mielone - 47549 przepisów (strona:1920/3170)

MASŁO CZOSNKOWO-KOPERKOWE Z ANCHOIS 152

świeżą pietruszkę,tymianek lub inne zioła. 2-3 łyżki masła 2-3 fileciki anchois ząbek czosnku łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia łyżeczka soku z cytryny świeżo  mielony czarny pieprz sól do smaku (anchois są słone) Miękkie masło przełożyłam do miseczki.  Dodałam posiekany koperek. Fileciki anchois drobno pokroiłam i roztarłam nożem. Przełożyłam je do masła. Starłam

potrawyregionalne
ŁOSOŚ SMAŻONY W SEZAMIE 208

Składniki na marynatę: 2 łyżki sosu sojowego sok z połowy cytryny/limonki 1 łyżeczka miodu kawałek świeżego startego imbiru lub 1 łyżeczka mielonego imbiru w proszku sól i pieprz  do smaku Dzwonki łososia umyłam.  Zamarynowałam je w marynacie i odstawiłam na około godzinę. Wsypałam na talerz ziarna sezamu. Łososia wyjęłam z marynaty i obtoczyłam

potrawyregionalne
PIECZARKI FASZEROWANE SERAMI 200

faszerowane serem pleśniowym i bryndzą. Składniki: 15 pieczarek 125 g bryndzy pół opakowania sera pleśniowego lazur garść zielonej pietruszki 2-3 ząbki czosnku łyżka masła sól świeżo mielony czarny pieprz Pieczarki umyłam. Kolejno z każdej z nich wydrążałam środki. Do miseczki wkładałam wykrojone ogonki  z pieczarek. Starłam je na tarce o grubych oczkach. Dodałam do nich

potrawyregionalne
KURCZAK Z KARMELIZOWANYM FENKUŁEM I KAPARAMI 204

ciśnienia krwi, zapobiega udarom i zawałom. Z kolei błonnik obniża poziom cholesterolu. Składniki: 1 szt. fenkułu 2 łyżki kaparów garść dymki łyżka masła pierś z kurczaka olej sól świeżo mielony czarny pieprz ząbek czosnku słodka czerwona papryka zioła prowansalskie sezam Pierś z kurczaka posypałam przyprawami, czosnkiem,  sezamem i polałam olejem. Odstawiłam ją aby przeszła przyprawami i zajęłam

potrawyregionalne
MARCHEWKA GLAZUROWANA W MIODZIE Z IMBIREM 123

jarzynki polecam tę z mojego posta. Spróbujcie a przekonacie się sami jaka jest smaczna ;-) Składniki: kilka średnich marchewek łyżka płynnego miodu łyżka masła kawałek świeżego korzenia imbiru sól świeżo mielony czarny pieprz 1-2 łyżki octu balsamicznego sezam do posypania (opcjonalnie) Marchewkę obrałam, umyłam i pokroiłam w średnie słupki. Gotowałam w osolonej wodzie przez około 7-10 minut

potrawyregionalne
KURCZAK NADZIEWANY WĄTRÓBKĄ 181

nadziewając go wątróbką  (oczywiście jeśli ją lubicie ;-))     Składniki: kurczak 500 g wątróbki kurzej/indyczej pęczek świeżej pietruszki 2-3 łyżki kaszki mannej 6-8 ząbków czosnku świeżo mielony czarny pieprz sól majeranek zioła prowansalskie słodka i ostra czerwona papryka łyżka masła olej Kurczaka umyłam.    W miseczce wymieszałam: zioła,majeranek,przyprawy i starte 4 ząbki czosnku

potrawyregionalne
CEBULARZ LUBELSKI 202

Składniki na farsz:  2-3 duże cebule ( można więcej jak lubicie gdy jest jej dużo) 50 g masła 2-3 łyżki oleju 3 łyżki maku gruboziarnista sól świeży mielony czarny pieprz  Zacznijmy od ciasta. Drożdże rozkruszyłam w ciepłym mleku z dodatkiem cukru. Wsypałam dwie łyżki mąki, wymieszałam i odstawiłam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce

potrawyregionalne
SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z WĘDZONYM REKINEM 235

