mielone - 47549 przepisów (strona:1936/3170)

Wyniki konkursu 191

średniej cebuli 3 łyżki sosu czosnkowego FOLWARK 3 łyżki mąki ziemniaczanej omlety szpinakowe: 100 g rozmrożonego odciśniętego szpinaku 1 zmiażdzony ząbek czosnku 1 jajko szczypta soli Burgery: 25 dkg mielonego mięsa z indyka kilka ziarenek rozgniecionego czerwonego pieprzu łyżka czerwonej czubricy pół średniej startej na tarce cebuli 1 zmiażdżony ząbek czosnku 1 jajko dodatkowo: pomidor musztarda, sos madziaròw FOLWARK

Moje domowe kucharzenie
Roladki z mięsa mielonego z cukinią 191

Roladki z ciasta francuskiego z mięsem mielonym, suszonymi pomidorami, grillowaną cukinią i aromatem czosnku sprawdzą się zarówno jako danie główne jak i przekąska. Świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Nie ukrywam, ze bardzo lubię to danie z racji łatwości przygotowania. Składniki na jego przygotowanie zawsze znajdę w lodówce więc jeśli nie mam weny do wymyślania obiadu

Pyry na Gaz
Sałatka z imbirem marynowanym 189

duży ząbek czosnku 1 szklanka marynowanego imbiru 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju 1 łyżeczka miodu pieprz świeżo mielony  ewentualnie sól do smaku Przygotowanie: Ryż ugotować i wystudzić (jak ugotować ryż patrz tutaj  , punkt 1). Paprykę umyć, wyjąć gniazda nasienne i pokroić drobno na wąskie kawałeczki. Ogórki umyć

Kuchcik gotuje
Sernik dyniowy 204

miękkiego masła Składniki na nadzienie: 500 g dyni 1 szklanka białego cukru 1/4 szklanki brązowego cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 duże jajka 650 g twarogu dwukrotnie mielonego 140 g mleka skondensowanego 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej Składniki na polewę: 400 g śmietany 18% 1/3 szklanki cukru pudru Składniki na sos toffi: 200 g śmietany

My Culinary Art
Ciastka z jabłkami i cynamonem. Szybkie drożdżowo-śmietanowe ciasteczka 261

pszennej 12 dkg świeżych drożdży 120 ml kwaśniej śmietany 18% 20dkg zimnego masła 1 jajko 1 żółtko szczypta soli łyżka cukru Do środka: 3 jabłka łyżka cukru łyżeczka cynamonu mielonego Jabłka obrać, przekroić na ćwiartki. Odkroić gniazda nasienne i każdą ćwiartkę jabłka przekroić jeszcze na 4 części. W sumie z każdego jabłka powinniśmy otrzymać 16 kawałków. Mi wyszło

Maślane ciasteczko
Oriental mocca - likier kawowy 139

serio zmykam zaraz, z Madzią to nie ma żartów. Piszę zatem przepis, a wy zanotujcie gdzieś go sobie, bo naprawdę warto. 1 litr spirytusu 95% 160 g kawy mielonej 1 laska wanilii 1,25 litra wody 1 kg cukru 4 łyżki mleka Do dużego słoja wsypujemy kawę. Zalewamy ją spirytusem i dorzucamy drobno pokrojoną laskę wanilii. Odstawiamy na tydzień

Marder&Marder Manufacture
Zupa pomidorowo- dyniowa 134

dodatkiem zielonego groszku. Składniki: 30 dag miąższu dyniowego, 1 cebula, 2 łyżki przecieru pomidorowego, 1 puszka zielonego groszku, 5 ziemniaków, 1 łyżka masła, sól do smaku, pieprz do smaku, mielona ostra papryka do smaku, szczypiorek. Wykonanie: Miąższ z dyni pokroić i podsmażyć na maśle z pokrojoną cebulą. Dodać obrane pokrojone ziemniaki, zalać odpowiednią ilością wody, dodać przyprawy i ugotować

Tradycyjna Kuchnia
Zdrowy sernik z malinami 212

kolejny kawałek! Składniki na spód: 140 g orzechów włoskich 3 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka mąki pszennej/kukurydzianej Masa serowa: 3/4 szklanki cukru brązowego 4 jajka 1 kg sera twarogowego- mielonego 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki cukru z ziarenkami wanilii Dodatkowo: 100 g rozgniecionych malin 1/2 szklanka świeżych malin Sposób przygotowania: Orzechy razem z cukrem i mąką przekładamy blendera

Słodkie Przyjemności
Ciasto orzechowe z nadziewanymi gruszkami. I zmiany na blogu 183

małą keksówkę 180 g masła 150 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 3 jajka 190 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta cynamonu 5 łyżek mleka 50 g mielonych orzechów włoskich 4 miękkie, tej samej wielkości gruszki* dowolny dżem lub konfitura (u mnie dżem malinowy) opcjonalnie: garść posiekanych orzechów włoskich  * użyjcie dojrzałych, miękkich gruszek - wprawdzie trudniej będzie

My simple kitchen
Odkrywamy jesienne smaki z grilla – dynia na słodko 162

Składniki: 1 mała dynia, oskórowana i pokrojona na około 3-4 cm plastry ½ szklanki roztopionego masła ¼ szklanki brązowego cukru 1 łyżka stołowa syropu klonowego 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego 1 łyżeczka gałki muszkatołowej ½ łyżeczki soli duży arkusz folii aluminiowej Przygotowanie: Grilla rozgrzewamy do średniej temperatury. W międzyczasie pociętą dynię umieszczamy w dużej misce. Wlewamy na nią

naRuszcie
Drożdżowe bułeczki z jabłkami (3 wersje) 163

odchodzić od rąk. Odstawić ciasto pod przykryciem (wilgotną ściereczką) do wyrośnięcia. Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne. Pokroić jabłka w grubszą kostkę. Do jabłek dodać cynamon i odrobinę (ok.1/4 łyżeczki) mielonego zielonego kardamonu. Wymieszać. Wyrośnięte ciasto zrolować i pokroić na kawałki. Każdy kawałek rozwałkować na 1-1,5 cm i wykrawać krążki (wzięłam najszerszy kubek). Na środku krążków układać

Weekendy w domu i ogrodzie
Surówka z czerwonych buraczków do obiadu 206

Pasują do kotleta mielonego i zrazów zawijanych. Można je podawać na ciepło i na zimno, ugotowane lub surowe, zawierają mnóstwo witamin, są przy tym tanie, a nadal ich nie doceniamy. Jednym słowem - przypomnijmy sobie o buraczkach, bo.... burak to brzmi dumnie :) Składniki - proporcje dla dwojga dorosłych głodomorów 5 buraków średniej wielkości 1 czerwona cebula (można też użyć białej

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Potrawka z cukinii i kiełbasy z warzywami+ film 218

cukinia 2 marchewki 50 dag cienkiej kiełbasy 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 puszka pokrojonych pomidorów bez skórki 1 puszka czerwonej fasoli 2 łyżki oleju 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej czarny pieprz sól przepis Cebulę drobno siekamy. Ząbki czosnku kroimy na mniejsze części, marchewkę oraz kiełbasę w plastry a cukinie razem ze skórką  kroimy w kostkę. Do garnka

Smakowite Dania
babka ziemniaczana z sosem podgrzybkowym... 212

łyżeczka, masło 1 łyżeczka, bułka tarta - do obsypania, szynka hiszpańska 12 plastrów SOS PODGRZYBKOWY: podgrzybki 1 kg, masło 1 łyżka, cebula 1 sztuka, sól - do smaku, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, śmietana gęsta 1/2 szklanki, koperek 1/2 pęczka obrane ziemniaki dokładnie rozdrobnić w pojemniku rozdrabniacza, dodać mąkę, kucharka, czosnek, pieprz

W Mojej Kuchni Lubię
Leczo z kiełbasą 1098

Składniki: 4 czerwone papryki 1 żółta papryka 1 zielona papryka 6 dużych pomidorów 300 g kiełbasy (parówka) 4 cebule 2 łyżki koncentratu pomidorowego olej do smażenia ostra mielona papryka sól, pieprz Wykonanie: Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Obraną cebulę pokroić w półksiężyce. Paprykę oczyścić, pokroić w paseczki,. Kiełbaskę pokroić w kostkę. Cebulę podsmażamy

magiczna kuchnia Kasi