gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku sos: 1/4 szklanki czerwonej soczewicy 1,5 szklanki wody małą marchewka małą pietruszka pół puszki pomidorów ząbek czosnku łyżeczka suszonej pietruszki łyżeczka mielonej słodkiej papryki łyżka masła sól i piperz do smaku Warzywa na sos ścieramy na tarce i […] Artykuł Marchewkowe lasagne z czerwoną soczewicą pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogkiełbasa (gatunek do wyboru) - 1 nieduża główka kapusty - 2 cebule - kilka ziemniaków - 1 papryka czerwona - 3 cm kawałek imbiru - 6 ząbków czosnku - por - różowa sól himalajska - płatki chilli - cumin mielony (1 łyżeczka) - olej - 2 łyżki mąki pszennej Kapustę cienko szatkujemy. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, przekładamy kapustę. Smażymy, często mieszając, aby się nie przypaliła. Cebulę również cienko szatkujemy, dodajemy
mojewypiekiinietylkooctowej lub z oleju ( moczę całą noc w wodzie lub mleku, wymieniając wodę minimum trzykrotnie) Przyprawy: 4 gwiazdki anyżu 3-4 goździki 1 cm imbiru pokrojony w plastry świeżo mielony pieprz kilka ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 laska cynamonu kilka ziaren gorczycy 2 nasiona kardamonu Zalewa: 1 łyżka musztardy dijon 1 łyżka miodu 1/4 szklanki oleju
Mango PapajaSkładniki na masę jabłkową: 2 kg kwaśnych jabłek (antonówka, szara reneta) ⅓ szklanki cukru (można na koniec dosłodzić, jeśli jabłka będą za kwaśne) 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią ⅓ łyżeczki mielonego cynamonu 40 g masła 2 łyżki mąki ziemniaczanej Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej ⅓ szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
Świat Ciastapolskiej kapusty. Ja najbardziej lubię gołąbki z pikantnym sosem pomidorowym i w takiej wersji przedstawiam je dziś:) Składniki: główka kapusty (ja użyłam białej) 250 g ryżu 1 kg mięsa mielonego 2 średnie cebule koncentrat pomidorowy (średni) kostka rosołowa (lub bulion) sól, pieprz, cukier, papryka słodka, chili Przygotowanie kapusty Liście trzeba obgotować żeby zmiękły i dały się łatwo formować
Kulinarna PatilogiaSkładniki: (wyszło mi 37 ciastek) 400 g mąki 2/3 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 3/4 kostki masła/margaryny 1 łyżeczka cukru waniliowego 1,5? łyżeczki mielonego imbiru (piekłam z 1 i ledwo go czuć) Masło należy wyciągnąć wcześniej żeby zmiękło i pokroić w kosteczki. Suche składniki wsypujemy do miski. Dodajemy masło i jajka. Zagniatamy ciasto
W kuchni bez szafekpostanowiłem zrobić coś innego nowego, w nowej odsłoniei coś tradycyjnie, Polska potrawa w nowej odsłonie:) Produkty potrzebne: Pomidor- 2 sztuki sól - łyżka pieprz ziarnisty mielony- 2 szczypty cebula- 1 sztuka 0,40 gram szczypiorek- 10 gram kromki chleba- 2 sztuki śmietana 18%- 120ml czosnek- ząbek Sposób przygotowania: Siekamy na bardzo drobno czosnek solimy,zalewamy śmietaną, mieszamy dokładnie i wsadzamy
pichcisztocebulę i czosnek drobno posiekane wrzucamy na patelnię i smażymy na łyżce oleju. Studzimy. 5. Bułki moczymy w mleku i odciskamy nadmiar płynu. 6. Ostudzone mięso, boczek i bułki mielimy na najdrobniejszych oczkach. 7. Marchewkę i pietruszkę mielimy na średnich oczkach. 8. W dużej misce wyrabiamy masę z mięsa, warzyw, jaj i przypraw. Gdy podczas wyrabiania masy będzie
NA MOIM TALERZUSkładniki: 200 g ciecierzycy 2 łyżeczki ziół prowansalskich szczypta pieprzu szczypta pieprzu cayenne (znajdziesz go na przyprawach w otoczeniu papryki mielonej) 6 łyżek oliwy Ciecierzycę namocz, ugotuj aż będzie miękka - odcedź (możesz to zrobić dzień wcześniej wtedy będzie zimna) . Następnie wsyp ją do blendera, wlej oliwę i wsyp wszystkie przyprawy - zblenduj. Podawaj na chlebie żytnim, pełnoziarnistym. Pomysł
Moje-pitraszenieSkładniki: 2 papryki 3/4 słoiczka konserwowych pieczarek 100 g ryżu 1/2 pęczka zielonej cebulki starty ser papryka ostra mielona zioła prowansalskie Paprykę myjemy odcinamy górę z ogonkiem, wyciągamy gniazda. ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Pieczarki kroimy na małe kawałeczki, zieloną cebulkę siekamy. Ugotowany ryż mieszamy z warzywami, przyprawami i serem - nakładamy do papryki na końcu posypujemy resztą sera
Moje-pitraszenieSkładniki (2 osoby): 1 mały pomidor 1 filet z piersi kurczaka tymianek ostra papryka mielona szczypta soli plasterek sera żółtego oliwa Pierś z kurczaka nacinamy, robiąc kieszonki. Posypujemy tymiankiem i papryką. Do każdej kieszonki wkładamy plasterek pomidora oraz kawałek plastra sera - solimy. Kropimy oliwą. Tak przygotowaną pierś układamy w naczyniu żaroodpornym lub na blasze wyłożonej folią aluminiową i posmarowanej
Moje-pitraszenieSkładniki(3 porcje): 3 bułki owsiane 250 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 3 plastry sera 3 liście sałaty masłowej 1 pomidor 100 ml jogurtu naturalnego gęstego 2 łyżki ketchupu sól, pieprz, czosnek granulowany bułka tarta Mięso mieszamy z bułką tartą, przyprawami i jajkiem (tak abyśmy mogli uformować kotlety). Formujemy 3 płaskie (grubość około 1 cm) kotlety, smażymy
Moje-pitraszenieSkładniki: 1 duża pierś kurczaka suszone śliwki papryka ostra mielona Filet myjemy, robimy nożem z ostrą końcówką dziurę, wkładamy śliwki do środka. Nacieramy papryką, wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30-40 minut. Podajemy z mizerią i ziemniaczkami
Moje-pitraszenieSkładniki: 100 g ryżu 1 pierś z kurczaka 1 mała papryka 1 pomidor papryka mielona ostra, czosnek granulowany Kurczaka kroimy w małe kawałki, pomidora oraz paprykę w malutkie kawałeczki, wszystko razem posypujemy przyprawami i polewamy oliwą, mieszamy. Smażymy na patelni. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Smacznego
Moje-pitraszenieSkładniki: 1 pierś z kurczaka pół puszki kukurydzy 1 sałata lodowa pół pomidora ser mozarella mały jogurt naturalny papryka ostra mielona, czosnek granulowany Kurczaka kroimy na malutkie kawałeczki, smażymy na małej ilości tłuszczu. Sałatę szatkujemy, pomidora i ser kroimy w małe kawałeczki. Jogurt mieszamy z przyprawami. Wszystkie składniki mieszamy razem w misce. Smacznego
Moje-pitraszenie