sałatkę ;-) Składniki: 40 dkg wędzonego rekina 6 szt.ziemniaków 4-5 szt. kiszonych ogórków 1 szt. małej czerwonej cebuli szczypiorek / koperek łyżka majonezu dwie łyżki jogurtu bałkańskiego sól świeżo mielony czarny pieprz Ziemniaki umyłam i ugotowałam w mundurkach w osolonej wodzie. Gdy wystygły, obrałam ze skórki. Pokroiłam je w kostkę. Nie za drobną, żeby nie zrobiła się w sałatce

potrawyregionalne
LASAGNE ZE SZPINAKIEM I KURCZAKIEM 211

Lasagne można przygotowywać z różnym nadzieniem. Doskonale smakuje z samymi warzywami lub mielonym mięsem. Dzisiaj polecam wersję ze świeżym szpinakiem i kurczakiem. Składniki:   12 płatów makaronu Lasagne nr.52 Lubelli (ilość zależy od wielkości naczynia i warstw) 1 kg. świeżego szpinaku 1 szt.średniej cebuli kawałek sera lazur 6 ząbków czosnku 2 łyżki śmietany 18% pierś z kurczaka łyżka

potrawyregionalne
SPRING ROLLS czyli WARZYWNE SAJGONKI Z POMARAŃCZOWO-IMBIROWYM SOSEM 186

małego garnuszka i gotowałam 10 minut.  Do sosu można dodać świeże listki mięty. Sosem można polać sajgonkę albo maczać ją w nim. Smacznego! Polecam również  SAJGONKI Z MIELONYM MIĘSEM,WARZYWAMI I MAKARONEM RYŻOWYM

potrawyregionalne
PIECZONE PAPRYKI FASZEROWANE MIĘSEM RYŻEM I BOCZNIAKAMI 229

Kombinacja składników zależy od smaków i waszej pomysłowości.   Składniki na 3 porcje papryk: 3 szt. czerwonej papryki (kolor zostawiam do wyboru) 70 g ryżu ( niecała torebka ) 250 g mielonego mięsa 5 szt. boczniaków 3-4 łyżki posiekanych i obranych ze skórki pomidorów (ja użyłam z puszki)  1 jajko 1/2 dużej cebuli 2 ząbki czosnku świeże listki oregano

potrawyregionalne
PIECZONE KOLBY KUKURYDZY Z CHILI 138

kolby kukurydzy 30 g masła kawałek papryczki chili 1 łyżka natki pietruszki / kolendry sok z połowy lub całej limonki (przy dwóch kolbach kukurydzy) skórka z limonki / cytryny sól świeżo mielony czarny pieprz Do miseczki włożyłam masło, posiekaną pietruszkę, chili, skórkę i sok z cytryny.   Wsypałam świeżo zmielony czarny pieprz i sól. Wszystko wymieszałam. Kukurydzę można podgotować przez około

potrawyregionalne
CUKINIA FASZEROWANA MIELONYM MIĘSEM I POMIDORAMI 172

skomplikowane a efekt naprawdę smaczny.  Pasuje na obiad, podana z ryżem,     pure z marchewki i dyni z dodatkiem świeżego imbiru . Składniki: 2 średnie cukinie 500 g mielonego mięsa np. z łopatki lub innego ulubionego 2-3 ząbki czosnku 1 szt. średniej cebuli pomidory z puszki ( oczywiście można użyć 2-3 szt. świeżych ) 2-3 łyżki oliwy

potrawyregionalne
FASOLKA PO BRETOŃSKU 184

uznania) 6 plasterków wędzonego boczku ( ja użyłam szynki wędzonej surowej) 1 szt.większej cebuli 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 8-10 ziarenek ziela angielskiego świeże gałązki tymianku łyżeczka mielonego kminku 1-2 łyżki majeranku łyżeczka słodkiej papryki pół łyżeczki (ossstra!) wędzonej ostrej papryki pół łyżeczki cukru sól i pieprz do smaku oliwa do smażenia mąka do zasmażki

potrawyregionalne
ZUPA KREM Z KALAFIORA Z MLECZKIEM KOKOSOWYM 196

mały około 2 cm kawałek świeżego korzenia imbiru 400 ml mleczka kokosowego 1l bulionu warzywnego lub wody oliwa do smażenia 1 łyżka masła pół łyżeczki gałki muszkatołowej pół łyżeczki mielonego kminku łyżeczka curry pół / cała łyżeczka ostrej czerwonej pasty curry ( w zależności jak lubicie ostro) sól świeżo zmielony czarny pieprz Dodatki: grzanki z kawałków bułki podsmażone na oliwie

potrawyregionalne