mielone - 47549 przepisów (strona:1904/3170)

Kasza zapiekana z mięsem 136

zapiekaną z mięsem, a do tego ogórek konserwowy ze słoika. Ja użyłam kaszy jęczmiennej, ale możecie użyć dowolnej swojej ulubionej. Składniki 300 g kaszy jęczmiennej perłowej 500 g mięsa mielonego 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 1 cebula 1 łyżka majeranku 2 łyżki oleju 50 g startego żółtego sera 2 łyżki posiekanego szczypiorku sól pieprz Kaszę ugotować według instrukcji

O kuchni z uczuciem
Sernik na korzennej kruszonce pod sniegową czapą 224

wymieszać, dodać pokrojone na wiórka zimne masło i rozetrzeć w palcach-nie zagniatać ciasta! Rozsypać na dnie wyłożonej pergaminem (sam spód) tortownicy, lekko docisnąć do dna palcami. Masa serowa: Mielony twaróg umieścić w misie miksera, wbić jajko, wlać budyń rozpuszczony w mleku, dodać cukry i krótko zmiksować tylko do połączenia, pod koniec dodać skórkę pomarańczową, wylać na korzenny spód

Wanilia i Kardamon
Lasagne 215

jeżeli zależy nam na obiedzie na dwa dni- chociaż nie gwarantuję, że Lasagne nie zniknie jednego dnia.  Smacznego ;)  Składniki: opakowanie makaronu typu Lasagne 0,5 kg mięsa mielonego wołowo- wieprzowego 3 cebule 2 ząbki czosnku   500 ml przecieru pomidorowego sól do smaku  pieprz do smaku  2 łyżeczki słodkiej papryki  2 łyżeczki cukru

Krakowskie smaki Ani
Uszka z kapustą i grzybami 147

miękkości.Kapustę przekładamy do garnka,zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy do miękkości.Gdy ostygnie odciskamy z nadmiaru wody i drobno siekamy.Grzyby i kapust ę kroimy bardzo drobno lub mielimy w maszynce do mielenia na największym sitku.Cebule kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na patelni na oleju,dodajemy do kapusty i grzybów.Doprawiamy solą i pierzem. Z podanych składników zagniatamy

Bajeczna Kuchnia
Pierogi z kapustą i grzybami 162

miękkości.Kapustę przekładamy do garnka,zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy do miękkości.Gdy ostygnie odciskamy z nadmiaru wody i drobno siekamy.Grzyby i kapust ę kroimy bardzo drobno lub mielimy w maszynce do mielenia na największym sitku.Cebule kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na patelni na oleju,dodajemy do kapusty i grzybów.Doprawiamy solą i pierzem. Z podanych składników zagniatamy

Bajeczna Kuchnia
Paszteciki z kapustą i grzybami 157

miękkości. .Cebulę drobno siekamy i smażymy na oleju do momentu aż będzie szklista.Dodajemy odciśniętą kapustę,grzyby,doprawiamy solą i pieprzem.Smażymy przez kilka minut ciągle mieszając. Studzimy i mielimy w maszynce do mielenia mięsa na sitku o grubych oczkach. Drożdże rozcieramy z mlekiem,cukrem i łyżką mąki.Pozostawiamy pod przykryciem na 10 minut.Do miski wsypujemy mąkę dodajemy wyrośnięty zaczyn,sól

Bajeczna Kuchnia
Śledzie w oleju z żurawiną 178

żurawiny sprawia że mają fajny aromat i pięknie się prezentują na stole. Składniki: 0,5 kilograma filetów śledziowych 2 cebule 100 gram suszonej żurawiny olej 2-3 łyżki oleju mielony pieprz kolorowy Sposób przygotowania: Śledzie moczymy w wodzie przez dwie godziny .Kroimy na mniejsze kawałki.Żurawinę spażamy gorącą wodą i odcedzamy.Cebulę drobno kroimy.Oprószamy pieprzem,mieszamy i przekładamy

Bajeczna Kuchnia
Rzodkiewka ze śmietaną 169

myjemy, kroimy nożem w dość cienkie paski . Delikatnie solimy i pozostawiamy aby zmiękły, odciskamy z nadmiaru wody. Szczypiorek płuczemy, drobno siekamy dodajemy do rzodkiewki. Dodajemy śmietanę, doprawiamy pieprzem świeżo mielonym i dokładnie mieszamy

Bajeczna Kuchnia
Chrupiące koreczki z curry 381

łyżki soli Zalewa: 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki wody 1 szklanka octu Przyprawy: 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki gorczycy 2 łyżeczki curry 2 łyżeczki pieprzu mielonego 5 łyżek posiekanego świeżego kopru kopru Sposób przygotowania: Ogórki myjemy, kroimy w grubą kostkę, cebulę obieramy, kroimy w pióra, dodajemy sól i dokładnie wszystko razem mieszamy. Pozostawiamy na 3 godziny

Bajeczna Kuchnia
Sałatka z ogórków w zalewie pomidorowej 158

cebul 2 marchewki 2 łyżki soli Zalewa: 0,5 szklanki octu 0,5 szklanki oleju 1 szklanka cukru 2 łyżki Vegety 1 słoik koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka pieprzu świeżo mielonego Sposób przygotowania: Ogórki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Obrane cebule kroimy w plasterki, obraną marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy

Bajeczna Kuchnia
Dżem z dyni z nutą pomarańczy 134

mniejsze kawałki lub w kostkę. Wkładamy do garnka z grubym dnem, wlewamy wyciśnięty sok z cytryny, wsypujemy cukier, dokładnie mieszamy, pozostawiamy na 2 godziny żeby dynia puściła sok, dodajemy mieloną skórkę z pomarańczy. Gotujemy na bardzo małym ogniu do momentu aż dynia będzie dość gęsta, wlewamy aromat pomarańczowy, dusimy jeszcze przez 10 minut. Do umytych i wyparzonych słoików nakładamy

Bajeczna Kuchnia
Nutella ze śliwek 197

pieczywa na śniadanie lub do naleśników. Składniki: 2,5 kilograma śliwek 1 kilogram cukru 1 op. cukru waniliowego 200 gram gorzkiego kakao Sposób przygotowania: Śliwki myjemy, usuwamy pestki, mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Przekładamy do garnka, dodajemy cukier, smażymy przez 2 godziny ciągle mieszając. Dodajemy cukier waniliowy i kakao, smażymy jaszcze przez pół godziny ciągle mieszając, żeby kakao dobrze

Bajeczna Kuchnia
Rogale Marcińskie 170

cukru pudru kilka łyżek gorącej wody Dodatkowo: posiekane orzechy archaidowe Sposób przygotowania: Mak wsypujemy do garnka, zalewamy gorącą wodą, gotujemy na małym ogniu przez 30 minut. Odsączamy na sicie, mielimy trzykrotnie na sitku o drobnych oczkach. Migdały sparzamy gorącą wodą, obieramy ze skórek, razem z orzechami mielimy. W rondlu roztapiamy masło, dodajemy zmielone bakalie i miód, podgrzewamy przez chwilę

Bajeczna Kuchnia
Cukinia faszerowana mięsem mielonym i pomidorami 183

Cukinia faszerowana to doskonały pomysł na obiad, jest lekkostrawna a zarazem bardzo smaczna. Składniki: 3 małe cukinie 500 gram mięsa mielonego 1 puszka pomidorów w zalewie w kawałkach 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 100 gram startego sera żółtego słodka i ostra papryka  zioła prowansalskie sól,pieprz olej do smażenia Sposób przygotowania: Cukinie myjemy

Bajeczna Kuchnia
Kopytka z sosem grzybowym 138

kilograma świeżych lub mrożonych maślaków 1-2 cebule 2 łyżki smalcu 0,5 szklanki śmietany 18%  Sól,pieprz Pół pęczka posiekanej natki pietruszki Sposób przygotowania: Ugotowane ziemniaki mielimy na drobnym sitku w maszynce do mielenia mięsa. Na stolnicę wykładamy ziemniaki, dodajemy mąkę, jajko i szybko zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy cienkie wałeczki, podsypujemy mąką, nożem kroimy kopytka. Wrzucamy partiami

Bajeczna Kuchnia