Składniki: 1 pierś z kurczaka 1 papryka konserwowa domowej roboty 1/2 papryki czerwonej surowej 2 pomidory papryka ostra mielona, oregano, pieprz, szczypta soli 1/2 szklanka wody 1 mała cebula Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kawałki i smażymy na patelni bez tłuszczu lub odrobinie oliwy. Warzywa kroimy w dość dużą kostkę i wrzucamy do garnka, przyprawiamy według uznania
Moje-pitraszenieSkładniki: 1/4 brokuła 1 pomidor 250 ml rosołu papryka ostra mielona, czosnek granulowany, tymianek Brokuła gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, w międzyczasie kroimy pomidora w kostkę i podgrzewamy rosół. Brokuła po ugotowaniu odcedzamy i wrzucamy do blendera, dodajemy pomidora i wsypujemy przyprawy. Wlewamy rosołek - miksujemy. Smacznego
Moje-pitraszenieSkładniki: 150 g makaronu razowego 2 duże pomidory 2 łyżki kukurydzy konserwowej oregano, czosnek granulowany, papryka ostra mielona Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Pomidory kroimy na małe kawałki i wrzucamy na patelnie z odrobiną oliwy, posypujemy przyprawami i smażymy do momentu, w którym powstanie sos. Makaron odcedzamy wykładamy na talerz polewamy sosem i posypujemy kukurydzą - mieszamy. Obiad gotowy
Moje-pitraszenieSkładniki: 1/2 dużej piersi z kurczaka 1/2 papryki czerwonej 1/2 cebuli czosnek granulowany, bazylia, papryka ostra mielona 100 g kaszy jęczmiennej wiejskiej Kurczaka kroimy w kawałki, paprykę w kostkę natomiast cebulę w półksiężyce. Wrzucamy na patelnię z odrobiną oliwy i posypujemy przyprawami. Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu - odcedzamy i mieszamy razem ze składnikami z patelni. Smacznego
Moje-pitraszenieSkładniki: 4 łyżki kaszki kuskus 1 łyżka siemienia lnianego (mielonego) 1/2 łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej 1 jajko 1 łyżeczka miodu Kaszkę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu, kiedy napęcznieje przekładamy do miski, dodajemy jajko i resztę składników, mieszamy. Smażymy z każdej strony na patelni wysmarowanej oliwą(wielkość placuszka to około 8 cm średnicy). Podajemy z dżemem lub z innymi dodatkami
Moje-pitraszenieSkładniki: 1 cebula 220 g soczewicy czerwonej 1 jajko papryka ostra mielona, czosnek granulowany, natka pietruszki Soczewicę gotujemy według instrukcji na opakowaniu, następnie odcedzamy i przekładamy do plastikowej miski. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na jednej łyżce oliwy. Przekładamy do soczewicy i odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy będzie już prawie zimne wsypujemy przyprawy - obficie. Dodajemy jajko i mieszamy. Kiedy
Moje-pitraszenieSkładniki: 5 jajek 100 g kaszy jęczmiennej 1 papryka czerwona 1 cebula 6 kostek fileta z mintaja papryka ostra mielona, oregano, szczypta soli, czosnek granulowany Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Paprykę kroimy w kostkę, cebulę w półksiężyce i podsmażamy na 1 łyżce oliwy. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą. Na dno rozkładamy równomiernie kaszę, następnie fileta z mintaja - posypujemy oregano
