150g korzenia selera 1 średnia cebula (150g) 1 duży ząbek czosnku 100g pora (dolna i środkowa część) 250ml bulionu warzywnego (może być z kostki) 50g koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki kilka łyżek soku z cytryny 3-4 łyżki oleju rzepakowego sól (ok. 2 łyżeczki) natka pietruszki do dekoracji Instrukcje Rybę lekko solimy i odkładamy pod przykryciem
Kulinarna Pokusatakże zachęcam do przygotowania! ;) Składniki: 175ml letniego mleka 300g mąki 10g świeżych drożdży lub 5g suchych 30g roztopionego masła łyżka cukru 1 jajko pół łyżeczki soli 25g mielonych migdałów 50g suszonej żurawiny W około 50-100ml letniego mleka rozpuszczamy drożdże. Dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy, aż mieszanina zacznie się delikatnie pienić. Pozostałe składniki umieszczamy w misce
Czerwona Porzeczkamiodu 75 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 3 łyżeczki cynamonu 3 jajka 50 ml mleka 150 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g mielonych migdałów dodatkowo: 2 łyżki kakao 2 łyżki cukru pudru Masło utrzeć z miodem, cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Mąkę
Pożeraczka, czyli raz adobrzeznika ;) Składniki na około 18-20 sztuk ciasto: 250 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 120 g masła pokrojonego w kostkę 0/5 szklanki śmietany 18% szczypta soli szczypta mielonej słodkiej papryki farsz: 1 puszka tuńczyka mała cukinia (obrana, pozbawiona gniazd nasiennych i pokrojona w kostkę) pół cebuli czosnkowej łyżka masła klarowanego ugotowana marchewka ugotowana pietruszka (ugotowane warzywa mogą
Mienta blogzastąpienie mąki migdałami, jeszcze bardziej wzbogaca jego smak. Składniki: 150 g migdałów 400 g gorzkiej czekolady 25 g kakao 250 g drobnego cukru trzcinowego 250 g masła 1 łyżka mielonego imbiru 6 jajek lukier: 100 g masła 50 g gorzkiej czekolady 50 g kakao 200 g cukru pudru przesianego przez sito 4 łyżki wody 2 łyżki startego świeżego imbiru
Mama Gotujeborowików przyrządzone?! Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki oleju 1/2 szklanki gorącej wody farsz 200 g suszonych borowików 1 cebula 1 łyżka masła sól i pieprz świeżo mielony Wykonanie: Grzyby moczymy w wodzie kilka godzin. Wymoczone grzyby przepłukujemy zimną wodą. Przełożyć do garnka, wlać 3 litry wody. Gotować na wolnym ogniu około 1 godziny. Ugotowane grzyby
kgwjanczewozrobię kolejny...i kolejny. Polecam ! Składniki 2 szklanki maki poznańskiej typ 500 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka kakao 3 łyżki wiórek kokosowych Kresto pół szklanki maku mielonego BackMit 1 szklanka cukru trzcinowego nierafinowanego 1 szklanka mleka pół szklanki oleju 3 jaja 4 łyżki powideł śliwkowych orzechy włoskie ile chcesz rodzynki jumbo Kresto ile chcesz, ja zużyłam
Z Kuchni Do KuchniSkładniki: • 400 g wołowiny mielonej • 1 duża cebula • 2 łyżki sosu Worcester • 2 łyżeczki musztardy z Dijon • 2 łyżki sosu chili • prażona cebulka • 4 plastry sera (najlepiej cheddar) • 4 bułki • pieprz, szczypta suszonego imbiru • sałata, pomidory, cebula
Moje-pitraszeniepołowę, wypełnić spody form. Piekarnik rozgrzać do 175 C, czas pieczenia ok. 35 minut. Podczas pieczenia przekładamy formy góra - dół, aby równo upiec obydwa ciasta. Ciasto orzechowe; - 25 dag mielonych orzechów pekan lub włoskich - 3/4 szk cukru pudru - 1 łyżka mąki pszennej - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 5 białek 1. Białka ubić na sztywno
Apetyczna babeczkapracochłonne, ale uwierz mi kwestia wprawy i dobre gołąbki zrobisz w kilka minut. Tradycyjne gołąbki z mięsem i ryżem w sosie pomidorowym Składniki: 1 duża kapusta 500 g mięsa mielonego wieprzowego 100 g ryżu 1 cebula sól pieprz na sos: puszka pomidorów krajanka warzywna Winiary pieprz Sposób przygotowania: Z kapusty wytnij głąb i wsadź
Wielki apetytPyszna przekąska albo słodki obiad lub śniadanie. Nieco zdrowsze naleśniki z mąki gryczanej z pyszną słodką nutellą i mielonymi migdałami. Jak wiadomo, do nutelli idealnie pasują orzechy a nutella idealnie pasuje do naleśników. No cóż, pyszne. Warto spróbować
Milion Smakówmąki 2 jajka 1 szklanka cukru 3/4 szklanki płynnego miodu 50g margaryny 3/4 szklanki orzechów włoskich (łuskanych) 3/4 szklanki migdałów 3 łyżki kakao 1 łyżka cynamonu 1/2 łyżeczki mielonych goździków 3/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 szklanki suszonych owoców (pokrojonych): śliwek, fig, rodzynek, żurawiny Migdały zalać wrzątkiem i pozostawić
Di gotujejeśli nie lubicie tłuszczu, możecie wyciąć go z kawałków, ale pamiętajcie, że tłuszcz to nośnik smaku i wzbogaci Wasz gulasz). Oprószamy kawałki mąką, słodką papryką oraz pieprzem, najlepiej świeżo mielonym (na tym etapie nie dodajemy soli). 2. OBSMAŻANIE MIĘSA + CEBULA + PIWO + DUSZENIE (7min + 1h) Na dobrze rozgrzany olej w garnku lub brytfance wrzucamy kawałki mięsa (jeśli robicie większą porcję
Nerds Kitchenprzyprawa do piernika Składniki 30 g mielonego cynamonu, 10 g suszonego imbiru- 5 łyżeczek 1 gałka muszkotołowa-5 g 2 łyżeczki ziaren ziela angielskiego- 5 g 2 łyżeczki całych goździków-5 g 2 łyżeczki ziaren wyłuskanych z kardamonu-5 g 1 gwiazdka anyżu-ziarna wyłuskane-1 g 5-6 ziaren pieprzu Wykonanie Wszystkie przyprawy ,które są zmielić .Gotowe
w mojej kuchniinnych deserów. Wspaniały pomysł na prezent dla kawosza. Składniki: - 1 szklanka wody - 100g brązowego cukry - 1-2 łyżeczki cynamonu - 0,5 cm plastra świeżego imbiru lub 3/4 łyżeczki mielonego - 5 goździków Do garnuszka wlać wodę, dodać obrany i pokrojony imbir i przyprawy. Zagotować. Gotować na średnim ogniu przez ok 30 minut, do uzyskania lejącego syropu. Syrop przecedzić przez
CookYourself