Zniewalająca aromatem przyprawa idealnie nadaje się na zimne jesienne wieczory. Jest to mieszanka mielonych przypraw, takich jak: kardamon, cynamon, goździki, imbir oraz cukier waniliowy. Zapach po prostu zniewala. Idealnie też nada się ona do tzw grzańca z plasterkiem pomarańczy. Zachęcamy Was do zapoznania się z całą paletą przypraw firmy Rafex. Dostępne są one na facebookowym fan page
R'n'G Kitchentwarde jabłko, ok.400g 100g borówki brusznicy lub żurawiny (użyłam mrożonej) lub 4 pełne łyżki żurawiny albo borówek ze słoika 4 łyżki stołowe cukru 1 łyżka wody ½ łyżeczki cynamonu i mielonych goździków 1 jajko do posmarowania i cukier kryształ do posypania
Karo in the Kitchenorzechowego spodu wykorzystałam orzechy włoskie, jednak równie dobrze sprawdzą się także orzechy laskowe. Sernik będzie doskonałym wypiekiem na Święta Bożego Narodzenia :) Składniki: Spód: 150 g mąki pszennej 100 g mielonych orzechów włoskich 125 g miękkiego masła (lub margaryny) 75 g cukru Masa serowa: 750 g twarogu (3-krotnie zmielonego lub z wiaderka) 3 jajka (w temperaturze pokojowej
MyCookBook.pljajka 150 ml mleka 75 ml oleju 150 g marchewki 3-cm kawałek świeżego imbiru dodatkowo: 350 g śliwek kruszonka: 55 g mąki pszennej 30 g cukru 1 łyżeczka mielonego imbiru 35 g zimnego masła Mąkę, cukier i imbir na kruszonkę wymieszać. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami, aż powstanie kruszonka. Odstawić. Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSkładniki: 1 łyżka maki pszennej 1,5 łyżki ziemniaczanej 3 dag czekolady gorzkiej 45 g margaryny 3 łyżki cukru kryształ 1 żółtko 5 dag mielonych migdałów Przygotowanie: Czekoladę gorzką połamać na kawałki, stopić w kąpieli wodnej, przestudzić. Mąkę migdałową wymieszać z mąką ziemniaczaną i pszenną oraz cukrem. Do produktów sypkich wlać przestudzoną rozpuszczoną czekoladę, wymieszać. Schłodzoną margarynę dzielimy
Ciastka - domowe słodkościząbki posiekanego czosnku - kawałek posiekanego imbiru (2 cm) - 1 cebula (pokrojona w kostkę) - 100 ml mleka kokosowego - 1 łyżeczka kurkumy - 1 łyżeczki kuminu rzymskiego - 1 łyżeczka musztardowca - 1 łyżeczka mielonej kolendry - 1/2 łyżeczki chili - 3 szklanki wody - 1 łyżeczka soli - sok z połowy limonki - olej do smażenia NA DUŻEJ PATELNI ROZGRZEJ OLEJ , podsmaż wszystkie przyprawy, kiedy zaczną wydzielać silny
Kuchnia bezglutenowa Lolimiękkości. Następnie zestawiamy z ognia, miksujemy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, wstawiamy ponownie na płomień (mały). Dodajemy cząber (pamiętając o tym by w palcach go rozkruszyć) i świeżo mielony czarny pieprz. Mięso z białej kiełbasy formujemy na małe kulki i podsmażamy na suchej patelni. Dodajemy do zupy i zagotowujemy. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style
R'n'G Kitchenmleka kokosowego 200 ml wody, którą płuczemy puszkę z mlekiem 2 papryczki chili 1 ząbek czosnku 1 cebula szczypta szafranu 2 gwiazdki anyżu łyżka oleju do smażenia mielony kardamon sól płatki migdałowe lub pestki dyni Dynię pokroić w małą kostkę. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w grubą kostkę. Z papryczek chili wyjmujemy pestki. Na lekko rozgrzanym oleju
Weekendy w domu i ogrodziemięso. W ten sposób można zaoszczędzić trochę energii, a obiad jest kompletny. Wystarczy dorobić surówkę :) SKŁADNIKI: ok 1 kg ziemniaków 3 łyżki oleju rzepakowego przyprawa do ziemniaków papryka słodka mielona zioła, np rozmaryn, tymianek, Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę lub grubsze plasterki. Włożyć do naczynia do zapiekania, dodać olej i przyprawy. U mnie była to przyprawa do ziemniaków
https:KKuchniaMniamOgródka Dziadunia . Przepis na to ciasto znalaz łam w książce Ciasta świata . Zapraszam :) Składniki : 4 jajka 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka kardamonu 1 łyżeczka mielonych goździków 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżeczka kakao gorzkiego 2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej ja użyłam od Skworcu 200 g startej marchewki na drobnych oczkach
Sama słodycz i szczypta chilitakie dla rodzinki. Składniki: około 1 kg mięsa z piersi indyka 3-4 ząbki czosnku 1 średniej wielkości cebula 1/3 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/3 łyżeczki papryki mielonej słodkiej 2 łyżki sosu teriyaki lub sosu sojowego ( jeśli nie macie - sól ) Wykonanie: Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Filet przekroić na dwa mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek obrać
kolorowotorcikowobulionu 2 łyżki śmietany 18% liść laurowy łyżka masła klarowanego sól morska Falksalt pieprz czarny świeżo mielony Prymat natka pietruszki Przygotowanie: Umyte pieczarki smaż na maśle na patelni do momentu aż odparuje woda. W tym czasie gotuj pierś z kurczaka w bulionie około 30 minut. Gdy pierś będzie gotowa wyciągnij i pokrój na drobne kawałki. Do bulionu
Bike By Lifegarnka, zalewamy wodą, dodajemy obraną marchewkę i cebule, listki laurowe, sól, ziele angielskie i pieprz. Gotujemy do miękkości mięsa. Rosół odcedzamy, mięso i warzywa odstawiamy do przestygnięcia. Następnie mielimy je w maszynce do mielenia mięsa. Zmielone wraz z warzywami mięso przekładamy do miski, dodajemy jajka, rosół, gałkę, pieprz i sól do smaku. Wyrabiamy na gładką masę. Na naleśniku układamy
Kulinarne przygody Gatitykorzenną nutą - smaki w sam raz na Boże Narodzenie. Bardzo aromatyczny i smaczny :) SKŁADNIKI 1,5 kg schabu bez kości 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina sól morska świeżo mielony pieprz 3 łyżki miodu 1 łyżeczka cynamonu szczypta kardamonu plaster słoniny PRZYGOTOWANIE Schab myjemy, osuszamy i usuwamy ewentualny tłuszcz. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy winem. Wstawiamy na godzinę
Moje Kuchenne RewelacjeSzybkie i smaczne gołąbki bez zawijania. Bardzo często je przyrządzam, nie wymagają tyle pracy co tradycyjne gołąbki. Składniki: 1 kilogram mięsa mielonego 1 mała kapusta pekińska 1 kajzerka 0,5 szklanki kaszy manny 3 jajka mały koncentrat pomidorowy sól, pieprz 2 listki laurowe 3 ziela angielskie 5 ziarenek pieprzu vegeta olej 2-3 łyżki mąki pszennej kilka łyżek śmietany
Bajeczna Kuchnia