Moje-pitraszenieSkładniki: 175 g ciecierzycy 400 g pomidorów krojonych z puszki papryka ostra mielona, tymianek, czosnek granulowany, bazylia, sól 2 piersi z kurczaka 1/2 cebuli czerwonej Ciecierzycę moczymy przez noc, następnie odcedzamy i płuczemy, później gotujemy do miękkości. Pomidory wraz z zalewą przekładamy do miski, cebulę kroimy w kostkę i dodajemy do pomidorów, doprawiamy tymiankiem, papryką, czosnkiem i solą - dokładnie
Moje-pitraszenieSkładniki: 400 g pomidorów krojonych z puszki 175 g ciecierzycy (3/4 szklanki) tymianek, papryka ostra mielona, sól, czosnek granulowany 1/2 cebuli 1/2 szklanki przegotowanej wody 2 łyżki oliwy Ciecierzycę moczymy przez noc, następnie odcedzamy i płuczemy, później gotujemy do miękkości. Pomidory wraz z zalewą przekładamy do miski, cebulę kroimy w kostkę i dodajemy do pomidorów, doprawiamy tymiankiem, papryką
Moje-pitraszenieSkładniki: 400 g piersi z indyka 3 ząbki czosnku 250 g pieczarek 1/2 marchewki 1/2 dużej cebuli lub 1 średnia cebula 1 łyżka soku z cytryny bazylia, papryka ostra mielona, pieprz, sól mąka żytnia pełnoziarnista (może być każda inna) wrzątek 4 łyżki śmietanki 18% Pierś z indyka kroimy w plastry, jeśli mamy kupioną już pokrojoną to oczyszczamy z niepotrzebnych
Moje-pitraszeniejeszcze ciepłe. Składniki: 350 g mąki pszennej 2 łyżeczki drożdży instant 200 ml letniego mleka 75 g roztopionego masła 50 gr cukru trzcinowego 1 jajko 1,5 łyżeczki mielonego kardamonu Nadzienie: 100 gr miękkiego masła 70 gr cukru trzcinowego 1 łyżka cynamonu Wykonanie: Do miski wsypujemy suche drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki, 3 łyżki letniego mleka
Panda i jej światruszcie, pod spodem umieść blachę na wytapiający się tłuszcz. Piecz 1,5 godziny, kilka razy polej mięso wytopionym tłuszczem. Przygotuj panierkę - pieczywo zmiksuj z ziołami, skórką z pigwy, mieloną papryką i oliwą. Wyjmij mięso, posmaruj wymieszaną musztardą, posyp kruszonką. Piecz dalej w temperaturze 60 stopni przez 30-40 minut. Sos śliwkowy: Na tłuszczu zeszklij cebulę, dodaj pokrojone śliwki
SzczyptaSmaQHamburger z Kangura okazał się rewelacyjny. Mięso w smaku przypomina chudą wołowinę. Mięso jest lekko czerwone w środku i bardzo chude. Rewelacyjnie przyprawiony czuć było pieprz grubo mielony. Kolejka była olbrzymia ale nie dziwie się. Za Hamburgera zapłaciliśmy 4F. Oczywiście można było sobie dobrać Gratis Dodatki : warzywa i sosy. Sam wygląd w środku nie zachęcał do zjedzenia
Gotowanie PatkiKURCZAKA W SŁONECZNIKU: 2 filety z piersi kurczaka (2 x ok. 200 g) 2 szklanki słonecznika (260 g) 1/2 szklanki mąki pszennej 1 jajko 1 łyżeczka wody słodka mielona papryka sól i pieprz oliwa do smażenia WYKONANIE: ZIEMNIACZKI PIECZONE: Piekarnik nagrzej do temperatury 220 stopni C . Ziemniaki obierz ze skórki, umyj i pokrój w ósemki. Przełóż
Słodko-Słony Świat Ilonysię. Wyszło bardzo smacznie ;-) Jest to jedna z moich ulubionych zapiekanek. I jestem pewna, że będzie smakować każdemu. Wielbiciele mięsa mogą przygotować wersję z sosem pomidorowym i mięsem mielonym. Zapraszam!!! Składniki na ok. 20 rurek : Farsz: 0,5 kg szpinaku ( mrożonego ), 3 ząbki czosnku, garść żółtego sera startego na grubych oczkach, sól, pieprz, 2 łyżki masła
Passion of Cooking