podaję z kluskami śląskimi i surówką. Składniki: 1,5 kilograma schabu środkowego 2 litry mleka 3 łyżki oleju 3 łyżki masła 0,5 łyżeczki suszonego rozmarynu 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 5 goździków 4 ząbki czosnku sól, pieprz mąka do zagęszczenia sosu Sposób przygotowania: Schab nacieramy solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Na noc wstawiamy
Bajeczna Kuchniałyżki zmielonego siemienia lnianego ¾ szklanki neutralnego w smaku oleju (na przykład ryżowego lub z pestek winogron) 2 ½ szklanki mąki orkiszowej typ 700 3 łyżeczki proszku do pieczenia ¾ szklanki mielonych migdałów ½ szklanki nierafinowanego cukru trzcinowego 1 łyżeczka cukru waniliowego/ekstraktu waniliowego szczypta soli Warstwa jogurtowa: 1 kg jogurtu sojowego ½ szklanki nierafinowanego cukru trzcinowego 4 łyżki skrobi kukurydzianej skórka starta
Roślinna - blog wegańskikoncentratem pomidorowym. Doprawić wg własnych preferencji smakowych. Wrzucić pulpeciki. Odpowiednie porcje makaronu umieścić w miseczkach i zalać gorącą zupą z pulpecikami. Odczekać aż makaron zmięknie. Pulpeciki. 200g mięsa mielonego 1/2 suchej bułki + mleko do namoczenia 1/2 cebuli mąka (opcjonalnie) sól, pieprz i inne ulubione przyprawy do smaku Mięso wymieszać z odciśniętą z mleka bułką, jajkiem, posiekaną cebulą oraz przyprawami
Di gotujeczosnku, pieczarki oraz opcjonalnie sok z cytryny smażyć co chwilę mieszając, aż pieczarki odparują i zaczną się rumienić. Zajmie to około 7-8 minut. Wlać kremówkę, doprawić solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i płatkami papryki i chwilkę gotować do uzyskania pożądanej konsystencji. Zgęstniały sos można z łatwością podgrzać rozcieńczając wodą, mlekiem lub bulionem
Pyry na Gazczym można łączyć itp. Świetna zabawa, a i wiedzy zawsze coś wpadnie ;) Składniki 200 g Tarhonya 400 g wołowiny 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 papryka czerwona 1 łyżka mielonej papryki wędzonej 1 łyżka smalcu 1 łyżka mąki natka pietruszki sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso wołowe kroimy w kostkę
R'n'G Kitchenkolejny kawałek. Naprawdę jestem z niego dumna! (Tortownica o średnicy 16-18 cm) Spód: 150g kruchych ciasteczek/herbatników 50g masła/margaryny Masa serowa: 300g ricotty (można zastąpić mielonym twarogiem) 3 łyżki masła z pistacji i orzechów nerkowca 5 łyżek cukru pudru Wierzch: 400 ml śmietanki 30-36% 60g białej czekolady Opcjonalnie do dekoracji: 20g solonych
Di gotujemaślance. Miałam tyle obaw, a zupełnie niepotrzebnie. Strucla wyszła taka jak lubię, w środku wilgotna, ale nie ciężka, na zewnątrz chrupka, idealna nawet na drugi dzień. Dodatek mielonych orzechów laskowych, cynamonu i kwaskowego dżemu morelowego sprawiają, że ma znakomity smak. Widokiem zawijanej strucli najbardziej zachwyciła się moja młodsza córka. Dzielnie pomagała utrzeć cytrynowy lukier, a potem z namaszczeniem
Mia Cucina Sofietapomarańcza – 1 szt * tequila – 1 łyżka * chili – 1 szt * duży pomidor – 1 szt * olej – 2 łyżeczki * cukier – 1 łyżeczka * ziele angielskie, cynamon, kminek mielony, oregano, sól, pieprz, słodka papryka – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Skrzydełka oczyszczamy, wkładamy do miski. Dodajemy sok z limonki oraz pomarańczy, posiekany czosnek oraz chili. tequilę, pokrojonego w kosteczkę
Ostra na Słodkołyżek śmietany 30% 4 łyżki oleju do smażenia 1 litr rosołu (może być warzywny z kostki) + szklanka wody (razem 1250ml płynu) 2 kromki czerstwego chleba na grzanki ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej szczypior do podania sól pieprz
Karo in the Kitchenwłoskie dania. A połączenie mięsa, makaronu i sera to dla mnie połączenie idealne. Do tego sos pomidorowy i jestem w niebie ;) 14 rurek cannelloni kulka mozzarelli Farsz: 500g mięsa mielonego wołowego cebula 3 ząbki czosnku sól morska prowansalska, pieprz łyżka koncentratu pomidorowego łyżka przyprawy do pomidorów 7 dag sera grana padano 2 łyżki oleju Sos: 700ml zmiksowanych, przetartych pomidorów
Smakołyki Asiwartościowy posiłek dla całej rodziny. 3 filety z kurczaka 1 łyżeczka słodkiej papryki przyprawa do kurczaka w młynku sól morska w młynku 1 łyżka ziół prowansalskich pieprz świeżo mielony 3 ząbki czosnku 3 łyżki oleju 1 szkl śmietanki 30% Filety umyć, osuszyć, usunąć błonki. Odciąć polędwiczki, każdy filet przekroić na pół. Mięso przełożyć do miski, oprószyć przyprawami, polać olejem
Smakołyki Asinachosami. Zapiekanka jest pyszna, ostra i sycąca. Świetna dla tych, którzy szukają pomysłu na szybki obiad. Świetnie smakuje polana keczupem lub sosem paprykowym. Warstwa mięsna: 500g mięsa mielonego wieprzowego cebula 3 ząbki czosnku papryka puszka czerwonej fasoli 1/2 puszki kukurydzy 3-4 łyzki koncentratu pomidorowego sól, świeżo zmielony pieprz łyżeczka przyprawy gyros łyżeczka słodkiej papryki 1/4 łyżeczki ostrej
Smakołyki Asirozpływają się w ustach. Rodzince smakował, mam nadzieję, że i Wam posmakuje. Torcik jest trochę pracochłonny ale naprawdę każdy sobie z nim poradzi! Spód: 210g ciasteczek owsianych 2 łyżki mielonych migdałów 100g masła Warstwa z białej czekolady: 200g białej czekolady 330ml śmietanki 30% 2 łyżki żelatyny Warstwa śmietankowo-truskawkowa: 250g truskawek 250ml śmietanki 30% 3-4 łyżki cukru
Smakołyki Asidodatkiem posiekanej natki pietruszki (1/3 szkl do przepisu poniżej), część bez niej. 2kg ogórków 4 ząbki czosnku 5 cebul 1 łyżka cukru 1 łyżka soli 1 łyżeczka pieprzu mielonego 1/2 szkl octu 1/2 szkl oleju Ogórki wyszorować i pokroić w cieniutkie plasterki (najlepiej na tarce). Cebulę i czosnek drobno posiekać. Warzywa wymieszać i odstawić na ok pół godziny
Smakołyki Asiwarzywa. Marchew kroimy w talarki i dodajemy do zupy. Doprawiamy solą i pieprzem. Ziemniaki obieramy i specjalną spiralą wydrążamy z nich świderki (to co zostanie można nadziać np. mięsem mielonym i upiec). Jeśli nie mamy takiego przyrządu, ziemniaki kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. Gotujemy do miękkości. Kiedy warzywa będą miękkie dodajemy zahartowaną śmietanę i posiekaną natkę pietruszki
Smakołyki Asi