mielone - 47549 przepisów (strona:1931/3170)

Placki warzywne (z cukinii) 214

mróz zebrałam je jeszcze bardzo małe. Składniki: - młode cukinie (ilościowo około pół większej cukinii) - ziemniak - marchewka - 1/2 cebuli - jajko - mąka pszenna do zagęszczenia - około 1/2 łyżeczki soli - pieprz czarny mielony - suszona bazylia dodatki:  - olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Marchewkę, ziemniaka i cebulę obieram, z cukinii obcinam tylko końcówki. Warzywa ścieram na tarce o drobnych oczkach lub za pomocą

Kuchnia co dnia
Sałatka lodowa z tuńczykiem. 191

palcami lub widelcem. Jajka pokrój na ósemki ( ósemki jajka możesz poukładać na wierzchu sałatki przed podaniem ). Wszystkie składniki wymieszaj delikatnie razem, dopraw do smaku solą , sokiem z cytryny i mielonym pieprzem. Podawaj do obiadu razem ze ziemniakami ( frytkami ), mięsem lub jako osobne danie.  Sałatka ta jest bardzo zdrowa i nie tuczy, ponieważ w jej skład nie wchodzi śmietana

Przepisy i porady kulinarne
Naleśniki z awokado i serkiem twarogowym 179

stron. Awokado obieramy ze skórki przekładamy do miski, rozgniatamy widelcem lub blenderem. Czosnek, paprykę pokroić drobniutko dodajemy do awokado razem z serkiem twarogowym doprawiamy solą, pieprzem świeżo mielonym wszystko razem dokładnie łączymy. Smarujemy naleśniki, składamy na cztery części. Smacznego

kgwjanczewo
Zapiekane puree z mięsem mielonym i kapustą kiszoną. 206

ząbki czosnku   1/2 cytryny  1 cebula  50 dag. kiszonej kapusty  1 łyżka miodu  1 łyżka smalcu   kilka kropel maggi   1/2 łyżeczki mielonych grzybów leśnych   200 ml słodkiej śmietanki 18%   ½ łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej   ½ łyżeczki suszonego majeranku   50 g masła   sól, pieprz, olej WYKONANIE: plastry boczku kroimy

Kuchnia Beaty
Orkiszowe ciasto na białkach z orzechami i karobem 249

wielki plus :) Orkiszowe ciasto na białkach z orzechami i karobem 4 białka niecałe 0,5 szklanki curku trzcinowego 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 0,5 szklanki orzechów włoskich mielonych (niezbyt drobnych) 0,5 szklanki oliwy z oliwek (nie extra virgin) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka karobu w proszku Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal

FitKot
kokosowy torcik z białą czekoladą 219

tabliczki białej czekolady  2 kubeczki śmietany kremówki biszkopt: 5 jajek 0, 5 kubka cukru 0, 5 kubka maki tortowej 0, 5 kubka wiórków kokosowych 0, 5 kubka mielonych migdałów 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju 1 budyń waniliowy   dekoracja: 1 tabliczka białej czekolady wiorki kokosowe płatki migdałowe Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając

Luźna Kuchnia
Wojskowa grochowa 243

wędzonego boczku 2 kiełbasy śląskie 100 g słoniny 350 g łuskanego grochu 3 średnie ziemniaki 2 listki laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 2 łyżki otartego majeranku sól, świeżo mielony pieprz CZAS PRZYGOTOWANIA: 140 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Zaczniemy od przygotowania wywaru: w dużym garnku umieszczamy włoszczyznę, lubczyk, połowę wędzonego boczku (w jednym kawałku), liście laurowe i ziele angielskie

My Culinary Art
Curry z burakami i ciecierzycą 151

może trucizna. Gotując to curry przygotowałam swoją własną mieszankę przypraw w moździerzu, ale gdy wsypałam ją na rozgrzany tłuszcz to buchnęło mi dosłownie w oczy i nos aromatem mielonego chilli (czułam go potem do końca dnia). Tak sobie wymieszałam różne składniki i zakochałam się w efekcie końcowym. Całość świetnie sprawdziła się na zorganizowaną imprezę (podałam w podgrzewaczu) a koleżanka

