażone na oliwie

potrawyregionalne
BRUKSELKA Z WĘDZONYM BOCZKIEM 231

worcester nada daniu korzennego smaku.   Składniki: 500 g brukselki 4-5 plastry wędzonego boczku 2 ząbki czosnku 2 łyżki sosu worcester oliwa z oliwek łyżka masła sól świeżo mielony czarny pieprz Brukselki obrałam z wierzchnich liści i w razie potrzeby odkroiłam twarde głąby. Umyłam. Przełożyłam małe główki do robota, który pięknie je poszatkował. Pora na plastry wędzonego boczku

potrawyregionalne
ŚLEDZIE SMAŻONE W ZALEWIE OCTOWEJ 226

godziny po zrobieniu powinny poleżeć i się przegryźć. Składniki: 1 kg. świeżych,wypatroszonych i bez głów śledzi. mąka do obtoczenia olej lub oliwa do smażenia sól i świeżo mielony czarny pieprz Zalewa: 5 szklanek wody 1 szklanka 10% octu (nawet można mniej jeśli nie lubicie bardzo octowej zalewy) 0,5 szklanki cukru 2-3 łyżeczki soli 2 łyżeczki gorczycy

potrawyregionalne
CIASTO CZEKOLADOWE Z MIGDAŁAMI BEZ MĄKI 192

Składniki: 300g gorzkiej najlepiej 70%  czekolady ( trzy tabliczki ) 250g masła (jedno opakowanie) 160g cukru (ja użyłam trzcinowego) 7 szt. jajek 100g migdałów 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru mielonego 1 laska wanilii szczypta gałki muszkatołowej 1/2 łyżki cukru pudru szczypta soli masło i mąka do tortownicy   Zacznijmy od rozpuszczenia w kąpieli wodnej rozkruszonej czekolady.   Mieszałam

potrawyregionalne
DROŻDŻOWE ROGALIKI Z SEREM 243

mąki pszennej tortowej 200 ml mleka 75 g cukru 80 g masła 0,5 łyżeczki soli 2 jajka Składniki na masę serową: 400 g twarogu (ja użyłam półtłustego) nie mielonego 2 żółtka opakowanie cukru waniliowego 3-4  łyżki drobnego cukru do wypieków Składniki na rozczyn ze świeżych drożdży: 30 g świeżych drożdży 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka

potrawyregionalne
BOGRACZ / Bogrács – WĘGIERSKA ZUPA GULASZOWA 351

cebula – 2 szt * czosnek – 3 ząbki * czerwona papryka – 2 szt * smalec – 2 łyżki * pomidory w puszce – 300 g * ostra papryka, kminek mielony, słodka papryka – po 1 łyżeczce * bulion warzywny – 1 l * ziemniaki – 4 szt * sól , pieprz – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: W garnku rozgrzewamy smalec, dodajemy posiekaną cebulę, szklimy, wrzucamy kminek

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania