tłuszczu – 130ml mleka – sól – ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej Sos śliwkowy – 130ml wody – 4 łyżki whisky – 3 kopiaste łyżki powideł śliwkowych – ½ łyżeczki mielonego imbiru – 25g zimnego masła Sałatka z fenkułu i pomarańczy – 1 bulwa kopru włoskiego (fenkułu) – 1 średnia pomarańcza – 1 łyżka soku z cytryny – 1 łyżka miodu
Karo in the Kitchenlubicie takie gotowanie wypróbujcie mój przepis koniecznie :) SKŁADNIKI 1 duży por 2 ziemniaki 200g serka topionego gouda 750 ml bulionu warzywnego 2 łyżki masła sól pieprz mielona gałka muszkatołowa 4 kromki chleba tostowego 2 łyżki oliwy z oliwek czosnek granulowany oregano 1/2 pęczka szczypiorku PRZYGOTOWANIE Pora czyścimy, odkrawamy górne ciemne liście - resztę kroimy
Moje Kuchenne RewelacjeBiszkoptu absolutnie nie trzeba nasączać. Odpowiedniej wilgoci nadają mu orzechy oraz dżem z bananami. Składniki: Biszkopt: 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 jajka lekko kopiasta łyżka mielonych orzechów włoskich 2/3 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 2 szklanki śmietany kremówki (30%) 2 szklanki mleka 3 czubate łyżki cukru pudru budyń czekoladowy łyżka kakao
MyCookBook.plklasyczny sos boloński zawiera w sobie jeszcze drobno pokrojoną marchew, pietruszkę i seler). W połączeniu z makaronem spaghetti macie pyszny obiad dla całej rodziny! Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego (wieprzowego, wołowo-wieprzowego lub z indyka) puszka krojonych pomidorów 3 ząbki czosnku 1 mała cebulka (najlepiej czerwona) 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka ketchupu pół łyżeczki cukru (jeśli
MyCookBook.plzwykłego, zawierający sporą ilość błonnika (oczywiście możecie użyć innego makaronu). W przepisie wykorzystałam zwykły twaróg, jednak jeśli nie lubicie jego grudkowatej konsystencji wystarczy, że zamienicie go na twaróg potrójnie mielony (taki na serniki). Składniki (na 4-5 porcji): 250 g pszennego makaronu razowego (u mnie świderki) 250 g twarogu 400 g truskawek ok. 8 łyżeczek cukru (ilość można zmienić
MyCookBook.plbazarkach :) Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki. Spróbujcie sami, jak wspaniale smakuje! Składniki: Na spód: 140 g maślanych ciasteczek 60 g masła Masa serowa: 700 g twarogu (trzykrotnie mielonego) 1 łyżka soku z cytryny 125 ml śmietany kremówki lub jogurtu naturalnego 200 g cukru 2 czubate łyżki żelatyny (rozpuszczone w 1/3 szklanki wody) 250 g czarnej porzeczki
MyCookBook.plśliwek (waga owoców z pestkami) 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki sosu sojowego (użyłam ostrej odmiany) 1-2 łyżki miodu (ilość zależy od stopnia „słodkości” śliwek :)) 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu szczypta pieprzu cayenne sól pieprz Wykonanie: Polędwiczkę wieprzową myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacieramy ją olejem, a także solą oraz (najlepiej) świeżo zmielonym pieprzem. Z gałązek rozmarynu zdejmujemy
MyCookBook.plzmieniłam nic prócz użycia śmietany o niższej zawartości tłuszczu). Składniki: Spód: 160 g ciastek czekoladowych Oreo (lub podobnych) 30 g masła Czekoladowa masa serowa: 500 g twarogu trzykrotnie mielonego lub takiego z wiaderka (przeznaczonego na serniki) 250 ml śmietany 30% (w temperaturze pokojowej) 2 duże jajka (w temperaturze pokojowej) 3/4 szklanki cukru 100 g czekolady gorzkiej, roztopionej i lekko
MyCookBook.plkażdym wieku, znakomicie wpisując się w klimat „święta duchów” ;) Mięsny sos pomidorowy pochodzi z mojego przepisu na spaghetti bolognese. Składniki (na ok. 4-6 porcji): Sos: 500 g mięsa mielonego (wieprzowego, wołowo-wieprzowego lub z indyka) puszka krojonych pomidorów 3 ząbki czosnku 1 mała cebulka (najlepiej czerwona) 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka ketchupu pół łyżeczki cukru (jeśli
MyCookBook.plduża pietruszka lub 2-3 małe 4 marchewki (u mnie tym razem kilka małych, jeszcze z przydomowego ogródka) 1/2 selera 1 cebula w łupince 2-3 łyżeczki soli świeżo mielony czarny pieprz 1/2 pęczka natki pietruszki (z gałązkami) + łyżka posiekanej natki do posypania gotowego rosołu 5-6 listków świeżej bazylii 4 gałązki lubczyka 5 ziarenek ziela angielskiego 5 listków
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comgodzin, a najlepiej całą noc w lodówce. Nadzienie: Migdały wrzucamy do wrzątku a po kilku minutach obieramy ze skórki. Mak sparzamy wrzątkiem, odsączamy z nadmiaru wody, a następnie mielimy min. dwukrotnie. Mielimy także orzechy włoskie, migdały, skórkę pomarańczową i rodzynki (jeśli ich używamy). Masę marcepanową miksujemy lub ugniatamy widelcem na możliwie najrzadszą konsystencję, biszkopty bardzo drobno kruszymy (na piasek). Wszystkie
Słodka Stronazdrowa wersja rogali :) Składniki (na około 10 sztuk małych rogali): ciasto: 5g suchych drożdży 10g ksylitolu około 110g mąki orkiszowej 5g oleju kokosowego 60g letniego mleka masa makowa: 40g mielonego suchego maku 20g rodzynki korynckie Fresano 15g erytrolu 15g miodu 15 g migdałów Skworcu białko z małego jajka mleko Sposób przygotowania: ciasto: Drożdże i ksylitol zalewamy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćminut, jeśli trzyma się w szafce produkty "na czarną godzinę". Składniki : puszka ciecierzycy fenkuł biała rzodkiew (połowa korzenia) puszka makreli w sosie pomidorowym ewentualnie: chili sól świeżo mielony pieprz Ciecierzycę odcedzić. Wodę można zostawić i wykorzystać do zrobienia wegańskich bez. Rybę rozdrobić i razem z sosem dodać do ciecierzycy. Z fenkułu usunąć głąb i pokroić w talarki. Rzodkiew obrać
Weekendy w domu i ogrodzieokreślenie dań bazujących na ryżu, a nigiri jest najbardziej rozpoznawalnym jego rodzajem. Samo przygotowanie, to dość misterna praca, lecz naprawdę „warta zachodu”. Czasem w przerwie między schabowym, a mielonym warto dla odmiany i zdrowia przygotować właśnie nigiri sushi z łososiem. Gorąco polecam i życzę smacznego. Wydrukuj przepis The post Nigiri sushi z łososiem appeared first on Moje Wypieki
mojewypiekiinietylkokremowa zupa. Składniki ½ dyni hokkaido 150 g soczewicy czerwonej 3 szklanki bulionu warzywnego 4 łyżki pestek dyni 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka tymianku ½ łyżeczki ostrej papryki sól świeżo mielony pieprz Pestki dyni prażymy na suchej patelni. Dynię myjemy, usuwamy pestki i kroimy na kawałki. Nie trzeba obierać jej ze skóry, ponieważ ta jest cienka i miękka. Do dużego
My Chcemy Jeść