pulpety: 1 kg mielonego z łopatki 3 łyżki bułki tartej 1 jajko sól pieprz zalewa: 6 szklanek wody 1 szklanka octu 1/2 szklanki cukru 5 listków laurowych 5 ziaren ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu 2 cebule 4 suszone papryczki chili Do mięsa dodajemy jajko,bułkę tartą,pieprz i sól. Wszystko razem wyrabiamy. Formujemy pulpeciki- najlepiej
KuchcikoweLovemiodu, 320 g mąki ziemniaczanej, 2 żółtka 130 g białka, płaska łyżeczka sody, 1 łyżka przyprawy korzennej: cynamon, goździki, imbir mielony Jest to stary przepis, z książki kucharskiej z 1935 roku, pod redakcją Antoniny Piętkowej . Zainteresował mnie, gdyż zwróciłam uwagę na mąkę, z której jest pieczony. Byłam ciekawa co otrzymam. Upiekłam ciasto, które piernikiem jest tylko poprzez użyte przyprawy
królestwo garówmąki z orzechów – migdałowej, laskowej, z orzechów włoskich 60g bardzo drobnego cukru do wypieków lub 70g cukru pudru 20g dobrego, gorzkiego kakao 1 czubata łyżka przyprawy do piernika ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1 jajko
Karo in the Kitchenburaka i sera. Zapiekamy w 190 stopniach C do rozpuszczenia sera. Gorące buraczki z mozzarellą przekładamy na talerze. Dodajemy rukolę, całość skrapiamy oliwą z oliwek , doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz posypujemy orzechami włoskimi
Pyry na Gazprzepiec, gdyż łosoś przebywa w piekarniku tylko 15 minut. Składniki na 2 porcje: 2 kawałki łososia a`200g 1 ziemniak 1 marchewka 1 jabłko sok z cytryny sól, pieprz mielony imbir natka pietruszki olej Wykonanie: łososia skropić sokiem z cytryny, posolić i odstawić ziemniaka i marchewkę obrać, następnie zetrzeć na drobnych oczkach tarki jarzynowej. Podsmażyć kilka minut na rozgrzanym
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wybornie smakuje, zapewniamy! Składniki: 2 filety z kurczaka 0,5 pęczka świeżej natki pietruszki 2 łyżki masła 1 ząbek czosnku sok z 0,5 cytryny sól, świeżo zmielony pieprz, mielona słodka papryka Wykonanie: Fileta myjemy osuszamy, robimy kieszonkę w filecie uważając aby nie przeciąć mięsa zbyt głęboko, przyprawiamy solą pieprzem, papryką oraz sokiem z cytryny zostawiając 1 łyżeczkę
kgwjanczewoSkładniki na ok. 8 kotlecików: połowa kalafiora 10 dkg sera żółtego 1 jajko 2 łyżki maki 1 łyżka bułki tartej 2 łyżki posiekanej natki pietruszki szczypta mielonej gałki muszkatołowej sól i pieprz + bułka tarta do obsypania i olej do smażenia Kalafiora ugotować (ale nie rozgotować) w osolonej wodzie. Odcedzić i rozgnieść np. widelcem. Przestudzić. Dodać starty
Maślane ciasteczkoPaprykę myjemy, pozbywamy się nasionek, kroimy w kostkę 0,5 cm na 0,5 cm. Cukinię myjemy, kroimy w kostkę 0,5 cm na 0,5 cm. Ugotowaną kaszę mielimy razem z jajkami, mąką i serem białym blenderem, tak żeby nie rozdrobnić całkiem kaszy. Dodajemy warzywa, przyprawiamy. Rozgrzewamy patelnię na średnią moc, wylewamy oliwę, nakładamy placuszki łyżką. 1 placuszek(...)Składniki na sos czosnkowy: 2 małe ząbki czosnku 200 gr jogurtu greckiego 10% (może być też śmietana lub jogurt naturalny) sól i pieprz Jogurt, czosnek, przyprawy wrzucamy do miseczki, mielimy. Wykonanie: Gotowe placuszki przekładamy na talerz, polewamy sosem, podajemy gorące. Smacznego
moj przepis naciąg dalszy… Tym razem zapiekana w cukinii, z porem, pomidorami, papryką i żółtym serem. Przepyszne, zdrowe, pożywne. Czego można chcieć więcej??? *Dla mięsożerców proponuje dodać 250 gr mięsa mielonego, wówczas danie nie będzie wegetariańskie, ale będzie równie smaczne i bardzo pożywne. Przepis idealnie sprawdzi się na imprezach bo nadziewane cukinie są, wbrew pozorom, bardzo podzielne. Z podanego przepisu
moj przepis naczęści, pokroić na takie części aby można je było zmielić. Paprykę umyć, wydrążyć pokroić i paski. Paprykę chilli umyć, wydrążyć, uważać żeby nie dotknąć oka, bo będzie bardzo piekło. Mielić na przemian pomidory i paprykę w maszynce do mielenie mięsa z bardzo drobnym sitkiem. Cały sos podzielić na dwie części, do jednej dodać paprykę chili pokrojoną na drobną kostkę. Przygotować
moj przepis nasię później okazało skład miała zacny: Płatki owsiane, ziarno słonecznika, nasiona lnu, płatki sojowe, błonnik, pestki dyni, sezam, preparowane ziarno żyta, preparowane ziarno orkiszu, kleiki żytnie słodowane, przyprawa mielona. Na pierwszy rzut oka widać że zdrowy, bez drożdży, bogaty w błonnik … nic tylko piec. W smaku dla mnie bomba, ziarna są mocno wyczuwalne, trzeba więc trochę więcej wysiłku
moj przepis nazamieszać i znów włożyć na 5 min (czyli w sumie piec 10 min). Po tym czasie słonecznik przełożyć do malaksera z ostrzami, dodać 2 łyżki rozpuszczonego masła, dodać ekstrakt, mielić przez kilkanaście minut do otrzymania gładkiego kremu. Sprawdzić między palcami czy są grudki, jeżeli tak to mielić nadal, jeżeli przełożyć do miski lub zmienić końcówkę malaksera na mieszającą. Cukier, wodę
moj przepis nawody, idealna do słoików na zimę. **Podczas pieczenia, warto przykryć dynię od góry folią aluminiową, aby nam się nie przyrumieniła, bo będzie gorzkawa. ***W przypadku braku blendera najlepiej dynię mielić w maszynce do mielenia mięsa. **** Alternatywny sposób pasteryzacji to: przełożyć puree do słoików, dokładnie zakręcić, umieścić w garnku wypełnionym zimną wodą, wlaną do wysokości 3/4 słoików, gotować na małym ogniu
moj przepis naWrzucić połamaną na drobne kawałki czekoladę, odczekać minutę, wymieszać dokładnie by cała czekolada się rozpuściła. Silikonowym pędzelkiem posmarować piernik z 3 stron, posypać płatkami migdałów, lub poszatkowanymi (ale nie mielonymi) orzechami włoskimi. Smacznego! ps. surowe ciasto możecie podzielić na 4 części. Z 3 części zrobić piernik staropolski a z 1/4 zrobić pierniczki. Piernik staropolski Piernik staropolski Piernik staropolski
moj przepis najajka 3 łyżki sosu pomidorowego czy koncentratu pomidorowego 2 łyżki oleju do smażenia 3 ząbki czosnku 3 łyżki ziaren słonecznika 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki mielonego kminku 1 łyżeczka curry 2 łyżeczki słodkiej papryki Ciecierzycę namoczyć w zimnej wodzie na noc (12 godzin). Następnie wodę z moczenia ciecierzycy zlać. Do garnka wsypać ciecierzycę, zalać zimną wodą
moj przepis na