Szybko Tanio Smacznie
Gulasz z żołądków, przepyszny 203

plasterki,marchewki obrane i pokrojone w talarki, paprykę oczyszczoną z nasionek i błonek, pokrojoną w kostkę i smażyć wszystko około 2 minut. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Użyłam do gotowania elektryczny garnek do wolnego gotowania, ale można gotować gulasz w głębokiej patelni na barzdo małym ogniu. Wlać wywar wołowy, dodać czosnek, papryczkę chilli, wędzoną papryczkę

Kuchnia Pokoleń
Łosoś wędzony z buraczkami i serkiem z odrobiną wódki 206

zmieniać w zależności jak ostrą potrawę chcemy otrzymać). Plastry łososia ułożyć na talerzu, delikatnie skropić sokiem  z cytryny. Nałożyć buraczki, następnie serek, przyozdobić kawiorem (jeśli używamy), poprószyć świeżo mielonym pieprzem i koperkiem. Łososia można także ułożyć na tostach, tworząc wykwintne, poręczne kanapeczki. Pieczywo tostowe opiec, lekko posmarować masłem, przekroić w poprzek, aby powstały trójkątne kanapeczki

Codzienne Gotowanie
Sycylijskie fusilli 141

też będą się nadawały, ale muszą być dojrzałe, a chyba najlepsze były by prawdziwe polskie, słodkie, polne;) ) 25-30g rodzynek 2 ząbki czosnku 2 łyżki kaparów (czubate) 50g mielonych migdałów 60ml oliwy extra virgin liście z pęczka bazylii (kilka zostawić do dekoracji) sól i pieprz parmezan (opcjonalnie) Makaron ugotować al dente. W międzyczasie przygotować sos: wszsytkie składniki wrzucić

Codzienne Gotowanie
Omlet indyjski 141

ziarenek kminu rzymskiego kilka ziarenek gorczycy kilka ziarenek kolendry 1 papryczka chili 1 łyżka świeżej kolendry 0,25 łyżeczki kurkumy 0,25 łyżeczki przyprawy garam masala 0,25 łyżeczki mielonej kolendry szczypta pieprzu kajeńskiego sól i pieprz masło do smażenia Przygotowanie: Na patelni roztopić masło, dodać ziarna kminu rzymskiego, gorczycy i kolendry, smażyć chwlę aż zaczną strzelać, nastepnie dodać

Codzienne Gotowanie
Jedzonko do pracy #2 156

dodać 150g serka Philadelphia, podlać mlekiem dla uzyskania w miarę rzadkiego sosu, dodać makaron i podzielonego na małe różyczki brokuła, doprawić do smaku solą i pieprzem, ostra papryka oraz mielonymi migdałami (1 czubata łyżka).  Smacznego

Codzienne Gotowanie
Indyjska zupa kalafiorowa 149

lyzka startego swizego imbiru 500ml bulionu warzywnego 2 lyzeczki kurkumy 1 lyzeczka czarnuszki 1 lyzeczka ziaren kolendry 1 lyzeczka ziaren kuminu 1 lyzeczka ostrej papryki w proszku 1 lyzeczka mielonej kolendry 1 lyzeczka przyprawy garam masala 1 lyzeczka ostrej papryki w proszku sol, pieprz oliwa do smazenia  Kalafiora umyc i podzielic na rozyczki, lodygi pokroic na mniejsze kawalki

Codzienne Gotowanie
Kulinarne pamiątki z podróży 199

ludności, a tam za niezbyt wygórowane ceny można nabyć prawdziwe cudeńka. Najbardziej przyciągają stoiska z wielobarwnymi, pachnacymi przyprawami i ziołami. Można tam znaleźć takie przyprawy jak kmin, różne rodzaje mielonej papryki, kurkumę, suszoną miętę i suszone liście limonki, płatki róż, harrisę, szafran i wiele innych. Przyprawy sprzedawane są na wagę lub częściej "na oko", można także kupić gotowe zestawy

Codzienne Gotowanie